Het sportpark van de toekomst: duurzaamheid staat voorop

In januari 2020 ondertekenden het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de provincies, NOC*NSF, Vereniging Sport en Gemeenten en het Platform Ondernemende Sportaanbieders de Routekaart Verduurzaming Sport. Dat is een hele mond vol, dus kort gezegd: men wil het klimaatakkoord doortrekken in de sportsector. Wat voor ideeën zijn er voor sportvelden?

Energieverbruik veldverlichting
Trainen doen we bij voorkeur 's avonds, met kunstlicht in de winterperiode. Nu is het natuurlijk ook voor sportverenigingen mogelijk om via energie vergelijken de goedkoopste aanbieder te vinden, maar in de Routekaart gaat het allemaal wat verder dan alleen bezuinigen voor de portemonnee. Daarin wordt algehele besparing nagestreefd. Denk aan ledverlichting en groene energie. Om een en ander mogelijk te maken, dus toch ook een beetje met de portemonnee rekening te houden, zijn er ook subsidies daarvoor. De trainende voetballer merkt hier weinig van, hooguit veranderen de reclameborden van inhoud door de sponsoren die de nieuwe verlichting mede mogelijk maken.

Zonnepanelen op en minder vlees in de kantines
Op de daken van sportkantines en kleedkamergebouwen kunnen zonnepanelen geplaatst worden. Zeker wanneer grote hoeveelheden aangeschaft worden, en omdat sportcomplexen een bredere functie hebben dan vermaak alleen, heeft de overheid ook hiervoor een subsidiepot. In diezelfde kantines zal gezonder voedsel aangeboden worden om bij te dragen aan het milieu: de bio-industrie (intensieve veehouderij en vleesindustrie) is verantwoordelijk voor een enorm deel van de CO2-uitstoot en het is eveneens diervriendelijker om minder vlees op de menukaart te zetten - of biologisch vlees. In kantinetaal: minder frikandellen, meer vegetarische snacks. Deze worden door de groeiende vraag steeds lekkerder.

(Nog) meer groen en fietsen aanmoedigen
Natuurlijk zijn de velden al (letterlijk) groen, kunstgras of niet. Maar het sportpark van de toekomst kent nog veel meer groenpracht om de biodiversiteit meer kans te geven. Dan wordt een sportcomplex meer een sportpark. De discussie over kunstgras laten we hier voor wat ie is, maar voor beide partijen zijn er duurzame opties: een hybride veld of juist een klimaatbestendig grasveld.

Voor spelers verandert er nauwelijks iets
De sliert auto's vol jeugdvoetballertjes van pakweg Alverna, Best Vooruit of EFC die in de weekends zoekend door de provincie rijdt, zal altijd een verschijnsel blijven. Maar voetballers die thuis spelen zullen meer aangemoedigd worden op de fiets te komen. Er verandert met het verduurzamen van de sportparken voor de spelers zelf niet veel, al zal er her en der gezonde weerstand zijn tegen zoiets als een bitterbal zonder draadjesvlees. Maar verder gaat verduurzaming prima samen met de romantiek van de kleedkamercultuur, de zondagse nabespreking van de zaterdagavond, de zoete smaak van een overwinning en de beroemde derde helft.

© 2022 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?