Naderende ontknoping 4e klasse C en E met nog 4 wedstrijden te gaan

Deelacties:

De reguliere competitie loopt naar het einde. Met nog vier competitierondes voor de boeg gaan de komende weken de beslissingen vallen.

(Door Peter Bussers) Met de versterkte degradatieregeling breken voor veel ploegen spannende tijden aan. Wie wordt er kampioen? Wie gaan er de nacompetitie in en welke ploegen gaan degraderen. Hieronder een uitgebreid overzicht van de 4e Klasse C

Kampioenschap:
De strijd om het kampioenschap in de 4e Klasse C leek enkele weken terug al beslist. Spoordonkse Boys won twaalf van haar vijftien wedstrijden en speelde driemaal gelijk. Het verschil met de nummer twee FC Tilburg bedroeg maar liefst elf punten, waarbij de Tilburgse formatie dan wel een wedstrijd minder had gespeeld. Op 24 maart jl kon Spoordonkse Boys de genadeklap toedienen aan FC Tilburg. Spoordonkse Boys verloor het thuisduel tegen FC Tilburg echter door een doelpunt in blessuretijd.

Nog niets aan de hand zou je zeggen. Afgelopen zondag verloor Spoordonkse Boys echter voor de tweede keer. Deze keer was het Baardwijk dat met 1-0 te sterk was. Doordat FC Tilburg haar thuisduel tegen de nummer laatst Blauw Wit’81 met 4-1 wist te winnen, is de spanning weer helemaal terug. FC Tilburg, dat dus één duel minder heeft gespeeld, staat nu nog ‘slechts’ op vijf punten.

Kijkend naar het programma zien we dat Spoordonkse Boys op papier een iets lastiger programma lijkt te hebben. Spoordonkse Boys, dat het in de laatste drie weken opnam tegen de nummers 2 en 5, moet nog op bezoek bij de nummer vier Jong Brabant en de nummer zes VCB. Verder krijgt het de huidige nummer drie Berkdijk, dat sinds 10 december in de acht gespeelde wedstrijden ongeslagen is gebleven, nog op bezoek.

FC Tilburg, dat in 2024 nog niet heeft verloren, speelt drie uitwedstrijden op rij. Komende zondag moet het op bezoek bij de nummer zeven RKDSV, waar het in de eerste wedstrijd met 6-2 van wist te winnen. Een week later speelt de nummer twee een uitduel bij de nummer voorlaatst Tuldania om vervolgens nog aan te treden tegen de nummer drie Berkdijk en in de laatste speelronde tegen de nummer vijf Baardwijk. Spoordonkse Boys is in die laatste ronde vrij.

Periodekampioenschap/nacompetitie voor promotie
Spoordonkse Boys won met overmacht de eerste periode. Mocht Spoordonkse Boys kampioen worden dan gaat die periode naar de hoogste ploeg op de ranglijst zonder periode. Pakt FC Tilburg de titel dan gaat Spoordonkse Boys dus de nacompetitie in.

De tweede periode lijkt een prooi te gaan worden voor FC Tilburg. De Tilburgers staan momenteel twee punten voor op de nummer twee Berkdijk, dat naast de zware wedstrijden tegen de nummers één en twee, nog gaat uitkomen tegen de huidige nummer zeven RKDSV (Berkdijk verloor het eerste duel met 0-2) en de vermoedelijke degradant Blauw Wit’81.

Het verschil met de nummer vier in de 2e periode, Jong Brabant, bedraagt momenteel vier punten. Jong Brabant heeft op papier wel het meest gunstige programma met drie thuiswedstrijden tegen dus koploper Spoordonkse Boys, de nummer acht EDN’56 en de nummer tien Tuldania. Jong Brabant is op eigen veld de ploeg met de minste verliespunten. Jong Brabant won zeven van haar acht wedstrijden en verloor alleen van Berkdijk.

Gelet op het resterende programma kan het bijna niet anders dan dat Spoordonkse Boys of FC Tilburg kampioen gaat worden en dat één van die twee ploegen tezamen met Berkdijk en Jong Brabant de nacompetitie in gaan.

Nacompetitie voor degradatie/klassenbehoud
De degradant in de 4e Klasse C is eigenlijk bekend namelijk Blauw Wit’81. Het team uit De Moer staat met nog drie wedstrijden te spelen zeven punten achter op de nummer voorlaatst Tuldania, dat ook nog een duel minder heeft gespeeld, en negen punten achter op de nummer negen Viola. Blauw Wit’81 zal dus drie wedstrijden moeten winnen en blijft daarnaast dan nog afhankelijk van haar concurrenten. Die kans is miniem daar het nog op bezoek moet bij de nummer drie Berkdijk en de nummers vijf en zes ontvangt. Blauw Wit’81 won nog maar één keer, dat was op 17 maart jl in een uitduel bij Tuldania.

Maar wie gaat er dan de nacompetitie in. RKDSV is momenteel de nummer zeven met twintig punten. Het verschil met de ploegen die op nacompetitie staan, Tuldania en Viola, is respectievelijk vijf en zeven punten. Hoewel RKDSV nog een loodzwaar programma wacht, mag het eigenlijk niet meer mis gaan.

De strijd om klassenbehoud en nacompetitie lijkt dan ook te gaan tussen de nummer acht EDN´56, de nummer negen Viola en de nummer tien Tuldania. Voor laatstgenoemde ploeg lijkt het een enorm zwaar karwei te gaan worden om nacompetitie te ontlopen. Tuldania moet het namelijk o.a. nog gaan opnemen tegen de nummer twee FC Tilburg, de nummer vier Jong Brabant en de nummer vijf Baardwijk. Tuldania wist sinds 12 november ook geen duel meer te winnen.

Dan blijven er twee ploegen over namelijk Viola en EDN´56. EDN´56 staat momenteel drie punten voor. Het onderlinge duel op 12 mei bij EDN´56 is dan ook enorm belangrijk. Mocht EDN´56 dat duel winnen dan lijkt, gelet op het resterende programma, handhaving een zekerheidje. EDN´56, dat het eerste duel met 2-1 verloor bij Viola, speelt namelijk ook nog tegen Tuldania terwijl Viola op eigen veld Jong Brabant en VCB zal ontvangen.

Resterende programma
14 april
Viola-VCB (2-3)
Jong Brabant-Tuldania (2-1)
RKDSV-FC Tilburg (2-6)
Blauw Wit’81-Baardwijk (1-1)
Spoordonkse Boys-Berkdijk (1-1)

21 april
Baardwijk-RKDSV (1-2)
Jong Brabant-EDN’56 (0-2)
VCB-Spoordonkse Boys (1-5)
Berkdijk-Blauw Wit’81 (2-0)
Tuldania-FC Tilburg (1-1)

12 mei
EDN’56-Viola  (1-2)
Jong Brabant-Spoordonkse Boys (2-5)
VCB-RKDSV (2-1)
Berkdijk-FC Tilburg (3-0)
Baardwijk-Tuldania (4-3)

20 mei
Viola-Jong Brabant (3-5)
FC Tilburg-Baardwijk (2-0)
RKDSV-Berkdijk (2-0)
Blauw Wit’81-VCB (3-4)
Tuldania-EDN’56 (1-2)

Hieronder een uitgebreid overzicht van de 4e Klasse E

Kampioenschap:
De strijd om het kampioenschap in de 4e Klasse E ligt helemaal open en staat bol van de spanning. Bergeijk, Dommelen en Unitas’59 degradeerden vorig seizoen nog uit de 3e Klasse maar doen nu dus mee voor de titel in de 4e Klasse en promotie via dat kampioenschap of wellicht via de nacompetitie. De vierde gegadigde is het kleine RKGSV wat misschien wel de grootste verrassing van het seizoen is.

RKGSV, dat nog nooit eerder in de 3e Klasse uitkwam en vorig seizoen de nacompetitie bereikte middels een vierde plaats in de competitie, maar daarin werd uitgeschakeld door DSV, is de huidige koploper in de 4e Klasse E. Bergeijk is momenteel de nummer twee met even veel punten. Dommelen staat derde op één punt en Unitas’59 vierde op twee punten.

Het is dus moeilijk te voorspellen wie er met de titel aan de haal gaat. Gelet op het resterende programma lijken vooral Dommelen en RKGSV de grootste kanshebbers. Dommelen treft alleen nog maar ploegen die tegen degradatie spelen. Zo moet het nog op bezoek bij de nummer negen Pusphaira en de nummer elf DOSL, dat momenteel wel derde staat in de 3e periode. Dommelen speelt thuis nog tegen de nummers tien en twaalf ZSC en Hapert.

RKGSV daarentegen krijgt de nummer negen Pusphaira en de nummer elf DOSL nog op bezoek. Zowel het eerste duel tegen Pusphaira als die tegen DOSL eindigde overigens in een gelijkspel. RKGSV, dat momenteel de best presterende uitploeg is, moet nog op bezoek bij de nummer tien ZSC (eerste duel eveneens gelijk) en de vijf en nog kanshebber op de 3e periode De Raven.

Bergeijk, dat momenteel dus gedeeld koploper is met RKGSV, speelt nog maar één thuisduel en wel de kraker tegen Unitas’59. Bergeijk, dat sinds begin maart zeer wisselvallig draait (5 wedstrijden, tweemaal winst, tweemaal verlies en eenmaal gelijk), moet verder nog op bezoek bij Nieuw Woensel, Hapert en Netersel. De twee laatstgenoemde ploegen zijn de slechtst presterende thuisploegen.

Unitas’59, dat de eerste periodetitel in de laatste wedstrijd aan haar neus voorbij zag gaan, moet nog op bezoek bij concurrent Bergeijk. Verder moet Unitas’59 ook nog op bezoek bij de ploeg die verantwoordelijk was voor het verlies van die 1e Periode namelijk het inmiddels slecht presterende Terlo. Unitas’59 ontvangt verder middenmoter Nieuw Woensel en de nummer negen Netersel die beiden de punten nog hard nodig hebben voor klassenbehoud.

Periodekampioenschap/nacompetitie voor promotie
Bergeijk is, mocht het de titel niet pakken, sowieso zeker van de nacompetitie. Datzelfde geldt voor Dommelen. In de 3e periode is RKGSV momenteel de koploper daar Dommelen dus al een periode wist te pakken. Gelet op het programma lijkt RKGSV een goede kans te maken op die derde periode. Mocht RKGSV haar vier wedstrijden winnen dan is het sowieso periodewinnaar en zeker van de nacompetitie. Wellicht pakt het dan ook het kampioenschap, waardoor de periode dan naar de hoogste op de reguliere ranglijst zonder periode zal gaan.

In de huidige situatie zouden dan Bergeijk, Dommelen en Unitas’59 de nacompetitie in gaan. Mocht Bergeijk of Dommelen kampioen worden en een andere ploeg dan Unitas’59 of RKGSV de 3e periodetitel pakken, dan komt één van beide ploegen (Unitas’59 of RKGSV) met lege handen komt te staan.

Nacompetitie voor degradatie/klassenbehoud
Hoe spannend de strijd bovenin is en in de 3e Periode, zo spannend is het ook onderin. De verschillen zijn klein te noemen. Netersel, dat het prima doet in de 3e periode, staat momenteel op een veilige achtste plaats met slechts één punt voorsprong op de nummers negen en tien (Pusphaira en ZSC), die de nacompetitie in zullen moeten. Het verschil met de nummer elf DOSL bedraagt slechts twee punten. De nummer laatst Hapert staat op vijf punten.

De verschillen zijn dus zoals eerder gezegd heel klein. Ook Terlo, dat vorig seizoen kampioen werd en het voor de winterstop uitstekend deed, zal op moeten passen. Terlo, dat 2024 nog begon met een overwinning op DOSL en een gelijkspel bij De Raven, verloor haar laatste vijf wedstrijden en staat momenteel zevende met evenveel punten als Netersel. Zelfs de nummer zes Nieuw Woensel is nog verre van veilig.

Wat valt er nog meer te zeggen? De onderste vier ploegen, waarbij de nummers elf en twaalf rechtstreeks degraderen en waarbij de nummers negen en tien de nacompetitie in moeten, spelen onderling niet meer tegen elkaar. Voor Hapert, de minst scorende ploeg en een ploeg die o.a. nog op bezoek moet bij Dommelen en thuis Bergeijk ontvangt, zal het een moeilijk verhaal worden. 

Resterende programma
14 april
RKGSV-Pusphaira (3-3)
De Raven-ZSC (1-1)
DOSL-Nieuw Woensel (1-2)
Netersel-Bergeijk (2-6)
Terlo-Unitas’59 (4-2)
Dommelen-Hapert (1-0)

21 april
DOSL-De Raven (2-0)
ZSC-RKGSV (1-1)
Pusphaira-Dommelen (1-4)
Hapert-Terlo (0-0)
Unitas’59-Netersel (2-1)
Nieuw Woensel-Bergeijk (2-3)

12 mei
De Raven-RKGSV (2-3)
DOSL-Dommelen (0-3)
ZSC-Terlo (1-0)
Pusphaira-Netersel (6-2)
Hapert-Bergeijk (0-1)
Unitas’59-Nieuw Woensel (4-3)

20 mei
RKGSV-DOSL (1-1)
Bergeijk-Unitas’59 (2-3)
Netersel-Hapert (2-2)
Terlo-Pusphaira (2-3)
Dommelen-ZSC (3-1)
Nieuw Woensel-De Raven (2-3)

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


@ Joris
15 april 16:32
Dan kun je vanaf nu flink gaan hopen
Joris
12 april 17:07
Ik hoop en denk RKGSV!
Bert
12 april 12:50
Spoordonk en Dommelen (of stiekem Unitas).
@Flip
11 april 15:59
ik zet mijn geld op Dommelen
JV
11 april 14:13
Mooie vereniging Hapert , jammer dat ze op degradatie staan
tip van flip
11 april 14:04
Je moet niet denken dat je er al bent als ploeg maar ik denk wel dat RKGSV kampioen word in de 4e klasse E.
Hapert
11 april 13:08
De voorgaande 5 seizoenen ook trainers gehad die vooral niet wilde voetballen met Hapert en puur op de counter speelden. Dan is het niet gek dat spelers zich niet ontwikkelen en als er dan 1 of 2 stoppen blijft er weinig over.
@kenner
11 april 12:11
Kijk naar de stand en je ziet het. Tegengoals is opzich prima, alleen ze maken geen goals. Dat is geen hogere wiskunde.
Kenner
11 april 12:06
Ongekend dat Hapet naar de 5e klasse gaat. Wat is daar mis?
@ Hapert
11 april 11:14
Bijzonder knap, hoe je als nummer laatst, de minste tegendoelpunten kunt hebben.
Bizar
11 april 10:38
Kolder op de Polder
Glazen bol
11 april 9:33
4C: Spoordonk 4E: Dommelen Wat denken jullie?