Naderende ontknoping 1e klasse E en F met nog 4 wedstrijden te gaan

Deelacties:

De reguliere competitie loopt naar het einde. Met nog vier competitierondes voor de boeg gaan de komende weken de beslissingen vallen.

(Door Peter Bussers) Met de versterkte degradatieregeling breken voor veel ploegen spannende tijden aan. Wie wordt er kampioen? Wie gaan er de nacompetitie in en welke ploegen gaan degraderen. Hieronder een uitgebreid overzicht van de 1e Klasse E en F

1e Klasse E

Kampioenschap:
Ruim twee weken geleden heeft RBC zich reeds mogen kronen als de kampioen van de 1e Klasse E. Het team, dat vorig seizoen ook al kampioen werd in de 2e Klasse C met 55 punten uit 22 wedstrijden, bleek oppermachtig en lijkt aan een historisch seizoen bezig te zijn. RBC kan namelijk het record aantal punten in één seizoen verbeteren.

In haar eerste jaar, bij de bij de terugkeer naar de amateurs, behaalde het in de 5e Klasse maar liefst 61 punten uit 22 wedstrijden.

Met nog drie wedstrijden voor de boeg staat RBC nu al op 59 punten uit 21 wedstrijden. Mocht RBC haar resterende drie wedstrijden winnen dan heeft het een nieuw record te pakken. RBC zal nog twee thuiswedstrijden spelen. Komende zondag ontvangt het het tegen degradatie vechtende Moerse Boys en drie weken later komt laagvlieger TSC op bezoek. In de laatste wedstrijd treft het vervolgens de huidige nummer twee WNC.

Periodekampioenschap/nacompetitie voor promotie
RBC pakte, je zou haast zeggen logischerwijs, ook de 1e periodetitel. Deze periode gaat nu over naar de hoogste op de ranglijst zonder periode. Momenteel is dat WNC uit Waardenburg. WNC, vorig seizoen uitkomend in de 4e Divisie, heeft met nog vier wedstrijden te gaan vijf punten voorsprong op waarschijnlijk de enige concurrent om die tweede plek Almkerk.

WNC is echter ook de koploper in de 2e periode en ook daar lijkt Almkerk de enige concurrent te zijn. Het lijkt er dan ook sterk op dat WNC en Almkerk sowieso de nacompetitie in zullen gaan. De één als periodewinnaar en de andere als hoogst genoteerde op de ranglijst zonder periode. WNC, dat na RBC de sterkst presterende thuisploeg is, speelt nog drie thuiswedstrijden. Zo speelt het haar eerstvolgende wedstrijd thuis tegen de grootste concurrent Almkerk. Daarnaast ontvangt het nog de nummer laatst VOAB, moet het op bezoek bij Sparta´25 en speelt het haar laatste wedstrijd thuis tegen kampioen RBC.

Almkerk lijkt op papier een iets eenvoudiger programma te hebben. Mocht het haar eerste wedstrijd van WNC verliezen, dan kan het zich gaan richten op de derde plaats in de competitie. Met thuiswedstrijden tegen Emplina en VOAB, en een uitduel bij een andere mogelijk degradatiekandidaat TOP zou dat moeten lukken, zeker ook gelet op het programma van de concurrenten

De derde nacompetitieplek gaat naar de hoogste op de ranglijst zonder periode. Zoals eerder aangegeven gaan WNC en Almkerk vermoedelijk de nacompetitie in. Die laatste plek gaat dan zeer waarschijnlijk naar EFC, Emplina of SC ´t Zand. Sparta´25 en TSC zouden ook nog een kans maken maar dan moet wel alles mee zitten.

EFC is momenteel de nummer vier met 29 punten, gevolgd door Emplina met 28 en SC ´t Zand met 27. Sparta´25 staat ook op 27 maar heeft ook een duel meer gespeeld. TSC staat op 24. Gelet op het programma lijkt EFC misschien wel de beste papieren te hebben. EFC moet nog op bezoek bij de huidige nummers elf en twaalf Moerse Boys en TOP. Daarnaast ontvangt het de medeconcurrenten Emplina en SC´t Zand.

Emplina, dat in haar uitwedstrijden nog maar zes keer wist te scoren, speelt drie loodzware uitwedstrijden bij de concurrenten Almkerk, EFC en SC ´t Zand. Daarnaast ontvangt het thuis TOP. SC ´t Zand gaat allereerst op bezoek bij laagvlieger Erp, dat drie van haar laatste vier wedstrijden wist te winnen. Vervolgens ontvangt het Sarto en sluit het de competitie af met de wedstrijden tegen EFC en Emplina.

Nacompetitie voor degradatie/klassenbehoud
In de 1e Klasse E zullen twee ploegen rechtstreeks degraderen en zullen drie ploegen de nacompetitie in moeten. Moerse Boys, TOP en VOAB staan momenteel op een elfde, twaalfde en dertiende plek. Het lijkt ook zeer waarschijnlijk dat twee van de drie bovenstaande ploegen het niet gaan redden en dat de ander de nacompetitie in moet.

TOP heeft op papier het moeilijkste programma. TOP, dat haar laatste wedstrijd won op 20 januari (verrassende overwinning op Almkerk 1-2) en daarna in negen wedstrijden slechts drie punten wist te pakken, neemt het nog op tegen de nummers drie (Almkerk), vier (EFC) en vijf (Emplina). Verder moet het nog op bezoek bij een ploeg die ook nog knokt voor klassenbehoud namelijk Sarto.

Moerse Boys en VOAB hebben een soortgelijk programma. Moerse Boys begint met uitduel bij RBC en ontvangt in haar laatste thuisduel EFC, dat nog strijd voor promotie. Tussendoor neemt Moerse Boys het op tegen ploegen (Sarto en Erp) die ook in de gevarenzone zitten en die de punten dus ook nog hard nodig hebben. VOAB, de slechtst presterende uitploeg met de meeste tegendoelpunten,  speelt loodzware uitwedstrijden bij de nummers twee en drie WNC en Almkerk. VOAB neemt het in eigen huis nog op tegen de huidige nummer negen TSC en de nummer zeven Sparta’25.

De spanning is in ieder geval groot en niet alleen bij die drie ploegen maar ook bij de huidige nummers zes t/m tien. Drie ploegen gaan dus de nacompetitie in. Moerse Boys, TOP of VOAB zal zeer waarschijnlijk de eerste ploeg zijn, dan blijven er dus nog twee plekken over. Erp heeft momenteel de minste papieren met 22 punten uit 21  wedstrijden, maar is zeker nog niet uitgeschakeld. Onderin spelen de ploegen namelijk nog veelal tegen elkaar. Erp, dat thuis in acht van de elf wedstrijden ongeslagen bleef, ontvangt SC ’t Zand en moet het nog op bezoek bij TSC en Moerse Boys.

Ook de huidige nummer tien TSC speelt voornamelijk tegen concurrenten. Zo moet het nog wel op bezoek bij RBC, maar speelt het verder tegen Sparta’25, VOAB en dus Erp. De nummer acht Sarto, dat thuis in acht van de tien wedstrijden ongeslagen bleef en alleen verloor van RBC en Almkerk, krijgt Moerse Boys en TOP nog op bezoek. Tussendoor speelt het op 11 mei nog een uitduel bij SC ’t Zand.

Voor nieuwkomer Sparta’25 kan het dus ook nog alle kanten op. Sparta’25, dat slechts zes van de eenentwintig wedstrijden verloor en in de laatste elf wedstrijden alleen verloor van RBC en EFC, speelt over ruim twee weken pas haar eerste wedstrijd. Sparta’25 gaat dan op bezoek bij concurrent TSC. Daarna ontvangt het WNC en gaat het in haar allerlaatste wedstrijd op bezoek bij VOAB.

Resterende programma

25 april
VOAB-TSC (0-1)
Sarto-TOP (1-0)

28 april
Erp-SC ’t Zand (0-3)
RBC-Moerse Boys (2-0)

2 mei
EFC-Emplina (0-3)

4 mei
WNC-Almkerk (3-1)

11  mei
WNC-VOAB (2-3)
Almkerk-Emplina (0-2)
SC ’t Zand-Sarto (1-1)

12 mei
TSC-Sparta’25 (2-1)
Moerse Boys-Erp (0-0)
TOP-EFC (1-2)

18 mei
Sparta’25-WNC (2-2)
Emplina-TOP (2-1)
EFC-SC ’t Zand (2-1)
Sarto-Moerse Boys (2-2)
RBC-TSC (3-1)
Almkerk-VOAB (3-2)

25 mei
VOAB-Sparta’25 (3-7)
WNC-RBC (2-5)
TSC-Erp (2-2)
Moerse Boys-EFC (1-1)
SC ’t Zand-Emplina (0-1)
TOP-Almkerk (2-1)

Hieronder een uitgebreid overzicht van de 1e Klasse F

Kampioenschap:
De strijd om het kampioenschap lijkt, na afgelopen zondag, te gaan tussen de nieuwkomers Mierlo Hout en Valkenswaard. Vorig seizoen waren de twee ook al concurrenten van elkaar in de 2e Klasse E en ging de titel uiteindelijk naar Valkenswaard.

Mierlo Hout en Valkenswaard hebben momenteel even veel punten, maar op basis van het doelsaldo (+28 om +21) mag Mierlo Hout zich de koploper noemen. Sportclub Susteren was ook lange tijd een concurrent maar lijkt, na afgelopen zondag, te zijn afgehaakt in de titelstrijd. Sportclub Susteren verloor bij Chevremont (3-0), wat de vierde nederlaag was in de laatste acht wedstrijden. Ook Volharding deed lange tijd mee maar ook die ploeg heeft het niet in 2024. Volharding wist van haar laatste negen wedstrijden slechts driemaal te winnen. Verder speelde het eenmaal gelijk en verloor het dus vijf keer.

Het zal een spannende strijd worden tussen Mierlo Hout en Valkenswaard, die elkaar overigens ook nog zullen ontmoeten op 12 mei in Valkenswaard. Op papier lijkt Mierlo Hout het meest gunstige programma te hebben, als je daar over mag spreken in deze fase van de competitie. Mierlo Hout, dat de best presterende thuisploeg is, krijgt nog bezoek van de huidige nummer negen RKSV Minor en de nummer laatst en het al bijna gedegradeerde Someren. Mierlo Hout moet in haar laatste wedstrijd verder nog op bezoek bij BSV Limburgia dat nog verre van veilig is.

Valkenswaard krijgt dus concurrent Mierlo Hout nog op bezoek maar staat daarnaast nog voor meer lastige wedstrijden. Valkenswaard neemt het komende zondag namelijk allereerst op tegen de nummer zes Deurne. De positie zegt misschien nog niet zo veel, maar wel de prestaties van Deurne op eigen veld. Deurne verloor dit seizoen namelijk alleen  maar van Sportclub Susteren (1-2) en bleef in de overige acht wedstrijden ongeslagen. Deurne speelde nog gelijk tegen RKSV Minor, maar won de overige zeven wedstrijden waaronder die tegen Mierlo Hout (4-0), De Ster (1-0) en Volharding (2-1).

Valkenswaard moet daarnaast ook nog op bezoek bij het momenteel wisselvallig presterende en de nummer drie Sportclub Susteren. Sportclub Susteren is de best presterende uitploeg van de 1e Klasse F met zeven overwinningen in negen wedstrijden. Sportclub Susteren verloor afgelopen zondag dus wel met 3-0 bij Chevremont en in een eerdere fase van BSV Limburgia maar wist wel overwinningen te boeken op o.a. Mierlo Hout (1-3), De Ster (0-4) en Deurne (1-2). Op eigen bodem presteert Sportclub Susteren een stuk minder met slechts vier overwinningen, één gelijkspel en vier nederlagen.

In de voorlaatste wedstrijd van de competitie moet Valkenswaard op bezoek bij het tegen degradatie vechtende SHH. Vorig seizoen verloor Valkenswaard bij de toenmalige nummer drie SHH met 3-1. In het thuisduel kwam Valkenswaard toen niet verder dan een 0-0 en ook dit seizoen eindigde het eerste duel in een gelijkspel.

Periodekampioenschap/nacompetitie voor promotie
Sportclub Susteren, dat dus nog op bezoek moet bij Volharding en Valkenswaard, RKSV Minor en Sportclub’25 zal ontvangen, lijkt dan wel te zijn afgehaakt in de titelstrijd, maar is wel al zeker van de nacompetitie. Sportclub Susteren won namelijk de eerste periode.

In de tweede periode lijkt de strijd te gaan tussen Valkenswaard, Mierlo Hout, RKSV de Ster en RKSV Minor. Valkenswaard is koploper met 17 punten, gevolgd door Mierlo Hout met 16 en De Ster en RKSV Minor met 13. We weten inmiddels dat het programma van Valkenswaard lastiger lijkt te zijn dan dat van Mierlo Hout. Ook RKSV De Ster heeft op papier wellicht een iets eenvoudiger programma. RKSV De Ster krijgt de nummer vijf Volharding nog op bezoek en speelt verder nog tegen de nummers zeven (Chevremont), negen (RKSV Minor) en tien (Sportclub’25).

RKSV Minor maakt dus ook nog kans op een periode maar zal zich vooral snel willen veilig spelen en dat zal nog een heel karwei gaan worden. Minor moet namelijk nog op bezoek bij Mierlo Hout en Sportclub Susteren en ontvangt RKSV De Ster. Verder speelt het ook nog thuis tegen concurrent SHH.

De grootste kanshebbers zijn dus Valkenswaard en Mierlo Hout. De kans is dan ook heel reëel dat de winnaar van de tweede periode ook de kampioen zal zijn. Hoe dan ook; Mierlo Hout of Valkenswaard zal, mocht het geen kampioen worden, sowieso de nacompetitie in gaan. Mierlo Hout of Valkenswaard gaat dan namelijk de nacompetitie in als de hoogste op de ranglijst zonder periode (Mierlo Hout en Valkenswaard hebben hier nog één overwinning voor nodig om zeker te zijn)

Met de huidige situatie zou Mierlo Hout kampioen zijn, en gaan Valkenswaard en Sportclub Susteren de nacompetitie in. Dan blijft er nog één plek over en die gaat dan naar de hoogste op de ranglijst zonder periode. De ploegen die daarvoor in aanmerking komen zijn RKSV De Ster, Volharding en Deurne.

Gelet op het programma lijkt RKSV De Ster dan de meeste kans te maken. Volharding, dat vier van haar laatste vijf wedstrijden heeft verloren, neemt het nog op tegen de concurrent De Ster en  de huidige nummer drie Sportclub Susteren. Volharding gaat verder op bezoek bij SHH en ontvangt in de laatste wedstrijd van het seizoen Chevremont.

Deurne, dat vier van haar laatste zes wedstrijden heeft verloren, krijgt allereerst Valkenswaard op bezoek en neemt het dan vervolgens nog op tegen Someren en BSV Limburgia

Nacompetitie voor degradatie/klassenbehoud
In de 1e Klasse F degraderen twee ploegen rechtstreeks en moeten er drie ploegen de nacompetitie in. De eerste degradatieplaats is al vergeven aan EHC. Degradant nummer twee zal zeer waarschijnlijk Someren worden. Met nog drie wedstrijden te gaan staat Someren vijf punten achter op de nummer SHH, dat ook nog een duel minder heeft gespeeld. Sportclub’25 heeft zes punten meer met het zelfde aantal wedstrijden.

De nummer negen RKSV Minor heeft reeds tien punten meer en is dus niet meer te achterhalen. Het hoogst haalbare voor Someren is dan ook een nacompetitieplaats maar ook die kans lijkt dus klein daar het ook nog op bezoek moet bij koploper Mierlo Hout. In de overige twee wedstrijden ontvangt Someren, dat het slechtst presterende thuisteam is met nul overwinningen, de nummer zes Deurne en directe concurrent SHH. Someren heeft sowieso twee overwinningen nodig en dat terwijl het in het gehele seizoen nog maar twee keer wist te winnen. Mocht Someren degraderen dan zijn er nog drie ploegen die de nacompetitie in moeten. Daar komen de huidige nummers acht t/m elf voor in aanmerking namelijk BSV Limburgia (25 uit 20), RKSV Minor (21 uit 18), Sportclub’25 (17 uit 19) en SHH (16 uit 18).

BSV Limburgia heeft momenteel dus vier punten meer dan de negende plek (Nacompetitie) van RKSV Minor. Gelet op het programma zou dat genoeg moeten zijn. Zoals eerder aangegeven heeft niet alleen BSV Limburgia een zwaar programma (Deurne uit, Mierlo Hout thuis) maar ook concurrent RKSV Minor. RKSV Minor krijgt de nummer voorlaatst SHH nog wel op bezoek maar moet verder nog aantreden tegen de nummers één, drie en vier. 

Hoewel je het dus nooit met zekerheid kan zeggen zullen Someren en EHC zeer waarschijnlijk de degradanten zijn en zullen Sportclub’25, RKSV Minor en SHH zeer waarschijnlijk de nacompetitie in moeten.

Resterende programma

25 april
SHH-Volharding (0-3)

28 april
Deurne-Valkenswaard (2-2)
De Ster-Chevremont (2-4)
Sportclub Susteren-Sportclub’25 (6-1)
Mierlo Hout-RKSV Minor (4-2)

12 mei
Someren -Deurne (0-2)
|Valkenswaard-Mierlo Hout (0-0)
RKSV Minor-SHH (4-5)
Volharding-Sportclub Susteren (3-1)
Sportclub’25-De Ster (1-5)

20 mei
Deurne-BSV Limburgia (3-3)
Chevremont-Sportclub’25 (0-4)
De Ster-Volharding (2-2)
Sportclub Susteren-RKSV Minor (3-1)
SHH-Valkenswaard (1-1)
Mierlo Hout-Someren (1-1)

26 mei
BSV Limburgia-Mierlo Hout (0-2)
Someren-SHH (0-1)
Valkenswaard-Sportclub Susteren  (1-0), duel zal worden gespeeld in Susteren.
RKSV Minor-De Ster (0-4)
Volharding-Chevremont (9-1)

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


@ Peter bussers
25 april 15:48
Petje af voor jou Peter!
Wouter
24 april 23:56
@ neutrale supporter misschien een idee dat jij ook stukjes gaat schrijven voor deze website?
Bert
24 april 15:24
Kan dat Rood en Groen aan alle standen toegevoegd worden? Wellicht met een sterretje achter de namen die een periode hebben.
Henk
24 april 14:59
Goed bezig Peter. De website gaat zo met grote stappen vooruit!
AVE
24 april 14:58
We zijn bezig met het virtueel nacompetitie schema, deze zal volgende week online verschijnen na de wedstrijden van aanstaande zondag en worden dan na elke wedstrijddag ge update !
Peter Bussers
24 april 14:35
Deze zal na enige tijd ook weer verschijnen. Verder ga ik ook mijn best doen dat ook de nacompetitiewedstrijden live kunnen worden gevolgd.
@Peter Bussers
24 april 14:27
Schitterend werk verricht je Peter! Komt er ook weer net als andere jaren een virtueel nacompetitie schema?
Peter Bussers
24 april 14:11

@neutrale supporter daar heb je in zekere zin helemaal gelijk in, maar weet je ik doe nu niets anders dan wat vele voetballiefhebbers langs de lijn, thuis, bij vrienden, op het werk of op feestjes doen. Praten over het mooiste spelletje op wereld. Ik zet het alleen op papier.

Voetbal moet leven en daar wil ik op mijn manier een steentje aan bijdragen. Dit doe ik middels artikelen en/of de livescore. Ik wil spanning brengen, mensen enthousiast maken, er voor proberen te zorgen dat mensen hun eigen cluppie op de voet kunnen volgen maar tegelijkertijd ook in andere klassen/ploegen geïnteresseerd raken. Dat doe je mijn inziens door zoveel mogelijk info te verschaffen.

Peter Bussers
24 april 13:48
@Carla VV jazeker komt deze er ook voor de 3e Klasse. Sterker nog; voor allen klassen waarvoor ook de livescore bestaat op deze site. Om alles in elkaar te zetten kost echter wel wat tijd en moeite, dus graag nog even geduld :)
Carla VV
24 april 13:31
Komt er ook nog een overzicht van de 3e klasse.
@neutrale supporter
24 april 11:08
Het is een mooi beeld hoe sommige ploegen er voor staan. Natuurlijk kan er nog van alles gebeuren. Van voor sommige ploegen is het vijf voor twaalf!
Neutrale supporter
24 april 10:54
Allemaal heel leuk die voorbeschouwingen maar in de laatste wedstrijden maken de laaggeplaatste clubs meestal rare sprongen dus zegt mijns inziens helemaal niks. De club met de sterkste zenuwen zal kampioen worden. Dus spannende wedstrijden en hopenlijk ook mooie maar dat zijn kampioenswedstrijden zelden.
place to be
24 april 8:35
valkenswaard vs mierlo hout 12 mei. word een mooie match!!!!