Voetbalseizoen 2024: Een vooruitblik op wat voetbalfans dit seizoen mogen verwachten

Hoewel de voetbalfans het de komende weken zonder hun favoriete sport moeten doen omwille van de zomerstop, hebben ze toch al iets om uit te kijken. Er werd namelijk bekend gemaakt dat het voetbalseizoen van de tweede en derde divisies van het amateurvoetbal zal beginnen tijdens het weekend van 19 en 20 augustus 2023. De vierde divisie begint een week later, namelijk op 26 en 27 augustus. De laatste wedstrijden van het komende voetbalseizoen zullen dan weer plaatsvinden op 2 juni 2024. Er werd ook besloten om enkele veranderingen door te voeren op vlak van speeldagen. Om je op de beste manier voor te bereiden op het komende voetbalseizoen, kijken we naar de stijgende populariteit van het voetbal en welke veranderingen doorgevoerd zullen worden voor het voetbalseizoen 2023/2024.

Het Nederlands voetbal wordt steeds populairder
Voetbal is de meest populaire sport in Nederland en dat legt onze clubs helemaal geen windeieren. De sport is gedurende de voorbije jaren uitgegroeid tot een echte televisiesport, waardoor er elke dag wel voetbal op televisie te zien is. Hoewel op dit moment de zomerstop plaatsvindt, kunnen voetballiefhebbers toch nog altijd aan hun trekken komen. Denk maar bijvoorbeeld aan de Johan Cruijff Schaal die op 4 augustus gepland staat. Deze wedstrijd wordt enorm spannend voor de Eindhovenaars aangezien PSV het opneemt tegen Feyenoord en op zoek gaat naar de 14de Schaal. Het stadium zal ongetwijfeld tot de nok gevuld zijn met talrijke supporters die hun club naar de eindoverwinning willen schreeuwen.

Wie zal er als winnaar uit de bus komen tijdens het ‘23/’24 seizoen?
Het maakt niet uit of je nu de 3de divisie verkiest boven 1e klasse C of de 4de divisie boven 5e klasse C, je volgt ongetwijfeld op de voet wat er in je gekozen competitie en met je geliefkoosde ploeg gebeurd. Misschien denk je er wel over na om een pronostiekje op te stellen over wat er het komende voetbalseizoen zal gebeuren. Het voorspellen van wie er als de winnaar uit de bus zal komen in een bepaalde divisie is op dit moment relatief moeilijk omdat het voorbije seizoen nog maar net afgelopen is. Je weet nog niet welke transfers er gaan plaatsvinden, welke nieuwsberichten er over een bepaalde ploeg gaan verschijnen en welke spelers er te maken gaan krijgen met blessures. Aspecten zoals deze hebben volgens sportytrader een grote impact op het verloop van de competitie. Als je een voorspelling wil plaatsen, raden wij aan om te wachten totdat de transfertermijn afgesloten is en totdat de eerste matchen gespeeld zijn. Dan kun je namelijk een meer accurate voorspelling doen.

Welke veranderingen zullen er doorgevoerd worden?
Er zullen het komende seizoen ook nog enkele veranderingen doorgevoerd worden die misschien ook wel een impact hebben op het verloop van de competitie en je voorspellingen. Zo zal er gemengd ingedeeld worden in de derde en vierde divisies. Er wordt dus geen onderscheid gemaakt tussen op voorhand bepaalde zaterdagvoetbal en zondagvoetbal. Vanaf het seizoen 2023/2024 mag het thuisspelende team de speeldag bepalen. De enige uitzonderingen zijn de principiële zaterdagclubs. Door die vermenging van zaterdag en zondagteams zullen er meer derby’s plaatsvinden, wat voor een nog spannendere competitie zal zorgen.

Men wil ook het aantal poules in de eerste tot en met derde klasse verminderen. In de eerste klasse zou het een daling zijn met drie (van elf naar acht poules), in de tweede klasse zouden ze van 22 naar 16 gaan terwijl het aantal poules in de derde klasse van 48 verminderd zal worden tot 32. Om dit aantal poules te bereiken tegen 2024/2025 zullen er steeds meer ploegen moeten degraderen. Er werd ook bekend gemaakt dat vanaf het volgende seizoen clubs geen tweede standaardteam meer mogen inschrijven. Op dit moment zijn er namelijk clubs die zowel een eerste elftal hebben dat op zaterdag speelt als een team dat op zondag aan de bak komt. De clubs die dat nu al hebben, mogen daar nog altijd gebruik van maken, maar wel op voorwaarden dat de twee standaardteams op dezelfde dag spelen..

 

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?