Naderende ontknoping 5e klasse D en E met nog 4 wedstrijden te gaan

Deelacties:

De reguliere competitie loopt naar het einde. Met nog vier competitierondes voor de boeg gaan de komende weken de beslissingen vallen.

(Door Peter Bussers) Met de versterkte degradatieregeling breken voor veel ploegen spannende tijden aan. Wie wordt er kampioen? Wie gaan er de nacompetitie in en welke ploegen gaan degraderen. Hieronder een uitgebreid overzicht van de 5e Klasse D en E.

5e Klasse D

Kampioenschap
De strijd om het kampioenschap in de 5e Klasse D zal gaan tussen drie ploegen namelijk Audacia, HMVV en Boxtel. Audacia is de huidige koploper met 52 punten uit 21 wedstrijden. De nummer twee HMVV, dat afgelopen zondag voor de tweede keer dit seizoen gelijkspeelde tegen de nummer zes SDO´39, volgt op drie punten. HMVV heeft wel een wedstrijd minder gespeeld. Ook de nummer drie Boxtel, dat op zes punten volgt van Audacia, heeft een wedstrijd minder gespeeld.

Komende zondag is Audacia vrij maar komen HMVV en Boxtel wel in actie. HMVV moet op bezoek bij de nummer laatst SVSOS, terwijl Boxtel een zwaardere opponent zal gaan treffen in de nummer vijf Riel. Het eerdere duel tussen beide ploegen eindigde in een 1-0 overwinning voor Riel. Het was voor Boxtel destijds de laatste nederlaag. Boxtel won nadien tien van de elf wedstrijden en speelde alleen nog maar gelijk tegen concurrent HMVV. Je mag dan ook wel verwachten dat zowel HMVV als Boxtel drie punten zullen toevoegen aan hun totaal en dat HMVV, op basis van het doelsaldo, de koppositie over zal nemen van Audacia.

Kijkt men naar het resterende programma dan zal de beslissing om het kampioenschap vrijwel zeker plaatsvinden in de allerlaatste wedstrijd van het seizoen. Audacia heeft op papier het meest eenvoudige programma met wedstrijden tegen de nummer voorlaatst Casteren, de nummer negen Nederwetten en in de laatste wedstrijd van het seizoen uit tegen de nummer vijf Riel. Laatstgenoemde ploeg presteert op eigen veld overigens wel prima met zes overwinningen, twee gelijke spelen en slechts twee nederlagen (HMVV 0-3 en SDO’39 2-4). Riel, dat het eerste duel met Audacia met 2-1 had verloren, won op eigen veld o.a. van Boxtel en de nummer vier De Bocht’80.

HMVV ontvangt, na SVSOS, nog de nummer acht Hulsel en de nummer tien LSV Boxtel. In haar laatste wedstrijd van het seizoen speelt het vervolgens een thuisduel tegen concurrent Boxtel.

Boxtel daarentegen, dat de best presterende thuisploeg is met maar liefst negen overwinningen in tien wedstrijden, heeft op papier het meest pittige programma. Boxtel ontvangt dus de nummer vijf Riel en speelt ook nog een thuisduel tegen de nummer vier De Bocht’80. Verder moet het op bezoek bij SVG, dat middels twee overwinningen in de laatste twee wedstrijden, omhoog klom van de laatste naar elfde plaats. In de laatste wedstrijd van het seizoen speelt Boxtel de kraker uit tegen HMVV.

Periodekampioenschap/nacompetitie voor promotie
De eerste periodetitel ging naar Audacia. Het team uit Moergestel gaat dus sowieso de nacompetitie tenzij het dus het kampioenschap weet te pakken. Mocht het inderdaad dat kampioenschap pakken dan gaat de periode van Audacia naar tweede ploeg op de ranglijst zonder periode.

De tweede periode gaat zeer waarschijnlijk een prooi worden voor Boxtel of HMVV. Bostel voert momenteel de ranglijst aan van de 2e Periode met twee punten voorsprong op HMVV. Mocht Boxtel de periode pakken en Audacia het kampioenschap pakken dan gaat de 3e Periode naar HMVV (hoogste ploeg op de ranglijst zonder periode). Mocht HMVV het kampioenschap pakken dan gaan Audacia en Boxtel dus sowieso de nacompetitie in.

Er is dan dus nog één ticket te vergeven. Dat laatste ticket zal gaan naar De Bocht’80, Riel of SDO’39. De Bocht’80, dat momenteel twee punten meer heeft dan Riel (Riel heeft een duel meer gespeeld) en vier meer dan SDO’39, heeft duidelijk de beste papieren. De Bocht’80 heeft dan nog wel een zwaar uitduel op het programma staan bij Boxtel, maar speelt daarnaast nog tegen de nummer zeven (Were Di), acht (Hulsel) en tien (LSV Boxtel).

Op papier heeft SDO’39 misschien wel het meest gunstige programma. Het team moet echter vier punten zien goed te maken en of dat gaat gebeuren blijft vooralsnog de vraag. SDO’39 neemt het in haar vier resterende wedstrijden in ieder geval op tegen de nummers acht Hulsel en de nummer tien LSV. Daarnaast speelt het ook nog tegen de nummer voorlaatst Casteren en de nummer laatst SVSOS.

Riel, dat nog maar drie wedstrijden zal spelen, lijkt kansloos met wedstrijden tegen de titelkandidaten Boxtel en Audacia en de nummer zeven Were Di.

Nacompetitie voor degradatie/klassenbehoud
Niet van toepassing

Resterend programma

28 april

Hulsel-De Bocht’80 (1-4)
SVSOS-HMVV (0-4)
SDO’39-Casteren (4-2)
Were Di-Nederwetten (2-2)
Boxtel-Riel (0-1)
LSV-SVG (1-2)

12 mei
SDO’39-SVSOS (2-0)
HMVV-Hulsel (3-2)
De Bocht’80-LSV (3-1)
SVG-Boxtel (0-1)
Riel-Were Di (3-1)
Casteren-Audacia (0-1)

20 mei
Hulsel-SDO’39 (1-1)
Audacia-Nederwetten (7-1)
Were Di-SVG (1-1)
Boxtel-De Bocht’80 (3-1)
LSV-HMVV (1-8)
Casteren-SVSOS (3-3)

26 mei
SVSOS-Hulsel (0-4)
SDO’39-LSV (1-2)
HMVV-Boxtel (2-2)
De Bocht’80-Werei Di (4-3)
Riel-Audacia (1-2)
Nederwetten-Casteren (3-3)

Hieronder een uitgebreid overzicht van de 5e Klasse E

Kampioenschap
Een kleine twee weken terug pakte koploper Steensel een enorm belangrijke zege op concurrent DOSKO’32 en daarmee vermoedelijk ook de titel in de 5e Klasse E. Steensel staat nu met nog vier wedstrijden te gaan maar liefst zeven punten voor op de nummer twee DOSKO’32 en heeft negen punten meer dan de nummers drie en vier Riethoven en DVS.

Komende zondag zou Steensel al de titel kunnen pakken. Steensel zou dan zelf uit moeten winnen bij de nummer negen EMK terwijl concurrent DOSKO’32 dan op eigen veld moet verliezen van de nummer zes Tivoli, dat middels periodewinst sowieso de nacompetitie in mag voor promotie. Opmerkelijk detail: Steensel kwam in het eerste duel niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen EMK, terwijl DOSKO’32 ten onder ging bij Tivoli (2-1).

Mocht Steensel het komende zondag nog niet klaarspelen om kampioen te worden dan zal het waarschijnlijk op 12 mei in een thuisduel tegen Riethoven kampioen worden. Steensel speelt na dat duel nog uit tegen de nummer vier DVS en eindigt met een thuisduel tegen de nummer acht Waalre. DOSKO’32, dat op papier wel een iets eenvoudiger programma lijkt te hebben dan de koploper, neemt het naast Tivoli nog op tegen de nummer vijf Knegselse Boys, de nummer zeven FC Cranendonck en de nummer elf Tongelre.

Periodekampioenschap/nacompetitie voor promotie
De aanstaande kampioen Steensel wist ook de 1e Periodetitel te pakken. Bij een daadwerkelijk kampioenschap gaat deze naar de hoogste op de ranglijst zonder periode. De 2e Periode ging zoals eerder aangegeven naar de huidige nummer zes Tivoli. In de 3e Periode is de spanning nog heel groot. Steensel staat momenteel bovenaan maar doet niet meer mee vanwege de winst in de 1e Periode. Zodoende is DVS momenteel de koploper in die 3e Periode. Knegselse Boys heeft evenveel punten als DVS maar heeft een minder doelsaldo. Riethoven volgt op één punt van DVS en Knegselse Boys en DOSKO’32 heeft twee punten minder. FC Cranendonck, is gelet op het programma ook nog niet uitgespeeld in die 3e Periode. FC Cranendonck, speelt dan nog wel een loodzwaar thuisduel tegen DOSKO’32, maar neemt het daarnaast nog op tegen de nummers negen EMK, twaalf Woenselse Boys en de nummer dertien DEES.

Toch lijkt het meer waarschijnlijk dat de 3e Periode zal gaan naar de huidige nummers twee, drie, vier en vijf van de reguliere ranglijst namelijk DOSKO’32, DVS, Riethoven en Knegselse Boys. De periode van Steensel gaat ook met zekerheid naar één van die vier ploegen. Hoe zit het dan met het resterende programma? Knegselse Boys en DOSKO’32 lijken het meest gunstige programma te hebben van de vier. Knegselse Boys, dus medekoploper in die 3e Periode, moet dan nog wel op bezoek bij DOSKO’32 maar treft de onderste drie ploegen van de ranglijst namelijk Woenselse Boys, DEES en Sterksel.

DOSKO´32 neemt het, zoals eerder vermeld, nog op tegen Tivoli, FC Cranendonck, Knegselse Boys en Tongelre. DVS en vooral Riethoven hebben nog een zwaarder programma. DVS, dat thuis aanzienlijk beter presteert dan op vreemde bodem, speelt nog drie uitwedstrijden. Zo moet het nog naar Riethoven, De Weebosch en Waalre. DVS neemt het verder ook nog op thuis tegen koploper Steensel.

Riethoven, dat negen van haar laatste tien wedstrijden wist te winnen,  begint met een thuisduel tegen de nummer drie DVS. Daarna moet het op bezoek bij de koploper Steensel. In de laatste twee wedstrijden treft het vervolgens De Weebosch, waar eerder dit seizoen gelijk tegen werd gespeeld (1-1) en eindigt het de competitie met een uitduel bij Tivoli.

Nacompetitie voor degradatie/klassenbehoud
Niet van toepassing

Resterend programma

28 april

Woenselse Boys-De Weebosch (2-3)
DEES-FC Cranendonck (1-1)
Sterksel-Knegselse Boys (0-7)
Tongelre-Waalre (0-9)
Riethoven-DVS (3-3)
EMK-Steensel (1-1)
DOSKO’32-Tivoli (1-2)

12 mei
Tongelre-Sterksel (0-2)
Knegselse Boys-DEES (2-0)
FC Cranendonck-DOSKO’32 (1-4)
Tivoli-Woenselse Boys (4-2)
De Weebosch-EMK (3-2)
Steensel-Riethoven (3-2)
Waalre-DVS (0-5)

20 mei
Woenselse Boys-FC Cranendonck (3-3)
DEES-Tongelre (4-0)
DVS-Steensel (2-2)
Riethoven-De Weebosch (1-1)
EMK-Tivoli (1-1)
DOSKO’32-Knegselse Boys (0-1)
Waalre-Sterksel (2-1)

26 mei
Sterksel-DEES (0-3)
Tongelre-DOSKO’32 (1-1)
Knegselse Boys-Woenselse Boys (4-2)
FC Cranendonck-EMK (4-0)
Tivoli-Riethoven (2-5)
De Weebosch-DVS (0-5)
Steensel-Waalre (3-2)

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?