Het verhaal VV Vessem als vierdeklasser. Wat brengt de toekomst?

Deelacties:

“Het kleine maar tevens grote Vessem gaat voor de volgende prijs en wil historie schrijven”

Elke vereniging heeft zo haar goede en slechte jaren. Zo ook Vessem. In het seizoen 2012-2013 speelde het vaandelteam nog op het allerlaagste niveau en werd het laatste met een schamele zestien punten, met maar liefst zeven punten achterstand op de nummer voorlaatst Pusphaira.
Maar daarna begon het team steeds beter te presteren. Sterker nog; Vessem, inmiddels vierdeklasser,  wist de laatste drie jaar telkens een ticket voor de nacompetitie te bemachtigen en dat kan komende zondag zomaar weer gaan gebeuren. Bij winst op Spoordonkse Boys legt het team van coach Richard van de Kerkhof namelijk beslag op de eerste periode en mag het ook aan het einde van dit seizoen sowieso gaan strijden voor een plek in de 3e Klasse. Of zouden er nog mooiere dingen kunnen gebeuren? 

Vessem
Het dorpje Vessem kent ruim 2000 inwoners. De plaatselijke voetbalclub herbergt momenteel vier heren seniorenteams, twee vrouwenteams en heeft daarbij nog het walking football.  Aangaande de jeugd is de vereniging, die 87 jaar bestaat, in 2017 een samenwerking aangegaan met buurman DEES uit Wintelre. Samen hebben ze nu zeventien jeugdteams waarbij de JO19-1 op 3e klassenniveau uitkomt en de ranglijst aanvoert.

Vooral uitkomend op het laagste niveau
Het eerste elftal van Vessem speelde in het verleden veelal op het laagste niveau, destijds de 6e klasse. Begin 2000, bij de opheffing van de 6e klasses, kwam men logischerwijs in de 5e Klasse terecht. Daar presteerde het team prima en na twee seizoenen wist het, na een tweede plaats in de competitie, te promoveren naar de 4e Klasse. De 4e Klasse werd echter nooit een succes voor Vessem waardoor de groen-witten bleven schommelen tussen die 4e en 5e Klasse. De hoogste klassering was een 8e plaats in het seizoen 2006-2007.

De ommekeer
Na de degradatie uit de 4e Klasse in 2008 beleefde de club slechte jaren met als dieptepunt de laatste plaats in het seizoen 2012-2013. Het daaropvolgende jaar veranderde er van alles. Vessem zag in Kees Mollen een nieuwe hoofdtrainer komen en werd zowaar een ploeg om rekening mee te houden. Direct in zijn eerste jaar mocht het de nacompetitie in en werd het na strafschoppen uitgeschakeld door EDN’56. Het jaar daarop volgde er wel succes.  Vessem, dat uiteindelijk vijfde werd, pakte de laatste periode en mocht opnieuw de nacompetitie in. Daarin werden SC Olympus en DOSKO’32 overtuigend verslagen en was promotie een feit.

Het was afwachten wat het team kon brengen in de 4e Klasse.  Het langste veblijf was er eentje van twee jaar, en opnieuw had het er ook nu veel van weg dat het geen succes zou worden. Vessem ging voor het derde opeenvolgende jaar de nacompetitie in maar nu voor handhaving. Daarin trof men Riethoven. Tweemaal werd er gelijkgespeeld waarna strafschoppen de beslissing moesten brengen . Daarin wist Vessem het 4e klassenschap veilig te stellen.

Het succes van Waldo van den Besselaar 
In het seizoen 2016-2017 kwam de inmiddels 47-jarige Waldo van den Besselaar, momenteel trainer bij De Raven,  aan het roer bij de vierdeklasser.  Het bleek een gouden greep, want jaar na jaar werd er succes behaald. Het eerste jaar onder Van den Besselaar eindigde Vessem op een negende plek maar mocht het wel voor het derde opeenvolgende jaar uitkomen in de 4e Klasse. Wat er daarna gebeurde was iets unieks. Vessem, onder Waldo van den Besselaar leek zelfs historie te gaan schrijven.

In het seizoen 2017-2018 deed Vessem tot op de laatste speeldag mee voor wat een historisch kampioenschap zou kunnen zijn. Met nog één ronde te gaan stond het twee punten achter op koploper Tivoli en stond het in de 3e periode op een overbrugbare achterstand van ZSC.  En laat nu net Tivoli-ZSC de laatste wedstrijd zijn. Wat zou het worden? Een kampioenschap, een periodetitel of zou men overal naast grijpen.  Het werd een periodetitel. Vessem won bij Riethoven terwijl Tivoli met groots gemak ZSC versloeg.  Uiteindelijk werd het team van Waldo van den Besselaar in de nacompetitie kansloos uitgeschakeld door Schijndel (2-6)

Het daaropvolgende jaar behoorde Vessem wederom tot de top van de 4e Klasse, pakte het weer een periodetitel en mocht het dus voor de vijfde keer in zes jaar tijd uitkomen in de nacompetitie. De eerste ronde werd deze keer wel overleefd (Nulandia na strafschoppen) maar vond  het team haar waterloo in de tweede ronde tegen WODAN.

Ook in de daaropvolgende twee jaren, de coronajaren waarin de competitie vroegtijdig werd beeindigd, deed Vessem het uitstekend.  Vessem boekte onder Waldo van den Besselaar 49 (competitie)overwinningen, speelde 23 keer gelijk en verloor het 24 keer.  Twee keer mocht het team dus ook strijden voor promotie naar de 3e Klasse.

Historie gaan schrijven
Maar zoals voor elke trainer is er een tijd van komen en gaan en blijft het natuurlijk altijd afwachten hoe de nieuwe trainer zou worden ontvangen en of er een goed gevolg kan worden gegeven aan de prima resultaten. Het antwoord is volmondig ja.

Voetbaldier Richard van de Kerkhof werd aangesteld als nieuwe hoofdtrainer, en als de 42 jarige Helmonder ergens komt dan gebeurd er iets. Het enthousiasme van Richard is aanstekelijk. Hij weet niet alleen spelers te motiveren maar brengt dit over op heel de club. Richard is iemand die tussen de mensen instaat, die graag aan de slag gaat met de jeugd, en die zelf wanneer nodig, ook nog tegen een balletje trapt. De resultaten waren er onder Van de Kerkhof ook want opnieuw wist Vessem zich te plaatsen voor de nacompetitie, deze keer na een tweede plaats achter kampioen Bergeijk.

In de nacompetitie wil het echter vooralsnog niet vlotten want na een uitschakeling in de eerste ronde en een uitschakeling in de tweede ronde in de voorgaande nacompetities werd Vessem deze keer direct uitgeschakeld door Dommelen

Promotie naar de derde klasse zou een topprestatie en uniek zijn voor deze kleine gemoedelijke vereniging.  Wanneer gaat de ploeg zichzelf belonen na maar liefst zes keer in de nacompetitie te zijn uitgekomen in de laatste zeven jaar (afgeronde competities).

Angstgegner Spoordonkse Boys
Vessem dat afgelopen zondag teleurstellend gelijkspeelde bij laagvlieger DVS kan zondag de eerste periodetitel pakken wanneer het thuis weet te winnen van Spoordonkse Boys.  Speelt het gelijk of verliest het dan is men afhankelijk van Tuldania. Tuldania, dat twee weken terug nog met 2-0 won van Spoordonkse Boys, staat op gelijke hoogte met Vessem maar heeft een beduidend minder doelsaldo (+19 om +10).

Het lijkt er dus allemaal goed uit te zien voor het team van Richard van de Kerkhof zeker ook omdat Tuldania op bezoek moet bij de nummer drie Riethoven. Vessem acteert sowieso ook goed op eigen bodem. Dit seizoen speelde het driemaal thuis, pakte het negen punten, wist maar liefst twaalf keer het net te laten bollen en kreeg geen enkel doelpunt tegen.  De laatste vier seizoenen speelde Vessem in totaal vijfentwintig thuiswedstrijden waarvan het er maar liefst negentien wist te winnen en slechts drie keer verloor.

Opvallend is wel dat één van die verliespartijen afgelopen seizoen tegen Spoordonkse Boys was (0-1) dat eveneens de nacompetitie wist te bereiken. Kijkt men nog verder terug dan kun je Spoordonkse Boys ook wel betitelen als angstgegner. In de zes gespeelde wedstrijden sinds het jaar 2000 verloor VV Vessem vijf keer van de ploeg uit Spoordonk. .

© 2022 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


@Volger
19 november 21:45
Verklaar nader.
Patrick meinhardt
19 november 21:42
Mooi stuk vessem en Richard heel veel succes zondag
Volger
19 november 20:03
Misschien de nacompetitie is serieus nemen.
SUPORTER
19 november 8:56
Geen woorden maar daden
Hannie van Nunen
18 november 19:35
Vessem gaat deze zondag de periodetitel pakken! Met ons huubke op centraal krijgen we er geen tegen!!
Bestuur VV Vessem.
18 november 15:06
@Amateurvoetbaleindhoven.nl bedankt voor de mooie samenvatting van de afgelopen 10 jaar over onze vereniging.
Dolopvoetbal
17 november 19:09
Freek en Huub Soetens, nog twee namen die in de sterren van de Vessem geschiedenis zullen stralen.
Jacqueline
17 november 16:45
Vessem doet het weer heel erg goed. k wens trainers en spelers heel veel succes zondag tegen Spoordonkse Boys!
Anna van Brecht
17 november 15:49
Succes Vessem zondag.
FAn
17 november 15:47
Mooiste clubke met de mooiste trainer in het zuiden!
Dolopvoetbal
17 november 15:40
Mooi stukje, met beetje sober begin. In het jaar dat vv Vessem de vaandeldrager droeg was ook het jaar van een beginnende wederopstanding. Ga maar na, in dat team een piepjonge Hein v Diessen, Merijn v Ham, Frans v Diessen, Roel Wirken en Marijn v Roy. Spelers die later in de opstuwende vaart een belangrijke rol zouden gaan spelen. Daarbij moeten de inbreng van Riny vd Loo en Arie Schriders en de trouwe supporters niet onderschatten. Zij stonden er ook in minder, sportieve, leuke tijden, maar de stemming was desondanks positief, super gezellig en met goede hoop op betere tijden.