In overleg met de Scheidsrechtersverenigingen Brabant-Zuidoost en Helmond e.o. zetten we maandelijks een scheidsrechter in de schijnwerpers.
De scheidsrechter speelt in het amateurvoetbal een belangrijke rol. Daarom willen we scheidsrechters de aandacht geven die ze verdienen. Met deze rubriek willen we de band tussen scheidsrechters, voetballers, trainers en supporters versterken. Diverse scheidsrechters zijn ondertussen al de revue gepasseerd op de website. Deze keer is het de beurt aan Manuel Uijttewaal.Manuel geldt als een grootheid in de Randstad, maar na zijn verhuizing naar Raamsdonksveer maakt hij ook naam in het zuiden. Met zijn lengte van 1 meter 42 weet de leidsman zijn mannetje te staan.
De referenties van spelers en trainers zijn vaak lovend over zijn manier van fluiten.
We stellen Manuel een aantal vragen hoe het hem vergaat na ruim tien jaar fluiten van wedstrijden in het amateurvoetbal.
Stel je even voor aan het amateurvoetbaleindhoven publiek:
Manuel Uijttewaal, 26 jaar. Ik ben doordeweeks actief als docent Economie/Bedrijfseconomie en in het weekend als scheidsrechter bij de jeugd en senioren.
Vanwaar de keuze om scheidsrechter te worden:
Vanwege een groei beperking heb ik van jongs af aan gehoord dat zelf voetballen een te hoog risico geeft op mogelijke blessures. Vanuit dat punt ben ik gaan kijken of het fluiten van wedstrijden iets voor mij is. Kennelijk kan ik de vraag inmiddels wel met ja beantwoorden aangezien ik hierin nog steeds actief ben.
Hoe kunnen we je omschrijven als scheidsrechter:
Hoewel de meeste spelregels eenduidig in het spelregelboek beschreven staan vind ik het als scheidsrechter toch interessant om de grijze gebieden op te zoeken. Natuurlijk ben je hierin als scheidsrechter afhankelijk van de wedstrijd. Ik geloof er wel in dat er misschien op het moment iets te strak gefloten wordt in het gehele Nederlandse voetbal. Door juist het spel iets meer door te laten gaan ontstaat er ook een hoger tempo in de wedstrijd, en heeft dit waarschijnlijk ook een hogere amusementswaarde. Ik vind het grappigste dat je als scheidsrechter altijd hoort: “je kan het toch nooit goed doen voor beide ploegen”. Natuurlijk zitten deze dagen er altijd bij, maar ik probeer toch het gros van de wedstrijden voor elkaar te krijgen dat dit vooroordeel onjuist blijkt te zijn ;-).
Ik probeer me sinds een aantal seizoenen meer te verdiepen in mijn wedstrijden, doordat je vaker in de zelfde poules fluit weet je vaak goed wat er speelt bij de clubs en de competities. Ik merk ook sinds mijn overstap naar het zuiden, dat de media-aandacht voor amateurvoetbal groter is. Wekelijks pakken kranten als BN de Stem, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad en de Limburger uit met artikelen over het amateurvoetbal, wat ook door clubs en betrokkenen goed gelezen wordt. Ik denk ook dat het goed is dat je je als scheidsrechter hiervan bewust bent. Je staat niet boven het spel, maar bent onderdeel van het spel.
Hoe zijn de afgelopen jaren als scheidsrechter verlopen binnen de KNVB:
Natuurlijk is het goed om te kijken naar hoe afgelopen jaren verlopen zijn, maar dit is altijd wel iets wat achter je ligt en waar je weinig meer aan kunt veranderen. Ik ben wel naast mijn rol als scheidsrechter ook in de rol als waarnemend official binnen de KNVB actief. Ik merk door het observeren, waarnemen en beoordelen van scheidsrechters dat ik wekelijks vele arbitrale beslissingen zie die anderen nemen. In sommige situaties vind ik het juist interessant om achteraf na te denken hoe en waarom ik zelf een bepaalde situatie zou handelen.
Hoe denk je dat de voetballers je zien als scheidsrechter:Een autoritaire zak, nee geintje. Natuurlijk hangt het van de wedstrijd af. Waar het kan moet je in de wedstrijd benaderbaar zijn. Ten alle tijden moet je als scheidsrechter duidelijk zijn. Dit voorkomt onduidelijkheden en dus irritaties. Daarnaast is het belangrijk dat je consistente beslissingen neemt, er moet een herkenbare lijn zijn. Natuurlijk kan je hier als scheidsrechter iets van aanpassen als de wedstrijd hierom vraagt, maar over het algemeen moet dit wel te herkennen zijn.
Ik denk andersom dat het ook belangrijk is dat je als scheidsrechter bewust bent van de wedstrijd. Ik zal een recentelijk voorbeeld benoemen. Ik was aangesteld bij de tweede klasse wedstrijd NWC – ZSV. In de stand staan beide ploegen er goed voor en beide komen uit de zelfde regio. Vooraf was duidelijk dat beide ploegen dit als een andere wedstrijd dan normaal benaderden. Voor een scheidsrechter kan je hierop ook anticiperen. Je kunt besluiten om de wedstrijd korter te houden, om mogelijke risico’s in te dammen. Ik koos voor de andere kant en juist de grenzen van het toelaatbare iets te verleggen om een open wedstrijd te krijgen.
Wat is je uiteindelijke doelstelling als scheidsrechter:
Persoonlijke top bereiken, ik zal de komende jaren gaan ondervinden waar die ligt. Ik streef er na alles er uit te halen, maar ik weet ook dat ik beperkingen daarin heb.
Wat maakt het leven als scheidsrechter zo mooi:
Mij spreekt het sociale aspect erg aan. Ik vind het gemeenschappelijke gesprek voor en na de wedstrijd soms even interessant als de wedstrijd zelf. Juist om de verschillende invalshoeken te horen. En als je na een mooie zondag zonder kaarten met twee tevreden teams weer naar huis gaat, kun je natuurlijk niet anders dan happy zijn. Ik merk dat ik nog eager ben om mijzelf verder uit te dagen en te ontwikkelen om hogerop te komen. Dit geeft nog voldoende energie om nog even door te gaan.
Persoonlijk
Hobby's: Naast mijn werk en arbitrage houd ik erg van reizen.
Een leven zonder fluiten: Tijdens corona hebben we dit natuurlijk mee gemaakt. Ik kan er kort over zijn. Het beviel me slecht.
De grootste ergernissen als scheidsrechter binnen het amateurvoetbal:Dit valt heel erg mee gelukkig. Ik heb er een uit het verleden wat gelukkig weinig voor komt. Zeker toen ik nog in wat lagere klassen floot kwam het met enige regelmaat voor dat je als scheidsrechter braaf een uur voor de wedstrijd bij de betreffende vereniging aankomt en dat je direct een sleutel krijgt voor je kleedlokaal. Ik kan niet voor collega’s spreken, maar zelf heb ik geen uur nodig om mij om te kleden. Een ontvangst met een bakje koffie (o.i.d.) en een chit chat is dan altijd wel fijn.
Sterke punten als scheidsrechter: Dit mogen anderen voor mij invullen.
Hoe belangrijk is de scheidsrechtersvereniging:
Voor mij is de invloed van het orgaan klein. Als actief scheidsrechter merk je hier weinig van. Scheidsrechtersverenigingen zijn belangrijk om te trainen en te sparren met collega’s.
Overige
Meest opmerkelijk nieuwsfeit:
https://amateurvoetbaleindhoven.nl/het-moet-eens-en-voor-altijd-afgelopen-zijn-met-agressie-tegen-scheidsrechters
Wees lief voor elkaar, begin bij jezelf.
Hoe kijk je tegen de excessen aan die bij regelmaat nog voorkomen in het amateurvoetbal:
Ik denk dat iedereen zegt, dat dit natuurlijk zo snel mogelijk afgelopen moet zijn. Laat ik mij daarbij uiteraard aansluiten.
Wat vind je van clubassistent-scheidsrechters?
Zo lang mijn achternaam niet Bolt is, heb ik de assistent-scheidsrechter nodig. Ik kies er de afgelopen jaren voor om geen kringgesprek in de kleedkamer te voeren. Mijn inziens weten de assistent-scheidsrechter prima wat wel en niet de bedoeling is. Dank daarvoor collega’s!
Tot slot
Wat vind je van het initiatief van Amateurvoetbaleindhoven en de Scheidsrechtersvereniging om een scheidsrechter in het zonnetje te zetten?
Het ontroert me, nee alle gekheid op een stokje. Ik vind het leuk om het verhaal van een scheidsrechter eens uit te lichten. Al kun je in mijn geval daar inmiddels ook wel bij een groot aantal media voor terecht. Ik moet bij interviews wel eens gekscherend denken aan het nummer “I Wanna Talk About Me” van Toby Keith ;-). Alles voor een positievere vibe rond de scheidsrechters zeggen we maar.
Wat is je motto tussen de (amateur)voetballer en scheidsrechter:
Zonder scheidsrechter, geen wedstrijd. Zonder voetballers, geen scheidsrechter. Wat ik hiermee wil benoemen een scheidsrechter is onderdeel van het voetbalspel een heeft daarin de andere belanghebbenden bij nodig, evenals dit andersom is.
Jouw reactie?
Harry Aarts
Henk van Berlo
Supporter
Supporter
Keeper
Roland Schuermans
Jack
Almar Slaats
Dv