Column Noud van Buul: ‘Opleiden en doorstromen: vaak veel over te doen’

Deel dit bericht via:

Opleiden          
Als hoofdtrainer bij de amateurs ben je ook op de hoogte van jeugdspelers, jeugdtrainers en jeugdleiders binnen de club. Gedurende mijn trainerscarrière heb ik zeker 90 % van de competitiewedstrijden van A-junioren (nu aangeduid als JO19) gezien en voor zover te combineren met mijn taak als hoofdtrainer was ik ook regelmatig bij de trainingen. Tegenwoordig is er ook vaak een jeugdcoördinator.  Belangrijk is om afspraken te maken omtrent taken en bevoegdheden. Ik heb altijd de stelregel gehanteerd: We leiden op voor de seniorenselectie van onze voetbalclub, degenen die dat niveau ontstijgen zullen we de kans niet ontnemen om bij een BVO opleiding te komen en spelers die het niveau van onze eigen seniorenselectie niet halen hopen we dat zij betrokken blijven in een lager team van onze vereniging.

Het kan natuurlijk ook op een andere manier om in het profvoetbal terecht te komen. Een goed voorbeeld is Ruben Rodrigues die zijn kans greep via het amateurvoetbal. Hij maakte indruk in de eerste elftallen van Wilhelmina Boys en Gemert. Zo kwam FC Den Bosch bij hem uit en nu is de aanvaller een vaste basisspeler bij de club.

Eerder doorstromen naar een seniorenselectie kan ook voorkomen.
De speler staat centraal: is hij er aan toe om deze stap te maken? Is het nog een uitdaging voor hem om bij de junioren te blijven spelen? Niet voortijdig over te stappen naar de seniorenselectie zou dat een stilstand zijn in zijn ontwikkeling?
Belangrijk is,  dat de speler zelf zeer gemotiveerd is om de overstap te maken en dat de ouders er natuurlijk helemaal achter staan. Het mag niet zo zijn dat een speler het plezier in spelletje gaat verliezen met alle nare gevolgen van dien. Een aantal spelers hebben wij als staf - op meestal zeventienjarige leeftijd - over kunnen hevelen. Ze mochten dus nog in de A junioren uitkomen. Enkele staan er nog helder op mijn netvlies:

· Maikel Drummen: DBS (1e / hoofdklasse): Maikel was niet altijd de makkelijkste maar een jongen met een gouden hart, scorend vermogen en daardoor zeer belangrijk voor het team! De ouderen wilden zeker een stapje extra doen voor zo’n knaap.

· Lex Olschewsky en Nick Kaptheijns Rood Wit V (2e klasse): Lex was een zeer sterke verdediger waar je mee één op één kon spelen en Nick was een grillige rechter middenvelder die net iets meer in zijn positiespel en een versnelling in het doorbewegen had. Gelukkig had ik vóór mijn komst naar Veldhoven duidelijke afspraken gemaakt met de voorzitter “die je nodig hebt voor het vaandelteam neem je” want de trainer van de A junioren wilde “er even voor gaan liggen ….)

· Bram van Wijk, De Valk (2e klasse): Bram was er aan toe om de stap te zetten maar had het soms toch moeilijk; de teamprestaties waren echter zodanig dat we hem toch konden laten spelen en zo een positief signaal naar de jeugdafdeling konden afgeven.

· Ivo Moerenhout, RKSV Heeze (2e klasse): bleek vanaf het begin een enorme versterking en werd ook topscorer. Speelt nu bij VV Achel in België en is al goed voor 19 doelpunten in 21 wedstrijden. Zijn tweelingbroer Gijs hadden we ook graag een seizoen eerder overgeheveld maar de voorkeur van Gijs was om nog een jaar bij de A junioren te spelen; een seizoen later was ook hij basisspeler en droeg hij zijn steentje bij aan het kampioenschap in de tweede klasse.

Misschien ben ik nog een aantal spelers vergeten. In ieder geval niet Laudier Curiël (DBS) een jeugdige speler die mijns inziens de potentie had om het Betaald Voetbal te halen.

Zo uit mijn blote hoofd: ik geloof niet dat het bij de clubs -waar ik gewerkt heb- ooit is mislukt door een speler op jongere leeftijd door te schuiven naar de seniorenselectie. Als staf moet je er wel goed mee om kunnen gaan; “vinger aan de pols houden” want als een speler uit vorm geraakt; langdurige blessure meemaakt; langere periode schorsing krijgt?
Het zou meer dan “vervelend” zijn – ik zou het als een nederlaag voelen – als hij dan toch “tijdelijk” terug zou moeten naar junioren of tweede seniorenteam.

Ik wens de technisch verantwoordelijken binnen de clubs veel succes en hoop dat zij in het belang van speler en club (in die volgorde!) de juiste beslissing nemen!

Lees ook:
Ruben Rodrigues goed voor 44 doelpunten in het seizoen 2016-2017 bij Wilhelmina Boys. 

Profiel van de week Ruben Rodrigues VV Gemert (17 november 2017)

Column Noud van Buul: Wakker worden scouts van BVO'S (23 september 2019)


© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


J Jansen
19 februari 17:19
<p>&nbsp;Laat een jonge talentvolle speler zichzelf ontwikkelen en niet met geld in de regio weghalen bij dorpsclub.</p>
J. Spitters
18 februari 16:57
Staan veel waarheid in lees deze graag je steekt er altijd iets van op bedankt Noud