Column Noud van Buul: Wakker worden scouts van BVO’s!!!

Deel dit bericht via:

 
Het was wel even wennen, Gijs en Ivo Moerenhout van RKSV Heeze naar het Belgische vv Achel, spelend in 1e provinciaal.
Ivo: “Gijs en ik zijn met open armen ontvangen en zijn redelijk snel geïntegreerd in de groep. Wij hebben zeker geen spijt van onze keuze en het avontuur wat wij zijn aangegaan bevalt ons prima! De trainingen zijn een stuk intensiever en zijn wat uitgebreider. In de voorbereiding trainden we drie tot vier keer in de week en in het weekend hadden we vaak een wedstrijd. De doelstelling voor de competitie is directe handhaving. Maar met deze groep kunnen / moeten wij een stabiele middenmoter zijn.” De gebroeders zullen op zondagmiddag nog wel regelmatig bij RKSV Heeze zijn omdat zij zelf de thuiswedstrijden meestal op zaterdagavond spelen. Ook bij Heeze vormden zij met hun elftalgenoten één team. En daar was het ook meer dan alleen voetbalvrienden die zij hadden. Een gezegde is immers ook “binnen een team hoeven we niet allemaal vrienden van elkaar te zijn maar het maakt het wel een stuk gemakkelijker ….” Of dat het vaandelteam van RKSV Heeze hun inbreng gaat missen? “Heeze hoort gewoon thuis in de eerste klasse. Ze hebben genoeg kwaliteiten om net zoals vorig jaar een stabiel maar ook zeker een mooi seizoen van te maken.” Vanavond – zaterdag 21 september – op naar de Siggert in Achel want daar ontvangt de thuisploeg Park Houthalen (drie wedstrijden en zeven punten). Wat is er van de ploeg uit Houthalen te verwachten? “Park Houthalen is een van de favoriete om kampioen te worden. Hebben veel individuele kwaliteiten, maar soms gaan individuele acties boven het teambelang. Iets waar onze kracht ligt. Er als een team zijn en staan. Mede daardoor hebben wij drie terechte overwinningen behaald dit seizoen en staan we eerste, maar voor hoelang....” Ik las op de Achel website: “Een goede organisatie en Ivo Moerenhout opnieuw in een glansrol, waren voldoende ingrediënten om de volle buit op de Siggert te houden.” Ivo scoorde de laatste vier wedstrijden zeven doelpunten en ook Gijs deed het net bollen. Ivo: “Ja het gaat momenteel lekker. Het is nog wel een tikkeltje wennen aan het Belgische voetbal, maar zolang je scoort hoor je er niemand over klagen……..” Ruim een week geleden was ik te gast bij Witgoor Sport (3e Nationaal) in België. Een afgevaardigde technische zaken van de club “We missen een scorende spits en een goede middenvelder ….” Ik zei “Die weet ik wel maar spelen nu bij vv Achel …….”

In de wedstrijd tegen de ploeg uit Houthalen laat vv Achel vanaf het begin zien dat ze voor drie punten gaan. Ivo Moerenhout schiet in de 4e minuut laag in de korte hoek maar de doelman brengt redding. In de 15e minuut komt een hoge voorzet voorbij de 2e paal bij Gijs Moerenhout en deze kopt op de vrijstaande Ivo aan de zestienmeter; een verdediger houdt de bal met de hand tegen en het leder gaat op de stip. Aanvoerder Kevin Wielockx benut de penalty: 1-0. In de 20e minuut wordt Ivo door de linkervleugelverdediger diep gestuurd; gaat op zijn manier door de defensie en scoort met een lage diagonale schuiver: 2-0. Nog voor de rust maakt Kevin Wielockx de 3-0 uit een vrije trap. Meteen na rust gaat vv Achel verder waar het gebleven is: Ivo ontvangt een steekpass en schiet in de korte hoek maar met een glansparade is de keeper de situatie meester. Beide ploegen raken elk tweemaal het aluminium. In de 77e minuut maakt Ivo “als een streep binnen!” – zijn tweede doelpunt en bepaalt de eindstand op 4-0. De Achel site omschrijft het als ” Hoogtepunt van de 2de helft volgde een kwartier voor het einde wanneer Ivo Moerenhout werd aangespeeld, achterwaarts wegdraaide bij zijn tegenspeler en de bal pardoes in de winkelhaak vlamde.” Ivo viert dit feestje even met de aanwezige Heeze supporters. In de 84e minuut krijgt Ivo Moerenhout spelend met rugnr 10 – terecht – een publiekswissel en de toeschouwers waarderen dit met een staande ovatie. Ja zijn rechter is vele malen minder dan zijn linker; en; ja zijn eerste aanname in voorwaartse richting is niet altijd perfect maar hij heeft een uitstraling, drive om het elke tegenstander zeer lastig te maken en scorend vermogen.

En hoe is het met Gijs gesteld? De trainer heeft natuurlijk poppetjes op zijn plaats te zetten. Gijs kan op meerdere plaatsen spelen: centraal in de verdediging en zeker op het middenveld komt hij het best tot zijn recht. Bij Heeze speelde hij veelal op “10” en wist zijn broer blindelings te vinden en zelf na zo’n actie opnieuw aanspeelbaar te zijn. Gijs is in principe een rechtspoot; heeft een prima pass en schot in huis; is kopsterk en heeft als extra wapen een verre, nauwkeurige ingooi. Gijs speelde rechtervleugelverdediger en deed dit meer dan naar behoren maar heeft meer in huis. Ook Gijs zou niet misstaan bij een ploeg op hoger niveau.
  
Ik heb vergelijkingsmateriaal, ik heb diverse spelers van BVO met verschillende  kwaliteiten mee mogen maken. Maikel Drummen werd uitgenodigd voor een stage bij Newcastle United; het leidde niet tot een contract. Rob van Woerkum (Bergeijk) kon naar Winterslag (de voorloper van KRC Genk) maar hij gaf de voorkeur aan het overnemen van de florerende kledingzaak van zijn vader; Frans Verbeek van DBS werd door Frans Körver naar Helmond Sport gehaald; Frans Lemmens (Reusel Sport)  naar Westerlo; Ruud van den Dungen (de Valk) werd door TOP Oss opgehaald; Freddy Kruys (ex Graafschap en Lommel SK) speelde bij mij in Dongen, Ritchie Schiffer; Lennart Nederkoorn en Rob Landsbergen kwamen na hun betaald voetbal avontuur ook bij mij terecht. BVO’s vergaten ook Laudier Curiël op te halen (heb ik het wel eens over gehad met Bertje Ruis, assistent bij FC Den Bosch.) En dan ben ik er misschien nog wel een paar vergeten …….

Dus ik denk dat ik echt wel weet waar ik over praat ……

De BVO’s sturen scouts als Roland Vroomans en Piet de Visser naar “Verweggistan” om talenten op te halen; het hulpje van de bondscoach brengt uit Australië een speler mee die het niveau niet aankan; maar het talent ligt bij Eindhoven om de hoek …….
Woont de nieuwe Ruud van Nistelrooij in Heeze ?

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Gerard van den Heuvel
25 september 23:38
Niet te veel eer naar jezelf toeschrijven Noud! Jeugdtrainers, collegaetrainers en Talent, zelf ontplooiing van spelers hebben naast jouw inspirerende begeleiding tot hun succes bijgedragen!