Zaterdagvoetbal op AVE: Uitgebreid interview met Robbert Verhoeven trainer van Rood Wit V

Deelacties:

Het zaterdagvoetbal zit in de lift. In de toekomst gaan meer verenigingen switchen van zondag naar het zaterdagvoetbal is de verwachting. In het westen van ons land is deze trend al jaren actueel. In onze regio zijn er enkele clubs met een zaterdagtak te weten SV De Braak,  Rood Wit V en BES/De Valk.

Deze drie clubs komen dit seizoen uit in de 4e klasse G zaterdag. Op verzoek gaan we deze competitie de nodige aandacht geven met wedstrijdverslagen, interviews, uitslagen en standenlijst. We gaan op de zondagmorgen een laatste nieuwsbericht plaatsen met de bovengenoemde items van deze competitie.

In aanloop naar de eerste competitiewedstrijd laten we de trainers van de zaterdagtak aan het woord. Robbert Verhoeven (Rood Wit V), Patrick Meinhard (SV De Braak) en Paul van de Moosdijk (BES/De Valk) alle drie de trainers hebben een verleden met het zondagvoetbal.  

Nu het woord aan met Robbert Verhoeven, hoofdtrainer van Rood Wit V Zaterdag 1
Robbert stapte na zijn actieve loopbaan als voetballer direct het trainersvak in. Na een aantal jaren assistent-trainer te zijn geweest bij Rood Wit V werd hij in 2017 aangesteld als hooftrainer van de club. Na drie jaar de roodwitten onder zijn hoede te hebben gehad koos de 42-jarige Veldhovenaar voor een avontuur bij VV Hapert. Na twee seizoenen vv Hapert keerde Verhoeven in 2022 terug bij Rood Wit V, dit keer niet als hooftrainer van Zondag 1 maar als trainer van Zaterdag 1.

Verhoeven is nu een jaar verder als trainer van een zaterdagteam. Als speler en trainer stond voor Verhoeven lange tijd de zondag vast in zijn agenda. Nu is dat de zaterdag, even omschakelen dus. Verhoeven: “Dat omschakelen is snel en goed gegaan hoor! Al is zowel de week als weekendindeling inderdaad veranderd.  Wij trainen op de donderdag en spelen dus op zaterdag onze wedstrijd. Wij zijn een vriendenteam met een prestatieve insteek. Dus we gaan voor resultaat maar wel met een gemêleerde groep bestaande uit oud eerste elftal spelers en vrienden, die vooral op een wat lager niveau hebben gespeeld.

Deze insteek zorgt voor meer tijd in de rest van week en dat is voor nu prima. Voorheen was ik in de rol als hoofdtrainer veel op de club. Vergaderingen, de jeugd te zien spelen etc. Dit alles in combinatie met een jong gezin een baan als Hogeschooldocent bij Avans en een net opgestarte onderneming was soms druk, te druk. Vandaar mijn keuze om even wat gas terug te nemen. Toen ik benaderd werd door de spelers van Rood-Wit met de vraag of ik hun coach wilde worden bij het op te richten zaterdagteam, kwam dit eigenlijk precies op het juiste moment."

De vraag is hoe heeft Verhoeven de start ervaren tot nu toe? “Het mooie van iets nieuws starten is dat je ook andere uitdagingen hebt en hiervan leert. Neem bijvoorbeeld het fit en in vorm krijgen van 23 spelers met slechts één wekelijkse trainingsmogelijkheid, waarvan sommigen zelfs 5 jaar of langer niet hadden gevoetbald. Aan de periodiseringstheorie van Verheijen heb je dan niet veel! Improviseren is dan echt vereist.
Daarnaast is het ook een hele puzzel om alle spelers, van verschillende niveaus, tevreden te houden en eerlijke speeltijd te geven en dan ook nog resultaat te halen. Uiteindelijk is dat toch goed gelukt met de periodetitel als kroon op het seizoen.

Trend
Het zaterdagvoetbal zit in de lift. Alleen in het Brabantse en Limburgse land is deze trend minder actueel dan in het westen van het land. Toch denken vele onder ons dat deze trend zich ook gaat voortzetten in onze regio. "De ontwikkeling is al een tijdje aan de gang. In de regio hebben al verschillende clubs meerdere zaterdagteams. Hier in Veldhoven heeft bijv. Rood-Wit V al 4 zaterdagteams , Marvilde: 6 en UNA ook 2. Je ziet dat veel jeugdspelers die naar de senioren gaan graag op zaterdag willen blijven spelen. Ze kunnen dan ’s-avonds en op zondag iets met vrienden / familie ondernemen en op maandag fris en fruitig op het werk of school verschijnen."

(Rood Wit V viert het behalen van een periodetitiel seizoen 2022-2023) 

"Het is wel jammer dat de KNVB sinds dit seizoen het niet meer toe laat om een zaterdag 1 en zondag 1 team te hebben. Dan waren er zeker meer clubs in de regio gestart. De regel is nu zo: wil je als “zondagclub” een zaterdag 1 (A-categorie) team starten dan dien je te switchen. Doordat wij bij Rood-Wit V vorig seizoen zijn gestart mag dit wel blijven bestaan en dit is voor Rood-Wit V ook echt een kans en kan een unieke propositie worden. We hebben twee volwaardige selecties, namelijk de zondag- en zaterdagselectie. Het zaterdagteam bestaat voornamelijk uit oud eerste elftal spelers, aangevuld met vrienden. Maar ik kan me goed voorstellen dat dit er in de toekomst anders uit gaat zien. Deze groep heeft ook niet het eeuwige leven. Wat zou kunnen, en wat enkele clubs al doen, is dat het zaterdagteam het talententeam wordt. Spelers die net tekort komen voor de eerste zondagselectie gaan dan op zaterdag spelen. Dit heeft grote voordelen, namelijk: Er hoeft niet op zondagochtend vroeg gespeeld te worden en jonge spelers kunnen wennen aan het prestatief senioren voetbal. Spelers ontwikkelen dan sneller en kunnen op zondag  fitter en gemakkelijk aansluiten bij het eerste team. Win-Win-Win!

Bij Rood-Wit is de oprichting van het team in goed overleg gegaan. We hebben hele duidelijke afspraken met het bestuur en de zondagselectie gemaakt. De samenwerking met de trainers Marc en John Verbeek is altijd prima verlopen evenzo met de nieuwe trainer Edwin Slagboom. Het belangrijkste team is het vaandelteam en dat is zondag 1. Dit vind ik ook echt! Getalenteerde spelers onder de 27 jaar spelen bij zondag 1 en 2 en de jeugd wordt opgeleid voor de zondagselectie. Dat is het uitgangspunt.

We helpen elkaar ook waar mogelijk. Zo hebben afgelopen week nog spelers van zondag 1 meegedaan met onze oefenwedstijd. Vorig seizoen hebben we ook enkele keren samen met zondag 2 getraind en in juni zijn beide selecties gezamenlijk naar Mallorca gegaan, wat echt de samenwerking en sfeer perfect weergeeft. Prachtig toch!

Zoals bij iedere verandering is er weerstand, zo ook bij enkele Rood-Witters. Maar als we dan uitleggen waar we me bezig zijn en wat de intentie is, dan is er bij de meesten begrip. Ons team telt nu 12 opnieuw lid geworden spelers dus dat is voor Rood-Wit als club ook prettig. Spelers en leden behouden voor de club is belangrijk. Zeker in deze tijd van drukke agenda’s en enorm veel mogelijkheden om je vrije tijd aan te besteden. Dus meegaan met de wensen van de leden en open staan voor verandering zorgt uiteindelijk voor groei. Dit zie je al echt terug in bijv. de drukte op het sportpark en kantine op donderdag, zaterdag en zondag."

Beleving
Toch wordt er vaak de vraag gesteld of we het zaterdagvoetbal serieus moeten nemen en dat de beleving en enthousiasme minder groot is dan bij het zondagvoetbal: ”Op dit moment is zeker in onze regio de beleving minder groot onder de toeschouwers. Dit is ook logisch omdat er maar een klein aantal clubs op zaterdag spelen. Bij de echte zaterdagclubs en dan vooral bij de dorpsclubs in andere regio’s leeft het echt wel. Ik verwacht op korte termijn ook niet dat er veel clubs overstappen naar zaterdag met het eerste team. Dat hoeft ook niet. Zondagvoetbal hoort hier in de regio en dat moet ook zo blijven. Het zou wel mooi zijn als de KNVB de keuze en vrijheid bij de clubs neerlegt. Dit zorgt dan voor een boost in deze ontwikkeling. Wil je als club een zondag en zaterdag 1 team, prima! Als jullie als klant dat willen, dan faciliteren we dat. Dat zou toch mooi zijn! En ik begrijp echt wel dat dit voor praktische uitdagingen zorgt maar ik weet ook zeker dat deze opgelost kunnen worden.
Ze mogen mij altijd bellen voor advies of om mee te denken. Ik heb nog wel een paar uurtjes ruimte. 😉“

Wil je de resultaten (en meer) buiten AVE van Rood-Wit Zaterdag 1 volgen:  https://www.instagram.com/roodwitvzaterdag1

Selectie Rood-Wit Zaterdag 1: Jim van Beek, Robert Bettgens, Roy Brugman, Davy Brugman, Bart Coppens, Bart Cox, Stef Fasen, Jan van Hout, Lars van Kaldekerken, Jan van Kemenade, Thomas Kuijpers, Rob de Laat, Ronnie Menke, Nick Lueb, Koen Oldenhave, Rens Oldenhave, Mitchell Slegers, Paul Smulders, Mark Smulders, Douwe Veenstra, Jordy van de Ven, Dennis van de Weijer, Yannick Zondag. 

Trainer/Coach: Robbert Verhoeven
Teammanager: Henk Wijten

© 2023 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Steve Overbruggen
14 september 19:39
Zaterdagvoetbal krijgt steeds meer gestalte. In het Limburgse en Brabantse land gaat dit ongetwijfeld ook gebeuren. Het zal alleen wat langer duren. Maar wel een oproep aan de KNVB. Laat zowel de zondag als zaterdagvoetbal (standaard teams) onder een club vallen. Dan is alles opgelost.
Rood witter
14 september 19:19
Mooi verhaal Robbert en goed onderbouwd. Mooi dat deze site aandacht gaat besteden aan deze zaterdag klasse.
Peter de Louw
14 september 19:07
Zover ik weet kan zaterdag 1 het zondag team niet ondersteunen en andersom daar als men 1 officiële wedstrijd op een dag gespeeld heeft niet meer uit mag komen op de andere speeldag. Het kan dus alleen bij vriendschappelijke wedstrijden.
Doel O23
14 september 13:42
Bron: Website KNVB: https://www.knvb.nl/nieuws/assist-wedstrijdsecretarissen/assist-wedstrijdsecretarissen/67744/2-dispensatiespelers Achtergrond O23 competitie De Onder 23 competitie bestaat, net als de Onder 21 competitie, sinds 2020 en is ontwikkeld om clubs te helpen met talentontwikkeling. Vanuit amateurclubs die in de top van het amateurvoetbal spelen, werd duidelijk dat talenten moeite hadden om de stap van de jeugd naar het eerste elftal te maken. De O23 competitie categorie A wordt steeds populairder. De afgelopen seizoenen zijn we van 95 teams in seizoen 2020/’21 gestegen naar 231 teams in seizoen 2022/’23, uitkomend in de Onder 23 categorie A.
Nog een andere kijk
14 september 13:37
Zal ik het makkelijk maken, een (jonge) speler die (nog) niet goed genoeg is voor het 1e team, zet je in het 2e!!
Andere kijk
14 september 12:09
Ik kan uit ervaring vertellen dat er diverse overige zondag teams het zien als prestatief voetbal zoals jij hieronder schetst. Als ze in de eredivisie ook 1x per week gaan trainen verwacht ik niet dat er nog veel naar de eredivisie gekeken gaat worden vanwege het dan ook veel lagere niveau. Je zult om aan de definitie prestatief voetbal (zoals ik het zie) te voldoen minimaal 2x per week moeten trainen. anders haal je niet het maximale eruit. wat betreft de O23 doelde ik erop dat Robert aangaf het een winwin situatie te zien. nl. door de zinsnede : Er hoeft niet op zondagochtend vroeg gespeeld te worden en jonge spelers kunnen wennen aan het prestatief senioren voetbal. Spelers ontwikkelen dan sneller en kunnen op zondag fitter en gemakkelijk aansluiten bij het eerste team. Win-Win-Win! daarvan zeg ik dan heb je een O23 competitie. spelers boven de 23 ontwikkelen zich niet heel veel meer. enkel alleen maar door veel minuten te maken. Door te zegge dat de O23 competitie enkel alleen voor de top van het voetbal is, is onjuist. er zijn ook teams die 2e klasse spelen en een O23 hebben.
Niet eens met ANDERE KIJK
14 september 11:51
Het is maar net welke definitie je aanhoudt: Prestatief voetbal, ook wel bekend als competitief voetbal, verwijst naar de vorm van voetbal waarbij de nadruk ligt op het behalen van goede prestaties en het winnen van wedstrijden. Dit staat in tegenstelling tot recreatief voetbal, waarbij het speelplezier en de sociale aspecten vaak belangrijker zijn dan het resultaat van de wedstrijd. O23 zou ook kunnen maar dit is voornamelijk voor de top van het amateurvoetbal en niet voor iedere club haalbaar: De Onder 23-competitie bestaat, net als de Onder 21-competitie, sinds 2020 en is ontwikkeld om clubs te helpen met talentontwikkeling. Vanuit amateurclubs die in de top van het amateurvoetbal spelen, werd duidelijk dat talenten moeite hadden om de stap van de jeugd naar het eerste elftal te maken.
andere kijk
14 september 11:40
Er hoeft niet op zondagochtend vroeg gespeeld te worden en jonge spelers kunnen wennen aan het prestatief senioren voetbal. Spelers ontwikkelen dan sneller en kunnen op zondag fitter en gemakkelijk aansluiten bij het eerste team. Win-Win-Win!......... daar heb je toch een O23 competitie voor? daar mogen ook 2 oudere spelers met dispensatie aan meedoen. ik zie hier voor een zaterdag team een mindere rol in. Of je maakt als vereniging de keuze het zondag team op te heffen en gewoon jouw zaterdag team als vaandelteam te gebruiken. 1x trainen in de week en op zaterdag voetballen voelt niet als prestatief. Ja je wilt zaterdag winnen maar dat wil Roodwit 7e op zondag ook. maar prestatief voetbal dan wil je jezelf ontwikkelen en beter maken. het beste uit je halen. dan is minimaal 2x trainen in de week wel een must. Als je bv bij marvilde of dommelen kijkt dan zijn de zaterdagteams alleen maar vriendenteams. waarbij het onderlinge niveau heel groot is. Daarnaast speel je vanaf de 1e klasse weekend voetbal. dus de ene keer op zaterdag en de andere keer op zondag. Ik denk dat het straks meer daar naar toe gaat dan dat het zaterdagvoetbal het overneemt van zondag voor de vaandelteams.