Wouter Verstraaten (Geldrop): “Ik denk oprecht dat het nog een mooie 2e seizoenshelft wordt”

Deelacties:

Geldrop was lange tijd de top van het amateurvoetbal. Zo werd het maar liefst zes keer kampioen van de Hoofdklasse, toentertijd het hoogste niveau in het amateurvoetbal. Geldrop pakte daarnaast driemaal het algemeen kampioenschap bij de zondagamateurs en mocht zich eveneens driemaal de Nederlands kampioen noemen.

(Door Peter Bussers) Prachtige tijden natuurlijk, maar die tijden zijn nu jammer genoeg voorbij. Geldrop daalde in het seizoen 2000-2001 voor het eerst af naar de 1e Klasse en kwam daar vanaf het seizoen 2008-2009 definitief in te spelen. Een vierde plaats was in al die jaren de hoogste klassering. Daar waar de hoop was om weer eens terug te keren op een hoger niveau degradeerde Geldrop vorig seizoen onverwachts uit de 1e Klasse De Geldroppenaren keerden na bijna 50 jaar terug in de 2e Klasse en heeft het in die 2e Klasse momenteel ook moeilijk.

De opening van de competitie was vorig seizoen niet eens slecht te noemen. Geldrop, dat het jaar daarvoor nog afsloot met een vierde plaats, verloor weliswaar haar eerste wedstrijd, maar bleef vervolgens vijf competitiewedstrijden op rij ongeslagen. Geldrop won drie van die vijf wedstrijden en wist ook in de beker door te dringen door RKVVO uit te schakelen.

Geen vuiltje aan de lucht
Bij de winterstop stond Geldrop vervolgens op een keurige vijfde plaats op vier punten achterstand van de koplopers Nemelaer en Best Vooruit. Daarnaast wist het in de beker ook bijna voor een stunt te zorgen. Vierde divisionist Nuenen, dat het jaar daarvoor nog 4-0 wist te winnen van Geldrop, werd op een gelijkspel gehouden (2-2) maar jammer genoeg voor de Geldroppenaren sneuvelden ze na strafschoppen. Er leek dus geen vuiltje aan de lucht, zeker ook omdat het reeds zes punten voor stond op Sarto en FC Eindhoven/av, de nummers negen en tien van de ranglijst (nacompetitieplaatsen).

Na bijna 50 jaar terug in de 2e Klasse
In de tweede seizoenshelft ging het echter compleet mis. Zo werd Geldrop-TAC gestaakt vanwege wanordelijkheden op het veld en kregen de Geldroppenaren één punt in mindering en een geldboete. In de competitie wist Geldrop ook nog maar drie van de vijftien wedstrijden te winnen en eindigde het zodoende op een elfde plaats waardoor het de nacompetitie in moest. Maar daar stopte de ellende niet. Geldrop wist in die nacompetitie in de eerste ronde nog wel te winnen van Gilze maar ging in de 2e ronde onderuit tegen Antibarbari. Degradatie was een feit. Een degradatie die ook hard aankwam bij aanvoerder Wouter Verstraaten, die inmiddels drie seizoenen actief is voor Geldrop.

Wouter: “De degradatie kwam inderdaad heel hard aan en uiteraard hebben we als team stilgestaan bij de vraag of het voorkomen had kunnen worden. Echter was de conclusie dat iedereen er alles aan heeft gedaan tot het laatste moment om ons nog veilig te spelen. We konden dus stellen dat het helaas een seizoen was waarin het te vaak niet onze kant op viel.”

Na bijna 50 jaar keerde Geldrop dus terug in de 2e Klasse en de doelstellingen waren dan ook direct duidelijk.  Wouter: “Hoe gek het ook klinkt vanwege onze huidige positie op de ranglijst, maar we waren gebrand om Geldrop direct terug te brengen naar de 1e klasse. Uiteraard hebben we op dit moment weinig recht van spreken, maar het mooie van het Nederlandse amateurvoetbal is dat er onderweg ook nog altijd een periode opgepikt kan worden. Aangezien de 1e periode nog niet eens voorbij is, blijf ik als aanvoerder daarom ook altijd positief en zet ik liever hoog in dan dat ik er met de pet naar gooi.”

Een prima begin
Geldrop leek die doelstelling overigens aanvankelijk ook waar te gaan maken. In het eerste duel bij Brabantia was het duidelijk de bovenliggende partij, maar kwam het niet verder dan een 2-2 gelijkspel. De tweede en derde wedstrijd werd wel in winst omgezet. Hilvaria werd met 3-1 verslagen terwijl FC Eindhoven/av 0-3 klop kreeg. In het vierde duel pakte Geldrop nog een punt na 0-2 achter te hebben gestaan tegen Bladella. Vier wedstrijden acht punten en reeds tien keer gescoord. Het zag er allemaal goed uit, maar……

Scoren een groot probleem
Waar het scoren in de eerste vier wedstrijden nog zo makkelijk afging, werd daarna een groot probleem. In de resterende zes wedstrijden voor de winterstop kwam Geldrop namelijk nog maar tot vier doelpunten, waarbij er al drie vielen in het verloren thuisduel met Oirschot Vooruit (3-5). Ook de wedstrijden tegen Reusel Sport, RKSV Heeze en De Valk gingen verloren. De laatste twee wedstrijden voor de winterstop leverden een 0-0 gelijkspel op. Een slechte reeks dus voor Geldrop die daardoor na tien wedstrijden terug te vinden was op een uiterst teleurstellende tiende plaats.

Wouter: “Het was inderdaad een klote reeks die we neer hebben gezet, echter weten we ook dat niet al die zes wedstrijden hetzelfde verhaal hebben. Van twee of drie wedstrijden moeten we toegeven dat de tegenstander op dat moment verder was dan wij en boden we simpelweg te weinig weerstand. In de overige wedstrijden lag het dichter bij elkaar en waren het details die de doorslag gaven. Dan is het soms moeilijk om een directe oorzaak te vinden, maar we waren het als team er wel over eens dat er te veel spelers (inclusief ikzelf) onder hun kunnen speelden. Helaas kan dat soms leiden tot een slechte reeks.” Gelukkig sloot Geldrop het dramajaar 2023 nog wel goed af. Derdeklasser Gestel werd voor de beker met 7-1 verslagen.

Heerlijke voorbereiding op tweede seizoenshelft, maar opnieuw verlies in de competitie
Het begin van 2024 gaf de burger ook weer moed. Geldrop nam het, twee weken geleden, voor de beker op tegen eersteklasser WNC en wist uiterst knap te zegevieren (1-4). De laatste twee (beker)wedstrijden leverden dus maar liefst elf doelpunten op en met dat gegeven reisde Geldrop afgelopen zondag dan ook met veel vertrouwen af naar Weert waar het zou moeten aantreden tegen de nummer vier SV Laar.

Geldrop ging echter voor de vijfde keer in de laatste zeven competitiewedstrijden onderuit en kon ook voor de vijfde keer geen doel treffen. Teleurstellend zeker na een geweldige  en hoopvolle voorbereiding op die tweede seizoenshelft. Wouter: “Dat kun je wel zeggen ja. De voorbereiding op de tweede seizoenshelft is inderdaad heel goed geweest. We hebben allereerst een fantastisch trainingskamp gehad waarbij we met de gehele selectie (40 man) naar Malaga zijn gegaan. Het was mooi om te zien hoe iedereen in z'n grote selectie het met elkaar kan vinden. Dit kwam al helemaal tot uiting toen we bij terugkomst in Nederland met 1-4 van WNC Waardenburg wonnen in de beker. WNC stond op dat moment tweede in de 1e klasse en we hebben met goed voetbal en strijdlust laten zien dat wij daar dus niks voor onderdeden.

Helaas konden we dat inderdaad niet doortrekken naar SV Laar. Zonder te zoeken naar excuses moet daar wel de kanttekening worden gemaakt dat er wat spelers blessures hadden opgelopen in de aanloop naar SV Laar en er ook nog 2 spelers waren die niet meer dan 45 minuten konden spelen, omdat ze terugkwamen van langdurige blessures. Dit zijn geen excuses, maar het helpt niet om de vastigheid te vinden waar we als ploeg zo naar verlangen. Daarnaast is het zuur dat we tot de 83e minuut redelijk tot goed mee kunnen met Laar en dat een verdwaald afstandsschot ons de das om deed.”

"Wij kunnen van iedereen winnen"

Door de vijfde nederlaag van het seizoen en het gelijkspel bij ZSV tegen NWC is Geldrop weer een plaatsje afgezakt op de ranglijst en staat momenteel op een zorgwekkende elfde plaats. Een degradatie naar de 3e Klasse, waarin het voor het laatst uitkwam in het seizoen 1963-1964, lijkt zodoende dan ook dichterbij te zijn dan een promotie naar de 1e Klasse, zeker als je gaat kijken naar het aantal overwinningen wat Geldrop heeft geboekt in de laatste dertien maanden; slechts 5 competitiezeges in 26 wedstrijden.

Geldrop zal dus snel haar punten moeten gaan pakken en die mogelijkheden lijken er ook te zijn als je naar het aanstaande programma gaat kijken. Geldrop speelt namelijk tot begin maart vier wedstrijden waarvan het er drie thuis mag gaan spelen. Geldrop ontvangt komende zondag dus allereerst nummer zes Brabantia. Op papier de zwaarste tegenstander. Maar daarna moet het gaan gebeuren in de thuisduels tegen de nummer tien ZSV en de nummer laatst FC Eindhoven/av. Tussendoor gaat het ook nog op bezoek bij de nummer elf Hilvaria.

De noodzaak is groot om in deze wedstrijd de punten te pakken, enerzijds om zich wat lucht te verschaffen, maar zeker ook gelet op het programma wat daarna zal gaan volgen. Geldrop speelt dan in ruim een maand tijd tegen de nummers één (Oirschot Vooruit), twee (De Valk), vier (Reusel Sport) en vijf (Bladella).

Spannende tijden breken dus aan voor het eens zo grote Geldrop. Aanvoerder Wouter Verstraaten, eerder o.a. speler van PSV en FC Eindhoven, ziet het ondanks de slechte klassering allemaal positief tegemoet. Wouter: “Er staan momenteel inderdaad nog maar 2 ploegen onder ons, maar ik ga liever van het positieve uit. Het gat met de nummer 6 op de ranglijst is net zo groot als het gat dat jij aanhaalt met de ploegen onder ons. Het ligt allemaal heel dicht bij elkaar en ik weet dat wij als ploeg nog niet hebben laten zien wat we echt kunnen. Ik weet zeker dat dat er nog wel uit gaat komen en dan wil ik nog wel eens zien waar we eindigen. Natuurlijk komt daar nu een bepaalde druk bij kijken, maar als aanvoerder probeer ik de groep daar niet te veel mee te belasten. Deze groep gaat veel lekkerder op vertrouwen en een stukje onbevangenheid.

Voor mij is een wedstrijd tegen een ploeg onderaan de ranglijst overigens ook niet anders dan een wedstrijd boven aan de ranglijst. Met name omdat ik weet dat iedereen van elkaar kan winnen in deze competitie. Dus ik denk dat het het beste is als wij ons iedere week in alle rust voorbereiden op de eerstvolgende wedstrijd en niet bezig zijn met wie we wel of niet de weken daarna moeten bestrijden. Een positieve reeks kan ook zo ingezet worden. Daarom ben ik van mening dat wij met iets meer scherpte en kwaliteit van iedereen in deze competitie kunnen winnen. Hopelijk begint dat met de 1e wedstrijd van de tweede seizoenshelft deze zondag thuis tegen Brabantia.”

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


@Henkie
31 januari 19:56
Vroeger had je toch eredivisie en eerstedivisie en daarna direct de amateurs. Geldrop is paar keer algemeen Nederlands kampioen geworden bij de amateurs. Is gelijk aan
Henk Kuijltje
31 januari 18:51
Hebben ze daar bij Geldrop wel in de gaten dat dit 4 de klasse niveau is in de tijd van hun glorie jaren
Amateurtje
31 januari 17:52
Ze zitten niet echt lekker in een flow inderdaad! Het is ook allemaal niet makkelijk natuurlijk, trainer van 1 en het 2 gaan weg na dit seizoen, sommige spelers die vertrekken. Het moet allemaal net goed vallen willen ze erin blijven, toch heel veel succes gewenst Geldrop!!
Liefhebber
31 januari 17:30
Succes 2e helft van seizoen!!! Hou het positief hieronder