William Hoeymans herstellende van coronavirus

Deel dit bericht via:

Door Willem-Jan Schampers

Plotseling kwam het wel heel dichtbij. Via een gezamenlijke kennis én social media hoorde ik dat William Hoeymans positief was getest op corona en naar het ziekenhuis in Maastricht was gebracht. 'Want het ging heel slecht met hem'. Dat was wel even schrikken, want Hoeymans is een goede bekende in het regionale amateurvoetbal en voor mij persoonlijk meer dan alleen 'die voetbaltrainer uit Valkenswaard'.

Hoeymans en ik kennen elkaar al ruim 45 jaar. We zaten op de lagere school bij elkaar in de klas en – ondanks dat hij bij De Valk voetbalde en ik bij De Bosuilen – was er altijd een bepaalde genegenheid. We respecteerden elkaar en ik keek vol bewondering hoe 'Hoey' het schopte tot het eerste elftal van de geelzwarten en jarenlang een zeer gevreesde verdediger was op de amateurvelden. Ook als trainer deed hij het heel aardig. Zijn laatste klusje bij DOSL kon hij niet afmaken, maar bij onder meer Reusel Sport en Budel ging hij door de voordeur naar buiten en erkende men zijn vakmanschap en gedrevenheid.

Samen met zijn vrouw Inge kijkt Hoeymans (54) terug op de bewogen periode, toen bij hem corona werd geconstateerd en hij van de ene op de andere dag in een rollercoaster terecht kwam. En met hem ook zijn echtgenote en drie kinderen. "Het was begin april en ik had avonddienst bij VDL. Op een gegeven moment vroeg ik aan mijn collega of de roldeur dicht kon, want ik verrekte van de kou. Toen ik vervolgens 's morgens uit bed stapte, was ik hartstikke ziek. Eerst heb ik het nog een paar dagen afgewacht, maar toen ben ik naar de huisarts gegaan. Ik kreeg antibiotica, want in eerste instantie werd gedacht aan een ontsteking."

Foute boel

Op aanraden van zijn schoonzus in Aruba, die medisch onderlegd is en via Inge hoorde dat hij moeite had met ademhalen, kwam Hoeymans uiteindelijk toch in het ziekenhuis terecht. "Ik werd getest en meteen daar gehouden. Het was foute boel. Veel weet ik hier niet meer van. Het is één witte vlek. Blijkbaar ging het steeds slechter met me en van de longafdeling ben ik naar de ic gebracht. Vervolgens naar Maastricht, waar ze beschikken over een speciale hartlongmachine. Tegen Inge zeiden ze: 'Het kan alle kanten op gaan'."

Gelukkig knapte Hoeymans op en werd hij – na drie weken – uit coma gehaald. “Pas toen ik groen licht kreeg en ik terug naar Veldhoven mocht, hadden we zoiets van ‘het gaat wat beter’. Veel heb ik niet bewust meegemaakt, maar vanaf toen hoorde ik weer enigszins tot de levenden. Afgelopen vrijdag ben ik voor controle naar Maastricht geweest en heb ik te horen gekregen was er allemaal is gebeurd. Een verschrikkelijke periode. Zeker voor mijn gezin. Wat te denken van mijn oudste zoon? Die is eerder al zijn moeder kwijtgeraakt en zag nu zijn vader doodziek in bed liggen!”

Op Blixembosch moet Hoeymans revalideren. Opnieuw leren lopen, zelf een boterham smeren et cetera. “Het is echt bijzonder confronterend”, erkent hij. “Ik had niet alleen moeite met mijn ademhaling, maar ook andere – fysieke – zaken gingen niet meer helemaal vanzelf. Ik heb me laten vertellen dat elke dag op de ic zes procent krachtverlies betekent. Daarnaast is hij drie dagen in de week actief bij fysiotherapie Van Hoof. Daar helpen ze me fantastisch. Zoals ik trouwens alleen maar bewondering kan opbrengen voor de mensen in de zorg. Zonder hen was ik er misschien wel niet meer geweest!”

Zee van bloemen

Ook de zeer vele hartverwarmende reacties hebben Hoeymans goed gedaan. “Het was hier een zee van bloemen. Hartstikke mooi hoe de mensen hebben meegeleefd en nog steeds meeleven. Het gaat nu best goed met me. Zeker als je beseft waar ik vandaan ben gekomen. In principe duurt het een jaar voordat ik ben hersteld. En dan is het nog afwachten of ik weer helemaal de oude ben. Mijn geluk was, dat ik in goede conditie was en voor mijn leeftijd nog hartstikke fit. Bovendien word ik goed in de gaten gehouden door een diëtiste, een psycholoog en een maatschappelijk werker. En door Inge en de jongens natuurlijk!”

Tijdens het bezoek van Erwin Raaymakers en Paul van de Palen (namens AVEC, de organisatie van coaches van AmateurvoetbalEindhoven, red.) vertelde Hoeymans over zijn ambities. "Ik hoop dat ik straks weer lekker kan voetballen bij de veteranen van De Valk en weer een club kan trainen. Voordat ik ziek werd, speelde er wel het een en ander. Zowel voor de functie van jeugdtrainer als voor hoofdcoach. Ik had 's maandags nadat ik ziek naar huis ben gegaan, een gesprek, maar het liep even anders. Of mijn ambities realistisch zijn? Geen idee. Ik ben hoopvol voor de toekomst, maar zeker weten doe je het nooit. Mijn laatste klus als trainer is niet prettig geëindigd (DOSL zette hem op non-actief, nadat hij was gebrouilleerd met een deel van de spelersgroep, red.) en alleen daarom al wil nog eens laten zien wat ik in mijn mars heb.”

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Frans van Loenhout
20 augustus 20:02
Ha William, heel veel sterkte hè taaie! Ik hoop jou snel weer te mogen ontmoeten, fijne collega. Groeten en het allerbeste!
HAROLD VAN LIMPT
11 augustus 12:58
Fijn dat het weer de goede kant op gaat.Beterschap en succes met je verdere revalidatie
Peer 8
10 augustus 22:46
Een goed herstel William en tot binnenkort op de velden.
Harjan de Wit
10 augustus 20:28
Beterschap en sterkte bij het herstel gewenst William
Richard van de Kerkhof
10 augustus 18:34
Veel beterschap William!
Tiny van loon
10 augustus 10:43
He bikkel, sterkte jongen.
Dat je maar weer snel op het veld mag staan.
Dosko'32 supporter
10 augustus 10:27
William namens Dosko '32 Veel sterkte met het herstel , en dat je weer snel op het veld mag staan.Het gaat je goed.
Jan jansen.
09 augustus 13:51
Heel veel sterkte en beterschap gewenst, en hopelijk komt het allemaal weer goed.
Frans Strik
08 augustus 22:50
Met jouw karakter gaat het je lukken William. Toi, toi, toi.
Martin Rombouts
07 augustus 16:26
William veel beterschap en hopenlijk snel weer terug tot weerziens bij de Valk
Frans van Moorsel
07 augustus 16:19
William, héél véél beterschap..
Ariens-jan Dubach
07 augustus 9:33
Heel veel sterkte met je herstel. Echt heftig.
Patrick theuwis
06 augustus 12:09
William succes met je herstel en de rest komt dan wel weer goed, groetjes uit Kerkdriel
Theo kaptheijns
05 augustus 22:21
William succes en sterkte met jou revalidatie
Jef Vels
05 augustus 12:10
Goed herstel, William en groet aan Inge.
Rob van Tongeren
05 augustus 9:14
William, heftig verhaal, veel sterkte met je herstel.
Frans Versteeg
05 augustus 6:47
Heftig verhaal, ik heb het niet meegekregen. ik wens William een snel herstel toe.
Arthur & Lizzy Berkhof
04 augustus 23:16
Hoi, William. Wij waren enigszins op de hoogte van je ziek-zijn.
Fijn dat je herstellende bent. Old soldiers never die!!!
Patrick meinhardt
04 augustus 22:53
Pfff heftig William heel veel sterkte met je herstel en hopen dat je snel weer op de velden aan de slag kan.
Jos en Mariëlla Thijssen
04 augustus 22:06
Hoi William, Inge en jongens
Wat een heftige tijd voor jullie allemaal.
Gelukkig gaat het een heel stuk beter.
Succes met je herstel William jij kunt dit.
Groetjes Jos en Mariëlla
Alex Swinnen
04 augustus 22:03
Hey maat toch blijven volhouden, tis zwaar maar het zal lonen. Hopelijk zien we je binnenkort weer op het werk. En met kracht door samenwerking gaat dat lukken groetjes Alex
Jos heesters
04 augustus 19:30
Hè William,
Je hebt het wel voor de kiezen gehad,hopen dat je weer snel de oude bent en dat er straks weer een mooie club langs komt.
Groeten uit ’t reuselse.
Marjo Cox
04 augustus 18:28
Heel veel sterkte met je herstel William .
Frank Kuipers
04 augustus 18:06
William,
Veel succes met je herstel. Gaat je zeker lukken en dan snel weer bij een mooie club aan de slag.
John Bos
04 augustus 17:48
William en gezin allemaal sterkte met de revalidatie
Mart Schriks
04 augustus 16:11
Sterkte neef goed herstellen . Je komt er sterker uit .
Jack Janssen
04 augustus 15:59
Sterkte William. Het gaat je goed
Wil groenen reusel
04 augustus 15:37
Voorspoedig met je herstel.en wordt snel de oude.
Hans Snelders
04 augustus 14:56
William heel veel beterschap en dat je maar heel goed mag herstellen. Dan zien we elkaar weer.
Anny en Noud van Buul
04 augustus 14:26
Wij wensen je een algeheel en voorspoedig herstel William.
En dan een sportieve revanche; want je bent er een die er voor gaat!
Jan v Herk Reusel
04 augustus 14:05
Wiliam wat een heftige tijd heb jij achter de rug gelukkig gaat het nu weer wat beter ik wens jou en de rest van je gezin een voorspoedig herstel toe en alle goeds voor de toekomst.
TOON SMULDERS
04 augustus 14:03
William heel veel sterkte toe gewenst.Zeker als voetbaltrainer .
Een fijne collega om mee om te gaan.
Orné
04 augustus 13:32
Jij (en ook Inge en de boys) zijn door een diep dal gegaan William. Heel veel sterkte met de herstelperiode en hopelijk wordt je weer snel de oude. Groeten uit Reusel.
Jack Wijnen
04 augustus 13:23
Zo, wat een verhaal. Ik wens je alle beterschap toe William.
Toon Ras
04 augustus 13:22
In Oostenrijk dit verhaal aan het lezen waarvan ik kippenvel krijg zo merk ik. Wat een verhaal en wat een tijd moet dit gewerst zijn voor je gezin Wiliam. Nu gelukkig werken aan je herstel en doelen zijn mooi maar het functioneren in en met je gezin zijn toch het belangrijkste. Heel veel beterschap William, knap goed op en dan komen we elkaar vast weer eens tegen in ons mooie Valkenswaard.
De Valk
04 augustus 12:45
Namens De Valk, veel sterkte met je herstel. Dat we je weer snel op de voetbalvelden mogen zien
Roel
04 augustus 12:42
William, veel sterkte gewenst met je herstel. Indrukwekkend verhaal.