Wat nu en hoe verder met het amateurvoetbal

Deel dit bericht via:

De hervatting van de A-categorie lijkt bijna onmogelijk. Nu het kabinet op dinsdag 23 februari vermoedelijk bekend gaat maken dat de avondklok met drie weken wordt verlengd en er nog steeds niet in groepsverband getraind kan en mag worden, lijkt een hervatting en uitspelen van de eerste competitiehelft onmogelijk.

De KNVB stelde eerder dat de uiterste startdatum het weekend van 10 en 11 april is. De minimale voorbereidingsperiode waarin zonder beperkingen getraind kan worden van minimaal vier weken. Trainen zonder beperkingen zou in dat geval mogelijk moeten zijn vanaf 10 maart. Nu het kabinet de maatregelen niet versoepeld lijkt een hervatting onmogelijk.

In de onderstaande Quote wordt een realistisch beeld geschetst hoe het amateurvoetbal er momenteel voorstaat.
Het mooie van het leven is dat het onvoorspelbaar is. Het lelijke is dat het ook inhoudt dat je dingen meemaakt die je niet wilt, dingen die je zelfs veel ellende bezorgen. In de privésfeer komen dit soort ervaringen helemaal keihard aan. Nu echter worden we er ook mee geconfronteerd in het publieke domein. Als een soort dominostenen-spel is het coronavirus over de wereld gedenderd. Veel, heel veel ellende en vertwijfeling achterlatend. De eerste golf bracht verbijstering, maar ook nog begrip voor de mensen die voor de onmogelijke taak stonden een en ander in goede banen te leiden. De zomer was voor ons, zonderlinge en arrogante diersoort, het sein om maar weer net te doen of er niets aan de hand was en iedereen kon redelijk los gaan en de ellende even achter zich laten. Ondanks beperkingen was het voor heel veel mensen een heerlijke zomer.

De voorspelde, en dus onvermijdelijke, tweede golf kwam toch nog redelijk onverwachts. Deze tweede golf gaat gepaard met de voor ons eigenwijze Nederlanders zo kenmerkende ambivalentie;  eerst klagen we steen en been dat het zo lang duurt eer er een vaccin is ontwikkeld en als het er dan eindelijk een is, gaan velen van ons weer hard twijfelen of ze het wel toegediend willen krijgen. Hollandser kan niet.

Amateurvoetbal
Ondanks dat velen in de problemen dreigen te komen, probeert iedereen rationeel te blijven denken, oplossingen te zoeken en zoveel als mogelijk solidair te zijn. De regering ploetert, zwoegt en zwalkt met de genomen maatregelen, zoals de avondklok, en laveert, maar het schip vaart nog steeds. Polderen op een bijna lekke boot. De invloed van deze hele corona-ellende heeft ook duidelijk zijn weerslag op de, voor de meeste van ons, toch min of meer belangrijkste bijzaak van het leven: voetbal. Wat moeten we en kunnen we nog doen? De KNVB heeft de hoop aangedragen om het seizoen toch nog competitief af te maken. Maar het wordt wel met de dag moeilijker dit verantwoord en eerlijk te doen. Zeker met de verlengde maatregelen komen we dichter en dichter bij een definitieve afgelasting. Dit is nu al het geval voor de categorie B. Voor deze elftallen staat er al een alternatief klaar. De KNVB Regio Cup, wat later bij een definitieve stopzetting ook wordt ingevoerd voor de A-categorie. 

Inclusief de eerste lockdown periode staat het voetbal, met uitzondering van de korte start van dit seizoen, eigenlijk al bijna een jaar stil. Trainen is nauwelijks aan de orde.  Trainen zonder wedstrijden, zelfs zonder te weten wanneer het weer kan gaan beginnen, is killing en demotiverend. Het in viertallen en nu zelfs tweetallen trainen is, corona technisch gezien, terecht, maar brengt voetballers niet verder.

Belang
Om spelers en een ploeg weer terug te krijgen op niveau, is een voorbereidingstijd nodig van minimaal vier weken. Het plan van de KNVB voor categorie A, om medio april weer te gaan starten, kan nog steeds, maar dan moet er snel wel weer volledig in groepsverband kunnen worden getraind.  Als we vanaf april weer de velden op mogen, is het de bedoeling dat de eerste seizoenshelft wordt uitgespeeld waarin de resultaten van de gespeelde wedstrijden worden meegenomen. Daarnaast kan er ook nog nacompetitie gespeeld worden voor promotie en degradatie.

Al met al lijkt het een utopie dan er nog in competitieverband gespeeld gaat worden. Maar één ding staat wel voorop:  het belang van de spelers en clubs. Zodra er een mogelijkheid is om - in wat voor vorm dan ook -  nog amateurvoetbal te spelen dit seizoen, dan moeten we dat met beide handen aangrijpen. Dit in het kader van gezondheid van de spelers en leefbaarheid voor de clubs.

© 2021 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


FK
22 februari 17:51
Sluit me helemaal aan bij HF.
Persoonlijk denk ik dat we helemaal niet meer aan het voetballen komen.
Einde seizoen, ook geen vriendschappelijke wedstrijden, op.naar de voorbereiding voor seizoen 2021-2022. Het is te hopen dat we die wel.kunnen beginnen.
HF
22 februari 13:58
Zoals ik al eerder schreef :
KNVB, stop aub. met hoop koesteren.
Beschouw dit seizoen als verloren en laat de clubs zelf hun wedstrijdjes regelen met weinig reisbewegingen en met het oog op het nieuwe seizoen dat dan hopelijk in augustus/september weer kan beginnen.
Jack
22 februari 11:39
Paar vriendschappelijke potjes wanneer t mee zit. Meer zit er voor dit seizoen niet meer in.