Vrouwen FC Eindhoven/av eindelijk landskampioen

Deelacties:

Na twee keer op 'matchpoint' te hebben gestaan, zijn de vrouwen van FC Eindhoven/av er zaterdag eindelijk in geslaagd om het landskampioenschap bij de amateurs te veroveren. De ploeg van trainer Ivo Veltrop won de titel door in eigen huis met 2-1 te winnen van Be Quick’28.

Door Willem-Jan Schampers

Daarmee is een einde gekomen aan een aantal zenuwslopende weken. FC Eindhoven kon vorige maand al kampioen worden, maar bleef toen tegen Ter Leede steken op een 2-2 gelijkspel. Vervolgens ging het vrouwenteam een week later met 3-0 onderuit tegen naaste concurrent DTS'35 uit Ede. Teammanager Frits Hallink, die samen met technisch manager Sandra Swinkels aan de wieg stond van het succes, was na afloop zichtbaar emotioneel: "We kwamen ook deze wedstrijd weer met 0-1 achter en toen zag ik het even niet meer zitten. Dat die meiden de daadkracht konden opbrengen om zich terug te vechten, was fantastisch."

Want wat was het spannend, zaterdagmiddag op sportpark Veldddoornweg. Na een matige eerste helft, waarin FC Eindhoven wel een veldoverwicht had, nam Be Quick'28 na rust zomaar brutaal de leiding. De thuisploeg moest dus vol aan de bak. Anders konden de kampioenssjaals en de champagne weer de bestuurskamer in en zou de vertegenwoordiger van de KNVB weer met de kampioensschaal vertrekken. Zover kwam het gelukkig niet. Eerst scoorde Felice van Duijnhoven de gelijkmaker en in de allerlaatste minuut besliste Marleen van Lent het duel én het kampioenschap in de topklasse.

Engelbewaarder
Een dolblije aanvoerster Silvie van der Plas verwoordde het meteen na de wedstrijd doeltreffend, terwijl de Nederlandstalige meezinger 'De Engelbewaarder' uit de speakers knalde. "We hadden vandaag inderdaad een engeltje op onze schouder. Het liep niet echt lekker en Be Quick maakte het ons bijzonder moeilijk. We zijn echter blijven vechten en wilden deze wedstrijd per se kampioen worden. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor alle supporters, die ons elke week weer steunen. Dit is waarom ik in 2020 vanuit de eredivisie (Van der Plas speelde drie seizoenen voor VV Alkmaar, red.) naar FC Eindhoven ben gekomen."

Volgens Van der Plas lijkt het er op dat FC Eindhoven alleen maar op een moeilijke kampioen kon worden. "Vooraf hadden we nog tegen elkaar gezegd dat het wel eens fijn zou zijn als we een keer een simpele 3-0 overwinning zouden behalen. Zonder stress en met voortijdig al het gevoel dat het niet meer mis kan gaan. Maar blijkbaar houden we het graag spannend. Pffff, na het laatste fluitsignaal viel er wel wat van me af. Nu gaan we lekker feesten en genieten!" 

Kracht
Even verderop deelde ook trainer Ivo Veltrop uiteraard mee in de feestvreugde. Na een jaartje als assistent, nam hij dit seizoen het trainersstokje over van Swinkels. Zijn opdracht: bij de eerste drie ploegen op de ranglijst te eindigen. "Ik heb toen echter enigszins gebluft en gezegd dat ik alleen voor de eerste prijs ging. Met een aantal gerichte versterkingen zijn we vervolgens aan de competitie begonnen. Onze kracht is dat we ook een kwalitatief goede bank hebben. Als ik speelsters wissel, is dit geen verzwakking. Daardoor houden we elkaar scherp."

Dat het kampioenschap al binnen een seizoen is behaald, noemt Veltrop een 'schitterend resultaat'. "Jammer genoeg is er nog geen mogelijkheid om te promoveren naar de eredivisie, maar ik hoop dat we nu een basis hebben gelegd, waarop verder kan worden gebouwd aan meerdere successen voor de vrouwen van FC Eindhoven. Ik heb begrepen dat er nog nooit een team twee keer achterelkaar landskampioen bij de amateurs is geworden. Dat is dan een mooie uitdaging voor deze meiden!"

Klik hier voor reportage op Studio040.

© 2023 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Peter
14 mei 15:32
Hallink had beter emotioneel kunnen zijn toen hij Nuenen V1 naar de knoppen hielp, voordat hij overstapte naar Eindhoven.