Voorzitter a/h woord: Marcel Blox (EFC): 'gezondheid het allerbelangrijkste, maar sportief is het zuur'

Deel dit bericht via:

Met het oog op de door het kabinet aangekondigde maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft de KNVB besloten dat de competities van het amateurvoetbal dit seizoen niet meer worden hervat. Er komen geen eindstanden en in het nieuwe seizoen gaan we met dezelfde indelingen verder als dit seizoen. Voor sommige clubs is het zuur, voor anderen een geluk. Maar gezondheid gaat boven alles!

Het is voor ieder van ons een verwarrende tijd. Ook voor de verenigingen is het moeilijk. Naast dat we niet gezamenlijk kunnen sporten, hebben de clubs ook een financiële strop. Geen inkomsten uit kantines, toernooien en andere evenementen, die doorgaans in de komende maanden op het programma staan.

We stellen een aantal vragen aan voorzitter Marcel Blox van EFC.

Hoe gaat de club om met deze crisis?
Laat ik voorop stellen dat gezondheid het allerbelangrijkste is, maar voor ons is het ook sportief wel heel zuur. Het is triest wat ons overkomt, maar ik ben het niet eens met mensen die nu roepen dat we het nergens anders meer over mogen hebben. Als bestuurders van een voetbalclub zijn we immers ook bezig met het overeind houden van de vereniging, het welzijn van onze leden en de belangrijkste bijzaak in het leven: voetbal. Ik kom hier straks op terug en wij hebben niet de intentie, zoals OSS’20, om eventueel een kortgeding aan te spannen tegen de KNVB, maar dat het – ook sportief – een beroerde situatie is, lijkt me duidelijk.

Financieel treft de Coronacrisis ons natuurlijk ook behoorlijk. Maart, april, mei zijn de topmaanden. Dan vinden namelijk alle beslissingen plaats: kampioenschappen, promoties, degradaties en nacompetities. Met veel publiek en een grote kantineomzet. Plus de toernooien, die vaak het nodige geld in het laadje brengen. Dat dit allemaal niet door gaat, zorgt voor een fors gat in onze liquide middelen.

We volgen al geruime tijd de richtlijnen van de RIVM. Dus ons sportpark is op slot en kinderen die graag gebruik maken van ons pannaveldje, moeten we jammer genoeg wegsturen. Hoe vervelend dit ook is. We doen er als EFC echter alles aan om de gezondheid van onze dorpsbewoners te waarborgen.

Zijn er bepaalde afspraken gemaakt binnen het bestuur van de club?
Ja, we vergaderen alleen nog maar via videocall. Daarnaast hebben we vrijwel dagelijks contact via app, telefonisch en per mail. We houden elkaar op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en waar nodig worden (nieuwe) maatregelingen genomen. We informeren daarnaast onze leden en sponsoren en proberen er met z’n allen het beste van te maken. De toekomst is echter onduidelijk. Wat heeft dit voor gevolgen voor bijvoorbeeld aflopende contracten met bedrijven die ons financieel ondersteunen? En dan heb ik het niet alleen over de hoofdsponsors, maar ook over de kleding- en bordsponsoren.

Kan de club de gederfde inkomsten dragen?
Vooralsnog wel. We hebben – gelukkig – binnen onze club enkele mensen die bereid zijn om eventuele gelden voor te schieten, zodat we aan alle verplichtingen kunnen voldoen. Ik maak me dus nog geen zorgen. Al moet deze situatie geen half jaar of langer meer duren. EFC is een gezonde vereniging en heeft het financieel goed op orde, maar er komt een moment dat ook wij in de problemen zouden kunnen komen. Bepaalde vaste lasten lopen immers gewoon door.

Heeft of gaat de club steun vragen aan de gemeente en of KNVB?
We hebben al geregeld contact met de gemeente, maar veel verder dan dat we misschien de huur voor het sportpark niet hoeven te betalen, zijn we nog niet gekomen. De gemeente verwijst alleen naar de overheidsregelingen die bestaan. Wél is gekozen om het groot onderhoud aan het sportpark nu al te laten plaatsvinden. We hebben nu gevraagd of we, stel dat we na 1 juni weer aan de gang mogen, dan de ruimte en de gelegenheid krijgen om voor onze leden een passende afterparty te organiseren. Eventueel met voetbalactiviteiten. Ik ben er echter bang voor dat de poorten van ons sportpark voorlopig nog gesloten blijven. Ook nà 1 juni. In een ‘anderhalvemetersamenleving’ is voetbal sowieso niet meer mogelijk. Dan kunnen we alleen nog maar tennissen…

Met de KNVB is er ook wel contact geweest, maar dit ging over de sportieve gevolgen. Financieel verwacht ik hier niet veel van. Er is nu besloten dat de verenigingen de vaste vergoedingen van april en mei niet hoeven te betalen. Voor een grote club als EFC toch al gauw zo’n tweeduizend euro per maand. Dit is mooi meegenomen, maar de gelden uit het zogeheten steunfonds (11 miljoen euro voor betaald voetbalorganisaties én amateurverenigingen, red.) zet mijns inziens nauwelijks zoden aan de dijk.

Wat vind u van de beslissing van de KNVB dat de competitie niet meer uitgespeeld wordt en dat er geen eindstanden zijn?
We zijn er, op z’n zachtst gezegd, niet blij mee. Het lijkt wel alsof het ons niet is gegund om terug te keren in de eerste klasse. Haha! Ik had, vlak voordat werd besloten om een kruis te zetten door de huidige competitie, nog contact met de KNVB en had toen goede hoop dat ze het voorbeeld van België zouden volgen. Dit is echter niet gebeurd. Balen natuurlijk, al geef ik toe dat aan elke beslissing wel voor- en nadelen kleven. Het is vervelend, zeker voor een speler als Mike Thijssen bijvoorbeeld. Hij heeft aangegeven wellicht te gaan stoppen bij het eerste elftal. Afscheid nemen met een kampioenschap. Prachtig toch?! Hopelijk wil hij nu nog een jaartje doorgaan...

Het is nu het vijfde seizoen achterelkaar dat we misgrijpen. De eerste keer verloren we in de finale van de nacompetitie met strafschoppen van Someren, het jaar erna in de laatste minuut van Venlosche Boys, toen misten we de promotie op één punt en ging Heeze naar de eerste klasse en vorig seizoen verloren we in de nacompetitie van FC Tilburg. Nu stonden we zeven punten voor op de nummer 2 en leek het eindelijk te lukken. Inderdaad, gezondheid is het allerbelangrijkste, maar dit is toch wel heel erg zuur!

Gaat EFC een verzoek indienen om te promoveren?
Ja, maar dan we zijn we ‘natuurlijk’ afhankelijk of er clubs gaan stoppen of dat er een plekje vrijkomt door verschuivingen. Ik hoop van harte dat deze kans geboden wordt zodat we nu wel naar de eerste klasse mogen.

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.