Voorzitter a/h woord: Jack van Gils (ZSC) 'we hebben in het begin heel duidelijk gecommuniceerd'

Deel dit bericht via:

Met het oog op de door het kabinet aangekondigde maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft de KNVB besloten dat de competities van het amateurvoetbal dit seizoen niet meer worden hervat. Er komen geen eindstanden en in het nieuwe seizoen gaan we met dezelfde indelingen verder als dit seizoen. Voor sommige clubs is het zuur, voor anderen een geluk. Maar gezondheid gaat boven alles!

Het is voor ieder van ons een verwarrende tijd. Ook voor de verenigingen is het moeilijk. Naast dat we niet gezamenlijk kunnen sporten, hebben de clubs ook een financiële strop. Geen inkomsten uit kantines, toernooien en andere evenementen, die doorgaans in de komende maanden op het programma staan.

We stellen een aantal vragen aan voorzitter Jack van Gils van ZSC.

Hoe gaat de club om met deze crisis?
Voorzichtig en bezorgd. Wij volgen natuurlijk gewoon de richtlijnen van het RIVM en wat we via de overheid en media daarover horen. Opvallend vinden we wel dat de KNVB zich nauwelijks richt tot het amateurvoetbal en ook de gemeente benadert de clubs niet actief. Ik krijg veel extra informatie en gedachten van collega verenigingen, in de WhatsApp groepen dat helpt.

Zijn er bepaalde afspraken gemaakt binnen het bestuur van de club?
We hebben de club volledig stilgelegd, net als iedereen. We doen wat noodzakelijk onderhoud (bier afsluiten bijvoorbeeld) en verder komt er niemand op de vereniging. Naar de leden toe hebben we in het begin heel duidelijk en streng gecommuniceerd. We wilden niet dat er toch getraind werd en we probeerden de spelende jeugd via de ouders ook te overtuigen van de ernst van de situatie. Dat is nu minder nodig. Iedereen heeft inmiddels wel door hoe serieus het is.

We houden de trainers en leden via Facebook en WhatsApp op de hoogte. Dat loopt goed. Er zijn geen onduidelijkheden. Als bestuur vergaderen we door, maar wel online. En we beginnen ons nu te richten op de betekenis van de laatste informatie. Geen wedstrijden meer en volgend seizoen weer starten. We kunnen de consequenties nog niet helemaal overzien. Maar dat zal de komende weken wel in orde komen.

Kan de club de gederfde inkomsten dragen?
Veel is afhankelijk van de duur van de maatregelen en de uiteindelijke impact op leden en voetbal in het algemeen. Als we dit jaar geen activiteiten meer hebben dan is dat een forse schadepost. Maar ZSC is financiëel gezond genoeg om als het kan gewoon weer op te starten.

Heeft of gaat de club steun vragen aan de gemeente en of KNVB?
Er is van overheidswege een regeling om € 4.000 subsidie aan te vragen voor het dragen van vaste kosten. Veldvoetbal komt daarvoor ook in aanmerking. Die subsidie hebben we aangevraagd en dat helpt.

Wat vind u van de beslissing van de KNVB dat de competitie niet meer uitgespeeld wordt en dat er geen eindstanden zijn?
Wij willen net als iedereen altijd voetballen. Dat is leuk. Ik hoor geen andere geluiden. Iedereen kan er wel mee leven dat we volgende seizoen gewoon dezelfde competitie herstarten. Natuurlijk is het voor kampioenskandidaten vervelend, maar ik neem aan dat zij volgende jaar weer vol gas voor de hoofdprijzen mee doen. Dan maar een jaar later promoveren. En onderin? Die zullen het wel prima vinden denk ik. Blessures kunnen goed genezen en dan volgend seizoen allemaal weer fris het veld op. Laten we eerste deze vervelende periode maar achter ons laten. Gezondheid staat voorop.

 

 

 

 

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?