Voorbereiding op een nieuw amateurseizoen

Er staat weer een - hopelijk - volledig seizoen voor de deur, dit keer ook voor de amateurs. Dan is het helemaal niet zo gek om je alvast een beetje voor te bereiden. Om straks, na een lange aanloop, goed beslagen ten velde te verschijnen. Over auto's, vakantietrainingen en inspirerend leesvoer.

Slierten auto's
In de nazomer zijn de provincies op de zater- en zondagen weer vergeven van de slierten auto's vol voetballer(tje)s, op zoek naar het terrein waar de tegenstander wacht. Zonder auto's geen amateurvoetbal, blijkt eens te meer als we straks weer met z'n allen in colonne door de polder rijden. Het maken van een rij-rooster voor de uitwedstrijden is dan ook geen overbodige luxe gezien de benzinekosten, en omdat de vracht - veelal kinderen - kostbaar is, mag er ook wel een APK’tje tegenaan. Om daar weer geld voor vrij te maken, wil een simpel, snel klusje zoals autoverzekeringen vergelijken (en wellicht overstappen) nog wel eens een meevaller opleveren.

Trainen op vakantie
Om een beetje in conditie te blijven, is op vakantie blijven trainen raadzaam. Niet dat je elke dag de Coopertest moet lopen, maar een wandeling door de branding, veel zwemmen of een potje voetvolley in de namiddag houdt de beentjes in vorm en de voetjes zacht voor het komende seizoen. Neem sowieso een bal mee om je hooghoud-record te verbeteren en nieuwe trucjes te verzinnen. En natuurlijk zijn er overal en nergens voetballiefhebbers te vinden die in zijn voor een partijtje vier-tegen-vier. Dat is het mooie van voetbal: er zijn maar weinig plekken op de wereld waar ze Cruijff, Messi en Ronaldo níet kennen.

Over voetbal praten met de locals
Daarover gesproken: voor je conditie heeft het weinig zin, maar om de voorpret te bevorderen kun je in pakweg Drenthe, Spanje of Thailand met iedereen in discussie over het EK, de Spaanse competitie of de vraag hoe lang Gianluigi Buffon nog doorgaat. Spreek je de taal niet, dan hindert dit niet; het onderwerp voetbal neemt alle ongemak weg. Nico Dijkshoorn schreef ooit iets van deze strekking: roep op een willekeurig Italiaans plein de naam Maradona en er staan binnen de kortste keren tientallen huilende mannen om je heen.

Boeken over (amateur)voetbal
Over Nico Dijkshoorn gesproken: scoor in de boekhandel op Schiphol wat van zijn boeken (of bestel ze bijtijds), want zijn VI-columns staan bol van de amateurvoetbal-nostalgie waarin elke speler zijn eigen club herkent. Een andere leestip en minstens zo herkenbaar is het hilarische Het 17e van Elvin Post. Zo vliegt die zomer voorbij en sta je straks fit en vol inspiratie weer op het veld.

© 2021 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?