Veel voorkomende voetbalblessure: voorste kruisband ruptuur

Deelacties:

Deze rubriek word je aangeboden door: RondOm Podotherapeuten en Fysiotherapiepraktijk Claessens | van de Rijt

Jaarlijks zijn er in het voetbal ruim 4000 voorste kruisband blessures. In 70% van de gevallen gebeurd dit met een “non-contact” traumamoment. Het afscheuren van de voorste kruisband is één van de zwaarste knieblessure. In de meeste gevallen draait het onderbeen naar buiten en beweegt de knie naar binnen terwijl de voet “vast” blijft staan in het (kunst)gras. Door de krachten die op zo’n traumatisch moment op de knie komen scheurt vaak niet alleen de voorste kruisband, maar ook de binnenband en de mediale (binnenste) meniscus van de knie. We spreken dan van een unhappy triad.

Diagnostiek
Aangezien een voorste kruisband letsel meestal een acuut sportletsel aangaat vindt de diagnostiek in de die gevallen in eerste instantie plaats door de sportverzorger ter plekke. Deze beoordeeld de ernst van de blessure en zal bij verdenking van een VKB ruptuur doorverwijzen naar de specialist en/of fysiotherapie. Middels een aantal specifieke knietesten kan de fysiotherapie bepalen of de voorste kruisband is beschadigd. Bij verdenking van een ruptuur van de voorste kruisband zal er een MRI plaatsvinden om dit aan te tonen, dit gebeurd op verwijzing van de orthopeed in het ziekenhuis.

De revalidatie: Optie 1 Conservatief beleid
Wanneer de voorste kruisband is afgescheurd zijn er twee behandelmogelijkheden. Er kan worden gekozen om niet te opereren, dit noemen we het conservatieve beleid. Dit houdt in dat er middels een specifiek trainingsprogramma getracht wordt om de stabiliteit van de knie te herwinnen. Voordeel van deze keuze is dat er geen operatie en de daarbij horend revalidatieproces hoeft plaats te vinden. Een nadeel van deze strategie is dat de knie kwetsbaar kan blijven aangezien de voorste kruisband niet meer aanwezig is en deze toch een grote bijdrage levert aan de stabiliteit van de knie.

De revalidatie: Optie 2 Opereren
Wanneer er gekozen wordt om de voorste kruisband middels een operatie te reconstrueren wordt meestal de pees van de hamstring of een deel van je kniepees daarvoor gebruikt. Deze gaat dan fungeren als “nieuwe” kruisband. Het herstelproces van een voorste kruisband reconstructie duurt gemiddeld 9 tot 12 maanden. Ik zeg gemiddeld want er zijn gevallen bekend die sneller herstellen maar er zijn ook revalidatietrajecten die wat langer duren. Voor sommige klinkt dat als een hele lange periode maar besef wel dat wij het dan hebben over weer volledig actief kunnen participeren in je sportactiviteiten en/of werkzaamheden. De hersteltijd om weer (aangepast) te kunnen functioneren in de maatschappij kan veel sneller. Na drie maanden ben je goed in staat om zonder krukken te wandelen, auto te rijden en bijvoorbeeld een kantoorbaan uit te voeren.

Er wordt altijd per casus gekeken wat de beste optie is. Je leeftijd, de status van de knie, wat zijn je werkzaamheden en welke sportactiviteiten wil je in de toekomst weer gaan doen, zijn indicatoren die worden meegenomen bij deze keuze. 

Binnen de praktijk van Fysiotherapie Claessens | van de Rijt is de revalidatie na een voorste kruisband reconstructie een specialisme. Met name veel voetballers zijn door het team van professionals begeleidt in hun revalidatieproces naar weer volledig kunnen voetballen.

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?