Van Amateurvoetbaleindhoven naar Olympische Spelen

Deelacties:

(Tekst: Pien Buwalda/Foto: Geertje Lensen)
Thomas Bakker (25) uit Waalre vliegt maandag 19 juli naar Tokio. Niet als toerist, maar als sportfotograaf naar de Olympische Spelen. Samen met collega George Deswijzen, volgt Thomas drie weken lang de Nederlandse sporters. Beiden werken voor Pro Shots, het grootste fotopersbureau op het gebied van sport. Stiekem zijn we best wel trots, want we mogen wel zeggen 'onze Thomas', want hij begon zijn carrière als fotograaf/videomaker bij Amateurvoetbaleindhoven.

Thomas was er vroeg bij. Van 2013 tot 2018 volgde hij een mbo-opleiding fotografie in Den Bosch en was hij al huisfotograaf van het vrouwenteam van PSV en de website Amateurvoetbaleindhoven.nl. Stanley Gontha, oprichter van Pro Shots, herkende het talent van de Waalrenaar en vroeg hem om zich bij hem te voegen. Binnen het toonaangevende fotoagentschap volgde Thomas nog een interne opleiding. 

Daarna ging het snel met de carrière van de Waalrenaar. Nu vertrekt hij aankomende week richting de Japanse hoofdstad voor de Olympische Spelen. Om naar Tokio te reizen, is Thomas al een half jaar bezig met alle voorbereidingen. "De situatie in Japan is heel anders dan in Nederland", licht de hij toe. "Er zijn veel minder mensen gevaccineerd dan hier in Nederland: nog maar twaalf procent van de bevolking. Er gelden voor ons dan ook strenge regels."

Vaccinaties

Het Internationaal Olympisch Comite (IOC) heeft voor de vaccinaties van Thomas gezorgd, zodat dit niet ten koste ging van het aantal vaccinaties in Nederland.  "Dit wil ik toch wel even benadrukken", zegt Thomas. "Bovendien ben ik al twee weken heel voorzichtig. Op rustige tijden naar de supermarkt, voldoende afstand houden, mondkapje op, drukke plekken vermijden. Ik wil absoluut niet dat ik in Japan mensen zou besmetten." Zo neemt hij ook iedere dag zijn temperatuur op en bij klachten laat hij zich testen.

Dagelijks
Dat laatste gaat straks in Tokio dagelijks gebeuren. "We verblijven in een officieel IOC-hotel en gaan met pendelbussen naar de locaties toe. We mogen absoluut niet met het openbaar vervoer reizen. En we worden dus dagelijks getest." De twee fotografen hebben al ruim van tevoren moeten doorgeven bij welke wedstrijden ze willen fotograferen. "We hebben echt zitten puzzelen Het is inschatten waar Nederlanders medailles kunnen gaan behalen, want daar willen we natuurlijk wel bij zijn."

Dat er geen bezoekers zijn bij de Olympische onderdelen is vreemd. Dit vindt Thomas ook. "Ik denk wel dat het heel mooi wordt, echt pure sport. Geen bezoekers op de tribune kan ook voor verrassingen zorgen. Dat een sporter beter presteert in een relatief stil stadion. En als Nederlandse fotograaf wil je daar dan wel bij zijn. Om dan net op het juiste moment in een wedstrijd, de juiste foto te maken, dat zou mooi zijn."

De mooiste

Wat voor hem de allermooiste foto is, is niet zo moeilijk. "Als Ranomi Kromowidjojo gefeliciteerd wordt door chef de mission Pieter van den Hoogenband en dit door mij wordt vastgelegd. Dat zijn dan toch mooi drie Waalrenaren bij elkaar!" De Olympische Zomerspelen gaan op vrijdag 23 juli van start en duren tot 8 augustus. Dit keer reizen er een recordaantal Nederlanders af. Zo worden we in Tokio vertegenwoordigd door maar liefst ruim driehonderd landgenoten. In Rio waren dat er nog 'maar' 242. De verwachtingen zijn daarom hooggespannen.

Bron: weekblad De Schakel/DAS Mediacentrum

© 2021 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?