Valkenswaard-De Valk: altijd gewoon bijzonder

Deel dit bericht via:

Er is al maanden naar uitgekeken en zondag is het eindelijk zover! De derby SV Valkenswaard-VV De Valk staat na 13 jaar weer in competitieverband op het programma. De Bosuilen tegen De Valken.


Beide clubs zijn nieuw in de tweede klasse F. SV Valkenswaard promoveerde via de nacompetitie en De Valk degradeerde. Een echte favoriet is er komende zondag eigenlijk niet. Trainer Frank Weijers, bij de geelblauwen de opvolger van de zeer populaire Peer van Kemenade, heeft er alle vertrouwen in dat zijn ploeg een rol van betekenis gaat spelen in de nieuwe klasse. “Onze voorbereiding is wat wisselvallig verlopen. We hebben nogal wat nieuwe spelers en hanteren ook een andere speelwijze dan dat ze hier gewend waren. Het is een proces dat nog niet is afgerond. Bovendien hebben we te maken met enkele blessuregevallen. Dit is ook niet bevorderlijk.”

In het Valkenswaards onderonsje tegen De Valk kan het volgens Weijers zomaar zijn dat er acht nieuwe gezichten te zien zijn. “We zijn met z’n allen aan iets begonnen en staan in feite nog maar aan het begin. De nieuwkomers moesten wennen aan de club, maar de club heeft ook moeten wennen aan het idee dat er jongens van buitenaf zijn bijgekomen. Nu Valkenswaard is gepromoveerd, is het interessant voor spelers die op een hoger niveau willen acteren. Iedereen is hier van harte welkom en als ze ook nog eens een aardig potje kunnen voetballen, is dit mooi meegenomen.

Daarnaast zijn er diverse jeugdspelers die aan de deur kloppen. Miro Ioannidis, vorig seizoen al geregeld basisspeler, lijkt nu al een vaste waarde te worden. Weijers: “Dit is mooi voor hem, maar zeker ook voor Valkenswaard. We krijgen nu zo’n beetje de naam dat we alleen maar spelers ‘halen’, maar dit is echt niet zo. Alle nieuwelingen hebben zich zelf aangemeld. Er is niemand zeker van een basisplek. Als iedereen fit is, hebben we zeker een ploeg die meekan in de tweede klasse. Wat dit betreft, baal ik van deze gebrekkige voorbereiding. Zondag hoef ik echter niemand te motiveren.”

Rustig
Dezelfde woorden spreekt zijn collega Harjan de Wit, de nieuwe trainer van De Valk. “Ik heb het hier uitstekend naar mijn zin. We hebben een heel leuke groep, met jongens die allemaal vooruit willen. Natuurlijk is degraderen nooit fijn, maar misschien is het juist wel goed dat we nu rustig kunnen bouwen aan een team dat straks weer mee kan doen om de prijzen. De voorbereiding is goed verlopen, maar resultaten zeggen me niet zoveel. Je hebt te maken met spelers die nog op vakantie zijn, die nog niet fit zijn en aan elkaar moeten wennen. En ook bij ons zijn nogal wat nieuwe gezichten. Noodgedwongen trouwens, want we zijn flink wat spelers kwijtgeraakt. Het is dan extra vervelend dat Bas Rijkers, een beoogde basisspeler, zwaar geblesseerd is geraakt.”

In de voorbereiding deelde De Valk een eerste – voorzichtige – klap uit aan Valkenswaard, door tijdens het Groot Valkenswaard Toernooi met 1-0 te winnen. De Wit: “Ach, dit zegt niks, maar het was toch lekker dat we wonnen. Ik denk dat Valkenswaard een team is met heel veel kwaliteiten. Als het daar gaat draaien, is het voor mij zelfs een van de kanshebbers voor de titel. Voor zover ik het kan beoordelen, lijkt iedereen aan elkaar gewaagd. Onze doelstelling is om zo hoog mogelijk te eindigen. Verder zijn realistisch. We hebben een zeer smalle selectie en het is de vraag hoe we blessures en schorsingen oplossen. Vandaar ook dat we de ontwikkelingen van spelers in het tweede en JO19-1 nauwlettend in de gaten houden.”

Voor De Wit zijn er geen echte favorieten in de tweede klasse F. “Als je de lijst bekijkt, ben je al snel geneigd om clubs als EFC, Marvilde en RKVVO te noemen. Ik wil hier sowieso Valkenswaard bijzetten en ik heb begrepen dat Sparta’25 en NWC ook sterke ploegen zijn. We zullen elke week vol aan de bak moeten.” Weijers is het hier mee eens. Al ziet hij zijn eigen ploeg niet meteen als een kanshebber. “Je gaat inderdaad denken aan Marvilde, EFC en Sparta’25. RKVVO heeft ook een sterke selectie. NWC ken ik niet goed genoeg. Een ding weet ik wel: dit kan zomaar eens de mooiste  en spannendste competitie uit de regio worden!”

De wedstrijd SV Valkenswaard-De Valk begint zondag al om 14.00 uur. Dit alles om iedereen de gelegenheid te geven om de topper tussen PSV en Ajax te zien. Deze begint om 16.30 uur.

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


André Werrelmann
20 september 11:01
PSV begint om 16.45 uur en niet om 16.30 uur

(Door Willem Jan Schampers)