UNA werkt zich via Quick op naar brede middenmoot

Deel dit bericht via:

Prima eerste helft, beroerde tweede
(Door Thieu Vlemmix) Quick is een tegenstander waarvan UNA vorig seizoen thuis verloor met 3-4. In Den Haag daarentegen, redde Brian Boogers met een briljant doelpunt vanaf de achterlijn de meubelen (1-3). Net toen UNA bij een 1-2 stand leek te gaan bezwijken onder de hevige druk van de thuisploeg. En gezongen werd er na afloop ‘Oh, Oh den Haag mooie stad achter de duine’.

Volkomen tegen hun eigen verwachtingen in, staan beide kemphanen momenteel onderin. Daar willen ze uiteraard zo vlug mogelijk vandaan. Afgelopen zondag ging UNA in Oostzaan met 1-2 ten onder. Met dezelfde cijfers verloor Quick – kennelijk amper verdiend – achter de duinen tegen koploper OSS ’20 (1-2). Op hun site viel te lezen dat ‘de Haantjes’, veel te goed spelen voor de lage positie op de ranglijst. Ook voor UNA is de lage plek een fikse tegenvaller. De eerlijkheid gebiedt echter om te zeggen, dat de Veldhovense club daar juist staat vanwege het matige spel. Allebei zouden ze dus veel beter moeten kunnen presteren. Een interessante clash wacht aan de Sportlaan. De bezoekers scoorden dit seizoen nog slechts 11x maal uit elf. UNA doet iets beter met 15, terwijl dezelfde aanvallers een jaar terug in de eerste elf duels vanuit alle hoeken en gaten raak schoten: 30x, het dubbele dus. Dat het vandaag niet zo spectaculair zal zijn, zal dus niemand verwonderen. Die veronderstelling klopt.   

UNA heeft zijn zaakjes in de eerste helft prima voor elkaar. Volkomen volgens het spelbeeld kan Rob van Boekel in de 11e minuut 1-0 scoren, na de bal secuur langs een opeenhoping van verdedigers te hebben gestuurd. Daarna had Mart van de Gevel de wedstrijd vrijwel kunnen, zelfs moeten beslissen, maar de man van de goals gaf niet thuis.                
Na de rust is alles anders. Opeens weer een onrustige thuisploeg die zich door de bezoekers helemaal de wil laat opleggen. De achterhoede met opnieuw Louisben Jagt als latere man van de wedstrijd, maar verder met Tom Scheepers, Maikel Verkoelen en Joey Verhoeven als betrouwbare verdedigers, houdt de nul en dus blijft UNA met heel veel moeite overeind.  

Nog drie wedstrijden heeft UNA te gaan tot aan de winterpauze. Er is er nog alle hoop dat voor die tijd nog wat meer punten binnen worden gesprokkeld. De drie weken van relatieve rust kunnen dan door de nieuwe hoofdtrainer c.s. worden gebruikt om een flinke aanloop te nemen voor een grote sprong voorwaarts richting een sterke tweede helft.

Maar wie wordt nu de nieuwe trainer? Hardnekkig circuleert al enige tijd de naam Ruud Kaiser. Er is dus rook, maar witte kennelijk nog niet. Kaiser is een ervaren coach. Een echte voetbal vakman, met een rijke carriere als speler (o.a. AJAX, Antwerp en Nice). Zijn laatste clubs als trainer waren RBC, FC Den Bosch, JVC Cuyk en Dongen, waar hij nog voor een jaar had bijgetekend; dat contract werd echter door Dongen tot verbazing van Kaiser plots opgezegd. Komende week valt waarschijnlijk de beslissing.
  
Revanche, Zwarte Pieten en damessucces
Wat me een dag nadat JO13-1 namens UNA met 3-0 revanche nam voor de -eveneens 3-0- openingsnederlaag tegen Blauw Geel tot slot verder nog op is gevallen: in België galoppeert Sinterklaas nog altijd over de daken met in zijn kielzog ‘gewone’ zwarte Pieten. Het kan dus wel. De zwarte Afrikaanse kindslaven moeten de laatste jaren vanuit het hiernamaals toch met verbijstering toe hebben gekeken hoe de nazaten in Nederland hun erfenis verkwanselen. Zij werden vroeger immers door Sinterklaas vanuit hun slavernij bevrijd en als knechten in dienst genomen. Zo kregen ze een betaalde baan en een onafhankelijke status, en werden een symbool tegen slavernij en verdrukking. Dat is de geschiedenis. Ik heb vroeger al eens een column aan haar gewijd, maar moet het nu toch weer zeggen: Sylvana Simons c.s. zijn de weg kwijt, drammen door en nog altijd krijgen ze bij DWDD een podium. We zullen de discussie wel niet meer winnen, maar de Zeelsterse Sinterklaas Leo Moonen doet het nog wèl met zwarte Pieten, hulde Leo. En om deze column te besluiten, een dikke proficiat aan ‘onze’ dames, die directe concurrent Knegselse Boys (girls) er met 2-0 van langs gaven. Vera Egelmeers was de ster, met o.a. een schitterende uithaal vanaf links, het openingsdoelpunt. UNA verstevigt nu royaal de koppositie van deze Kempische klasse.            

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.