UNA velt Lienden in hectische slotfase

Deel dit bericht via:

Succesvolle start trainer Harrie Gommans
‘Harry en Meghan willen geen prins en prinsesje meer spelen’. Die onthutsende mededeling in de Britse bladen, is de afgelopen week ingeslagen als een bom. Een woedende Queen heeft intussen de deur van Harry’s logeerkamer in Buckingham Palace definitief in ‘t slot gegooid. En sindsdien staat de hele wereld op zijn kop. De brand in Australië en het door Iran neerschieten van een passagiersvliegtuig, zijn er achtergrondnieuws bij. Je kunt je daarom afvragen, of een voetbalwedstrijdje op amateurniveau de aandacht nog wel waard is. Op weg naar Lienden voel ik me gênant, maar waag het er toch op.

Nu er een jonge nieuwe trainer bij UNA aan het roer staat, betekent dat nieuwe hoop bij de Zeelstenaren, met de verwachting dat het allemaal wat beter zal worden. Of het resultaat van vandaag en de manier waarop, daarvoor een juiste graadmeter vormen? De feiten vooraf, wijzen uit dat thuisploeg FC Lienden tweede van onderen staat en de laatste wedstrijden slecht heeft gepresteerd. Daar tegenover: UNA won tot nu geen enkele van de tien ontmoetingen tegen de ploeg uit de Betuwe. 

Positieve conclusies
Met dat in het achterhoofd, mogen er na afloop van het duel op de Abdijhof enkele positieve conclusies worden getrokken. Om te beginnen is dit niet alleen de eerste winst tegen Lienden, maar ook de eerste geelzwarte zege in een uitwedstrijd van dit seizoen. Wat de opstelling betreft, is er vooraf weinig nieuws onder de Gelderse zon - behalve dan dat Joey Verhoeven vanwege een lichte blessure voor het eerst ontbreekt; Sjors Paridaans is zijn uitstekende vervanger. Veel verandering valt ook niet te verwachten nu de licht Limburgse tongval van Harrie Gommans pas tien dagen over de velden aan de Sportlaan heen schalt.

Wel is er het voornemen van de voormalige spits van o.a. Fortuna Sittard, om met deze groep (‘veel potentie’) lekker te gaan voetballen en zo afstand te nemen van de benedengroep. ‘Het zal er een keer van moeten komen. Laat het dan nu maar meteen raak zijn’, zo klinkt het – met een knipoog naar een mogelijke zege – aan het einde van diens zaterdagse interview in ED ‘. En het is er dus ook van gekomen! Weg nu de frustraties en onzekerheden, leve het offensief? Nou, daar moet nog wel even een klein vraagteken achter. UNA speelt vanaf de start wel frank en vrij. Binnen tien seconden ontsnapt Mart van de Gevel al aan de Lienden-verdediging en kan uithalen. Deze dot van een kans verdwijnt naast doel. Een minuut later is het aan de overkant wel meteen raak door een fraaie hoge bal van Yassine Zakir (1-0). Daarna kan UNA een half uur uitstekend partij bieden in een opwindende partij voetbal in hoog tempo. Een knappe interceptie van Tom Scheepers leidt vervolgens tot de gelijkmaker door Nick Tielemans.

Maar dan neemt de snel combinerende thuisploeg, die geen spoor vertoont van een geplaagde laaggeplaatste topper, de regie over. En UNA kan in de rest van het duel de bakens niet meer echt verzetten. Maar het verzet zich wel degelijk. Ook in de tweede helft. Lienden blijkt vandaag echter beduidend meer in zijn mars te hebben dan een staartploeg. En UNA mag doelman Yannick Derix op de blote knieën danken dat zijn team niet op achterstand wordt gezet. Aan beide kanten ontstaan er goeie mogelijkheden en daarmee blijft de spanning van dit spectaculaire duel tot de laatste minuut aanwezig.

Complimenten daarbij voor het verdedigingsblok Ritchie Sam Ampong en Sjors Paridaans dat zich prima weert. De laatste is er overigens voor het eerst sinds lange tijd bij en oogt opmerkelijk fit. Zo ongeveer een minuut of tien voor tijd, lijken de krachten bij de thuisploeg enigszins weg te vloeien. UNA, dat nog steeds niet heeft opgegeven, ruikt mogelijkheden en perst er nog een laatste beetje energie uit. Eerst is er een kans voor Mart van de Gevel, dan een hele grote voor de ingevallen Rob van Boekel. Maar tenslotte is een vrije trap van Sjord Paridaans de inleiding voor UNA’s herkansing. Een Lienden verdediger weert af met de hand: penalty. Op specialist Mart van de Gevel kan ook nu worden gerekend. Hij plaats de bal koelbloedig binnen: 1-2, en de bevrijding is daar.

Ergo conclusio
Helemáál overtuigend is deze zege niet. Maar ze biedt wel degelijk perspectief. Positief is sowieso de tomeloze inzet. Het hardnekkig fenomeen dat UNA een prima eerste half uur niet kan doorzetten, blijft echter. Naarmate de wedstrijd vordert, komt de ploeg steeds opnieuw onder druk. Een kennelijk moeilijk te tackelen probleem. Dat moet zaterdagavond thuis tegen Blauw Geel echt anders.             

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?