UNA staat nog niet echt op in Echt (0-0)

Deel dit bericht via:

Schorsing Niek van Boekel opgeheven
Een winderige en duistere zaterdagavond in het Limburgse. Veel naargeestiger heb je ze niet. En het voetbal is van beide kanten ook niet om van op te kikkeren.

(Door Thieu Vlemmix) EVV wordt door die van UNA vooraf met recht gezien als een ‘angstgegner’. Van de laatste vier onderlinge ontmoetingen gingen er immers drie verloren en was er slechts eenmaal winst (2-1). Het doelsaldo zegt misschien nog meer: 2-8 in het voordeel van de stugge Limburgers, die zelden excelleren in deze klasse, maar aan het eind wel steeds het vege lijf weten te redden. Vorig seizoen verloor UNA zowel in Zeelst als in Echt kansloos met 3-0 (en dat laatste betekende meteen handhaving voor EVV). Eén ding staat daarbij eigenlijk steeds bij voorbaat vast: als je tegen de altijd goed verdedigende Midden Limburgers achter komt, dan blijkt het bronsgroene eikenhout van uitzonderlijk taaie kwaliteit en ben je normaliter de pineut. UNA weet uit ervaring dus wat het doen staat: in ieder geval niet op achterstand komen.

Na afloop kun je dan ook meteen vast stellen: aan die opdracht is voldaan. Dit betekent niet dat de wedstrijd als zodanig tot volle tevredenheid verloopt. Daarvoor speelt UNA vooral in de eerste helft veel te matig. Vooral in het hart van de ploeg bezondigen vaste waarden als Maikel Verkoelen, Thomas Horsten en Niek van Boekel zich aan onbegrijpelijke slordigheden in de passing  En als in de tweede helft een duidelijke kentering valt waar te nemen, verloopt ook dan de voortzetting dikwijls niet goed genoeg (ook bij Sten Senders ondanks diens goeie acties) om aanspraak te kunnen maken op meer dan een punt. UNA is dan dikwijls wel beter en sterker, maar goeie acties of combinaties worden dikwijls in de kiem gesmoord door onbegrijpelijke missers of slecht passes.

Opsteker
Een flinke opsteker ontvangt UNA enkele dagen vóór de wedstrijd: Niek van Boekel kreeg van de KNVB namelijk het bericht dat de aanklacht tegen hem is geseponeerd. Tijdens de wedstrijd van een paar weken terug tegen DEM zou van Boekel een op de grond liggende tegenstander bewust tegen het hoofd hebben getrapt; hij ontving toen rood op aanraden van de grensrechter. De Beverwijkse vereniging had -in een poging om UNA’s aanvoerder een forse schoring aan te smeren- zelfs een filmpje dat van de overtreding was gemaakt, naar de Tuchtcommissie opgestuurd. Het overtuigde de KNVB niet en Hoogland werd teruggefloten. Goed nieuws, Niek staat in Limburg weer op het veld.  

In de eerste vijfenveertig minuten heeft UNA veel moeite om zich de Limburgers van het lijf te houden. Soms lukt dat zelfs helemaal niet en ontstaan er goeie kansen voor de thuisploeg. Vooral Louisben Jagt heeft met een probleemkind van doen: de snelle en uiterst handige Siem van Dijck valt nauwelijks in te tomen. Opmerkelijk is, dat (ondanks een vroegtijdige verbale vermaning door arbiter Cairo Lorenzo) UNA’s linksback zijn tegenstander met het vorderen van de wedstrijd steeds beter onder controle krijgt. Sterker nog, hij is in de tweede helft de snelle winger zelfs helemaal de baas en gaat er dikwijls overheen. Uiteindelijk besluit coach René Eijer zijn troetelkind naar de andere kant te laten verhuizen, waar hij overigens tegenover een goeie Tom Scheepers ook geen potten meer breekt.  

Fabelachtige redding
Zoals gezegd, EVV heeft in de eerste helft de overhand en schept zich een handvol mogelijkheden. Zoals op slag van rust bij een vrije trap rand strafschopgebied. Bob Vankan – die dan Brian Boogers al een ongegeneerde trap op het scheenbeen heeft verkocht en met geel goed wegkomt – schiet de bal fraai in de linkerbovenhoek. Yannick Derix (vlekkeloos) heeft dan zijn beste daad van de wedstrijd in petto. De UNA goalie tikt de bal fabelachtig uit de kruising. Welgeteld heeft UNA dan één goede aanval op poten gezet via Thomas Horsten en Tom Scheepers, maar ook die aanval leidt tot niets.               

De overhand
UNA begint een stuk beter aan de tweede helft. In de 49e minuut komt Rob van Boekel in het veld voor de aangeslagen Brian Boogers. Die van Zeelst krijgen zelfs de overhand en blijken nu toch prima te kunnen combineren. Thomas Horsten heeft een welhaast unieke mogelijkheid om de vrijstaande Rob van Boekel meteen al binnen luttele seconden te laten scoren. Hij besluit om zelf af te drukken: hoog over. Dan begint het er meer en meer op te lijken dat er ‘in de Bandert’ helemaal geen winnaar uit de strijd zal komen en dat blijkt tenslotte ook zo. Maar geen van beide ploegen zal waarschijnlijk met het ene puntje echt tevreden zijn. Het is voor UNA alweer de vijfde remise in dit nog jonge seizoen! Dat schiet niet echt op….

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?