UNA met hakken over de sloot  tegen pittig DEM

Benauwde 2-1 thuiszege
(Door Thieu Vlemmix) De tweede winstpartij van dit seizoen zou voor flinke opluchting in het UNA kamp moeten zorgen. Nadat men echter de winst – na een rommelige slotfase - maar ternauwernood heeft vast gehouden, is daar na afloop eigenlijk niet zo heel veel sprake van.

Over deze vijfde thuiswedstrijd voor UNA van het seizoen hangt vooraf een sluier van onzekerheid en twijfel. Zo vraagt men zich af of de gerenommeerde Veldhovense ploeg in wedstrijd nummer acht – en nog maar één zege op zak! - eindelijk het roer om weet te gooien en zijn echte potentie benut? Kan men nog vóór de winterpauze serieus werk maken van een inhaalrace en de route vinden naar de bovenste helft van de ranglijst in de Derde Divisie, waar vrijwel iedereen vindt dat de geelzwarten thuis horen ? Tot op heden leek het daar – met uitzondering  van de knappe eerste helft een paar weken terug tegen koploper OSS ’20 – niet zo erg op. Dit UNA is slechts een schaduw van het sterke team dat het een amper jaar geleden nog was. De Beverwijkse tegenstander die evenals UNA ook pas 7 punten heeft (met een wedstrijd meer), is misschien niet de allerbeste maatstaf. Maar allez, met een overtuigende voorstelling kan toch een eerste stap in de goede richting worden gezet.

Weinig initiatief
Beginnen we maar meteen met de eindconclusie: nee, overtuigend is het spel van de Veldhovense ploeg ook vandaag niet. Behalve het minpunt dat aanvoerder Niek van Boekel geschorst is, zijn er om te beginnen echter toch ook bemoedigende berichten: Thomas Horsten is hersteld en start in de basis. Verder zijn ook Sjors Paridaans en Ritchie Sam Anpong er weer bij; zij zitten op de bank.

De start van UNA is er niet eentje van ‘dit varkentje zullen we eens eventjes wassen’, integendeel. Het spel is mat en men toont weinig initiatief. Dat laatste komt eerder van de bezoekers die in de eerste helft twee knoerten van kansen onbenut laat. Thuisploeg UNA schept er zichzelf hooguit eentje (Mart van de Gevel) en dat is veelzeggend.

Overtuigende herstart
Na de pauze komt UNA wel met overtuiging uit de kleedkamer. En dat heeft direct resultaat als Mart van de Gevel de bal klaarlegt voor Nick Tielemans, waarna de linkerspits de bal hoog tegen de touwen binnenschiet, 1-0.

Als de latere ‘man van de wedstrijd’ Louisben Jagt (de laatste drie wedstrijden sterk op dreef) een kwartiertje daarna op links schitterend uitbreekt en een strakke voorzet afgeeft, wordt de bal door een DEM verdediger onder druk van Sten Senders in eigen doel getikt: 2-0. UNA lijkt dan door te drukken en de wedstrijd te gaan beslissen.

Dat laatste gebeurt echter niet en weer vervalt de ploeg van Demin in slordigheden. De bezoekers nemen daarop het heft definitief in handen en dat zorgt voor paniekerige momenten voor UNA’s doel. Zoals twintig minuten voor tijd, als Joey Verhoeven net binnen het strafschopgebied zijn tegenstander aantikt. Arbiter Van Leeuwen wijst zonder dralen naar de stip: penalty. Tim uit den Boogaard scoort daaruit de aansluitingstreffer (2-1).

De eindfase wordt daarna gekenmerkt door menige chaotische situatie voor het doel van Yannick Derix, maar die blijft overeind. Een opzichtig tijdrekkend UNA sleept tenslotte de benauwde zege over de streep. Positief dus: de drie punten en aansluiting bij de brede middenmoot. Maar, al bij al lijkt de kou nog altijd niet uit de Zeelster lucht.