UNA lang zoekende, toch nog goede afloop

Deel dit bericht via:

Zeelstenaren mogen keeper Yannick Derix danken    
De strakke lijn omhoog in het diagram was al weer onderbroken. Het lukte UNA maar niet om zich te ontdoen van de wisselvalligheid die de ploeg het hele seizoen al kenmerkt. Na twee veelbelovende zeges, gingen de geelzwarten vorige week in Den Haag (fors) onderuit. Ook de nieuwe trainer is dus op deze korte termijn nog geen wonderdokter gebleken met het juiste medicijn ertegen.  

Vandaag is Hoogland in Zeelst op bezoek. Zij die er destijds in oktober bij waren, herinneren zich het beruchte duel (3-3), met een rode kaart voor Niek van Boekel. Meteen na die wedstrijd, doen de Amersfoorters er bij de bond alles aan om UNA’s de aanvoerder een langdurige schorsing aan te smeren. Het zou een smet hebben betekend op de nagenoeg vlekkeloze carrière van de karakterspeler. De KNVB steekt daar zelf echter een stokje voor en heft de automatische schorsing acuut op. Vandaag dan maar een soort van sportieve revanche? Dat wordt het uiteindelijk wel, maar niet echt met een briljant randje.

Comeback Verhoeven
Joey Verhoeven ging er vol voor vorige week met zijn uitstekende invalbeurt. Zijn doel? Natuurlijk zo snel mogelijk de plek in het team terug. De centrumverdediger (nr. 20) is een schoolvoorbeeld van een goeie mentaliteit en wedstrijdinstelling. Een beetje lullig is de pas 20-jarige, op 12 januari bij de seizoenshervatting in Lienden, vanwege een lichte blessure uit de basiself verdwenen. Uiteraard is de weer fitte Sjors Paridaans een uitstekende verdediger/opbouwer en die deed het dan ook prima; UNA won met hem in de basis tweemaal achtereen. De voetballogica luidt dan: plaats kwijt. Na alle wedstrijden dit seizoen aan de start te hebben gestaan, moet Joey’s teleurstelling groot zijn geweest. Maar met het juiste karakter kom je ver. Het levende bewijs wordt drie wedstrijden later geleverd: Verhoeven staat er – na een uitstekende invalbeurt vorige week in Den Haag - weer en speelt vandaag tegen Hoogland een prima wedstrijd.

In de basis is verder Nick Tielemans (schorsing) vervangen door Sten Senders. Wederom is de speler afkomstig uit de UNA jeugdopleiding vandaag één van UNA’s allerbeste spelers (foto Senders), een smaakmaker. En dat valt warempel niet mee in deze zwalkende ploeg. De bezoekers zijn voorlopig gewoonweg beter. Een bittere tegenvaller. Waar UNA moeizaam zijn weg zoekt, lukt dat de Hooglanders beter. Maar er is wel een ten onrechte toegekend penalty voor nodig om de Hooglanders op voorsprong te brengen. Arbiter Jensch ziet niet hoe Niek van Boekel door Henk  Baum weggetrokken wordt, maar wel de reactie van UNA’s aanvoerder en kent ten onrechte een penalty toe. De overtreder voltrekt zelf het vonnis: 0-1. Daarna kan UNA tot aan de rust weinig uitrichten. Inzet kan men de ploeg daarbij niet echt verwijten, maar de overtuiging ontbreekt volledig.

Miraculeus
Ook in de tweede helft is dat aanvankelijk het geval. En er zijn zelfs een paar miraculeuze reddingen van Yannick Derix, de man in topvorm, voor nodig om UNA aan de ene kant voor een grotere achterstand te behoeden. Anderzijds ook om het besef door te laten dringen, dat er alle hens aan dek geboden is, wil men vandaag niet tegen een heuse blamage aanlopen.

Dan komt Teun Willems in de ploeg, op de rechter vleugel. Alleskunner Sten Senders gaat van rechtsvoor naar linksachter, en neemt daar de plaats over van  de intussen geblesseerde Bob Groenendijk. Dat zet zoden aan de dijk, want UNA neemt nu echt de regie in handen. Eerst wordt nog een reeks aan riante mogelijkheden gemist. Die zijn namelijk niet aan met name Brian Boogers en Rob van Boekel besteed. Wel aan nieuwe rechtervleugel aanvaller Teun Willems, want hij brengt UNA langszij: 1-1.

Jeugdige impulsen, de toekomst
Pas nu wordt UNA een stuk sterker. Het gaat vol op jacht naar de zege. Daarbij zijn het vooral de impulsen van Sten Senders (vanuit linksachter!) en Teun Willens, welke de Zeelstenaren in een overtuigend laatste kwartier sterk maken. Als Mart van de Gevel een kleine tien minuten voor tijd in het strafschopgebied wordt vastgehouden, gaat de killer himself met overtuiging achter de toegestane penalty staan. Vervolgens heeft UNA zijn voorsprong, en tenslotte de zege, dan toch te pakken (2-1). Een benauwde overwinning, dat wel. Eén conclusie staat zonneklaar vast: het zijn vooral jongere spelers uit UNA’s eigen jeugdopleiding, zoals Sten Senders, Joey Verhoeven en Teun Willems (en straks misschien invaller Noël van Gerven) die de kar trekken en met hun energieke impulsen opnieuw het betere gezicht van UNA vormen. Dat geeft hoop voor de toekomst.     

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.