UNA houdt in Zeeland het hoofd boven water

Met wat terughoudend spel lijkt thuisploeg Hoek zich van meet af aan te conformeren aan het spreekwoord ‘ons Zeeuwen bin zunig’.

(door Thieu Vlemmix) Vanuit die behoudende tactiek, verschaffen de mannen uit Zeeuws- Vlaanderen zich echter slim de ruimte, om daarna razendsnel de diepte op te zoeken en UNA’s verdediging in grote problemen te brengen. Normaal kunnen onze mannen achterin wel tegen een stootje. Maar nu worden ze toch nogal eens verrast en vooral in snelheid geklopt.

In de veertigste minuut schiet Gertjan Martens de thuisploeg ‘eindelijk’ naar een 1-0 voorsprong en voor het eerst is dus Petar Stoskovic in het UNA-doel verslagen. Met hun somtijds best aardige positiespel, lijken de Zeelstenaren tot dan nagenoeg gelijkwaardig aan de Zeeuwen. Maar niets is dus minder waar. Want een flink aantal keren razen die van de thuisploeg, vanuit een counterpositie, snel de diepte in. Dat levert een aardig wat doorbraken op waarbij het eindresultaat dikwijls overgelaten moet worden aan doelman Petar Stoskovic. En laat die nou in een geweldige vorm steken. Hij houdt er alles uit. Nou ja, alles…. Met uitzondering dus van die 1-0. Het antwoord van UNA echter, komt supersnel: ruim een minuut daarna mag Sten Senders (zie foto hieronder) vanaf een 25-tal meter aanleggen voor een vrije trap. Met een fraaie kronkeling zwabbert de bal binnenkant linksonder tegen het net: 1-1.
In de tweede helft krijgt UNA voetballend steeds meer vat op het duel en kan Hoek de vuist niet meer zo explosief ballen als voorheen. Toch zal het fel meelevende publiek nog een keer echt uit zijn bol gaan, als topscoorder Steve Schalkwijk zijn reputatie alle eer aan doet en in de 63e minuut de 2-1 binnenschiet. Een teleurstelling voor de Zeelstenaren, die intussen meer dan gelijkwaardig zijn geworden en bovendien nog eens twee andere tikken te verwerken krijgen: Tom Scheepers en Thomas Horsten, twee betrouwbare verdedigers toch, gaan met blessures van het veld.

De wedstrijd krijgt steeds meer iets van een nieuwe versie van de befaamde Hoekse en Kabeljauwse twisten van weleer, in dit geval een soort Hoekse en Zeelster twist dus: een uiterst spannende en gelijk opgaande wedstrijd met kansen over en weer. Juul Respen zorgt in de 71e minuut voor de gelijkmaker (2-2). Ook daarna blijft het tot aan de laatste seconden zeer de vraag wie er gaat winnen. Uiteindelijk niemand dus en met het gelijke spel kan iedereen wel vrede hebben.

Wat de opstelling betreft: Max van den Akker was niet beschikbaar vanwege de rode kaart van vorige week. Bassou Boulghalgh was nog niet hersteld (wordt volgende week wel verwacht), Jesse Wielinga daarentegen wel.