Uitleg KNVB over versterkte degradatieregeling

Deelacties:

In Nederland stikt het van de amateurvoetballers, voor hen kan de komende jaren een hoop veranderen. Een vernieuwde piramide, met als reële toekomst dat de zaterdag- en zondagcompetitie samengevoegd gaan worden.

Het is nu voor even winterstop. Maar medio januari barst de strijd weer los. Een échte strijd voor verschillende clubs, want de KNVB kondigde afgelopen zomer een versterkte degradatieregeling aan, om op die manier weer een aantrekkelijke piramide neer te zetten.
Leukere competities
Het doel is kraakhelder: meer derby's, minder reisafstanden in lagere klassen en sterkere competities in de top. Dat klinkt goed, zou je zeggen. Maar deze missies gaan gepaard met gevolgen. Dit en volgend seizoen wordt er versterkt gedegradeerd. In sommige competities kunnen maar liefst vijf clubs degraderen uit een poule van twaalf. Streng, zo kan de regeling dus wel omschreven worden. Wat de urgentie is? "Scheefgroei, dat zien we nu", typeert Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB, de situatie. "Het aantal klassen in bepaalde regio's is niet meer goed verdeeld." Hoe is dat probleem ontstaan? "Tal van clubs die van zondag naar zaterdag zijn gegaan." Vanuit allerlei klassen maakten zij de overstap de afgelopen jaren. Clubs uit lagere klassen moesten de gaten opvullen.

'Niks doen is geen optie'
Een voorbeeld van een gevolg: er zijn meer derde klassen dan vijfde klassen. Bij een juiste 'piramide' zou dat natuurlijk andersom moeten zijn. De onderlinge niveauverschillen binnen competities, vooral in de vijfde klassen, groeien en clubs moeten verder reizen. "Niks doen is helaas geen optie als we willen dat de competities spannender en gelijkwaardiger worden en blijven", vertelt Van der Zee. Ondanks de versterkte degradatie is er begrip bij de meeste clubs. Dit blijkt uit onderzoek van de KNVB. Ook de Belangenorganisatie Amateurvoetbalvereniging bevestigt dit.
Dit seizoen is de hoofdklasse al opgegaan in de vierde divisie. Vanaf volgend seizoen wijzigt de competitieopzet in het landelijke (en hogere) amateurvoetbal verder: in de eerste klasse, vierde divisie en derde divisie zullen de zaterdag- en zondagcompetitie samengevoegd worden.

Zaterdag- en zondagclubs
In de overige lagere klassen blijven zaterdag- en zondagploegen apart ingedeeld. Nu nog wel, want de KNVB zal volgend jaar ook gaan kijken of het in sommige regio's niet beter is om gecombineerde competities te maken.
"Alleen als wij denken dat dit beter is voor de desbetreffende regio", verduidelijkt Van der Zee, doelend op aantrekkelijkere competities. "Dat wordt maatwerk, we gaan dan rustig met de clubs in gesprek. Dit zal in eerste instantie op kleine schaal gebeuren."

Wat er bij deze gesprekken dan ongetwijfeld op tafel komt, is de speeldag. Een veelbesproken thema bij menig amateurclub. In principe zal de thuisspelende ploeg de speeldag mogen bepalen. Maar in welke mate speelt religie een rol? "In 2013 is er een convenant getekend door clubs (veel religieuze, red.) die alleen maar op zaterdag voetballen. Die mogen altijd op zaterdag spelen. Dat geldt ook voor clubs die nog nooit op zondag hebben gespeeld. De rest moet zich aanpassen", zegt Van der Zee.

Toekomst
In de hogere divisies wordt samenvoegen dus de realiteit, maar in het regionale amateurvoetbal blijft het meeste nog even zoals het is. "Ik denk namelijk wel, kijkende naar de toekomst, dat gemengd voetbal de realiteit wordt. Maar we laten dat organisch gebeuren, zonder dwang." Clubs moeten zich conformeren. En dat kan problemen opleveren, verwacht de Belangenorganisatie voor Amateur Voetbalverenigingen. "We zien naast échte zaterdagploegen namelijk ook veel principiële zondagclubs ontstaan", zegt voorzitter Ben van Olffen. Van der Zee snapt dat: "Maar dan gaan we met alle clubs bij elkaar in de kantine zitten. En we gaan niet eerder weg voordat er een speelschema ligt."

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


R.Rapmund
26 juni 10:03
Ze willen van 11 naar 8 eerste klassen, maar hierdoor verhoog je toch juist de kans op verdere reisafstanden?
Harry Aarts
09 januari 0:08
Ik denk dat het een voordeel is , want wil je nu als vereniging promoveren of niet , bv vv Dommelen uit de derde klasse wil hoger spelen , maar wil je dan bij de Kempen blijven !! dat is toch het risico van wat je als club wilt , ga je dan wedstrijden verliezen omdat je in deze regio wilt spelen.
Dolopvoetbal
06 januari 12:01
Een ongekend aantal trainers/clubs gaan bij de winterstop al uit elkaar en steeds meer trainers stoppen voorgoed of voor een jaar. Zou deze 'heksenjacht', deze versterkte degradatieregeling daar niet aan toedragen ? Ben geneigd daar toch ja op te zeggen, alleen de allerbovensten zijn redelijkerwijs veilig voor klassenbehoud, winst, de rest verkeerd tussen hoop en vrees.
Dolopvoetbal
06 januari 0:45
Wishful thinking, ben zelf actief geweest bij Beerse Boys, Edn'56 en vv Vessem en allen spelen nu in de perfecte klasse, met heel veel derby's en supergezellige derde helften/ kantines. Beter gaat het waarschijnlijk niet worden, maar de KNVB loopt al jarenlang achter de feiten aan en gaat zijn eigen ( blinde, doodlopende) weg. Vette pech!
Liefhebber
04 januari 11:00
Zo kan het inderdaad ook, als je in verschillende klasse evenveel competities hebt maak je de vakjes gewoon wat kleiner. Dan wordt het vanzelf een piramide!