Uit de voetbalkrant: Interview met Patrick Methorst

Deelacties:


Hieronder het interview met Patrick Methorst uit de voetbalkrant AVE van februari 2022. 

Sparta’25 heeft een goed seizoen 2021-2022 achter de rug. De ploeg van Patrick Methorst eindigde op de vijfde plaats in de competitie en greep net naast een periodetitel.
Na drie seizoenen in onze regio te hebben gespeeld is Sparta’25 komend seizoen ingedeeld in de 2e klasse G. Helaas valt deze klasse buiten onze regio. We wensen Sparta’25 komend seizoen veel succes in de 2e klasse G.

Patrick Methorst en Sparta’25 nog lang niet uitgekeken op elkaar
Hij is een trainer die zijn team op en top kan motiveren, gek van het spelletje is en die door zijn kennis en kunde bij iedereen respect afdwingt. Niet voor niets werd het contract tussen Patrick Methorst en Sparta’25 onlangs weer voor een jaar verlengd. Beide partijen zijn nog lang niet op elkaar uitgekeken.

Eerste doel van Sparta’25 is een stabiele tweedeklasser te zijn en mogelijk meespelen om de prijzen. Met wellicht een periode titel. Natuurlijk hebben we een doel om op een zo hoog mogelijk en reëel niveau te spelen. Maar dan wel met eigen jongens. Dus is niet alleen presteren belangrijk, maar ook opleiden. Vandaar dat ook het tweede elftal en JO19-1 onder mijn verantwoordelijkheid vallen. Het is aan mij om de rode draad te bewaken. Jongens die er klaar voor zijn, worden ook daadwerkelijk ingepast. We selecteren écht op positie. Als we een rechtsback nodig hebben, kijken we eerst of we die voorhanden hebben in het tweede of bij de jeugd. Dus niet geforceerd een middenvelder of een aanvaller daar neerzetten.”

Methorst huldigt het principe dat ‘elke dag een dag is dat je jezelf kunt verbeteren als voetballer’. “Een speler die in het eerste van Sparta’25 mag spelen, moet daar trots op zijn. Wat ik vraag is om alles te geven voor het team. Natuurlijk zit het ook wel eens tegen, maar als je honderd procent inzet toont, kan niemand je ooit verwijten dat je niet je uiterste best hebt gedaan. Nogmaals, winnen staat centraal, maar ook het doorschuiven van eigen, talentvolle jeugd krijgt extra aandacht. Als een jongen uit de JO17-1 goed genoeg is voor het eerste, krijgt hij gewoon een kans. Kwaliteit heeft niks met leeftijd te maken.”

‘Kwaliteit heeft niks met leeftijd te maken’

Geen passant
Methorst vindt het heerlijk werken in Beek en Donk. “Deze club ademt voetbal, dat wil je als trainer. Er ligt een prachtig hoofdveld met echt gras en er wordt goed gewerkt aan de jeugdopleiding. De historie is natuurlijk ook prachtig, zo werd men nog landskampioen in 1972. Ik ben een trainer die zich niet gedraagt als zomaar een passant. Dat is heel belangrijk denk ik en daarom klikt het ook zo goed. Er is wederzijds vertrouwen en ik hamer er bij mijn spelers ook op dat ze respect hebben voor elkaar, maar zeker ook voor alle vrijwilligers, die het mede mogelijk maken dat zijn op zondag hun hobby kunnen uitoefenen.”

Als spelers was Methorst actief bij Heeze, ESV, FC Eindhoven, Branddonk SK (B), Geldrop, KFC Meer (B), Beerse (B), KFC Oostmalle (B) en Geldrop/AEK. Al vroeg was duidelijk dat er een trainer in het huisde en sinds 1989 timmert de Geldroppenaar al aan de weg als (jeugd)trainer. Stiphout Vooruit was in 2009 zijn eerste klus als hoofdtrainer. Hierna volgden Reusel Sport, Budel en Bergeijk en – nu al weer voor het vierde seizoen – Sparta’25. “In mijn eerste jaar werden we meteen kampioen in de derde klasse. Wat een feest was dat, na de domper van het jaar daarvoor, toen de club op de laatste speeldag de titel én promotie misliep.”

‘Alle lichten staan op groen bij Sparta’25’

Hoger niveau
Methorst is in het bezit van het UEFA-A trainersdiploma. “Ondanks belangstelling heb ik bij Sparta ’25 mijn contract met een jaar verlengd. Door de goede verstandhouding die er is met staf en spelersgroep was het voor mij vanzelfsprekend dat ik nog een jaar zou blijven. “Uiteraard heb ik persoonlijke ambities, maar ik zit op dit moment nog prima hier. Je kan als trainer niet alles (willen) plannen, omdat er meer trainers zijn dan clubs. Daarnaast moet je  beschikbaar zijn als een club op hoger niveau een trainer zoekt.”

De toekomst zal uitwijzen op welk niveau hij terecht komt, aldus Methorst. “Het is nog steeds een verademing om bij Sparta’25 te werken. Ook voor de club is het trouwens een goede ontwikkeling dat ze een trainer hebben met het hoogste diploma. De match is uitstekend en als de kans zich voordoet, kan ik altijd nog de keuze maken. Wil je écht naar een hoger niveau, dan kom je uit op hoofdklasse niveau. De eerste klasse is natuurlijk ook interessant, maar dan graag met Sparta’25!”

Is dit een realistische doelstelling? Methorst is hierin stellig in: “Alles moet uiteraard meezitten en je bent afhankelijk van meerdere factoren – als blessures, schorsingen én corona – maar alle lichten staan op groen. We hebben niet alleen een hele goede, relatief jonge selectie, waarin nog voldoende rek zit, maar het plezier spat er ook vanaf. Dit seizoen – als we nog een doorstart maken – moeten we sowieso bij de eerste vijf kunnen eindigen. Wat mij betreft zijn Marvilde, Oirschot Vooruit, Mierlo Hout en Someren de te kloppen ploegen. Al doet ook De Valk het uitstekend. Misschien kunnen we nog een periodetitel pakken. Dat zou helemaal prachtig zijn!”

© 2022 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Roel Dilissen
23 augustus 8:48
Heb met hem mogen samenspelen in Oostmalle (belgie) Topspeler, top teamgenoot, klassevoetballer. Veel succes Patrick
Hakim10
13 augustus 11:23
Wat een klasbak ❤️👍⚽️ . Hij is eerlijk, heeft verstand, en leeft van voetbal. Je kan geen betere voor de groep hebben . Succes vriend dit seizoen 👍
Richard van de Kerkhof
13 augustus 0:06
Succes Patrick het komend seizoen met je team.
Herman schreur
12 augustus 21:11
Heel veel succes maat in de tweede klasse zie je bij Pr.Irene.
Heinrich
12 augustus 16:43
Er staat boven dat het een interview is van februari 2022.
@Ludo
12 augustus 15:06
Volgens mij is dit interview in januari afgenomen. ;)
Jan van Herk (Reusel Sport)
12 augustus 12:49
Heel veel succes Patrick van mij mag jij kampioen worden.
Ludo
12 augustus 12:43
Volgens mij speelt Marvilde in 1B