Uit de voetbalkrant: Interview met hoofdtrainer Reinald Boeren van VV Gemert

Deelacties:

Hieronder een interview uit de voetbalkrant van september 2022. Gemert ging met hoge verwachtingen de competitie in. Maar het loopt allemaal anders voor de ploeg van Boeren. Gemert kent sinds jaren een matige eerste seizoenshelft en is terug te vinden op de 15e plaats in de competitie.  

VV Gemert en Reinald Boeren nog niet uitgekeken op elkaar

Op zijn 28ste moest Reinald Boeren stoppen als speler vanwege een blessure. Nauwelijks een jaar later werd hij al trainer van zijn oude club SC Gastel. Er volgde meer verenigingen, waaronder Rood Wit Willebrord. “Als je daar overleeft, kun je bij elke vereniging slagen. Haha! Het is een beetje een rauwe club met een fanatieke achterban. Je moet als trainer sterk in je schoenen staan, om daar succesvol te zijn. Dat is me heel aardig gelukt.” Boeren is bezig aan zijn vijfde seizoen bij derde divisionist Gemert.

Naast Sportclub Gastel en Rood Wit Willebrord, was Boeren ook trainer bij BSC, de jeugd van RBC Roosendaal en NAC (BVO) en RKVV Roosendaal. Hij behaalde de nodige resultaten. Zo promoveerde hij met RKVV Roosendaal van de derde naar de eerste klasse en ditzelfde kunststukje haalde hij uit in Sint-Willebrord. De West-Brabander staat bekend als zeer direct, maar ook als een vakman. “Met Gemert zijn we ook gepromoveerd. Van de hoofdklasse naar de derde divisie.” En dan grinnikend: “Dus ik zal wel iets goed doen! Die gedrevenheid verlang ik ook van mijn spelers.”

Nadat Gemert vorig jaar heel dicht bij het kampioenschap en promotie naar de tweede divisie was, moet de ploeg dit seizoen weer op nul beginnen. “Tja, het is nu eenmaal niet anders. We kwamen goed uit de startblokken en zijn heel lang ongeslagen gebleven. Soms met kunst- en vliegwerk, geef ik toe, want het zat ons vaak niet tegen. Op het moment dat we bovenaan stonden en zelfs uitliepen op de concurrentie, hadden we een mindere periode, met diverse blessures. Vervelend natuurlijk, want het was toen al maart en de competitie kwam in een beslissende fase. De resultaten werden minder en uiteindelijk moesten we de titel aan OFC laten.”

De ervaren oefenmeester (50) is van mening dat het allemaal nog wel wat fanatieker mag. Niet tevreden zijn met een vierde plek, ook al was direct behoud de eerste doelstelling. “De kracht van deze club en van het team – met een gemoedelijke Brabantse mentaliteit – is achteraf ook onze zwakte gebleken. Als we nu met de groep evalueren en zeggen ‘we hebben sportief een geweldig jaar gehad’, dan hebben we het niet gesnapt! Natuurlijk hadden we vooraf getekend voor een seizoen als dat we hebben beleefd, maar als je er zo dicht bij bent geweest, is het hartstikke jammer dat we geen kampioen zijn geworden. Dan heb ik – persoonlijk – geen ‘geweldig seizoen’ gehad.”

Nieuwelingen
Gemert kent dit seizoen veel nieuwe gezichten. Joey Verhoeven kwam van UNA, Geert Oerlemans van Rhode, Jasper Waalkens van Halsteren, Bram Zwanen van De Treffers, Safa Kizir van AWC, Rowan Vromen van OJC Rosmalen en Kianu Verlinden van Best Vooruit. Vanuit O23 werden Jorn Migchels en Wout Barten overgeheveld. Daar tegenover staat ook het vertrek van elf spelers uit de selectie. “Dit zijn jongens die zijn gestopt of bij een andere club zijn gaan spelen. “Dit heeft meerdere oorzaken, maar onderschat ook de impact van corona niet. Spelers zijn gewend aan het thuis zijn en stellen andere prioriteiten. Bovendien was het een enorm lang en mentaal zwaar seizoen. We zijn in juli 2021 begonnen met trainen en waren half juni pas klaar.”

Zonder de sterkhouders Jens Leijten, Joost Habraken, Erik van Loon en Willem den Dekker, en talent Dylan van Diepen (naar Helmond Sport), heeft Gemert de uitdaging om de vierde plaats van vorig seizoen te evenaren. Dit wordt heel moeilijk, weet ook Boeren. “Vandaar dat we ook kwaliteit van buitenaf hebben aangetrokken. Met alleen eigen jongens red je het immers niet op dit niveau. Het is aan ons om er een balans in te vinden.Ik denk dat we bij Gemert goed bezig zijn. Er zit zeker talent in de jeugd en in de O23, maar zij moeten zich op mentaal vlak nog verder ontwikkelen. Voor de toekomst kan dit zeker interessant zijn, want Gemert gaat niet plotseling met de geldbuidel rammelen om spelers te halen.”

Springplank
Spelers zien Gemert ook voor een deel als springplank naar een nóg hoger niveau: tweede of eerste divisie. Boeren: “We hebben jongens die het ergens anders hebben geprobeerd en dan graag terug komen, maar ook gasten die heel goed spelen op een wat lager niveau en bij ons willen zien waar hun plafond ligt. In het verleden zag je het met Ruben Rodriques, die nu in Engeland speelt. We zoeken spelers die in zichzelf willen investeren en bij Gemert de eerste stappen naar mogelijk het betaald voetbal zetten. Dat is enerzijds ons lot, maar anderzijds is het ook mooi om te zien dat er spelers zijn die inderdaad hun kans grijpen en kunnen doorgroeien.”

Als Boeren terugkijkt naar de afgelopen seizoenen onder zijn leiding ziet hij een duidelijke vooruitgang. “In de twee eerdere jaren in de derde divisie waren we nog niet stabiel genoeg en kregen we veel te veel doelpunten tegen. Dit is inmiddels veel minder; we staan verdedigend als team heel sterk en zijn echt volwassener geworden.” De echte kracht van Gemert zit ‘m volgens de oefenmeester in de opvatting van de ploeg. “We spelen naar ons kunnen. Geen gekke dingen doen, maar doen wat je kan. Daar zijn we altijd mee bezig en werken we hard aan. Ook in mijn vijfde seizoen als eindverantwoordelijke...”

© 2023 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Discatette
24 januari 18:09
Geloof me maat, met n goed gevuld budget zijn het allemaal vakmannen, en nu vragen aan de leden of ze korter willen douchen en er elkaar op aanspreken ivm kosten, 🙈🙈🙈🙈
Piettie
24 januari 15:38
Vakman en zeer aardige en sociale collega