Trainersduo Mariahout: “Samen alles er voor over hebben om het ultieme te bereiken!”

Deelacties:

In aanloop naar de tweede seizoenshelft hieronder een gesprek met het trainersduo van VV Mariahout, hoofdtrainer Freddy Vermeulen en assistent-trainer Edwin Maas. Mariahout uitkomend in de 4e Klasse G (Zuid-I) bezet de 2e plaats in de competitie en heeft de eerste periodetitel al op zak. Mariahout heeft na de winterstop dus alle kans om de historische stap naar de 3e klasse te gaan zetten, door de titel te pakken, of anders promotie via de nacompetitie.

Echte clubliefde
(Door Henri Maas) Zowel Vermeulen als Maas zijn rasechte Mariahoutenaren en beide zijn ze ook woonachtig in het kleinste kerkdorp van de gemeente Laarbeek. Nadat ze in hun actieve carrière al enkele jaren samen speelden vormen ze samen al drie jaar het technisch hart van de selectie van Mariahout.

Vermeulen (40) was als actief voetballer centrumspits, met zijn kracht was hij vooral gevaarlijk in het 16- meter gebied. Op 17-jarige leeftijd sloot hij al bij het vaandelteam aan en bij zijn basisdebuut deed hij direct wat een spits hoor te doen: scoren, maar liefst tweemaal. Vermeulen was een hard werkende spits, vaak het balvaste aanspeelpunt met de tegenstander in de rug, maar ook met het neusje voor de goal. Ook Maas (49) debuteerde op zijn 17e in Mariahout 1. Begin jaren 90 was Maas een zeer complete en technisch begaafde middenvelder die elk team beter liet voetballen. Maas had waarschijnlijk wel een stapje hogerop kunnen spelen, maar al zijn vrienden speelden in de selectie van Mariahout en om daar successen mee te behalen was het hogere doel. Dat lukte ook, want midden jaren negentig werd Mariahout twee keer op rij kampioen zodat de onderafdeling verlaten werd en het 4e klasse niveau werd behaald. Het zoet van een kampioenschap heeft Mariahout sinds die tijd niet meer geproefd, maar nu, bijna 30 jaar later, staan de geel-blauwen er goed op om via een kampioenschap naar de 3e klasse te promoveren.

Trainerscarrière
De trainerscarrière van Vermeulen begon als assistent-trainer bij de O-19 van –uiteraard- Mariahout, om vervolgens als assistent-trainer van Wim de Roy bij het 1e elftal verder te gaan. In deze fase haalde Vermeulen het diploma TC3. Vermeulen werd trainer-coach van de O-19 en op een energieke manier werden veel jongens klaargestoomd voor het grote werk. Na twee jaar bij het O-19 elftal kwam –in de Corona periode-  de functie van hoofdtrainer bij Mariahout vrij. Vermeulen werd benaderd door het bestuur en de zaak was snel beklonken.

Maas was al eerder naar voren geschoven als assistent bij het eerste elftal vanwege het vertrek van Mari van de Haterd. Vermeulen en Maas gingen de uitdaging aan al werd het seizoen 2020/2021 vanwege Corona nog een sof. Met een 10e  plaats in het seizoen 2021/2022 was het eerste volle seizoen nog kleurloos te noemen, maar in het huidige seizoen valt het allemaal op zijn plaats voor de jeugdige selectie.

Prikkelende uitspraken
Gevraagd naar de reden achter de huidige goede prestaties zegt Vermeulen: “Tijdens de voorbereiding hebben we een aantal prikkelende uitspraken richting de groep gedaan zoals:  ‘Een sterke start maken’, ‘Bij de onderste 6 wegblijven‘ en ‘Meedoen om een periode’.“ Vermeulen vervolgt: “Al snel in de voorbereiding zagen wij op de trainingen dat de groep de boodschap oppikte door het fanatisme waarmee er getraind werd en ook de spelers zelf kregen het besef dat er meer mogelijk is met deze groep.” Kijkend naar het aanvalsspel constateert Vermeulen dat er meer dynamiek in het team is gekomen: “Jeugdige spelers hebben dit jaar stappen gemaakt en de ervaren aanvallers hebben hierdoor een impuls gekregen en leven weer op.”  Maas vult aan: “In de voorbereiding was het scoren van doelpunten nog een probleem maar in de competitie waren we wel effectief.” Spits Tim Barten scoorde reeds 14 maal,  waaronder 5 treffers in de uitwedstrijd bij SV Tongelre. “Maar de echte winst dit jaar zit in het feit dat er een hecht team staat” volgens Vermeulen. “Dat is gebleken in wedstrijden waar we op achterstand kwamen en de ploeg de  veerkracht toonde om dit om te buigen.” Dat de sfeer in de selectie opperbest is bleek ook het afgelopen teamweekend waar beide selectie-elftallen, niemand uitgezonderd, in Zwolle het behoorlijk bont maakten.

Ambitie
Vermeulen heeft onlangs voor twee seizoenen bijgetekend. De ambitie om met Mariahout naar de 3e klasse te promoveren is zeker aanwezig bij trainer en club.  “Voor de 2e competitiehelft zal het team en het complete begeleidingsteam er alles aan doen om deze ultieme prestatie te bereiken”. Mocht de missie slagen dan zal Vermeulen op termijn ook de cursus TC2 gaan volgen omdat dit nu eenmaal een vereiste is voor de 3e klasse.
Zover is het nog niet, Avesteyn en Nijnsel zijn volgens Vermeulen en Maas wat verder in hun ontwikkeling en voor Mariahout geldt dan ook de rol als outsider voor het kampioenschap.

Prognose
Mariahout opent komende zondag de 2e competitiehelft met een thuiswedstrijd tegen Woenselse Boys. Vermeulen en Maas verwachten een lastige pot, maar gezien de ranglijst en ambities van hun club wordt gerekend op een kleine overwinning.

© 2023 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Voetbalkenner
23 januari 13:24
Trainers snappen het spelletje pas wanneer N. Vissers vast in de punt van de aanval komt te staan. Desondanks doen ze het prima tot nu toe. Hopelijk voor de selectie en staf kunnen ze deze stijgende lijn doorzetten in de tweede seizoenshelft.
Koen Van Gend
21 januari 14:19
Succes heren in de tweede helft van de competitie
Jorn Gilsing
21 januari 9:58
Goed bezig mannen! Succes in de tweede helft vd competitie!