Titel kan Mierlo Hout niet meer ontgaan, na zege op Valkenswaard

Na de overwinning op naaste concurrent SV Valkenswaard, kan het kampioenschap in de eerste klasse F Mierlo Hout eigenlijk nauwelijks nog ontgaan. De ploeg van trainer Raymond Koenraadt won met 1-4 en heeft zondag tegen laagvlieger Someren genoeg aan een overwinning om kampioen te worden. Aanvoerder Jasper Lalisang gedecideerd: “Dit gaat niet meer mis!”

Door Willem-Jan Schampers

Mierlo Hout heeft een voorsprong van vijf punten op Susteren en Valkenswaard en ook nog eens een veel beter doelsaldo. “Natuurlijk komen we bij 1-2 nog goed weg, met die bal op de paal, maar voor de rest is Valkenswaard niet echt gevaarlijk geweest. We waren voetballend de betere ploeg en zij hanteerden vooral de lange bal. Daar had onze verdediging goed oog op. Na de 1-0 achterstand, kwamen we gelukkig snel op 1-1 en vervolgens hebben we het goed afgemaakt. Een terechte overwinning, lijkt me.”

En van deze woorden was niks gelogen. De 1-4 oogde misschien wat geflatteerd, maar hier was Valkenswaard-aanvoerder Thom van de Donk het niet mee eens: “We hebben gewoon te weinig gebracht. Mierlo Hout heeft meer dan verdiend gewonnen en als ze op het einde wat zorgvuldiger waren geweest, was de nederlaag zelfs nog groter geworden. We moeten ons nu richten op de nacompetitie en zorgen dat we tweede worden. Dat stromen we pas in de tweede ronde in.”

Kraker
Valkenswaard heeft de kansen hiertoe in eigen hand. Na de uitwedstrijd tegen SHH, volgt op 26 mei thuis de kraker tegen SC Susteren, met als inzet de tweede plek op de ranglijst. Trainer Maurice Hendriks: “Ik heb dit ook tegen mijn spelers gezegd: vandaag en morgen mag je balen van het verlies tegen Mierlo Hout, maar dan moet de knop weer om. We hebben nog genoeg om voor te spelen.” Zijn collega Koenraadt beaamde dit: “Valkenswaard is met ons de best voetballende ploeg in deze competitie. Zij verdienen het ook om te promoveren.”

Want beide teams waren zondag (opnieuw) aan elkaar gewaagd. Al had Mierlo Hout zeker een veldoverwicht. Dit had zeker ook te maken met de afwezigheid van twee belangrijke spelers bij Valkenswaard. De Bosuilen misten de nodige creativiteit door de schorsingen van Mike van Dooren en Sem van Ham. Van Dooren ontving tegen Deurne een rode kaart (twee maal geel) en Van Ham kreeg in dit duel zijn vijfde gele kaart. Hendriks wilde dit echter absoluut niet opvoeren als excuus. “We hebben vijftien gelijkwaardige spelers en moeten het doen met wat we hebben. Punt!”

Complimenten
Het enigszins gehavende Valkenswaard nam na negentien minuten nog wel brutaal de leiding. Een hoekschop van Vincent Blancke werd door Youri van Brussel knap ingekopt: 1-0. Milan Lebens, doelman van Mierlo Hout: “Dat is eigenlijk de enige keer dat ze in de eerste helft gevaarlijk voor het doel kwamen. Ik moet de complimenten geven aan onze verdediging, want die stond als een huis! En gelukkig scoorden we binnen twee minuten de gelijkmaker.” Ook nu was het een hoekshop en was het Rick van de Ven die de 1-1 binnenkopte.

Hierna ontspon zich een wedstrijd die zich grotendeels op het middenveld afspeelde. Er waren enkele forse ingrepen te zien aan beide kanten en Valkenswaard had zichtbaar moeite om op de been te blijven. In de 38ste minuut werd het toch 1-2. In eerste instantie kon doelman Youri Roulaux nog redding brengen, maar in de rebound werkte Dani Deelen de bal van dichtbij in het doel. Mierlo Hout moest noodgedwongen wisselen en de geblesseerde Thom Meeuwsen werd vervangen door Milan van Loon. Deze dacht in de 45ste minuut de 1-3 te noteren, maar hij werd teruggefloten vanwege buitenspel.

Spannend
In de tweede helft bracht Hendriks aanvaller Menno van Walsem voor Joep Raaijmakers, maar dit had niet het gehoopte effect. Mierlo Hout bleef gemakkelijk overeind en Valkenswaard kreeg nauwelijks serieuze kansen. De bezoekers trouwens ook niet, zodat het vooral heel spannend bleef. In de 72ste minuut viel bijna de 2-2. Een voorzet van Thom van de Donk werd fraai ingekopt door Van Brussel. Mierlo Hout werd echter gered door de paal en scoorde vier minuten later de 1-3. Lalisang kapte zich behendig vrij en schoof de bal voorbij Roulaux.

Valkenswaard gaf zich gewonnen, al probeerde het nog wel om tegen te scoren. De kracht ontbrak echter en de doorgaans zeer gevaarlijke voorwaartsen werden onvoldoende bereikt. Mierlo Hout kreeg nog een enorme kans via Van Loon en gooide de wedstrijd in de 84ste minuut definitief in het slot. Invaller Mike de Meij maakte de 1-4, na goed voorbereidend werk van Djardi Martina. Mierlo Hout gaat volgende week de titel pakken en Valkenswaard moet nog een paar keer vol aan de bak.
OPSTELLINGEN

SV Valkenswaard: 1. Youri Roulaux, 2. Chris Trouwborst, 3. Miro Ionnidis (14. Ebbe Coenders), 4. Jordy Maes, 5. Pieter Maranus, 6. Vincent Blancke, 7. Jordi van Meurs, 8. Joep Raaijmakers (9. Menno van Walsem), 10. Yannick Lacroix, 11. Thom van de Donk, 17, Youri van Brussel.

Mierlo Hout: 1. Milan Lebens, 2. Djardi Martina, 3. Lars Giesen, 4. Giowin den Ouden, 5. Rick van de Ven, 6. Gregory Lammers, 7. Thom Meeuwsen (15. Milan van Loon, 16. Mike de Meij), 8. Dani Deelen (18. Martijn van Thiel), 9. Jasper Lalisang, 10. Chafik Mezziani (14. Chris Kweens), 11. Yasin Magazi.

AVE-fan
13 mei 11:44
Idd. Mooie wedstrijd gezien waarin Mierlo Hout volwassener oogde dan Valkenswaard. Van Ham werd node gemist bij VW. Mooi objectief verslag met mooie foto's.
ZO'IST!
13 mei 10:45

@Supporter: helemaal mee eens. Prima en objectief verslag van een aantrekkelijke topper. En dat geschreven door een échte Bosuil... Haha!

Supporter
12 mei 22:19

Mierlo Hout terechte winnaar. Voetbaltechnisch veel beter. Valkenswaard veel succes in de nacompetitie!