Terugblik op: Youri van Brussel (Valkenswaard): ”Wij hoeven voor niemand bang te zijn”

Deelacties:

Met de rubriek ‘terugblik op’ willen we in de zomerstop terugkijken op de meest gelezen en aansprekende artikelen uit seizoen 2023-2024. 

Peter Bussers heeft het afgelopen seizoen weer een aantal diepgaande interviews afgenomen. Hieronder het verhaal met Youri van Brussel van 25 augustus 2023.

SV Valkenswaard werd in het seizoen 2022-2023 overtuigend kampioen in de tweede klasse. De club ging de eerste klasse in met de komst van Youri van Brussel. De 30-jarige aanvaller kwam in de zomer van 2023 over van NWC. Van Brussel sprak voorafgaand aan de start van de competitie al uit dat Valkenswaard best een woordje kan meespreken in de eerste klasse. Zijn woorden werden meer dan werkelijkheid, want i.p.v. een woordje meespreken wist de ploeg van Maurice Hendriks via de nacompetitie voor het tweede jaar op rij te promoveren.

[-Augustus25SXP0789HTS:46780-] 
Sinds eind jaren zeventig speelde SV Valkenswaard hoofdzakelijk op 3e of 4e klasse niveau. In deze periode van vijfenveertig jaar kwam het slechts zes keer uit in de 2e Klasse en daar waren de resultaten telkens niet bijster goed te noemen. Twee keer degradeerde de geel-blauwen dan ook direct terug naar de 3e Klasse en drie keer was men in het rechterrijtje terug te vinden en speelde het veelal tegen degradatie.

(Door Peter Bussers) Vorig seizoen was het een compleet ander verhaal. SV Valkenswaard pakte al snel de koppositie en gaf deze niet meer uit handen. Na acht jaar viel er weer een kampioenschap te vieren en na 61 jaar keerde het team van trainer Maurice Hendriks terug in de 1e Klasse, een klasse met o.a. Mierlo Hout, Someren en SV Deurne. Wat mogen we en kunnen we verwachten? Insiders denken dat dit Valkenswaard mee moet kunnen doen om de prijzen en ook nieuwbakken speler Youri van Brussel, overgekomen van NWC, is die mening toebedeeld.

Op transfergebied bleef het vrij rustig in Valkenswaard en dat betekent dat het dus nagenoeg met dezelfde selectie het nieuwe seizoen in gaat. Valkenswaard zal het dit seizoen wel moeten doen zonder goalgetter Jordi van Meurs, die eerder ook speelde voor De Valk, de amateurs van PSV en FC Eindhoven. Daartegenover staat echter de komst van ‘routinier’ Youri van Brussel van NWC, en de talentvolle Yannick Lacroix van MVV O21. Ook is de selectie aangevuld met twee jeugdspelers namelijk Joep Raaijmakers en Jordy van den Dungen.

NWC en Helmond Sport
Youri van Brussel is een speler die al heel wat heeft mogen meemaken op voetbalgebied. Op reeds tienjarige leeftijd vertrok de talentvolle aanvaller van NWC naar Helmond Sport waar hij vier jaar zou spelen. Jammer genoeg werd het niet het succes waarop hij had gehoopt en keerde hij dan ook terug naar NWC.

De Astense voetbalvereniging was er maar al te blij mee! Youri was en bleef een groot talent en werd binnen de kortste keren dan ook opgenomen in de selectie terwijl hij nog in de A-jeugd mocht spelen.

Met NWC, dat in het voorgaande jaar was gedegradeerd vanuit de 1e Klasse, werd Youri in zijn eerste jaar teleurstellend elfde wat betekende dat NWC de nacompetitie in moest. Daarin wist het allereerst over twee wedstrijden te winnen van SV Budel waarna het in de finale te sterk was voor IVO. Een slecht seizoen werd alsnog goed afgesloten. Youri zelf deed het uitstekend in zijn debuutjaar en was goed voor twaalf doelpunten in de competitie en ook nog eens vijf in de nacompetitie.

PSV Otten Cup
De toen 19-jarige blonde aanvaller werd ook beloond voor zijn goede prestaties. Hij kreeg een uitnodiging voor selectietrainingen voor het regioteam dat zou gaan deelnemen aan de Otten Cup onder de naam van FC Eindhoven. Na enkele trainingen werd Youri definitief geselecteerd voor dat team. 'A dream come true' zullen we maar zeggen. Youri beleefde de dagen van zijn leven en mocht dus als jonge jongen acte de présence geven op het grote internationale toernooi van PSV.

En ook daar wist de jongeling uit Asten indruk te maken. Youri was een vaste kracht en startte alle wedstrijden in de basis. Hij speelde achtereenvolgens tegen FC Barcelona (1-3 verlies), Bastia (2-1 winst), Rapid Wien (0-1 verlies), FC Magdeburg (2-0 winst) Galatasaray (0-3 verlies) en Eintracht Braunschweig (1-2 verlies). Tegen de uiteindelijke nummer drie Bastia en de nummer tien FC Magdeburg wist Youri doel te treffen.

Gouden aanvalskoppel bij NWC
Youri had dus al direct naam gemaakt, wist de goede lijn door te trekken en wist in het tweede jaar, net als NWC zelf, (nog meer) te overtuigen. Youri vormde met aanvalspartner Jeroen van Deursen een ware dreiging voor elke tegenstander. NWC scoorde dat seizoen maar liefst vijfenzeventig doelpunten waarbij er drieëntwintig op naam kwamen van Youri en twintig op naam van Jeroen van Deursen. NWC werd dat seizoen tweede op vijf punten achterstand van kampioen Wilhelmina’08 en mocht zodoende de nacompetitie in. Daar wist het allereerst Sparta’25 te elimineren en was het in de finale na twee wedstrijden en strafschoppen te sterk voor ZSV. NWC promoveerde terug naar de 1e Klasse maar zou het wel moeten gaan doen zonder Youri van Brussel.

Stage bij FC Eindhoven maar de keuze voor Gemert
Hetseizoen 2013-2014 zal dan ook waarschijnlijk nooit meer overtroffen kunnen worden. De Otten Cup, de promotie naar de 1e klasse en de tweede plaats op de topscorerslijst. Maar er was meer! Youri van Brussel was hot en kwam dan ook logischerwijs in de belangstelling te staan van enkele ploegen. Eén daarvan was eerstedivisionist FC Eindhoven. Youri ging op stage, werkte enkele trainingen af en speelde een tweetal wedstrijden. Een prachtige ervaring maar toch was het niet FC Eindhoven waar hij voor koos maar Gemert, dat toen op het een-na-hoogte amateurniveau uitkwam namelijk de hoofdklasse.

Het werd een geweldige onvergetelijke periode voor de aanvaller. Samen met o.a. de gebroeders Van Dijk (oud Helmond Sport) en Thijs van de Pol werd hij met Gemert tweede achter kampioen TEC. Youri startte op twee wedstrijden na altijd in de basis en was goed voor twaalf doelpunten en voor redelijk wat assists. Ook in de nacompetitie, waarin Gemert niet verder kwam dan tweemaal een 1-1 tegen DOSKO en OSS’20, was de rechtsbuiten tweemaal doeltreffend.

Het tweede jaar bij Gemert kende voor Youri jammer genoeg vooral dieptepunten. Al bij de eerste training raakte hij zodanig geblesseerd dat hij er lange tijd uit lag. In april wist de Astenaar pas zijn rentree te maken, een onvergetelijke rentree overigens. Youri mocht in het thuisduel tegen DESO na 75 minuten invallen en nauwelijks drie minuten later lag de bal al in het netje. De ontlading was groot.

Toch zat het hem allemaal niet lekker. Youri was zijn plezier kwijt geraakt en dacht deze terug te vinden bij de club waar het allemaal begon, NWC. De beslissing was al genomen, maar toch zou hij terug komen op deze beslissing. Hij voelde de warmte van de club, de supporters en besloot daarop toch bij Gemert te blijven.

Werk en voetbal niet te combineren
Youri zou nog ruim twee seizoenen blijven spelen voor de hoofdklasser en was daarin tienmaal trefzeker. In november 2018 kwam er een einde aan het avontuur bij Gemert. Youri kon vanwege zijn werkzaamheden vaak pas later aansluiten bij de trainingen. En juist die twee dingen vielen niet meer te combineren. Youri: ”Ik ben iemand, als ik dingen doe, dat ik ze ook goed wil doen! Ik had destijds het idee dat het niet meer het geval was en daarom besloot ik Gemert te verlaten. Terug naar mijn cluppie en dan niet bij het eerste elftal maar op lager niveau. Dat leek mij toen op dat moment het beste” Na enkele jaren veranderde zijn situatie weer waarop Youri zich weer direct aansloot bij de selectie. In een interview voorafgaand aan dat seizoen gaf de toen 27-jarige aanvaller ook aan: ”Ik wil, als ik stop met voetbal, niet het gevoel hebben dat ik niet alles uit mijn carrière heb gehaald.”

Sportieve ambities met Valkenswaard
En zo geschiedde. Youri werd weer speler van NWC 1 en wist zich direct te onderscheiden. In zijn eerste seizoen werd hij met NWC zesde in de 2e Klasse en werd hij topscorer met tweeëntwintig doelpunten. Vorig seizoen wist hij elf maal het net te vinden.

Via twee collega’s, die zelf actief zijn bij de voetbalvereniging Valkenswaard, kwam Youri in contact met 'De Bosuilen'. ”Ja, dat klopt en toen is het allemaal heel snel gegaan. Ik heb nog steeds de ambitie om zo hoog mogelijk te spelen maar dan moet het wel allemaal kloppen. Hiermee bedoel ik dan: het plaatje werk en privé. Dat was het geval. Verder heb ik vorig jaar tegen ze gespeeld in de competitie en ik moet zeggen dat ze toen enorm veel indruk op mij hebben gemaakt. Ze hebben een jonge en kwalitatief goede spelersgroep. Ook de gesprekken die ik heb gehad met het bestuur en trainer gaven mij een heel goed gevoel.”

De eerste weken en het eerste oefenduel
Twee weken geleden begon de kersverse eersteklasser met Youri van Brussel binnen de gelederen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Een hopelijk succesvol seizoen maar daar is de 29-jarige aanvaller niet bang voor. Youri: ”Nee, we hebben er nu vijf trainingen opzitten en één oefenduel en vanaf minuut één voel ik me heel erg thuis bij deze club. De sfeer is ontzettend goed. Wat betreft het voetbal zelf merk ik dat het tempo aan de bal hoger ligt dan bij NWC. Het is ook een relatief jonge groep met enorm veel kwaliteit. Ik durf dan ook wel uit te spreken dat wij, ondanks dat we nieuwkomer zijn, voor niemand bang hoeven te zijn met deze groep.”

Afgelopen zaterdag speelde Valkenswaard haar eerste oefenduel van het nieuwe seizoen tegen Vierde Divisionist RKSV Nuenen dat komend weekend aan de competitie gaat beginnen met een thuisduel tegen Halsteren. RKSV Nuenen speelde reeds vijf oefenwedstrijden en wist o.a. Gemert met 1-2 te verslaan en UNA op een 2-2 gelijk te houden. Afgelopen zaterdag was het met 1-3 te sterk voor een prima Valkenswaard, zag ook Youri. ”Ik vond dat wij het inderdaad prima deden. Oké... RKSV Nuenen had wel veel de bal maar dat is ook niet zo gek, zij zijn al een stuk langer aan de voorbereiding bezig en hebben al heel wat oefenduels gespeeld. Het was een prima wedstrijd aan onze kant"

"Wat betreft mijn eigen spel: ik merk vooral dat het nog echt even zoeken is. Fysiek sta ik er goed op, dat is het probleem niet. De bepaalde loopacties die ik maak, die moeten nog even herkent worden en de manier hoe ik graag aangespeeld wil worden. Ik moet gewoon nog even beetje wennen aan de medespelers en de manier van spelen. Maar ik ben niet bang dat dit een probleem gaat worden. Gewoon rustig blijven en dan gaat dit zijn weg wel vinden.”

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Huub
02 juli 8:02

Goeie voetballer.