Terugblik op: Tien vragen aan Tim de Wert (VV ACHT)

Deelacties:

Met de rubriek ‘terugblik op’ willen we in de zomermaanden terugkijken op de meest gelezen en aansprekende artikelen uit seizoen 2021-2022.
Hieronder een interview met Tim de Wert aan de vooravond van het seizoen 2021-2022. De Wert stelde toen als doelstelling promotie. Dat heeft de jonge trainer in zijn eerste jaar als trainer van VV Acht meer dan waargemaakt. 

[-SEPTEMBER21SQR0921HTS:51002-]
Tim de Wert
staat dit seizoen (2021-2022) aan het roer als hoofdtrainer van VV Acht.
De 29-jarige Veldhovenaar komt over van VV Nijnsel waar hij drie seizoenen lang de eindverantwoordelijke was. In zijn eerste jaar wist hij de club naar de derde klasse te brengen. De Wert is voor de meeste onder ons een onbekende in de regio en met de onderstaande tien vragen willen we hem nader aan u voorstellen.

1. Stel je even nader voor aan het amateurvoetbaleindhoven publiek:     
Ik ben Tim de Wert, 29 jaar en woonachtig met mijn vriendin in Veldhoven. Naast mijn dagelijkse werkzaamheden en het voetbal heb ik ook een aantal hobby’s. Naast dat ik zelf tennis ben ik ook zeer geïnteresseerd in politiek en houd ik ervan regelmatig ergens een hapje te eten en op vakantie te gaan.

2. Wat doe je in het dagelijks leven?
In het dagelijkse leven ben ik werkzaam bij ouderenorganisatie Oktober en werk ik tevens een aantal dagen voor de gemeente Bergeijk.

3. Hoe ben je in het trainersvak beland en welke clubs heb je ondertussen al gediend als trainer?
Ik ben begonnen als trainer van de jeugdelftallen van VV UNA. Na het behalen van mijn UEFA C en UEFA B heb ik de hoogste selectie elftallen van de jeugd bij VV UNA getraind om vervolgens de stap te maken naar het 2e elftal. Na 8 jaar VV UNA was het tijd om bij een andere club in de keuken te gaan kijken en op eigen benen te staan. Dit werd VV Nijnsel, hier heb ik met veel plezier 3 seizoenen het 1e elftal onder mijn hoede gehad. Na 3 jaar werd het tijd voor een nieuwe uitdaging. Deze kwam er in VV Acht, waar ik nu bezig ben aan mijn eerste seizoen.

4. Vanwaar de keuze om op jonge leeftijd hoofdtrainer te worden van een club?
Leeftijd zegt mij niet zoveel. Het gaat er m.i. meer om wat je te bieden hebt als trainer en wat je bij kunt dragen aan een vereniging om er het maximale uit te halen. Wat leuk is aan het trainerschap is dat je invloed uit kunt oefenen op de ontwikkeling van een teamproces. Je kunt accenten die jezelf graag ziet meegeven aan de groep en deze naar je hand zetten.

5. Hoe werk je als trainer?
Gestructureerd en oog voor resultaat. Ik houd er van duidelijke kaders te stellen voor spelers en staf. Iedereen moet weten waar hij aan toe is en wat je van elkaar kunt verwachten, dit moet voor iedereen duidelijk zijn. Trainers praten graag over ontwikkeling, ik praat graag over resultaat, want je speelt uiteindelijk om te winnen. Dit is gedurende het seizoen dan ook de rode draad tijdens trainingen en wedstrijden. Wat kunnen we binnen onze speelwijze doen om het tegenstanders dusdanig lastig te maken dat we een goed resultaat neer kunnen zetten?. Fitheid en een goed georganiseerd voetballen zijn m.i. hiervoor de kernelementen.

6. vv Nijnsel wilde graag met je verder, maar je kiest toch voor VV Acht?
Ik vind dat je je als trainer bewust moet zijn van het feit dat je als trainer van een eerste elftal een passant bent. Dit maakt dat je gedurende de periode dat je actief bent bij een vereniging ook af en toe impopulaire maatregelen kunt nemen. Je moet als trainer elk seizoen goed evalueren of je de groep nog kunt prikkelen om er het maximale uit te halen. Ik had na 3 seizoenen het gevoel dat ik dit niet meer kon bij VV Nijnsel, vandaar mijn keuze om verder te kijken. Ik heb een allergie voor trainers die blijven zitten om te blijven zitten. Ook als trainer is het belangrijk kritisch naar jezelf te kijken. Met VV Acht kwam er leuke, nieuwe uitdaging op mijn pad. Dit heeft echter geen invloed gehad op mijn keuze te stoppen bij VV Nijnsel, een superleuke vereniging overigens waar leden zeer betrokken zijn.

7. Het bestuur van VV Acht heeft uiteindelijk de keuze op Tim de Wert laten vallen. Wat is de motivatie van de club? De keuze is op mij gevallen omdat ze in de communicatie binnen de staf en de selectie meer duidelijkheid wilden. Naast communicatie was focus op resultaatgericht voetballen ook een onderdeel in de besluitvorming.

8. Wat is je doelstelling dit seizoen bij VV Acht?
Promotie naar de 3e klasse.

9. VV Acht past bij mij als trainer omdat?
De organisatiestructuur bij VV Acht heel helder is. De afstemming tussen bestuur, technische commissie en de technische staf is duidelijk en de samenwerking verloopt prettig. We weten van elkaar wat we doen. Naast de organisatiestructuur heeft VV Acht een selectie waar de potentie inzit om resultaten te behalen. Ook heb ik inmiddels kennisgemaakt met sfeer in de kantine…. De 3e helft zorgt voor binding in de vereniging, leuk!

10. Tot slot: Hoe heb je –tot nu toe- de Coronacrisis als trainer doorstaan?
Voor iedereen was corona iets wat er plots was. We hebben natuurlijk een lange periode niet of nauwelijks kunnen trainen en wedstrijden kunnen spelen. Dat maakt het voor spelers en ook voor mij als trainer niet makkelijker om de focus en het plezier te houden in het spelletje. We hebben in deze periode vooral gekeken naar wat wel kon en daarop ingespeeld. Ik ben blij dat we nu weer volledig het spelletje kunnen beoefenen. Hopelijk blijft dit zo en kunnen we er met alle verenigingen een mooie competitie van maken!

© 2022 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


@Richard
11 juli 20:21
Aanvallender? in 26 wedstrijden 80 doelpunten, slecht 13 tegen. Hoezo niet aanvallend? Effectief voetbal!
Acht
11 juli 15:30
Toch niets mis mee, week in week uit via enkele counters een wedstrijd winnen. Gaat ook in de 3de klasse veel resultaat opleveren en meedoen om een periode is niet onmogelijk met deze klasseindeling.
Richard
11 juli 14:10
We zitten nu in een hele mooie 3e klasse. Op naar veel mooie wedstrijden. Af en toe mag het wel wat aanvallender..
Patrick
10 juli 13:18
En nu op naar de 2e klasse!!
Acht
10 juli 12:41
Doelstelling behaald!
@Bladella
10 juli 11:34
Vastleggen voor een langere periode. Wordt tijd de 2e klasse te halen.