Terugblik op: Rutger Maters keert na zwaar ongeval terug op het trainingsveld

Deelacties:

Met de rubriek ‘terugblik op’ willen we in de zomermaanden terugkijken op de meest gelezen en aansprekende artikelen uit seizoen 2021-2022.
Hieronder een interview met Rutger Maters die na een ernstig ongeluk in 2018 terugkeert op het voetbalveld. 
[-maart22SQR0322HTS:11234-]
Het leven verloopt niet altijd zoals je verwacht, in een splitsecond kan het dramatisch veranderen.  Dat overkwam Rutger Maters ook. Vier jaar geleden was de 45-jarige Nuenenaar assistent-trainer bij Nederwetten en na de derby tegen RKGSV ging het na afloop –richting huiswaarts- helemaal mis.

(Door Erwin Raaijmakers) Op een mooie zonnige dag in 2018 streden beide kemphanen om de punten. De wedstrijd staat altijd bol van spanning maar na 90 minuten voetballen is het respect voor elkaar groot. Na de wedstrijd gaan de spelers van beide clubs ‘gebroederlijk’ de derde helft in. Ook op deze wedstrijddag werd de derby op een mooie manier afgesloten. Voor Rutger Maters verliep het allemaal anders. Op weg naar huis stond op het fietspad ‘geheel onverwacht’ een motorrijder geparkeerd die Maters over het hoofd zag. Met een behoorlijke snelheid knalde Maters vol op de stilstaande motor en raakte zwaar gewond aan zijn hoofd.  Bewusteloos werd Maters in allerijl afgevoerd naar het ziekenhuis. 

Lot
Het leven van Maters en zijn familie veranderde in een oogopslag en voor het ergste werd gevreesd. Nu, vier jaar later en na intensieve behandelingen, is Maters weer langzaam de oude aan het worden. "Nou, de 'oude' worden, zit er helaas niet meer in. Aangezien ik blijvend hersenletsel heb. Dat is een acceptatieproces geweest. Ik noem het meer Rutger 2.0! Het zijn bijzondere jaren geweest sinds het ongeluk. Ik heb het overleefd en de kans gekregen om opnieuw mijn leven op te bouwen."

Het gaat gelukkig goed met Maters en zijn gezin, al realiseert hij zich terdege dat het ook veel slechter had kunnen aflopen. "Het klinkt cliché, maar soms moet er iets heftigs gebeuren om er achter te komen wat belangrijk is in het leven. Ik ben dankbaar voor hoe het met me gaat en dat maakt het een stuk makkelijker om met mijn beperkingen te leven. Ondertussen voel ik me goed genoeg om deze uitdaging aan te gaan."

Met deze gedachte heeft Maters besloten om komend seizoen weer aan de slag te gaan als assistent-trainer bij RKGSV. De nieuwe hoofdtrainer voor het nieuwe seizoen Pierre van de Eeden heeft hem benaderd en Maters hapte toe. Het wordt voor Maters zijn tweede periode bij RKGSV, na eerder de rechterhand te zijn geweest onder toenmalige hoofdtrainer Toon van der Loo.

Bij Maters is de lach op zijn gezicht weer een beetje zichtbaar. Ondanks de zware periode is de motivatie terug om zijn passie weer te laten zien op het voetbalveld. "Ik ben de afgelopen jaren niet echt meer betrokken geweest bij het voetbal, ik heb me vooral gefocust op mijn herstel en mijn gezin. Toen ik las dat Pierre komend seizoen naar RKGSV gaat, vond ik dat fantastisch nieuws. Een mooie club en een mooie trainer. Met zowel de club als trainer heb ik een goede band vanuit het verleden. Pierre en wat jongens van RKGSV namen contact met me op met de vraag of ik iets wilde betekenen voor hen en RKGSV. Ik had dat eerlijk gezegd niet verwacht, maar toen begon het wel te kriebelen. De kans om met Pierre op deze manier samen te werken bij een club om de hoek, komt niet snel voorbij. Na wat bedenktijd en overleg thuis heb ik met Pierre afgesproken om ervoor te gaan."

Uitdaging
Na assistent-trainer te zijn geweest bij RKSV Nuenen, EMK en Nederwetten komt er voor Maters een tweede termijn aan bij RKGSV. De verwachtingen zijn, met het aantrekken van Pierre van den Eeden als nieuwe hoofdtrainer en Rutger Maters als assistent-trainer, hooggespannen binnen kerkdorp Gerwen. Het was immers een lang gekoesterde wens van de club om Van den Eeden aan te stellen als hoofdtrainer. Na een lobby van enkele jaren hapte Van den Eeden eindelijk toe, nadat hij bekend had gemaakt Geldrop na zeven seizoen te gaan verlaten.

Er ligt voor Maters weer een mooie uitdaging klaar komend seizoen, weer samenwerken met Van den Eeden en dat bij de club waar hij goede herinneringen aan heeft. ” Ik wil het in ieder geval proberen. Het is natuurlijk de vraag of ik met mijn beperkte energievoorraad iets kan betekenen, maar ik wil me om te beginnen vooral op de zondagen richten als extra paar ogen en oren voor Pierre. Als dat goed gaat, lijkt het me ook weer erg leuk om Pierre op de trainingsavonden bij te staan als het nodig is. Het sportpark ligt bij mij om de hoek en ik ken nog veel mensen die betrokken zijn bij de club uit mijn vorige periode. Dat maakt het een stuk makkelijker."

In zijn vorige periode bij de club werd RKGSV kampioen in de vijfde klasse. Veel van de spelers van toen lopen nog rond op het sportpark, maar zijn inmiddels gestopt of lager gaan voetballen. Maters: "Het huidige team heeft in mijn ogen, met wat goede aanvullingen en wat extra ervaring, de potentie om volgend seizoen mee te doen om de prijzen. Het zou toch mooi zijn als ik in mijn tweede termijn bij deze club als assistent-trainer van Pierre kan bijdragen aan het behalen van een mooi resultaat."

Transfers
Naast de komst van trainer Pierre van den Eeden heeft de club zich ook versterkt met de spelers Richard van Malten (Geldrop), Romano ter Linden (Geldrop), Tommy van de Gevel (SV Valkenswaard), Joey Maas (RKSV Nuenen) en Coen Jansen (ex RKSV Nuenen). 

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Kampie
30 juli 23:09
Fijn Rutger je weer aan de slag gaat veel succes 👊🏼
Wouter Engelkes
25 juli 22:48
Prachtig. Veel succes en vooral plezier!
Ruud Smits
23 juli 11:56
Welkom terug bij Gerwen, Rutger en veel succes!
Jack uit de polder
31 maart 12:46
Rutger mooi dat je weer aan de gang gaat. Succes!
Piet en Tonnie Leenders
30 maart 15:53
Rutger, succes en veel plezier toegewenst bij RKGSV.
Cor Groenen
30 maart 12:47
Heel veel succes gewenst Rutger.
Gerard Van der Heijden
30 maart 8:14
Super goed Rutger, Héél véél suc6. Groetjes.
Tom Vroomen
30 maart 5:05
Welkom terug langs het voetbalveld Rutger. Samen met Pierrre heel veel suc6 bij Gerwen.
Annelien Striekwold
29 maart 18:48
Heel veel succes!!
Leontine Van Wijk Habets
29 maart 18:48
Heel goed Rutger !! Succes met alles
Carolien van Wijk
29 maart 13:47
Veel plezier en succes bij RKGSV!
Anouk van Loo
29 maart 10:30
Wat goed om te lezen!
Mijke van Griethuysen
29 maart 10:29
Mooi stuk! Zet ‘m op!
Theo Dekkers
29 maart 8:41
Hoi Rutger fijn dat je weer terug komt bij onze mooie club . Ik weet zeker dat je het hartstikke naar je zin gaat krijgen en er een mooi jaar van gaat maken samen met de spelers , technische staf , bestuur en niet te vergeten met de supporters.
Tim Kors
29 maart 8:05
Succes Rutger
Susan van Wijk
29 maart 8:05
Mooi stuk Rutger! Veel succes!
Aleksandra Ola Kuścielek-Podwójna
29 maart 7:18
Heel veel succes Rutger
Kia Karima
29 maart 7:17
Heel veel succes! Maar zal wel goed komen je bent een doorzetter dat heb je wel bewezen. 🍀
Nancy van den Brink
29 maart 7:17
Succes maar ook dit gaat je lukken
Mark Coolen
29 maart 7:16
Gaaf nieuws Rutje, heel veel plezier met je nieuwe job topper
Chantal Straatman
28 maart 22:04
Mooi stukje Nienke Maters-Kliebisch
Jeroen Moviat
28 maart 22:04
Mooi stuk en fijn dat je weer kunt aansluiten in Gerwen! Heel veel succes en sportief succes. 🤞🍀 maar dat gaat jou zeker lukken
Mahmut Cesur
28 maart 22:03
succes maat en en goed herstel
Peter Goenee
28 maart 22:03
Topper erbij in de staf, mooi duo met PT
Jacques Verbeek
28 maart 22:03
Goed nieuws trainert, veel succes, gaat je weer lukken ⚽️⚽️
Inge Lantman
28 maart 22:02
Wat goed!
Ltf Mzr
28 maart 22:02
Rutger mooi clubje veel succes en een goed herstel.
Don Toribio Carambola
28 maart 22:01
Mooi om te horen
Erwin von Kriegenbergh
28 maart 22:01
Veel succes Rutje
René van Antwerpen
28 maart 22:01
Fijn om dit te lezen, succes!
Walter van Kuringen
28 maart 22:00
Geweldig Rutje! Welkom terug in Gerwen. Goed te lezen dat het goed met je gaat!
Piet van Kraaij
28 maart 21:53
Ha Topper! Heel veel succes en maak er samen iets moois van💪💪
Toon van der Loo
28 maart 20:59
Heel veel succes maat. Maak er samen met Pierre iets moois van.
Peer Kamsma
28 maart 20:52
Rutger, mooi dat in goed overleg met Pierre, we je weer regelmatig op sportpark De Polder in Gerwen mogen begroeten. Voor ons ben je een goede oude bekende en wij zien het zeker als meerwaarde dat jij weer deel uitmaakt van de technische staf van ons RKGSV. Welkom.
Ronnie Jansen
28 maart 20:34
Hey Rutje, heel veel succes maatje bij deze mooie club!
Rainer van bergen
28 maart 20:33
Topper ! Veel succes maat!
Jeroen Vermaas
28 maart 20:26
Rutger heel veel succes, bij deze mooie club. Fijne club om weer bij terug te mogen komen, weet zeker dat jij je daar weer snel als een vis in het water gaat voelen.
Jack
28 maart 19:53
Heel veel succes Rutger!!
Hakim Arrabbany
28 maart 19:48
Hey rutger klasbak fijn om te horen dat we je weer op de voetbalvelden zien. Succes en heel veel beterschap
Nienke Ytsma
28 maart 19:48
Wat een goed nieuws. Veel succes samen met Pierre.
Johan Jansen
28 maart 19:46

Wat een goed nieuws Rutger ! Blij om dit te lezen. Heel veel succes met RKGSV en met je verdere herstel. Het ga je goed kerel

Jos Lamers
28 maart 19:45
Heel veel voetbalplezier en succes Rutger.
Dirk Westermann
28 maart 19:45
Mooi Rutger!! Heel plezier en genieten
Joey Van K
28 maart 19:44
💪💪💪🙏
Peter Dierick
28 maart 19:44
Blij om dit te lezen Rutger..!! Suc6 met je verdere herstel.!!
Jim
28 maart 19:25
Topper!
Casper
28 maart 19:23
Mooi dat je het weer wil gaan proberen Rutje en extra mooi dat je dat bij ons mooie clubke gaat doen. Hopelijk gaat het je heel veel plezier opleveren... dat gun ik je in ieder geval van harte. Tot snel jongen!
Piettie
28 maart 19:09
Welkom Rutger en ik kijk er naar uit om samen met jou er iets moois van te maken bij RKGSV