Terug in de tijd: Scheidsrechter van de maand Roy Manichand (2016)

Deelacties:

Het amateurvoetbal ligt al geruime tijd stil, tot zeker 2 maart zitten we in een lockdown. De KNVB blijft de hoop houden dat we nog wedstrijden gaan spelen in de huidige competitie. De bond richt zich op het weekend van 10 en 11 april. Mocht dat allemaal lukken dan is het de bedoeling dat de eerste competitiehelft wordt uitgespeeld waarin de gespeelde wedstrijden worden meegenomen. Maar alles 'valt of staat' wanneer er weer in groepsverband getraind mag worden. Om een start te maken op 10 en 11 april moeten de clubs begin maart groen licht krijgen.

Actueel
De afgelopen maanden is de  trainerscarrousel volop in beweging geweest. In ons totaaloverzicht zien we dat de carrousel nagenoeg rond is.
Naast de actuele berichten en interviews die we afnemen, willen we in deze vervelende en moeilijke periode gaan terugkijken in de tijd. We gaan spitten in ons archief en daar pikken we de meest gelezen en opmerkelijke interviews uit. Altijd leuk om eens terug te lezen…

We beginnen met een scheidsrechter Roy Manichand. In de rubriek ‘Scheidsrechter van de maand’ is Roy in juni 2016 geïnterviewd. Hij is nog steeds actief als scheidsrechter en heeft inmiddels de leeftijd van 53 jaar bereikt. Het interview werd destijds zeer goed ontvangen door de lezers en op social media kreeg Roy veel likes en reacties toebedeeld.
14 juni 2016 12:41 Scheidsrechter in het nieuws cql/#prhits:22.458hts#hqz
Scheidsrechter van de maand: Roy Manichand
Wij zijn van mening dat scheidsrechters en assistent-scheidsrechters in amateurvoetbal een belangrijke rol spelen en willen de scheidsrechters/ assistent-scheidsrechters dan ook de aandacht geven die ze verdienen. Met deze rubriek hopen we de binding tussen scheidrechter, voetballers, trainers en supporters te versterken.

Diverse scheidsrechters zijn ondertussen al de revue gepasseerd op de site. Deze keer is het de beurt aan de 49-jarige Roy Manichand uit Veldhoven. Roy is voor vele voetballers geen onbekende, Manichand fluit al geruime tijd zijn wedstrijden op het veld en in de zaal. De altijd vrolijke Veldhovenaar is een scheidsrechter die tijdens wedstrijden graag in contact treedt met de voetballers op het veld. Bij beslissingen waar de spelers het niet mee eens zijn, is Roy altijd bereid om extra uitleg te geven, zelfs na de wedstrijd. Roy Manichand, geboren en getogen in Suriname wordt gezien als een aardige man die als scheidsrechter op eigen wijze zijn wedstrijden fluit. We stellen Roy een aantal vragen over zijn leven als scheidsrechter in het amateurvoetbal.

Stel je even voor aan het amateurvoetbal Eindhoven publiek
Mijn naam is Roy Manichand. Ik ben geboren in Suriname, maar grotendeels opgegroeid in Nederland. Ik ben al 26 jaar gelukkig getrouwd en heb twee kinderen. Een dochter van 24 jaar en een zoon van 18 jaar. Overdag ben ik werkzaam in de techniek. Dit doe ik met enorm veel passie en plezier.

Vanwaar de keuze om scheidsrechter te worden
Ik had nooit gedacht dat ik scheidsrechter zou worden. Vroeger bezocht ik zelf veel voetbalwedstrijden. Hier kwam ik mensen tegen die mij over de scheidsrechtersopleiding vertelde. Dit heeft toentertijd mijn interesse gewekt, en ben ik het gaan proberen. Tegenwoordig vind ik het erg leuk om scheidsrechter te zijn vanwege het contact met mensen, mijn passie voor voetbal en om uiteraard mijn conditie op pijl te houden.

Hoe kunnen we je omschrijven als scheidsrechter
Ik zie mezelf als een vriendelijke, directe maar wel eerlijke scheidsrechter. Ik luister graag naar de spelers en ben altijd bereid ze meer uitleg te geven. Ik ben af en toe ook wel streng, maar ben van mening dat dit soms wel nodig is.

Hoogtepunten als scheidsrechter tot nu toe
Een aantal jaar geleden heb ik landelijk mogen fluiten in de zaal voor de KNVB. Hierdoor kwam ik op plekken waar ik zelf nog nooit van heb gehoord! Dit heeft mij enorm veel ervaring opgeleverd en kennis. Tevens gaf mij dit ook de mogelijkheid om de Futsal wedstrijd Nederland – Tsjechië te mogen fluiten. Dit zie ik toch echt wel als een hoogte punt in mijn scheidsrechters carrière tot nu. Hopelijk komen er meer!

Dieptepunten als scheidsrechter tot nu toe
Eigenlijk heb ik geen dieptepunten. Ik zie alles als een leermoment. Ik kijk graag positief naar alles en leer er ook graag van. Vind het soms wel jammer dat sommige wedstrijden zo uit de hand kunnen lopen en dat sommige scheidsrechters hier dan de dupe van worden.

Hoe denk je dat de voetballers je zien als scheidsrechter
Als een kleine scheidsrechter. Sommige mensen laten ze vaak misleiden door mijn lengte, maar vergis je niet! Klein maar fijn ;-)

Wat is je uiteindelijke doelstelling als scheidsrechter
Mijn ambities liggen toch meer in het zaalvoetbal. Veldvoetbal vind ik zelf ook erg leuk, maar zaalvoetbal heeft toch mijn voorkeur. Ik wil gewoon nog jaren kunnen fluiten, en veel leuke wedstrijden mogen leiden. Ik hoop dat ik over 30 jaar nog op het veld sta, misschien dan wel met een rollator.

Wat maakt het leven als scheidsrechter zo mooi
Contact met mensen vind ik zelf het mooiste van het vak. Je ontmoet zoveel verschillende mensen en zoveel verschillende talenten. Iedere wedstrijd is anders en nooit voorspelbaar. Ook dat zoveel mensen je kennen, dat je zelfs in het buitenland herkent wordt en ineens hoort "Eeeeuj Scheidsie". Dat vind ik het mooi.

Ben jezelf in het verleden ook actief geweest als voetballer
Altijd. Er ging geen dag voorbij zonder voetbal. Als kleine jongen heb ik veel gevoetbald. Later heb ik zelf bij Tongelre gevoetbald. Hier heb ik tot de B1 gespeeld en ben daarna verder gegaan met studeren. Ik heb ook mijn eigen zaalvoetbalteam gehad, Cafetaria Baretta (NZVB), waar ik ook drie keer achter elkaar kampioen mee ben geworden. Hierdoor is mijn passie voor het zaalvoetbal alleen maar meer gaan groeien.

Persoonlijk

Hobby's
Voetbal kijken, Alpha Blondy muziek luisteren, surfen op het internet en natuurlijk lekker uitrusten!

Een leven zonder fluiten
Daar wil ik niet eens over nadenken! Er is geen leven zonder voetbal en zonder fluiten voor mij.

De grootste ergernissen als scheidsrechter binnen het amateurvoetbal
Dat mensen vaak al vooroordelen over je hebben, en nooit met een schone lei willen beginnen. Mensen halen vaak oude koeien uit de sloot, en geven andere vaak nooit een tweede kans. Sommige mensen beginnen altijd over het verleden zonder het heden te zien.

Meest opgevallen voetballer (s) die je hebt meegemaakt tot nu toe in het amateurvoetbal
Ik vind Geoffrey Prommayon een goede voetballer. Hij is mijn oude buurjongen geweest, uit Tongelere. Hij ging tot het uiterste en zette zich altijd voor 100% in. Verder vind ik dat iedere voetballer op z'n eigen manier talentvol is en uniek.

Sterke punten als scheidsrechter
Dat ik eerlijk ben, en niet partijdig. Ik probeer altijd mijn beste beentje voor te zetten.

Hoe belangrijk is de vereniging COVS
Het bied mij de mogelijkheid om met mijn collega's scheidsrechters in gesprek te gaan over actuele vraagstukken. Het is een platform voor scheidsrechters, waar wij ons ei kwijt kunnen. Het bied ons de mogelijkheid om ook sociale contacten te kunnen onderhouden en om ook nieuwe dingen te mogen leren.

Overige

Hoe kijk je tegen de excessen aan die nog bij regelmaat voorkomen
Ik vind dat sommige voetballers denken dat ze op het veld alles mogen doen en alles mogen zeggen en totaal geen respect hebben. Vaak zijn ze ná het spel ineens een ander persoon. We moeten het voor iedereen leuk maken en leuk houden. Sommige voetballers moeten soms even tot 10 tellen en dan pas hun mond open doen ;)

Assistent-scheidsrechters
Ik zie het als een verlengstuk van de leiding die een scheidsrechter geeft. Zonder assistent-scheidsrechter zullen de wedstrijden vaak anders lopen. Het is belangrijk om assistent-scheidsrechters te hebben. Een scheidsrechter kan zelf niet alles zien en overal bij zijn.

Tot slot

Wat vind je van het initiatief van Amateurvoetbaleindhoven en COVS, dat je verkozen bent tot scheidsrechter van de maand
Een heel leuk initiatief. Zo leren we op een andere manier scheidsrechters kennen.

Wat is je motto tussen de (amateur)voetballer en scheidsrechter
Voetbal is een spel, het is geven en nemen. Heb respect voor elkaar!

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?