Terug in de tijd: Langs de lijn met Wim van den Berk (2016)

Deel dit bericht via:

De competitie seizoen 2020-2021 wordt – zoals bekend- niet meer hervat. De Bond heeft nu een plan op tafel liggen voor het spelen van de Regiocup waarin clubs op vriendschappelijke basis een competitie spelen. De voetbalbond maakt uiterlijk 9 april de indeling van de poules bekend en wil alles klaar hebben staan mochten de maatregelen het toestaan. De poules worden op sterkte ingedeeld en bestaan uit 4 of 6 teams. 

Actueel
Ondanks de huidige tijd blijven we wel actueel en wordt de website nog steeds goed bezocht. Naast de actuele berichten en interviews die we afnemen, willen we in deze vervelende en moeilijke periode gaan terugkijken in de tijd. We gaan spitten in ons archief en daar pikken we de meest gelezen en opmerkelijke interviews uit. Altijd leuk om eens terug te lezen…

We zijn vorige maand begonnen met scheidsrechter Roy Manichand. In de rubriek ‘Scheidsrechter van de maand’ en later met Jeroen van de Berk (54) in de rubriek ‘Buitenspel/topper van toen’ van 5 maart 2018, oud-speler en trainer Twan van Tuyl (54) in de rubriek ‘Hoe gaat het met’ van 22 mei 2018. Nu is het de beurt aan Wim van de Berk. We namen op 6 september 2016 een diepgaand interview af met de oud-voorzitter van Rood Wit V. 

Lang de lijn: Wim van den Berk
06 september 2016 14:50 Lansdelijn cql/#prhits:11.771hts#hqz
In deze rubriek belichten we voetballiefhebbers die naast de hoofdrolspelers van het 1e elftal een belangrijke rol spelen binnen de club. Enkele prominente figuren zijn al de revue gepasseerd op de site. In de vorige editie was Jos Blatter, oud voorzitter en bestuurslid van UNA die zijn verhaal over het voetballeven bij UNA etaleerde. Deze keer is het de beurt aan oud voorzitter Wim van den Berk van Rood Wit Veldhoven.
Na twintig jaar voorzitterschap besloot Wim om in 2011 een stapje terug te doen bij Rood Wit V. In dat jaar werd Wim op de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van Rood Wit V. gekozen tot Erelid.

Als we praten over Rood Wit V dan komen we direct uit op Wim van den Berk. Wim was in zijn periode als voorzitter het boegbeeld van de club. Behalve algemeen voorzitter was Wim ook voorzitter van de PR-commissie waarin hij tevens een belangrijke rol speelde. Onder het voorzitterschap van Wim van den Berk promoveerde Rood Wit V van de derde naar de eerste klasse, iets waar hij destijds zeer trots op was. Rood Wit V is momenteel een stabiele tweede klasser en Wim is bij elke wedstrijd van het vaandelteam aanwezig. Gezien zijn grote netwerk is Wim nog altijd actief voor PR en selectiezaken binnen de club.

We stellen Wim een aantal vragen over zijn 'grote liefde' Rood Wit V.

Stel je even voor aan het amateurvoetbaleindhoven publiek:
Wim van den Berk, ik ben 70 jaren jong en woonachtig in Veldhoven. Al 44 jaar gehuwd met Jose en we hebben samen drie kinderen, een zoon en twee dochters. Ik ben 41 jaar actief geweest als vertegenwoordiger bij een bedrijf dat elektrische materialen verkoopt. Ik ben momenteel al vijf jaar met pensioen. Voor mijn werkzaamheden in het voetbal ben ik benoemd als lid van verdienste van de KNVB, heb ik de Oeuvre prijs mogen ontvangen en ik ben geridderd in de orde van Oranje Nassau.

Hoe lang ben je actief binnen Rood Wit V:

Ik loop al sinds 1982 rond bij deze club. Ik ben eerst jarenlang jeugdleider en trainer geweest, en 1991 ben ik voorzitter geworden. Ik heb deze functie 21 jaar met veel plezier uitgevoerd.

Er zijn veel hoogtepunten geweest binnen de club. Maar wat is je het meest bijgebleven in de vele successen die je als voorzitter hebt meegemaakt:

De eerste keer dat we met Rood Wit V promoveerde naar de 1e klasse in 2006, met Noud van Buul als trainer. We hebben in totaal vier seizoen in deze klasse gespeeld.
Tweede hoogtepunt was dat we voor de tweede keer promoveerde naar de 1e klasse onder Peter Geurts. Daarnaast het 75-jarig bestaan van de vereniging en de realisatie van het nieuwe sportpark in 1995.

Wat zijn daarentegen je dieptepunten die je tot nu toe hebt meegemaakt sinds je bij Rood Wit V. actief bent:
Dit doet me nog pijn, dat ik –tijdens mijn voorzitterschap- onze verzorger van de selectie Jan van Veldhoven uit Luyksgestel na 4,5 jaar heb moeten ontslaan, omdat een paar jongens binnen de selectie naar het bestuur kwamen dat ze van Van Veldhoven af wilde omdat ze niet tevreden waren over zijn werkzaamheden. Terwijl de overige spelers wel tevreden waren en wij als bestuur ook, hebben we toch ingestemd met de vijf spelers die van Van Veldhoven af wilde. Daar heb ik tot op de dag van vandaag nog spijt van.

Ben jezelf nog actief geweest als voetballer:
In mijn jonge jaren ben ik nog keeper geweest bij Brabantia, maar ik moest vroegtijdig afhaken wegens een chronische blessure. Daarna heb ik me gestort op scheidsrechters vak. Van 1966 tot 1991 was ik wekelijks actief op de voetbalvelden. Na vijf jaar fluiten promoveerde ik binnen de KNVB naar Groep 1, wat betekende dat ik wedstrijden floot op het hoogste amateurniveau en tweede elftallen uit de BVO. Ik heb vele hoogtepunten meegemaakt als scheidsrechter. Ik heb vier keer het algeheel kampioenschap zondagamateurs mogen leiden als scheidsrechter, twee keer de finale Districtsbeker zuid 1 en twee keer de finale landelijk jeugd gefloten tussen AJAX A1 en PSV A1. Daarnaast heb ik acht wedstrijden mogen fluiten in de 1e divisie (nu Jupiler Leqaue) en ben ik 12 keer aanwezig geweest op het Otten jeugdtoernooi van PSV.

Meest bijgebleven trainers (en waarom):
Mijn standpunt was om met Rood Wit V stappen te maken naar een hoger niveau. Mijn gedachte was destijds om een trainer buiten de regio aan te stellen, iemand die de spelersgroep niet goed kon. Ik mijn ogen was dat de beste manier om Rood Wit V naar een hoger niveau te tillen. Het overige bestuur was het daar mee eens. Om een paar trainers te noemen kom ik uit op Noud van Buul, een trainer met een eigen stijl en visie en met veel passie voor het spelletje. Ik heb mooie herinneringen aan Noud. Daarnaast John Huisman, dat was een toptrainer die zijn sporen al had verdiend voordat hij bij Rood Wit V kwam. Met Huisman hadden misschien wel de Hoofdklasse gehaald als er in dat jaar dat Huisman kwam, geen acht spelers waren vertrokken. Naast deze twee toppers heb ik ook Toon Smulders hoog zitten. Met Smulders promoveerde we van de 3e klasse naar 2e klasse.

Meest bijgebleven voetballers (en waarom):

Binnen Rood Wit V Martin Heeren, die 25 jaar in het 1e elftal heeft gespeeld met meer dan 500 wedstrijden. Daarnaast Donny Spruyt, Joep van Latum en Dennis Buiting 'de echte Rood Witters' die nog volop actief zijn binnen de club. Spelers buiten Rood Wit V kom ik uit op Jeroen van den Berk, Herman Westerterp, Frans Verbeek van het toenmalige DBS. In de huidige tijd vallen me op dit moment vooral Sidney Gakpo (Geldrop) en de gebroeders Van Boekel (UNA) op. Goede spelers.

MENING:


Rood Wit V:
Ik heb me lust en me leven in deze club gestoken. Toch wil ik iets kwijt, dat er in de verenging toch een bepaalde gemakzucht zit, wat ik heel erg jammer vind. Dat komt omdat 75% van alle leden het niet uitmaakt of Rood Wit V nu 4e of 1e klasse speelt. De overige 25% willen wel dat de club op een zo hoog mogelijk niveau speelt en daar heb ik wel problemen mee dat de club zo verdeeld is op dit punt.

In mijn tijd was ik altijd alert m.b.t. tot de selectie. Als we een keeper of een spits nodig hadden, die binnen onze gelederen niet voor handen was, dan ging ik op zoek naar een keeper of spits. Dat botste natuurlijk met degene die dat niet nodig vonden, de 75% dus.

Prestaties 1e elftal: Het afgelopen seizoen was voor mij 'achteraf' teleurstellend. Ik dacht dat we met deze selectie wederom zouden promoveren. Tijdens de winterstop stonden we nog wel fier bovenaan met 40 punten, na de winterstop behaalde we nog maar slechts 8 punten. We hebben voor de winterstop van alle topploegen gewonnen en na de winterstop verloren veelal van de onderste ploegen. Jammer!

Goeran van de Heuvel: 
Goede trainer voor de club geweest, maar ik denk dat de verbintenis met Rood Wit V een jaar te lang heeft geduurd. Ik denk dat we met een andere trainer misschien wel waren gepromoveerd. Maar.... niets dan lof over Goeran van den Heuvel voor zijn werk in de afgelopen vier jaar.

Robbert Verhoeven: 
Ik heb er vertrouwen in dat hij het gaat maken als trainer. Hij moet zich nog bewijzen, maar hij krijgt alle ruimte om zich te ontwikkelen binnen de club. Pluspunt is natuurlijk wel dat hij de selectie en club goed kan. Jammer voor hem dat we een valse start hebben gemaakt in de competitie tegen NWC (2-4).

Hoe groot is de rivaliteit binnen de Veldhovense clubs: 
Ik mijn periode als voorzitter was de onderlinge verstandhouding goed. Op de dag van vandaag is dat volgens mij nog steeds zo. Onderlinge concurrentie blijf je toch houden met vier clubs in een kleine gemeente als Veldhoven.

Amateurvoetbal: 
Het niveau is, in het algemeen door de jaren heen minder geworden. Spelers leven in de huidige tijd minder voor het voetbal waardoor de kwaliteit achteruit gaat.

Amateurvoetbaleindhoven: 
Een geweldige website. Het hele amateurvoetbal in de regio wordt door amateurvoetbaleindhoven op een geweldige manier gepromoot. In een woord klasse.

TOT SLOT

Wat is je levensmotto: Met z'n allen de handen uit de mouwen steken voor de club, maar ook op z'n tijd ontspanning met een glaasje bier.

Wat is nog je grootste wens als we praten over Rood Wit V: 
Ik maak me zorgen over onze jeugdafdeling wat vroeger een begrip was in De Kempen en omstreken. De jeugd loopt verder achteruit en wat er in de toekomst moet doorstromen naar de selectie is minimaal. We hebben het afgelopen seizoen niet eens een A1 elftal op de been kunnen brengen. Dus mij grootste wens is dat de club weer een goede jeugdopleiding krijgt en niet moet schromen om jeugdspelers warm te maken voor Rood Wit V. Dat gebeurt ook bij UNA, Marvilde en RKVVO. We zijn daar Timide in tegenover onze vrienden uit Veldhoven.

Bestuur Rood Wit V: "Het bestuur deelt de zorg omtrent de aanwas van jeugdleden. De belangrijkste factor hierin is het feit dat Veldhoven-dorp voorlopig geen uitbreidingsplannen kent wat betreft nieuwbouwwoningen, dit in tegenstelling tot Veldhoven-Noord. Rood-Wit is overigens hierin niet de enige Veldhovense sportvereniging die hiermee kampt."

© 2021 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Jeroen v der schoot
04 april 9:11
Prachtige kerel, elke keer leuk om bij Rood Wit hem tegen te komen.
Marcel
01 april 9:50
Ja Wim ik ben het helemaal met jou ééns. De jeugdopleiding is heel belangrijk. Maar nog belangrijker is goede jeugdtrainers! Zonder goede jeugdtrainers ben je als club nergens!