Terug in de tijd: Hoe gaat het met: Oud-speler en trainer Twan van Tuyl (2018)

Deel dit bericht via:

De competitie seizoen 2020-2021 wordt – zoals bekend- niet meer hervat. De Bond heeft nu een plan op tafel liggen voor het spelen van de Regio-cup waarin clubs op vriendschappelijke basis een competitie spelen. Hoe de uitwerking er uit komt te zien en wanneer deze vorm gespeeld gaat worden, is nog niet duidelijk. Alles is bepalend wanneer er weer voltallig getraind kan worden. Wordt vervolgd...

Actueel
Ondanks de huidige tijd blijven we wel actueel en wordt de website nog steeds goed bezocht. Naast de actuele berichten en interviews die we afnemen, willen we in deze vervelende en moeilijke periode gaan terugkijken in de tijd. We gaan spitten in ons archief en daar pikken we de meest gelezen en opmerkelijke interviews uit. Altijd leuk om eens terug te lezen…

We zijn vorige maand begonnen met scheidsrechter Roy Manichand. In de rubriek ‘Scheidsrechter van de maand’ en later met Jeroen van de Berk (54) in de rubriek ‘Buitenspel/topper van toen’ van 5 maart 2018. We nu verder met oud-speler en trainer Twan van Tuyl (54) in de rubriek ‘Hoe gaat het met’ van 22 mei 2018

Na een lange tijd actief te zijn geweest als voetballer en trainer in het amateurvoetbal stopte Twan van Tuyl in 2015 definitief als voetbaltrainer. We stellen de 51-jarige van Tuyl een tiental vragen hoe het hem vergaat na een leven zonder amateurvoetbal.

Hoe gaat het met: Oud-speler en trainer Twan van Tuyl
22 mei 2018 07:51 Langs de lijn cql/#prhits:9.532hts#hqz
1. Even opfrissen, wie is Twan van Tuijl?
Twan van Tuijl is 51 jaar geleden geboren en getogen in Eindhoven, dit jaar 22 jaar getrouwd met Mariëlla, ben al 12 ½ jaar als taxichauffeur werkzaam bij Combinet Personenvervoer (Cibatax) en kom uit een echte voetbalfamilie. Mijn vader en oom hebben op redelijk niveau gevoetbald en mijn opa (Wim van Tuijl) heeft jarenlang bij Eindhoven gespeeld en is daar ook nog enkele jaren trainer geweest.

2. Voetballoopbaan, bij welke clubs heb je gespeeld?
- 6 jaar E.S.V.
- 4 jaar De Spechten
- 1 jaar Liessel
- 6 jaar Nieuw Woensel

3. Trainersloopbaan, bij welke clubs heb je getraind?
- 2 jaar Nieuw Woensel
- 2 jaar E.M.K.
- 3 jaar Spoordonkse Boys
- 3 jaar Steensel
- 2 jaar Hoogeloon
- 8 maanden EDN ´56

4. Hoogtepunten als voetballer?
Met stip op 1 de kampioenschappen eind jaren 80 met E.S.V. Wij werden 3 seizoenen achter elkaar kampioen en promoveerde van de 4e klasse KNVB naar de 1e klasse KNVB.

Ik kwam als 17-jarige samen met Peter Geurts in het 1e elftal terecht in de 4e klasse met spelers die al zeer ervaren waren (o.a. de broers Vincent en Joris de Bok, Jan Werts, Willy van Geloven, Bart v.d. Meys en Henry van Dommelen) en ons heel goed opvingen en begeleidden.
Kan wel zeggen dat deze spelers mij gevormd hebben voor de rest van mijn voetbalcarrière.
Beleving, inzet, mentaliteit stonden hoog aangeschreven en als je verzaakte werd je dat wel even verteld en als er niet geluisterd werd, schopten ze je bij wijze van spreke wel even van de training af. In de kantine was het meteen over en hebben we heel veel plezier gemaakt. We waren ook een echt team en na elk kampioenschap hebben we ook 4 tot 5 dagen lang flink feestgevierd. Ik kijk dan ook met een fijn gevoel terug op deze jaren.
Verder het kampioenschap bij De Spechten van de 4e naar de 3e klasse. Een echte volksclub waar ook de vrouwen/vriendinnen en kinderen een grote rol speelden. Ook daar heb ik ontzettend veel gelachen en meegemaakt, maar dat kan ook niet anders met spelers zoals o.a. Toon, Guus en Boele van Veen, Ger Daams, Tom Konings, Edwin en Robert van Schoonderwald, Ferry Terlinden en vele anderen.

Mooie anekdote was toen we kampioen werden, iemand op het idee kwam om de kampioensfoto en nog een extra feestavond te verzorgen in het PSV-stadion. Mike Strik, die een echte Feyenoord-supporter is en het hele seizoen in de spits had gespeeld vond dat eigenlijk niet zo´n goed idee. Dus toen iedereen omgekleed klaar stond om het veld op te stappen voor de kampioensfoto was Strikkie in geen velden of wegen te bekennen, sterker nog: hij heeft de hele feestavond niet meegemaakt.

Bij Nieuw Woensel twee periodekampioenschappen meegemaakt in de 3e klasse. In de zes jaar dat ik daar gevoetbald heb, heb ik een fantastische tijd gehad. Zowel in als buiten het veld.
We deden als selectiespelers veel met elkaar en dat heb ik altijd als zeer prettig ervaren.
Hoogtepunten buiten buiten het voetbal ook zeker de selectieweekenden waar maar heel weinig geslapen en weinig gedronken werd (hahahaha).

Grootste dieptepunt was de moord op Jan Paaijmans in 1999 die toen onze trainer was bij Nieuw Woensel. Dit heeft ook in de spelersgroep en de hele vereniging een hele grote impact gehad. Ik heb Jan maar anderhalf jaar als trainer gehad, maar heb daarvoor en daarna nooit meer een trainer gezien waar de spelersgroep zich zo voor inzette als voor deze man.

5. Hoogtepunten als trainer?
Vooropgesteld dat ik het bij bijna al 'mijn clubs' waar ik gewerkt heb prima naar mijn zin gehad heb, zijn de drie jaren bij Steensel toch wel het hoogtepunt geweest.
In het 1e jaar het kampioenschap van het 2e elftal.
In het 2e jaar de periodetitel en de promotie naar de 4e klasse voor het eerst in bijna 60 jaar.
In het 3e jaar de periodetitel in de 4e klasse en het bereiken van de halve finale voor promotie naar de 3e klasse.

Kortom: drie jaar waarin de selectie en ik het uiterste uit onszelf gehaald hebben.

En nog een speciaal woord van dank aan Pierre Geraerds.
Pierre was mijn voorganger als trainer, werd in mijn eerste jaar voorzitter van de club en is drie jaar mijn assistent geweest op de trainingen op donderdag.
Een unieke combinatie, omdat we totaal verschillende persoonlijkheden waren maar het heeft heel goed gewerkt.

6. Vanwaar de keuze om te stoppen op 48-jarige leeftijd?
Om een aantal redenen:
Ten eerste was ik het plezier verloren bij de laatste club waar ik heb gewerkt. Ten tweede kreeg ik steeds meer last van fysieke problemen; last van mijn knie en in mijn linkerenkel zit geen kraakbeen meer, waardoor ik na elke training rond liep alsof ik een steentje in mijn schoen had zitten. Ten derde heb ik ruim 30 jaar in het amateurvoetbal gezeten, ben altijd dinsdag- donderdag- en zondags aanwezig geweest en dacht erover om een sabatical jaartje te nemen en dan te kijken of er nog iets leuks op mijn pad zou komen. Er zijn ook zeker nog wel contacten geweest, maar het jaartje vrij is me zo goed bevallen dat ik besloten heb dat het mooi is geweest na al die jaren.

7. Last van het zogeheten zwarte gat?
Nee hier heb ik niet echt last van gehad. De eerste maanden misschien nog wel op zondag, maar ook dat is eigenlijk vrij snel verdwenen.
Ik heb na al die jaren natuurlijk ook veel meer vrije tijd en die besteed ik dan ook prima.

Samen met Mariëlla ga ik meerdere keren per jaar op vakantie en we maken ook regelmatig stedentrips. We zijn onlangs nog vier dagen naar Wenen geweest en zo komen we onze tijd wel door.

8. Hoe vul je je zondagen nu in?
Bij goed weer pikken we zo'n zes keer per jaar een leuke wedstrijd uit om te gaan kijken. Dit zijn over het algemeen wel wedstrijden van clubs waar ik als trainer heb gewerkt.
In de winterperiode vaak op de bank wedstrijden op Foxsports kijken met een biertje, wijntje en wat lekkers op tafel. Gewoon lekker rustig aan doen.

9. Volg je het amateurvoetbal nog op de voet?
Niet echt op de voet, maar kijk nog wel naar de uitslagen op amateurvoetbaleindhoven.nl.

10. Gaan we Twan van Tuyl nog eens terug zien op de voetbalvelden als trainer?
Ik heb in al die jaren in de amateurwereld ontzettend veel plezier gehad, heel veel gelachen en meegemaakt en er 3 echte vrienden aan over gehouden: Michel Klaassen, Erwin Raaijmakers en Ruud van der Aa, maar het leven wat we nu leiden bevalt ons uitstekend!

© 2021 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Ronald Dekkers
27 maart 21:04
Hey skippiebalgezicht,
ja wat waren dat toch mooie tijden. De tijden van toen zal de generatie van nu nooit meemaken wat ze ook zeggen. Mooi idd om daar ,onder het genot van een biertje , het weer eens over te hebben in een of ander kantinetje . cheers Ronald
Toon van Veen
20 maart 18:43
Mooi stukje Twan. Wat hebben we veel plezier gehad,waren mooie tijden!!
Marco Van den Braken
20 maart 8:07
Wat een prachtig mens die Twan.... geweldig veel mee gelachen. Snel weer borreltje drinken samen๐Ÿบ
Rainer van bergen
19 maart 21:33
Mooi mens .!!! Prttt prttttt
Michel klaassen
19 maart 20:04
Mooi stukske maat. Wat hebben we veel plezier gehad. Gelukkig maar weinig gedronken ๐Ÿ™ˆ. Nu lekker genieten ๐Ÿ‘
Peter Raaijmakers
19 maart 19:35
Twan, mooi verhaal, heel herkenbaar.
Iedereen van onze leeftijd herkent zich hierin.
Ambro
19 maart 15:51
Mooi stukske twan, heerlijk he.
Geen verplichtingen meer๐Ÿ˜œ
Ruud van der Aa
19 maart 15:11
Heel mooi stuk Twannie! Geniet van je pensioen ๐Ÿ˜œ
Henk bruel
19 maart 14:32
Skon stukske Twan๐Ÿ‘
Jeroen Vermaas
19 maart 14:17
Mooi stukje Twan, mooie mens da ge bent. Geniet van de mooie momenten die er nog gaan komen.
Henry van adrichem
19 maart 12:38
Mooi stukske twan, hebbe nog mooie wedstrijden gespeeld, nieuw Woensel - brabantia