Terug in de tijd: Buitenspel/topper van toen: Jeroen van den Berk (2018)

Deel dit bericht via:

De competitie seizoen 2020-2021 wordt – zoals bekend- niet meer hervat. De KNVB maakte dat vorig week bekend gezien er voorlopig niet ‘volledig’ in groepsverband getraind kan worden. De Bond heeft nu een plan op tafel liggen voor het spelen van de Regio-cup waarin clubs op vriendschappelijke basis een competitie spelen. Hoe de uitwerking er uit komt te zien en wanneer deze vorm gespeeld gaat worden, is nog niet duidelijk. Alles is bepalend wanneer er weer voltallig getraind kan worden. Wordt vervolgd...

Actueel
Ondanks de huidige tijd blijven we wel actueel en wordt de website nog steeds goed bezocht. Naast de actuele berichten en interviews die we afnemen, willen we in deze vervelende en moeilijke periode gaan terugkijken in de tijd. We gaan spitten in ons archief en daar pikken we de meest gelezen en opmerkelijke interviews uit. Altijd leuk om eens terug te lezen…

We zijn vorige maand begonnen met scheidsrechter Roy Manichand. In de rubriek ‘Scheidsrechter van de maand’. We gaan nu verder met Jeroen van de Berk (54) in de rubriek ‘Buitenspel/topper van toen’ van 5 maart 2018.

Buitenspel/topper van toen: Jeroen van den Berk
05 maart 2018 07:35 Buitenspel / Topper van toen cql/#prhits:13.771hts#hqz
Toppers in het amateurvoetbal zijn er voldoende, met name eind vorige eeuw en begin deze eeuw, toen het amateurvoetbal meer centraal stond dan in de huidige tijd. Met de nieuwe ontwikkelingen is er voor de huidige amateurvoetballer meer dan alleen voetbal.

Vaak hoor je van oud-amateurvoetballers niet zo veel meer. Sommigen zijn trainer geworden en sommigen vervullen een taak binnen een club. Maar het overgrote deel is niet of nauwelijks meer betrokken bij het amateurvoetbal.

We hebben een speurtocht gemaakt in het verleden en uit de vele namen zijn we in de eerste editie begonnen met Nick van den Heuvel, daarna zijn Ritchie Schiffer, Mark Sleddens, Martijn van de Rijt, Niels van Woerkun, Paul Purchel en Maikel Kluytmans de revue gepasseerd. In deze editie is het de beurt aan Jeroen van den Berk alias 'de schele'.

Carrière
Jeroen van den Berk heeft als voetballer een groot verleden gekend bij DBS. In de jaren negentig bereikte de middenvelder met Strijpse club grote successen. Van den Berk promoveerde van de 4e klasse naar de 1e klasse en later –in het seizoen 1993-1994- werd onder trainer Noud van Buul zelfs de hoofdklasse bereikt. Na 23 jaar DBS maakte Van den Berk in 1995 de overstap naar de amateurs van PSV. Na twee seizoenen PSV/av en met twee promoties (naar de 2e klasse) op zak vertrok Van den Berk naar Veloc (het huidige VV Gestel), waar Van den Berk in zijn eerste seizoen direct het kampioenschap behaalde in de 3e klasse. Ook zijn verblijf bij Veloc duurde twee seizoenen. Na Veloc besloot Van den Berk om zijn carrière af te sluiten bij VV ACHT waar hij in 2002 met promotie naar de 3e klasse afscheid nam als eerste elftal speler. Naast het veldvoetbal is Van den Berk ook jarenlang actief geweest in de top van het zaalvoetbal.

Van den Berk was een geliefd persoon in het amateurvoetbal, runde een aantal jaren Café d'n Berk waar ieder weekend veel amateurvoetballers te vinden waren. Iedere trainer had destijds de functionele middenvelder met 'de onbetwiste schaar' graag in zijn elftal gehad.

We stellen Jeroen alias 'De Schele' een aantal vragen over het leven na het voetbal als 1e elftalspeler.

Stel je even nader voor aan het Amateurvoetbaleindhoven-publiek:
Ik ben 50 jaar geleden geboren in Strijp en was de vijfde uit een gezin van zes kinderen waarvan het verschil tussen de oudste en de jongste acht jaar is. Een heel warm en hecht gezin wat nog steeds resulteert in gezellige avonden.
Het is ook een echte voetbalfamilie met ons Pa en ome Ad voor DBS, ome Gerard (FC Eindhoven), ome Sjaak (Brabantia), ome Henk en ome Sjef (Knegselse Boys), ome Piet (Hoogeloon), ome Wim eerst topscheidsrechter en later voorzitter van Rood Wit V en neef Adrie die nog betaald voetbal heeft gespeeld.

Een van de mooiste tijden bij DBS was dat we met zeven neven uit twee gezinnen -en met de vaders in het bestuur- in de selectie speelde. We verbasterden DBS dan ook naar 'Door Berk Sterk' hahaha....

DBS
Toen ik vijf was startte ome Ad met de jeugd van DBS met bijna allemaal jongens van de Zeelsterstraat en de Olympialaan. Dit bleek een gouden lichting, want we zijn wel tien keer kampioen geworden.
Al op jonge leeftijd kwam ik bij het eerste elftal (4de klasse) wat toen bestond uit ervaren rotten die al veel meegemaakt hadden op het veld en in de top van het zaalvoetbal. Dit waren onder andere Piet van Breugel, Herman Westerterp, Wim Dielissen, Jos van de Laar, Harrie van de Wildenberg, Arno Tines en Harrie van Elderen. Binnen no-time was ik als voetballer en als mens volwassen door hun coaching op mentaal en tactisch gebied. Binnen tien jaar stond ik met DBS in de hoofdklasse(toen nog het hoogst haalbare) te ballen...

Ik was een jongen die TEN KOSTE VAN ALLES altijd wilde winnen. Dit in combinatie met heel veel lachen en gezelligheid.

PSV/av
Na een jaar hoofdklasse begon ik Café D'n Berk en leek het mij beter om een paar klasse lager te gaan voetballen bij amateurs van PSV. Het café werd op zondagavond een begrip voor het amateurvoetbal. Selectiespelers van wel zeven acht verenigingen waren hier dan te vinden om tot in de late uurtjes over voetbal te zeveren...

Bij PSV av had ik twee geweldige jaren onder trainer Jan Paaijmans met een promotie, een kampioenschap en heel veel lachen.. hier kan ik een boek over schrijven..
Klein voorbeeldje: We spelen uit bij Valkenswaard en Trevor Pattenden scoort vanaf de zestienmeter met een halve omhaal in de kruising. Jan Paaijmans begint te rennen langs de lijn met zijn armen in de lucht..... hij schreeuwt het uit van blijdschap totdat iemand hem verteld dat het een eigen goal was..... hij heeft Trevor toen meteen gewisseld hahaha...(sorry Trevor)

Veloc
Na PSV/av ben ik voor twee jaar naar Veloc gegaan, omdat mijn neef Goeran van den Heuvel daar zijn trainerscarrière startte en ik hem wilde helpen. Dit resulteerde meteen in een kampioenschap naar de tweede klasse. Wat ik niet meer vergeet is dat wij een belangrijke uitwedstrijd speelde tegen Nuenen (met Noud van Buul als trainer) en in een duel mijn lens verlies. Ik loop naar Goeran met de mededeling dat ik niet verder kon, omdat ik geen reserve lens bij had en niets meer zag. Hij vraagt aan mij wat de sterkte was van mijn lens en ik zeg -4,5. Oh zegt hij dan pak mijn lens maar en haalt langs de lijn zijn lens van zijn oog en geeft die aan mij. Ik doe die lens in en zeg dat het geen zak helpt. Jawel zegt ie dat trekt zo wel bij en nu de wei in en die pot winnen, ik bleef niets zien en Harrie van de Boomen coacht mij door de wedstrijd heen haha. We wonnen alle duels achterin en namen 3 punten mee naar huis.
Na de wedstrijd vraag ik aan Goeran wat voor sterkte zijn lens was en hij verteld doodleuk +2, hahaha...

ACHT
Na Veloc heb ik een seizoen bij DBS in een lager team gespeeld met jongens die twee keer in de week in mijn Café kwamen. Ook hier een kampioenschap.

Toch kon ik het niet laten en ben ik nog naar VV Acht gegaan en zijn we dat jaar gepromoveerd naar de derde klasse onder Eric vd Palen (helaas geen foto van te vinden)

DBS 5
Nu voetbal ik al zo'n vijftien jaar in DBS 5 met familie en vrienden wat ook al vele kampioenschappen heeft opgeleverd. Ook dit jaar staan we weer bovenaan al ben ik voortaan wel veel geblesseerd haha..

Klik hier voor portretvideo  familie van den Berk bij DBS 5.

Tijdens de beginperiode van DBS 5 ben ik iedere jaar nog wel eens teruggekeerd in het eerste elftal om te helpen. Mark den Brok zal mij wel niet meer vergeten hahaha.. een keer thuis tegen Geldrop heb ik heel zijn rustspeech verpest door een kwartier lang te moeten kotsen (horeca haha) Hij wisselde nog drie keer, maar ik mocht er niet uit.

Uit bij Panningen toen hij voor de wedstrijd na de warming up de puntjes op de i wilde zetten en hij mij kwijt was. De wc zat midden in het kleedlokaal en toen ik mijn naam hoorde gooide ik de deur open en zat midden tussen de jongens heerlijk te spetteren hahaha... Ook die wedstrijd wonnen we.

De laatste keer was samen met Ernest Faber ik was toen ronde de 40 jaar. De trainer van Bladel was hier volgens mij niet blij mee haha..
Verder heb ik nog wat wedstrijden gespeeld met Legendary PSV, wat toch wel super mooi was om met Nilis, Wouters en Van Aerle etc. te mogen voetballen.

Zaal
Ook in de zaal was ik vroeg begonnen. Eerst bij DBS wat resulteerde in drie kampioenschappen. Daarna KW Tongelreep wat later KW Marco-Fit werd. Hiermee haalden wij de eredivisie. Wat een fantastische tijd was dat.
Later heb ik nog vele jaren bij VDL mogen voetballen waar we onder andere de district beker van Zuid 1 wonnen. Een hechte groep die onder Jos de Wit prachtige tijden heeft gehad. En niet te vergeten de zaalvoetbal toernooien in Llorret de Mar waar we twee keer de cup omhoog hebben mogen houden.

Verder ben ik de gelukkige en trotse vader van Fleur (9) en Teun (7)

Wat doe je nu in het dagelijks leven:
Momenteel zit ik tussen twee banen in (klinkt beter als werkeloos). Na lange tijd in de horeca ben ik bij Leapp eerst anderhalf jaar Storemanager geweest en daarna nog drie jaar Retail Manager. Ik ben nu op zoek naar een nieuwe uitdaging. Dus wie zoekt er nog een winnaar? Neem gerust contact en stuur een mail naar info@amateurvoetbaleindhoven.nl.

Je bent nog direct betrokken geweest na je actieve loopbaan als assistent-trainer bij DBS, Gestel en RKVVO. Hoe beviel het trainerschap in de huidige tijd van het amateurvoetbal:
Heel erg goed. Het was natuurlijk heel erg wennen, omdat je zelf het niet meer in de hand hebt nadat het eerste fluitsignaal klinkt. Ik was als voetballer nooit zenuwachtig, maar als 'assie' werd ik gek. Wat me opvalt is dat er bijna geen oudere voetballers meer zijn. Vaak is de oudste 28 jaar met uitzonderingen daar gelaten. Voor mij als 'manneke' werd ik destijds bij DBS opgevoed door mijn medespelers en niet door de trainer. Tegenwoordig hoort dit bij het pakket van de trainer. Daarom is een assistent-trainer ook zo belangrijk in het huidige voetbal. Wat me ook opvalt is dat ze tegenwoordig alles pikken van elkaar buiten het veld, maar als iemand in de wedstrijd iets zegt wordt dit niet gepikt. De hiërarchie en het respect hiervoor is vaak ver te zoeken. Ook wordt er na een donderdag-training of voor een wedstrijd niet meer met elkaar over voetbal geluld. Wij wonnen vaak onze wedstrijden op die momenten. Waar ik ook moeite mee heb is dat ze maar op vakantie gaan wanneer ze zin hebben. Ze hebben gelijk, maar dat maakt alles extra moeilijk voor een trainer.
Het mooie van het trainerschap is om ieder individu beter te laten functioneren in het groepsproces. Je kan niet meer iedereen hetzelfde behandelen om tot betere resultaten te komen.

De jaren bij Gestel met Goeran en RKVVO met Eric van der Palen waren twee totaal verschillende groepsprocessen, maar uiteindelijk leverde het een kampioenschap en een promotie op. Geweldig mooie jaren.

Zien we Jeroen van den Berk nog eens terug als trainer bij een club:
Nee niet als hoofdtrainer, ik ben echt een assistent-trainer. Dat zou misschien nog wel een keer kunnen gebeuren. De tijd zal het uitwijzen.

Volg je het amateurvoetbal (met name 1e elftallen) nog op de voet:
Toen ik assie was wel, maar nu met een schuin oog. Meer de clubs waar een bekende voetbalt of trainer is.

Hoogtepunten als 1e elftal speler (veld en zaal):
Dat zijn er natuurlijk heel veel geweest, maar het kampioenschap naar de hoofdklasse (veld) en het kampioenschap naar de eredivisie (zaal) springen er wel uit.

Dieptepunten als 1e elftal speler:
Het eerste jaar in de hoofdklasse werden we vijfde. Ik was nog nooit zo laag geëindigd hahaha...

Meest bijgebleven spelers uit je spelersloopbaan:
Eerst wil ik sorry zeggen voor degene die ik niet noem, want je hebt iedereen nodig om resultaat te behalen...

Bij DBS
Ik heb er al een aantal genoemd, maar wil er nog een paar aan toe voegen. Als eerste natuurlijk Does van Veen waar ik negen jaar mee op het veld en in de zaal heb mogen ballen. Hij zag mij meer als zijn vrouw hahaha... wat een winnaar was dat.
Mijn neef Jean Paul vd Berk, technisch en slim. Maar ook Rob Landsbergen, Angelo van de Heuvel, 'De tank' John van den Dungen, Jeroen Schoenmakers, Humphrie Schiffer, Frans Verbeek, Johan Rijkers en Robbedoes Visser, eigenlijk te veel om op te noemen. Allemaal toppers. En natuurlijk Toon van Helmond in de goal wat een kanjer was dat. En niet te vergeten winnaar Toon van Veen, die het stokje in de goal overnam.
Bij PSV av:
Erwin Raaijmakers (De Raaij) natuurlijk, de enige speler in het amateurvoetbal die met de bal mocht lopen wat bijna altijd een man meer situatie opleverde. Maar ook Kees Raaijmakers, Ramses Schaffer, Henk Bruel, Niels Aarts, Harrie Bogers etc. Ook allemaal toppers..

Bij Veloc:
Mijn neef Nicky van de Heuvel, de enigste speler die je af moest remmen haha, maar ook Frank Blatter, Kees Ploegsma, De Raaij, Harrie van de Boomen, Jan Siepel, Herman Claes etc..

Bij VV Acht:
Dennis Asveld een echte snelle rechtsbuiten met een geweldige voorzet, maar ook Wim Bruinaers, Evert Spitters, De Raaij, Michel en Dennis Klaassen etc....

Meest bijgebleven trainers uit je spelersloopbaan:
Noud van Buul super gedreven en een fijn persoon, maar vaak dachten wij 'die mens is niet goed' hahaha... Hij was wel altijd de eerste die een rondje gaf na de wedstrijd, ook niet onbelangrijk.

Harrie van de Wildenberg, een mooie mens, eerlijk en heel duidelijk, maar ook een trainer waar je veel mee kon lachen.

Jan Paaijmans, blij dat ik twee jaar onder hem heb gevoetbald. Ik heb het al eerder verteld dat ik een boek kan schrijven over deze periode. Wat een kerel was dat.

Goeran van de Heuvel, een jonge trainer die toen al als geen ander de wedstrijd kon lezen. Een topper in het anticiperen of het nu op de training was of in de wedstrijd. Ik vind dat hij hoger moet trainen.

Eric van der Palen, een hele sociale trainer die altijd bezig is om spelers beter te maken. Een prachtige vent.

Tot slot

Wie zou zie je graag willen zien in deze rubriek:
Erwin Raaijmakers(kijk maar hoe jullie dit gaan regelen op de redactie).

© 2021 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Joep van der Heiden
11 maart 22:26
Mooi verhaal Jeroen, we hebben 1 jaar samen gespeeld bij PSV/av, genoten van je en fijn dat ik de bal altijd vlug bij Erwt kom inleveren. Hopelijk dat je weer vlug een mooie baan vindt.
Harold
11 maart 21:11
Super team van Marco Fit dat kampioen werd en naar de eredivisie promoveerde.

met o.a Jeroen vd berk, Does van Veen, Jean Paul vd berk, Jeroen rooijakkers, Andoni Urresti, Jurgen Pinckers en coach Jos Dijkstra. wat een Top tijden met een volle sporthal in strijp.
Brinkman
11 maart 14:59
Weer leuk om het nog is te lezen. Mooi verhaal Jeroen, het gaat je goed!
Andre Coensen
11 maart 14:21
Toppert
Cees Arkel Van
11 maart 14:19
Tandje erbij. Top vent!
Ross van Piere
11 maart 14:18
Geweldig verhaal van unne prachtige mens top
Nicole Geven
11 maart 14:17
Skon stukske, Jeroen
Marco Van den Braken
11 maart 12:43
Schele dit blijft een successtory....geweldige tijd, mooie mens, top familie
Rini Jansen
11 maart 7:02
RKGSV vergeten Jeroen ??
Johan Brugman
10 maart 19:11
Super leuk en mooi verhaal Jeroen
Eric Jansen
10 maart 17:51
Mooi stuk Jeroen!!!
Roy Vermeulen
10 maart 17:51
Topper
Irma Van Den Berk
10 maart 17:50
Mooi stuk, mooie tijden
Willem-Jan Schampers
10 maart 15:20
Goed idee Jeroen! Tijd dat we Raaij eens aan de tand voelen. Of hij niet veel te weinig uit zijn carrière heeft gehaald?!
Walter Gortemuller
10 maart 14:29
Wereldgozer Jeroentje
John van den Eijnde
10 maart 14:26
Geweldige vent die schele van dbs.
Alles heb ik als trouwe supporter van het 1e elftal mee mogen maken.
Van de 4e naar de hoofdklasse.
Heel wat biertjes weg gelaaien zowel in Den Beste Stek als bij De Ketel van Kees.
Jammer dat de echte broederschap van toen bij de club haast niet meer bestaat.
Bij DBS was iedereen lid van 1 grote familie.
Batuhan Gunuc
10 maart 14:21
Geweldig mens! Bedankt voor de fantastische jaren als “assie” bij Gestel
Erik Franc
10 maart 14:20
Mooie kerel de schele, leuke wedstrijden met hem mogen spelen. Altijd met veel lachen
Vledder
10 maart 13:35
Mooie mens die Schele!