SV Laar heeft het record van 56 competitiewedstrijden ongeslagen, maar wil meer!

Deelacties:

´De naam is klein, maar de daden zijn groot´

Over twee weken gaat de competitie weer van start. De vraag is dan altijd welke ploegen gaan spelen voor het kampioenschap en welke voor degradatie, maar ook: hoe zullen de nieuwkomers het gaan doen. In dit artikel gaat de aandacht uit naar een ploeg uit Weert, een ploeg die de afgelopen twee seizoenen veel indruk maakte in het amateurvoetbal.

(Door Peter Bussers) Het ´kleine´ SV Laar schreef namelijk historie en verbaasde vriend en vijand. SV Laar pakte twee jaar op rij het kampioenschap en promoveerde zodoende van de 4e naar de 2e Klasse! Is dat zo bijzonder? Nou nee, dat misschien niet maar wel het feit dat het reeds 56 reguliere competitiewedstrijden ongeslagen is en daarmee het record van ongeslagen wedstrijden overnam van SVV Schiedam.

Een ploeg uit Weert dat 2e Klasse speelt is dat zo bijzonder? Nee, gelet op het aantal inwoners van Weert, ruim 51.000, mag je dat misschien wel vrij normaal vinden. De meeste voetballiefhebbers zullen hierbij dan ook direct denken aan het roemruchte Wilhelmina’08 dat in de tachtiger/negentiger jaren veelal op hoofdklasse niveau uitkwam. Wilhelmina’08 is echter niet meer de club van vroeger en komt momenteel ook uit in de 2e Klasse.

Maar komend seizoen zal er nog een tweede ploeg vanuit Weert, dat in totaal maar liefst negen verenigingen herbergt, actief zijn in die 2e Klasse. En dat mag je wel speciaal noemen. We hebben het hier natuurlijk over dat kleine leuke clubje SV Laar, de oranje-zwarten uit Weert. SV Laar heeft momenteel 650 leden en beschikt over zes seniorenelftallen en vierentwintig juniorenteams. SV Laar werd altijd gezien als dat ‘boerenclubje’ maar daar is inmiddels wel verandering in gekomen weet ook Tom Reemers die maar liefst vijftien seizoenen in het eerste elftal speelde en viermaal (waaronder twee kampioenschappen) wist te promoveren naar de 2e Klasse. Tom: ”Ja dat klopt, wij werden inderdaad gezien als dat boerenclubje uit Weert maar je kunt wel stellen dat er de laatste jaren heel wat is veranderd. In mijn ogen zijn wij een goed georganiseerde, gezellige en gezonde club waar wij de zaken inmiddels goed op orde hebben. En dat zie je terug over de gehele vereniging maar zeker ook wat betreft de resultaten.”

Oud-speler en huidig teammanager van Laar 1 Roel Beeren kan dat alleen maar beamen. ”De resultaten zijn inderdaad goed maar ik zie meer leuke en goede dingen gebeuren. Neem bijvoorbeeld onze kantine die na allerlei lekkages, kapotte tegels etc nu bijna volledig is opgeknapt.”

(Kampioenschap 3e klasse seizoen 2022-2023)

SV Laar speelde in het verleden vooral in de 4e of 5e Klasse. In het seizoen 2013-2014 pakte Laar echter met groot machtsvertoon het kampioenschap in de 4e Klasse en mocht het voor het eerst sinds lange tijd, na ruim dertig jaar, uitkomen in de 3e Klasse. De oranje-zwarten zaten in een flow en sloten het daaropvolgende jaar met een keurige vierde plaats af wat recht gaf op een plek in de nacompetitie. Daarin schakelde Laar allereerst Rood Wit’62 uit waarna het in de finale over twee wedstrijden en na strafschoppen te sterk was voor Sportclub Irene. Een wonder was geschied. Het kleine Laar promoveerde na bijna vijftig jaar terug naar de 2e Klasse. Kon men lang genieten? Nee om heel eerlijk te zijn; SV Laar had op dat niveau niets te zoeken en dat bleek wel uit de cijfers. Het won slechts één duel en behaalde in totaal slechts tien punten.

Na de degradatie uit de 2e Klasse had het team van de toenmalige trainer Eric Caasenbrood nog één goed seizoen waarin het ook een periode pakte. Maar daarna waren de tropenjaren voorbij. Spelers verlieten de club of hingen de voetbalschoenen aan de wilgen. Het zag er allemaal niet meer zo goed uit en Laar vocht tegen degradatie. In het seizoen 2019-2020 keerde het dan ook terug naar de voor hen vertrouwde 4e Klasse.

In het seizoen 2020-2021 kwam trainer Gionni Peluso en vanaf dat moment gebeurde er van alles binnen de vereniging weet ook teammanager Roel Beeren. ”Toen Gionni kwam heeft hij eigenlijk een uitgedunde spelersgroep met weinig zelfvertrouwen aangetroffen. Gionni deed binnen de club navraag wie er allemaal was vertrokken en wie er waren gestopt. Hij heeft ze vervolgens allemaal benaderd.”

En met succes kun je wel zeggen. Twee jaar geleden kwam Folkert van Gansenwinkel terug van Veritas en keerden ook Mitchell Sonneville en Wessel Adriaans (Wilhelmina’08) terug op het oude nest terwijl Yannick de Heij weer besloot zijn voetbalschoenen aan te trekken. De selectie werd verder aangevuld met enkele jeugdspelers (Stijn Jacobs, Stijn van Meerwijk en Julian van Dooren) en met Jurre Neijnens (Fortuna A1), Collin van Hove (DESM A1) en keeper Mike Betting (Merefeldia).

Het team van coach Gionni kreeg dus een flinke boost en geraakte wederom in een flow. Steeds meer oud-spelers keerden ook terug. Zo kwamen de talentvolle Rik Teunissen (Sportclub Susteren en Fortuna) en Philipe Schonkeren (Heythuysen) eveneens over.

Coach Peluso had het goed voor elkaar en zag een team dat groeide en onverslaanbaar bleek. De resultaten waren enorm indrukwekkend, huiveringwekkend kun je gerust zeggen. In het coronajaar wist Laar tweemaal te zegevieren en speelde het eenmaal gelijk. Een jaar later pakte Laar het kampioenschap in de 4e Klasse D door alle wedstrijden te winnen en een doelsaldo te produceren van 136 doelpunten voor en slechts 14 tegen! Vorig seizoen denderde de oranje-zwarte machine vrolijk door en was het niet af te stoppen. Laar won 25 van de 26 wedstrijden en speelde op 30 oktober 2022 alleen gelijk tegen Helden (1-1). Het doelsaldo 81-11. Waanzinnig!

Zet je alle cijfers nog een keer op een rijtje dan kun je het haast niet geloven. Laar is sinds 8 maart 2020 ongeslagen. Het speelde 56 competitiewedstrijden waarvan het er maar liefst 54 wist te winnen. Laar scoorde in die wedstrijden 232 doelpunten en kreeg er slechts 29 tegen. De laatste nederlaag leed het op 1 maart 2020 uit tegen SSE dat derde stond bij het afbreken van de competitie. Maar ook voor die nederlaag was Laar al enige tijd ongeslagen. Laar won tussen 2 december 2019 en 1 maart 2020 vier van haar vijf wedstrijden en speelde eenmaal gelijk. Eindconclusie: sinds 2 december 2019 speelde Laar 62 wedstrijden waarvan het er 58 wist te winnen, driemaal gelijk te spelen en slechts eenmaal verloor.

Met deze indrukwekkende cijfers mag Laar zich komend seizoen gaan bewijzen in de 2e Klasse. Gaat Laar net als de eerste twee keer in de 2e Klasse wederom direct degraderen of zou het ook hoge ogen kunnen gaan gooien in deze 2e Klasse? Dat laatste lijkt er sterk op. Laar, dat zich voor dit seizoen versterkt zag worden met drie spelers van MMC Weert (Chadly Quadi, Dino Julicher en Steven Boelaars), een speler van Wilhelmina’08 (Sven Peeters), van EVV (Jordi Beelen) en Brevendia (Sil Wolters) beleefde een goede voorbereiding met o.a. een 1-4 oefenoverwinning op eersteklasser Someren. Daarnaast wist het afgelopen zondag voor de beker tegen eveneens tweedeklasser Maastricht West met maar liefst 0-5 te winnen.

(Kampioenschap 4e klasse seizoen 2021-2022)

De supporters van de SV Laar kijken dan ook weer reikhalzend uit naar de wedstrijden van haar eerste elftal en misschien vooral ook naar de ontmoetingen met DE club van Weert Wilhelmina’08. Zo ook oud-speler Tom Reemers die momenteel lid is van de commissie voetbalzaken en verder gemoeid is met de club van 50 en de activiteiten binnen SV Laar. Tom: “We kijken er zeker naar uit. Het is momenteel heerlijk vertoeven bij ons cluppie waar dus alles voor de wind lijkt te gaan. Ons eerste elftal dat top draait, ons tweede elftal dat netjes 1e Klasse speelt en de jeugd dat al jarenlang hoofdklasse of zelfs divisie speelt. Verder is de publieke belangstelling ook enorm toegenomen de laatste jaren, deels door de social media maar natuurlijk vooral door de prestaties van ons eerste elftal.

(De nieuwelingen van SV Laar voor het seizoen 2023-2024)

Wij kijken dan ook enorm uit naar de wedstrijden tegen Wilhelmina’08. Eerst hadden wij de vele derby’s met DESM, FC Oda en MMC Weert en die waren al speciaal doordat clubs op steenworp afstand van elkaar liggen en waarbij de spelers en de supporters elkaar goed kennen. Maar de wedstrijden komend seizoen tegen Wilhelmina’08 leven wel heel erg hier. In het verleden waren wij nooit opgewassen tegen DE club van Weert maar nu hebben wij hoop op een beter resultaat. Wij willen ons heel graag laten zien aan het Weerter publiek.”

De laatste keer dat beide ploegen elkaar overigens troffen was in de 2e Klasse in het seizoen 2015-2016. Laar verloor toen op 1 mei thuis van Wilhelmina’08 met 2-4. Eerder dat seizoen, in de openingswedstrijd, was Wilhelmina’08 in eigen huis ook al met 2-0 te sterk.

De voorspellingen voor komend seizoen? Tom: ”Wij hebben eerlijk gezegd geen idee wat het niveau van de competitie zal zijn maar wij hebben er veel zin om ons te meten met de ploegen uit de sterke Brabantse 2e Klasse.”

SV Laar zal de competitie openen op 24 september met een thuisduel tegen het vorig seizoen gedegradeerde FC Eindhoven/av.

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


frans van de port
14 september 13:09
als we maar niet degraderen uit de 2e klasse. maar dat geloof ik nooit met dit geweldig team. en als we maar 2 keer winnen van wilhelmina dan is het een uitstekend seizoen.
Frank
10 september 23:01
en vandaag wéér gewonnen, 7-0
Frank
09 september 18:00
Een prachtige, gezellige vereniging. Wat hier de laatste jaren gebeurd is, is iets om trots op te zijn. Goed beleid vanaf de jeugd zoals Tom al aangeeft. Ben benieuwd wat het seizoen gaat brengen in een mooie maar pittige 2e klasse. SUCCES!!!!!!
henk
09 september 9:49
wat ik hier heb gelezen over jullie is geweldig en mogen jullie gerust trots zijn op de vereniging
Liefhebber en fan
08 september 13:31
Wederom een leuk verhaal. Altijd weer leuk om deze diepgaaande artikelen te lezen.
@volger
08 september 11:51
Ik hoorde dit onlangs ook al ergens. In Weert zie je met regelmaat verschuivingen met betrekking tot spelers. Die spelen graag zo hoog mogelijk of gaan weg als ze te weinig perspectief zien. Nagenoeg alles wat bij Laar in de selectie speelt heeft al ooit bij SV Laar in de jeugd gespeeld of heeft een sterke binding met SV Laar. Het is dus zeker niet zo dat SV Laar allerlei mensen van buitenaf heeft aangetrokken of actief is gaan werven. De trainer heeft initieel mensen benaderd die voorheen bij SV Laar hebben gespeeld. Volgens mij is dat gewoon slim handelen.
Jeroen Dallee
08 september 11:51
SV Laar een mooie club. Het is te hopen dat dit niet voor korte duur, na het huidige record wat ze in handen hebben. Mooi V-verhaal.
Volger
08 september 10:03
SV Laar doet het uitstekend maar vergeet niet dat daar ieder seizoen ook een aantal spelers komen om het team te versterken. Maar nogmaals een TOPPRESTATIE!
Servo
08 september 9:42
Sv Laar is inderdaad een goed team. Vorig seizoen voor de beker tegen gespeeld en was een van de betere teams waar wij de laatste jaren tegen gespeeld hebben. Hebben ook een goede staf erop staan. Denk ook dat ze hoge ogen gaan gooien dit seizoen. Succes !
Wil
08 september 8:29
Erg leuk artikel Peter. afzender: een sv Laar ‘boer’) 😉.