Sterke come backĀ  UNA van 0-2 naar 2-2

Ook vandaag was het met UNA niet veel anders dan gewoonlijk: een sterke start met aanvalsgetint spel en al gauw diverse goeie scoringskansen.

(door Thieu Vlemmix) Het rendement, ook zoals dikwijls het geval is: nihil. Na een stief kwartiertje was het woord vervolgens aan de bezoekers uit Beverwijk en dat loog er niet om. Amper een half uur later stond er namelijk een stand van 0-2 op het scorebord. Uiteindelijk zou het - na een vechtlustige tweede helft en wat wissels - nog enigszins goed komen met UNA (2-2).

Binnen de UNA-geledingen was het de afgelopen week ‘t belangrijkste nieuws en gesprek van de dag: beide van Boekels stoppen aan het einde van dit seizoen met voetbal op UNA’s hoogste niveau. Ze hebben de Zeelster aanhang jarenlang veel moois gebracht. Rob met 10 jaar, en Niek de afgelopen 17 jaar in UNA 1. Aan hun lange en rijke carrières op hoog niveau komt dus over een paar maanden een eind. Natuurlijk hing dat al een beetje in de lucht, maar toch. Hopelijk kunnen ze er nog wel een leuk slot aan breien.

Rob zat, na een lange afwezigheid, vorige week in Gorcum weer op de bank (op de foto heeft hij in 2021 zojuist de 2-1 gescoord thuis tegen HSC). De inbreng van de behendige en regelmatig scorende aanvaller was, vanwege een blessure, dit voetbaljaar helaas sportief magertjes. Vandaag zou hij echter alsnog van zich doen spreken. Broer Niek toonde zich sinds zijn zoveelste terugkeer na een lange blessuretijd, dit seizoen nog weken achtereen de grote aanjager en uitblinker binnen het eerste elftal.

Totdat ….een nieuwe blessure in december uit bij OJC hem wederom uitschakelde. Met zijn dominante, karaktervolle spel en daarnaast de veelzijdige inzetbaarheid (centrale verdediger, middenvelder of aanvaller) was hij ook dit seizoen voor de ploeg dus nog van grote waarde. Ik herinner me bijvoorbeeld een maand of vier terug, de uitwedstrijd bij Dongen. Trainer Harrie Gommans vertelde me vóór de aftrap dat hij Niek een vrije rol had toebedacht. Mijn aanvankelijke verbazing, sloeg tijdens de wedstrijd om in bewondering: hij blonk ook in die rol uit. Eind 2022 sloeg het blessurespook echter opnieuw toe. Het ga jullie goed mannen.

Tiktak
Dan nu over de 24e wedstrijd van dit seizoen. Zowel de nederlaag thuis tegen Baronie als die bij Unitas de voorbije weken, passen niet bij UNA’s kwaliteiten. Zoals al aangegeven, begon UNA vandaag wederom voor het oog prima. Maar het tiktak spelletje van Boogers c.s. had na 20 minuten, ondanks diverse goeie scoringsmogelijkheden, nog niks opgeleverd. En uit het niets sloegen plots de bezoekers toe. Een gelanceerde Nigel Daniels, de uitglijdende Louisben Jagt en de rechterspits van DEM schoot raak: 0-1. Vervolgens benutte de ploeg uit Beverwijk een aantal malen de zeeën van ruimte benutten achter een opgedrongen UNA-verdediging. Na een half uur beging Bassou Boulghalgh een overtreding op de achterlijn: penalty en Thom de Vries schoot de bezoekers zelfs naar 0-2.

Na de pauze kwam er een ander UNA op het veld. Zo zorgde de vervanging van spits Juul Respen door een uitstekend Abdiaziz Dahir, voor stukken meer beroering bij de bezoekers achterin. Met name zijn initiatieven (met onder andere een schot dat door keeper Swen Verswijveren werd gekeerd en een aantal dreigende acties), brachten UNA weer volledig in de wedstrijd.

Ook de inbreng van Samuel Franssen deed de vechtlust bij UNA goed. Zo goed, dat een overtreding door Thom de Vries binnen de zestien op Max van den Akker, een penalty opleverde. Sten Senders wist daar wel raad mee: 1-2 en UNA was weer in de wedstrijd, die nu een pittig karakter kreeg.

Na de vervanging van Bassou Boulghalgh door Noël van Gerven (72e minuut) ging UNA definitief op jacht naar de gelijkmaker. En die kwam er. Maar eerst ging coach Harrie Gommans (tien minuten voor tijd) puur op de aanvallende toer met de vervanging van verdediger Yoeri Sijbers door aanvaller…. Rob van Boekel. Het rendement was perfect: Rob van Boekel stond met een briljante pass binnendoor op Brian Boogers aan de basis en Max van de Akker aan de afronding, van een pracht van een aanval: 2-2.

Een vechtlustig UNA pakte terecht nog een punt, na teleurstellend verlopen eerste helft.