Sterk gemotiveerd UNA hervindt ritme: volle winst in Den Haag

De start van UNA op Nieuw Hanenberg was flitsend. En eigenlijk had het daarom na een dertigtal seconden al 0-1 moeten zijn. De pass van Jeroen van Schoonhoven op Brian Boogers bracht de aanvoerder in riante positie, maar hij gunde Sten Senders de afronding. Helaas was z’n pass veel te diep.

Door Theiu Vlemmix
Ook daarna viel er een goed en gemotiveerd UNA te zien. Maar gaandeweg nam de thuisploeg, met snelle en gevaarlijke aanvallers als Joshua Emega en Alexander Verhagen de la Fuenta, regelmatig de regie over en er ontstonden diverse gevaarlijke situaties voor Petar Stoskovic. Met een aantal prachtige reddingen groeide de doelman uit tot UNA’s beste man voor de rust, die aanbrak met een 0-0 stand. De tweede helft zou een heel ander verloop krijgen.

Voor de vaste uit-bezoekers van UNA zal de vertoning van vorig seizoen bij de Haagse club nog wel helder voor de geest staan. UNA was er in feite de hele wedstrijd behoorlijk wat sterker, maar kwam onverwacht met 1-0 achter. Die schade werd weliswaar hersteld met de gelijkmaker, maar tegen een zwaar op hun verdediging leunende thuisploeg (regelmatig zelfs met 11 man in eigen strafschopgebied) slaagde UNA er niet in om de volle winst te pakken. Opvallend verschijnsel: de spelers van Quick kregen bij het verlaten van het veld een staande ovatie van het thuispubliek.

Aan deze laatste uitwedstrijd van dit seizoen begon UNA met een uitbalans van 8x verlies, 4x gelijk en 4x winst. Wat de opstelling betreft, had Jeroen van Schoonhoven zijn spitspositie terecht behouden. Ook vandaag zou hij een uitstekende wedstrijd spelen. Sten Senders had zijn ziekte overwonnen en begon dus ook in de basis. Max van den Akker was wederom bankzitter.

Nog even over de eerste helft. Rhoan Boudewijns begon als rechtsachter en zou later – na het uitvallen van Tom Scheepers – centraal achterin komen. Hij deed het op beide posities prima. Eigenlijk draaide het hele elftal veel beter (gemotiveerder) dan de laatste maanden het geval was. Opvallend was ook het feit dat linksachter Louisben Jagt zijn gebruikelijke sprints naar voren in de eerste helft goeddeels achterwege liet, gebonden als hij was door zijn directe opponent. Maar dat zou veranderen. UNA was dus gaandeweg de eerste 45 minuten de regie een beetje kwijtgeraakt. Maar nu, in de tweede helft nam het meer en meer de regie weer over.

In de 76e minuut was er de doorbraak vanuit links door Louisben Jagt – die steeds brutaler ten aanval trok. De vrije trap welke volgde, leek door Jeroen van Schoonhoven binnen te worden gekopt. Maar dan was er de fabelachtige redding van Quick’s doelman Patrrick Zunderdorp. Het zou uiteindelijk uitstel van executie blijken.

Ook na een kansrijke combinatie met Juul Respen kreeg Brian Boogers de bal even later nog niet over de doellijn heen en ook de doelpoging van de net ingevallen Noah Nguyen kon nog net worden geblokkeerd. Maar vlak daarop was het eindelijk wel raak.

Daarbij was het woord nota bene aan twee UNA-verdedigers: Yoeri Sijbers speelde de bal diep op de naar voren spurtende Louisben Jagt; de uitblinker van de tweede helft doorbrak vervolgens handig de achterste linie van Quick en tenslotte ook de doelman, met een beheerst schot in de rechterbenedenhoek 0-1. En dat gaf een vandaag van begin tot eind strijdend elftal niet meer af. Een mooi kadootje toch nog voor de afscheid nemende coach Harrie Gommans, op de valreep.