Spelregelwijzigingen op een rijtje seizoen 2021-2022 door scheidsrechter Nick Ooms.

Deelacties:

De bal gaat voor alle amateurvoetballers weer rollen. In het afgelopen seizoen gooide Corona al snel roet in het eten, waardoor we maar korte tijd hebben kunnen wennen aan de gewijzigde spelregels in het seizoen 2020-2021. Ook dit seizoen zijn weer een aantal wijzigingen doorgevoerd in de spelregels. De belangrijkste wijzigingen van dit seizoen en het vorige zijn door Nick Ooms, scheidsrechter en docent arbitrage bij de KNVB, nog eens op een rijtje gezet. In dit overzicht kan overal waar gesproken wordt van man/hij natuurlijk ook vrouw/zij worden gelezen.

Er zijn een aantal puur tekstuele wijzigingen doorgevoerd en een aantal waar we op het veld allemaal niets van zullen merken. Regels over de vorm van paal en lat, VAR-protocollen en FIFA-kwaliteitsprogramma’s hebben geen invloed op de wijze waarop het spel gespeeld wordt.

Wijzigingen waar spelers wel mee te maken krijgen en die invloed hebben op het spel zijn de volgende:

De scheidsrechtersbal
Bij de scheidsrechtersbal mag alleen een speler van de partij die als laatste in balbezit was aanwezig zijn, of de doelman van de verdedigende partij wanneer de scheidsrechterbal in het strafschopgebied gegeven wordt. Alle andere spelers moeten minimaal 4 meter afstand nemen. Wanneer spelers niet de vereiste afstand van 4 meter in acht nemen bij een scheidsrechtersbal kunnen zij daarvoor een gele kaart krijgen.

Hands
Voor de beoordeling of er hands gemaakt wordt geldt voortaan dat de arm boven de oksel niet als hands wordt gezien. Een bal op de schouder is dus geen hands. Door de meeste scheidsrechters werd dit altijd al als zodanig beoordeeld, maar nu is het ook zo opgenomen in de spelregels.

In de spelregels staat nu uitdrukkelijk vermeld dat niet iedere aanraking van de bal met de hand of arm strafbaar is.

Het opzettelijk raken van de bal met de hand of arm, zoals door het bewegen van de hand of arm richting de bal is strafbaar.
Wanneer een speler het lichaam op onnatuurlijke wijze groter maakt en daarmee de bal speelt met de hand of arm is eveneens strafbaar. Hierbij moeten scheidsrechters beoordelen of de positie van de hand of arm in relatie tot de beweging van de speler in die specifieke situatie natuurlijk of onnatuurlijk is.

Het onopzettelijk spelen van de bal met de hand of arm door een aanvaller is alleen strafbaar wanneer hij zelf scoort, of onmiddellijk scoort nadat de bal zijn hand of arm heeft geraakt.
Wanneer de bal via de hand of arm van een aanvaller (onopzettelijk) bij zijn medespeler komt en deze scoort, dan wordt dit niet bestraft.

Wanneer een doelman in zijn eigen strafschopgebied de bal met de hand speelt terwijl dit niet is toegestaan ontving hij eerder nooit een persoonlijke straf (wel een spelstraf). Tegenwoordig ontvangt de doelman, wanneer het spelen van de bal met de hand het voor de 2e maal spelen van de bal betreft, hiervoor een persoonlijke straf. Wanneer een kansrijke aanval onderbroken wordt een gele kaart, wanneer een doelpunt voorkomen wordt een rode kaart. Het spel wordt hervat met een indirecte vrije schop wegens het 2 maal spelen van de bal. Deze regel was eerder wel van toepassing wanneer de doelman de bal (onreglementair) voor de 2e maal met de voet speelde.

Terugspeelregel
Dat een doelman de bal niet met de hand mag spelen wanneer deze hem doelbewust met de voet wordt toegespeeld door een medespeler weten we al langer. Een truc uithalen om deze regel te omzeilen was voor veldspelers ook al niet toegestaan. Deze regel geldt nu ook voor de doelman.

Strafschop
Wanneer een doelman bij het nemen van een strafschop een overtreding maakt (hij komt bijvoorbeeld te vroeg van de lijn) en de strafschop wordt gemist, dan wordt de strafschop alleen opnieuw genomen wanneer het missen duidelijk veroorzaakt is door de overtreding, of de strafschop is gestopt door de doelman.

Voor de eerste overtreding van een doelman bij het nemen van een strafschop krijgt hij een vermaning. Iedere volgende overtreding (bij een strafschop) in de wedstrijd levert de doelman een gele kaart op.

Wanneer de doelman en de nemer van de strafschop gelijktijdig een overtreding maken (te vroeg van de lijn komen en een ongeoorloofde schijnbeweging), dan wordt alleen de nemer bestraft met een gele kaart en een indirecte vrije schop tegen. Voorheen moesten beiden een gele kaart ontvangen en werd de strafschop over genomen. Aangenomen wordt dat de overtreding van de doelman een gevolg is van de schijnbeweging van de nemer en daarom niet bestraft moet worden.

Strafschoppenserie
Wanneer de beslissing in een wedstrijd bepaald moet worden door een strafschoppenserie, dan vervallen eerder gegeven vermaningen en gele kaarten. De wedstrijd en de strafschoppenserie worden gezien als 2 afzonderlijke onderdelen van het spel en daarom vindt men dat iedereen met de strafschoppenserie weer zonder straffen mag beginnen. Spelers die in de wedstrijd een rode kaart hebben ontvangen mogen echter niet deelnemen aan de strafschoppenserie.

Buitenspel
Wanneer een aanvaller in buitenspelpositie de bal ontving nadat deze bewust door een tegenstander is gespeeld, dan is geen sprake van buitenspel. In dergelijke gevallen wordt de situatie na het spelen van de bal door de verdediger als nieuwe spelsituatie gezien. Omdat de bal van de tegenstander komt kan een aanvaller nooit buitenspel staan. In de gewijzigde spelregels is het bewust spelen van de bal met de hand of arm hier aan toegevoegd. Dus een verdediger die opzettelijk hands maakt maar doordoor een aanvaller in buitenspelpositie in balbezit laat komen, zorgt voor een nieuwe situatie en er is geen sprake van buitenspel. De scheidsrechter kan in dat geval dus kiezen:

·   Is er direct sprake van een doelkans, dan laat hij doorvoetballen

·   Is dit niet het geval, dan kan hij de handsbal bestraffen.

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


W spraakman
29 april 18:15
Scheidsrechter bij msc te meppel. Vraag. Er word een overtreding gemaakt binnen de zestien waarvoor ik fluit maar de aanvaller scoort toch. Mag ik het doelpunt toekennen?
Eric
05 september 21:52
Hands. Tot vorig seizoen. Als bij alle bepalingen omtrent de handsbal de bal afkomstig was vanaf het eigen lichaamsdeel ( dus de bal zelf tegen je eigen hand aan schieten ) dan was er geen sprake van hands. Dat is komen te vervallen. Dus neem je bal knullig aan, stuitert deze op tegen je eigen hand of arm => hands !
Nico
04 september 9:43
bedankt goed bezig
John
02 september 15:38
Niet echt veel veranderd, maar wel duidelijk wat. Thx
Willie Timmers
02 september 13:44
Goed uitgelegd. Bedankt.