Scheidsrechter Jesse Vorstenbosch komt uit de kast ‘Het taboe moet eraan’

Deelacties:

We kregen als redactie een verzoek van scheidsrechter Jesse Vorstenbosch om aandacht te besteden aan zijn ‘coming out’. Heel moedig van de Eindhovenaar, die al negen jaar wedstrijden fluit in het amateurvoetbal. Hij wil een statement afgeven dat het geen probleem moet zijn dat een scheidsrechter homo is.

Vorstenbosch krijgt dan ook voor en tijdens de wedstrijden de vraag of hij daadwerkelijk homo is. Meestal geeft hij het bevestigde antwoord en voegt er aan toe dat hij gelukkig is. Hij wordt dan ook wel eens gekscherend betiteld als ‘de zoon van oud scheidsrechter Ignas van Swieten’.

We stellen de 26-jarige Vorstenbosch, die in 2013 het scheidsrechtersfluitje op pakte, een aantal vragen over zijn ‘coming out’. 

In welke voetbalklasse ben je scheidsrechter?
“Ik fluit momenteel op clubniveau bij een gezellige voetbal club in Eindhoven waar ik het goed  naar mijn zin heb.”

Waarom wil je een verhaal kwijt over je coming-out?
“Omdat ik het belangrijk vind dat ik als scheidsrechter mag zijn wie ik ben. Ik wil ook niet langer met een ‘geheim’ rondlopen en dat mensen de vraag stellen of ik wel of niet homo ben. Dit geeft altijd weer een spanningsveld tussen mij en de spelers op het veld en trainers en toeschouwers langs het veld.”

Heb je een dubbelleven moet leiden?
“Nee, gelukkig niet. Ik ben altijd eerlijk geweest dat ik op jongens val, als de vraag wordt gesteld. Er zijn genoeg mannen en vrouwen in het amateurvoetbal die om wat voor reden dan ook er voor kiezen om het niet kenbaar te maken. Dit als reden dat daar te veel consequenties aan zitten, waar ze niet op zitten te wachten.”

Ben je niet bang voor negatieve reacties?
“Nee, ik ben daar niet bang voor en geef daar ook niets om. Ik krijg wel eens negatieve reacties en ik wordt tijdens een wedstrijd ook weleens uitgescholden. Ik laat dit langs me heen gaan en ik reageer er niet op. Nu ik dit verhaal naar buiten breng, hoeven de mensen niet meer te gissen naar mijn geaardheid. In mijn omgeving weten ze dat ik homo ben. Ik het begin werd hier sceptisch op gereageerd, maar ondertussen accepteert iedereen het en krijg ik zelfs positieve reacties.”

Is de voetbalwereld erg homofoob?
“Ja, in Nederland valt het misschien wel mee, maar in de Afrikaanse landen en ook in de Oostbloklanden is het echt nog een taboe. Je kunt er zelfs de doodstraf voor krijgen of je wordt mishandeld door derden, die een antipathie hebben tegen homo’s.”

Ben je weleens bejegend voor je geaardheid tijdens wedstrijden?
“Ja, dat is weleens gebeurt. Dit komt ook, denk ik, dat ze niet zeker weten of ik nu homo ben ja of nee. Bij twijfel wordt je dan bejegend. Nu ze weten dat ik daadwerkelijk homo ben, wordt die bejegening minder. Dit omdat ze dan weten dat het mij niet raakt.”

Wat wil je meegeven aan degene die niet uit de kast durven te komen in het amateurvoetbal?
“Wees niet bang dat je niet wordt geaccepteerd als je uit de kast komt . Ga het niet opkroppen daar heb je zelf alleen maar mee. Je bent nu eenmaal niet de enige die homo is. Ik heb zelf ook deze stap gezet in mijn naaste omgeving. Nu maak ik het met dit interview ook kenbaar aan de buitenwereld. Ik ben gelukkig en heb een leuke relatie met een jongen.”

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Redouan
27 mei 23:45
Mooi gespreken jesse je bent een top vent
Eric pijpenseel
27 mei 23:33
Klasse gesproken jesse en jij bent wie je bent ook maar gewoon een mens
Niels
27 mei 23:30
Klasse reactie jesse gister nog toernooi met jou gefloten je bent voor mij niet meer of minder dan bijvoorbeeld erik pijpenseel je bent een goede scheidsrechter en een aardige knul
Willeke
26 mei 18:52
Goed zo Jesse, iedereen mag zijn wie hij is👍
Jeroen v der schoot
25 mei 19:06
Jesse veel S6 verder , maakt nie uit wat je bent als je maar plezier in het fluiten hebt
Trudy V Haastregt
25 mei 16:42
Daar ben je niet minder door hoor
Davy Manders
25 mei 16:42
Taboe? Gewoon jezelf Kunnen zijn…. Top Van deze jongen!!!
Julian verstegen
25 mei 12:11
Moedig en vooral goed dit interview. Hopelijk zet dit meerdere mensen aan het denken.
Ans de Wijs
25 mei 10:18
Respect hiervoor.