“Fysiopodotherapie”Podo- en fysiotherapeuten zien op drukke dagen soms wel meer dan twintig patiënten. Deze patiënten brengen leuke, uitdagende en soms ook complexe klachtenbeelden met zich mee. In deze blog beschrijven we deze keer een casus van een voetbalblessure waarbij de samenwerking tussen fysiotherapie en podotherapie elkaar perfect aanvullen.
Ontstaansmoment
Voetbalblessures zijn er in allerlei vormen en kunnen op veel verschillende manieren ontstaan. Sommige blessures ontstaan na een traumamoment, zoals een stevige botsing of een verzwikking van de enkel. Hierbij is het ontstaansmoment van de blessure duidelijk. Blessures kunnen ook ontstaan zonder een duidelijk ontstaansmoment. De oorzaak van dit soort blessures is over het algemeen niet meteen duidelijk en dus zal er een gedegen en zorgvuldig onderzoek uitgevoerd moeten worden om deze te achterhalen.
Zo ook in het geval van de patiënt die we in dit blog bespreken. Het gaat om een voetballer van begin twintig, die zich in de fysiotherapiepraktijk meldde met liesklachten die geleidelijk aan ontstaan zijn en waar hij al acht weken last van had.
Het onderzoek
Tijdens het lichamelijk onderzoek kwam er een aantal dingen naar voren. Allereerst, bleek er sprake te zijn van een ontsteking van de pees van de (adductor magnus) spier. Deze pees heeft zijn aanhechting aan het schaambeen en daardoor veroorzaakt dit irritatie aan de pees en pijn in de lies. De oorzaak van de ontsteking lag in ´de keten´. Hiermee worden alle gewrichten bedoeld die direct, of indirect, invloed hebben op de geïrriteerde pees. Zo kwam aan het licht dat de patiënt een mobiliteits-(beweeglijkheid)beperking had in het enkel- en heupgewricht en bleek na een stand analyse sprake te zijn van een platvoet. Deze problemen in de keten zorgen ervoor dat de belasting op spieren en pezen toeneemt en daardoor groeit de kans op overbelasting en irritatie van de pezen. Gezien de aanwezigheid van een platvoet en de specifieke expertise van podotherapeuten op dat gebied is besloten de samenwerking te zoeken.
Behandeling fysio
De behandeling van de fysiotherapeut was gericht op een goede mobiliteit van de gewrichten in de gehele keten. Door middel van mobiliserende technieken, in combinatie met mobiliserende huiswerkoefeningen, werden bewegingsbeperkingen in de enkel -en heupgewrichten opgeheven. Hierdoor worden de krachten die tijdens het voetballen aankomen op spieren en pezen beter opgevangen en dat vermindert de belasting op de pees van de (adductor magnus) spier.
Behandeling podotherapeut
De podotherapeutische behandeling was eveneens gericht op optimaliseren van de gehele keten. Het verschil met de fysiotherapeutische behandeling is dat de podotherapeut zich minder op de beweging maar meer op de stand van de gewrichten in de keten, en de voet in het bijzonder, richt. Door middel van een corrigerende podotherapeutische zool werd het doorzakken van het voetgewelf tegengegaan. Het gevolg hiervan is dat de knie minder naar binnen valt en het bovenbeen minder naar binnen gedraaid staat. Ook dit zorgt voor vermindering van druk op de pees van de (adductor magnus) spier.
Samenwerking
De patiënt ervaarde al snel vermindering van klachten. Na vier weken kon hij weer een deel van de groepstraining hervatten en na acht weken maakte hij zijn eerste minuten tijdens een competitiewedstrijd. Dit is het resultaat van een uitstekende samenwerking tussen twee verschillende disciplines binnen de gezondheidszorg.
Jouw reactie?