RPC bereikt finale, Brabantia daalt af naar derde klasse

Vorig seizoen speelden RPC en Brabantia driemaal tegen elkaar, één keer voor de beker en twee keer voor de competitie in de 2e klasse. Dat werden allen onderhoudende wedstrijden van twee voetballende ploegen die elkaar ook lieten voetballen.

Door Stephan Smits
Dat leek er vandaag ook op het programma te staan aangezien beide ploegen redelijk overtuigend de eerste ronde van de nacompetitie hadden overleefd. Uiteraard streed Brabantia voor behoud van de 2e klasse en wilde RPC de positieve flow van de laatste maanden gebruiken om in één seizoen weer terug te keren in de 2e klasse.

RPC begon overtuigend en zocht al vlot combinerend de aanval. Na een mooie volley van Christiaan van de Velde die gekeerd werd door doelman Fabijan Quirijns, was de volgende kans wel raak. Een zwabberend schot van Joep van de Velde van afstand was in de 19e minuut goed voor de openingstreffer. Daarna golfde het spel op en neer, maar leek RPC rustiger aan de bal en wat zekerder van zich zelf.

Na de rust klutste in de 51e minuut via het been van Patrick Philippart de 2 – 0 in het net. Een verdediger van Brabantia probeerde uit te verdedigen, maar ramde de bal hard tegen de inlopende Philippart, waardoor de 2 - 0 een feit was. Nog geen 5 minuten later kreeg RPC de uitgelezen kans om ook op 3 – 0 te komen, maar Mark Werts poetste een strafschop kiezelhard tegen de lat, waardoor Brabantia weer geloof kreeg in een resultaat.

Dat geloof leidde tot een stevig Strijps offensief en het was in de 78e minuut invaller Moreno Koenders die op prachtige wijze de 2 – 1 liet aantekenen. Brabantia rechtte nog eens de rug en ging vol op de aanval spelen. De eerste grote kans werd onschadelijk gemaakt door RPC-doelman Sam van Rooij en daarna miste Marvin Mollen een hele grote kans voor een nagenoeg leeg doel.

RPC begreep dat het verder van het doel moest spelen en dat leidde uiteindelijk ook tot de 3 – 1. De ingevallen Sidney Gakpo bediende met een splijtende pass de andere invaller Patrick Philippart op maat en de 3 – 1 was een feit. Zodoende drukten de invallers aan weerszijde een stempel op de wedstrijd. Dat werd nog eens benadrukt toen een kleine 5 minuten voor tijd Sidney Gakpo ook een andere invaller, Luc van den Hoff, in staat stelde om de 4 – 1 te scoren.

Brabantia kon in de absolute slotfase nog een keer iets terug doen, toen Evrim Karatas van 11 meter de 4 – 2 eindstand binnenschoot.

Zodoende leed Brabantia een pijn pijnlijke nederlaag met degradatie naar de 3e klasse tot gevolg, een niveau waar de ploeg nog nooit speelde en eigenlijk ook niet thuis hoort en RPC, de ploeg van trainer Jan Poortvliet, mag blijven dromen van een hele snelle terugkeer naar de 2e klasse na de degradatie van vorig seizoen.