Rood Wit V pakt eerste driepunter na ruime zege op NWC

Onsamenhangend NWC zakt door ondergrens in Veldhoven
Veldhoven – NWC strooide in het uitduel met hekkensluiter Rood-Wit vanmiddag vervroegd met sinterklaascadeautjes. De formatie van trainer Mario Verlijsdonk was allesbehalve een team en liet het zowel technisch als mentaal afweten, met een pijnlijke 5-1 nederlaag tot gevolg.

Sinds de doelpuntloze derby tegen Someren leek NWC qua organisatie verbetering te hebben getoond, maar daar was op sportpark De Korze totaal niets meer van over. In de beginfase werd NWC nog wel dreigend via Youri van Brussel, die naast kopte en even later na doorzetten van Jeroen van Deursen op Rood-Wit-sluitpost Jesse Bertrams stuitte. Aan de overzijde miste NWC-doelman Bas Lemmen, die zijn basisdebuut in de competitie maakte omdat Gijs Brüsewitz vanwege de geboorte van zijn zoontje ontbrak, de bal waarna hij licht in aanraking kwam met Giovanni van Bladel. De thuisploeg schreeuwde om een strafschop, maar arbiter Ulijn besloot anders. Slechts een minuut later mocht Rood-Wit wel juichen, toen spits en aanvoerder Jan van Hout met een droge knal in de korte hoek voor de 1-0 zorgde. NWC kwam enkele keren wel aardig door in aanvallend opzicht, maar in de eindfase ging het telkens fout. Buiten dat was het veldspel ook gewoon niet secuur genoeg. In minuut 38 zeilde een prachtige vrije trap van verdediger Mitchell Slegers richting de verre hoek, maar de paal stond zijn succes in de weg. Voor en in de rust had coach Verlijsdonk ook nog de pech dat er twee spelers geblesseerd uitvielen; Daan van Gansewinkel en Damon Claessens moesten worden vervangen door Martijn Ghielen en Menno Janssen.

Na de pauze capituleerde NWC vrijwel direct. Na halfslachtig ingrijpen in de NWC-defensie en persoonlijke fouten maakte Van Hout zijn tweede (2-0) en een minuutje later had Lemmen een katachtige reactie in huis om de kopstoot van de geheel vrijstaande Van Bladel te pareren. Na succesvol afjagen van NWC-aanvaller Van Brussel leek hij op weg te gaan richting de aansluitingstreffer, maar ternauwernood kraakte Slegers zijn poging. Vanaf minuut 54 ging het helemaal mis aan Astense kant en beslisten de gastheren het duel. Een voorzet vanaf de rechterkant werd ongelukkig in eigen doel getrapt door Leon van den Bosch (3-0) en een fraaie uithaal van scherpschutter Van Bladel belandde meteen daarna precies in het kruis: 4-0. NWC hing als los zand aan elkaar en in verdedigend opzicht was het een gatenkaas, waar een overtuigender Rood-Wit handig en zonder al te veel moeite van kon profiteren. Het leek wel een vervroegde sinterklaasavond, vanmiddag in het gure Veldhoven.

In het laatste kwartier gebeurde er nog genoeg. Dertien minuten voor tijd had Van Bladel wederom zijn vizier op scherp staan en met een bekeken poeier zette hij ook de 5-0 op zijn naam. Als hij ook daarna de rust bewaarde had hij zelfs voor de zesde kunnen zorgen nadat NWC de Veldhovense aanvaller zélf lanceerde, maar de schade werd niet nog groter voor de bezoekers. NWC kwam zelfs na de 5-0 nog geregeld voor het Rood-Wit-doel en kreeg nog enkele behoorlijke mogelijkheden, waarvan eentje voor Arne van Geffen die rustig raak schoot in de verre hoek: 5-1. Het maakte de teleurstelling nauwelijks minder, want voor alle aanwezige Astenaren was het een pijnlijke middag die tot zorgen leidt. NWC zal op meerdere vlakken heel gauw terug moeten naar de basis en moet beseffen dat deze manier van verliezen eigenlijk niet kan worden geaccepteerd.