Rondje langs de velden en uitgebreide statistieken

Deelacties:

Deze week geen diepte-interview maar wel statistieken, statistieken en nog eens statistieken. Hoe staat het nu in de desbetreffende klassen, welke beslissingen kunnen er dit weekend vallen en wat zijn de bijzonderheden?

Door Peter Bussers

Redactie: "
Peter heeft voor AVE weer alles op een rijtje gezet met een vooruitzicht op de laatste competitiewedstrijden van dit seizoen. Een uitgebreid overzicht met diepgaande statistieken tot in de kleinste detail. Een mooi artikel van een amateurvoetbalkenner pur sang."

Doldwaze situatie 1e Klasse E
In de 1e Klasse is het Roosendaalse RBC al enkele weken kampioen. De ploeg, die onlangs reeds haar achtste aanwinst wist te presenteren, won maar liefst twintig van de tweeëntwintig wedstrijden. Daarnaast speelde het tweemaal gelijk (RBC is niet de beste ploeg van Zuid I en Zuid II, zie statistieken onderaan deze pagina).  De nummer twee WNC, dat sowieso de nacompetitie ingaat omdat het zeker bij de eerste drie zal eindigen, volgt op eenentwintig punten.

WNC kan komende zaterdag de 2e periode pakken wanneer het haar thuisduel weet te winnen van de nummer laatst VOAB. Concurrent Almkerk, dat op acht punten volgt, speelt op dezelfde dag tegen nummer vijf Emplina. Echte spanning is er dus niet meer in de tweede periode. In de competitie zelf is de spanning echter nog wel om te snijden.

Onderin gaan Moerse Boys, TOP en VOAB uitmaken welke twee ploegen er rechtstreeks degraderen en welke ploeg de nacompetitie in moet. Vervolgens blijven er nog twee plekken over voor die nacompetitie voor klassenbehoud en twee plekken voor promotiewedstrijden. Hiervoor komen maar liefst acht ploegen! nog in aanmerking.

De nummers 12 en 13 degraderen rechtstreeks, de nummer 9 t/m 11 spelen nacompetitie

Het verschil tussen de huidige nummer negen Sparta’25 (nacompetitie) en de huidige nummer drie Almkerk bedraagt slechts zes punten. In de situatie, zoals deze momenteel is, zou Sparta’25 de nacompetitie in moeten voor handhaving. Mocht het haar drie resterende wedstrijden echter winnen dan zou het zelfs misschien de nacompetitie in mogen voor promotie. Voor de nummer drie Almkerk geldt dat het bij driemaal verlies en ongunstige uitslagen op de andere velden, dat het alsnog op plek negen terecht zou kunnen komen. De kans is uitermate klein maar is wel aanwezig.

De nummers 12 en 13 degraderen rechtstreeks, de nummer 9 t/m 11 spelen nacompetitie

Sparta’25 draait overigens weer een opvallend seizoen. De Beek en Donkenaren wisten vorig seizoen het kampioenschap te pakken met slechts tien overwinningen in tweeëntwintig wedstrijden. Sparta’25 speelde daarnaast negen keer gelijk en verloor drie wedstrijden. Op eigen veld wist het zelfs maar twee keer te winnen en eindigde acht wedstrijden in een gelijkspel. Dit seizoen speelde het tot op heden wederom negen keer gelijk maar wist het slechts zes keer te winnen maar ook maar zes keer te verliezen. Slechts drie verliespartijen meer dus, maar wel grote veranderingen op de ranglijst. Vorig seizoen drie nederlagen en een kampioenschap, nu dus slechts drie nederlagen meer en vechten voor klassenbehoud.

De kraker van het jaar in de 1e Klasse F
In de 1e Klasse F staat de wedstrijd van het jaar op het programma, namelijk de nummer twee Valkenswaard tegen de koploper Mierlo Hout. Het verschil tussen beiden is momenteel twee punten in het voordeel van Mierlo Hout. De Houtenaren zouden dus komende zondag hele goede zaken doen wanneer men weet te winnen. Maar ook bij een gelijkspel zal men waarschijnlijk wel tevreden kunnen zijn. Mierlo Hout lijkt een minder zwaar programma te hebben dan Valkenswaard, dat in de laatste wedstrijd van het jaar nog op bezoek moet bij de nummer drie Sportclub Susteren.

Onderin kan komende zondag het doek vallen voor Someren. Someren, de minste productieve ploeg in deze regio (slechts veertien ploegen in Zuid I en Zuid II scoorden minder, zie onderaan in het artikel de statistieken), neemt het komende zondag op tegen de nummer zes Deurne. Mocht Someren verliezen en Sportclub’25 een punt pakken in het duel tegen RKSV De Ster, dan is degradatie een feit. Behalen beide ploegen komende zondag hetzelfde resultaat dan zal het ook heel lastig gaan worden gezien Someren volgende week op bezoek moet bij koploper Mierlo Hout. Er is dus eigenlijk maar één ding dat telt voor Someren en dat is winnen.

De nummers 12 degradeert rechtstreeks, de nummer 9 t/m 11 spelen nacompetitie
De Valk komende zondag al kampioen?
De Valk zou komende zondag kampioen kunnen worden. Wat moet er dan gebeuren? De Valk zal dan sowieso moeten winnen bij het tegen degradatie vechtende Hilvaria. Verder moet Oirschot Vooruit, dat op eigen veld slechts één keer onderuit ging dit jaar, thuis verliezen van Brabantia.

Wint De Valk en speelt Oirschot Vooruit gelijk dan is de strijd nog niet beslist. De Valk, dat ook een beter doelsaldo heeft (+38 om +33), zou dan zes punten meer hebben met nog twee wedstrijden te gaan. Speelt Oirschot Vooruit overigens gelijk dan is het officieel zeker van de nacompetitie. Oirschot Vooruit, dat koploper in de 2e Periode is, blijft dan namelijk altijd de nummer vier voor en krijgt dan dus een periode mocht het de 2e Periode onverhoopt niet pakken.

Onderin is het doek al gevallen voor FC Eindhoven/av, dat de afgelopen twee seizoenen maar liefst 34 van de 47 wedstrijden verloor. Hilvaria staat momenteel op een voorlaatste plaats met evenveel punten als Wilhelmina’08 maar wel een wedstrijd meer gespeeld. Brabantia heeft vier punten meer en ook hier heeft Hilvaria een wedstrijd meer gespeeld. Hilvaria zal dus moeten winnen van De Valk want bij verlies lijkt het een kansloze missie te gaan worden, daar Brabantia en Wilhelmina’08 het nog tegen elkaar gaan opnemen en Wilhelmina’08 in haar laatste wedstrijd ook nog degradant FC Eindhoven/av op bezoek krijgt.

De nummers 12 en 13 degraderen rechtstreeks, de nummer 9 t/m 11 spelen nacompetitie

Winst Stiphout, verlies Bruheze betekent kampioensfeest in Stiphout
In de 3e Klasse C kan Stiphout Vooruit, dat procentueel de minste doelpunten tegen heeft in heel Brabant en Limburg (zie statistieken onderaan de pagina), zondag de titel pakken wanneer het haar thuisduel tegen Excellent weet te winnen en Bruheze onderuit gaat bij de nummer laatst MVC’19. Die kans lijkt echter klein maar je weet het nooit in het voetbal.

Wint Bruheze of pakt het een punt dan zal Stiphout Vooruit sowieso nog een week moeten wachten voor het kampioenschap en kan voor MVC’19 degradatie een feit zijn. MVC’19, waarvoor de nacompetitie het hoogste haalbare is, blijft dan namelijk op minimaal vijf punten staan van de nummer twaalf. Bij verlies is het verschil minimaal zes punten en is het gezien het doelsaldo officieus gedegradeerd.

De nummers 13 en 14 degraderen rechtstreeks, de nummer 10 t/m 12 spelen nacompetitie

Periode voor RPC en degradatie voor Nijnsel?
In de 3e Klasse D werd SBC enkele weken terug al kampioen. Beerse Boys is zeker van de nacompetitie daar het de 2e periode won. Komende zondag kan RPC de 3e Periode pakken. RPC, dat haar laatste zeven wedstrijden won, is zeker van een periode wanneer het haar duel bij middenmoter Vessem weet te winnen. Bij een gelijkspel is het afhankelijk van de uitslagen op de andere velden. RKVVO tegen DBS zou dan sowieso in een gelijkspel moeten eindigen. Verder mag Acht dan op eigen veld niet winnen van Nijnsel en moet Gestel ook punten verspelen aan Braakhuizen.

3e Periode

Pakt RPC komende zondag de periode wel, dan is de kans groot dat Gestel zich komende zondag weet te plaatsen voor de nacompetitie. De hoogste op de ranglijst zonder periode neemt namelijk de periode over van kampioen SBC. Gestel staat momenteel zeven punten voor op Wilhelmina Boys en dat met nog drie wedstrijden te spelen. Wint Gestel thuis van Braakhuizen en RPC bij Vessem, dan gaat Gestel ook zeker de nacompetitie in. Maar zelfs bij verlies tegen Braakhuizen zou het zeker kunnen zijn. Wilhelmina Boys moet dan thuis wel verliezen van kampioen SBC.

Zoals eerder aangegeven neemt Acht het op eigen veld op tegen de nummer laatst Nijnsel. Pakt Acht de overwinning dan is het zo goed als veilig of zelfs helemaal veilig wanneer RKVVO punten laat liggen tegen DBS. Voor Nijnsel valt dan het doek in de 3e Klasse D. Wint Braakhuizen bij Gestel dan is het sowieso over en uit voor Nijnsel.

De nummers 13 en 14 degraderen rechtstreeks, de nummer 10 t/m 12 spelen nacompetitie

Super Sunday in 4e Klasse C
De 4e Klasse C is ook een klasse om komende zondag nauwlettend in de gaten te houden. De verschillen zijn minimaal. Spoordonske Boys leek op het kampioenschap af te stevenen maar verloor eind maart/begin april driemaal op rij waardoor de spanning helemaal terug is. Momenteel is Spoordonkse Boys nog wel steeds de favoriet voor dat kampioenschap. Spoordonkse Boys, dat komende zondag haar laatste wedstrijd zal spelen, staat vijf punten voor op Berkdijk en zes punten voor op FC Tilburg en Jong Brabant. Berkdijk, FC Tilburg en Jong Brabant hebben echter wel een wedstrijd minder gespeeld.

Zondag neemt Jong Brabant het thuis op tegen Spoordonkse Boys terwijl Berkdijk FC Tilburg ontvangt. Mocht Spoordonkse Boys komende zondag winnen dan is het dus ook direct kampioen en mag het een feestje gaan vieren. Maar ook bij een gelijkspel zou het zich ‘misschien’ kampioen mogen noemen. Berkdijk mag dan wel niet winnen van FC Tilburg. Wint Berkdijk wel dan zal Spoordonkse Boys een week moeten wachten om te weten of het de kampioen is. Berkdijk zou dan bij winst in haar laatste wedstrijd namelijk op gelijke hoogte komen en dan zal het doelsaldo doorslaggevend zijn. Dat doelsaldo is momenteel in het voordeel van Spoordonkse Boys (+22 om +12).

Zouden Jong Brabant en FC Tilburg komende zondag echter winnen dan is de spanning helemaal om te snijden op de laatste speeldag, waarin Spoordonkse Boys dus vrij is. Jong Brabant moet dan op bezoek bij Viola dat nog in de race is voor rechtstreekse handhaving, terwijl FC Tilburg Baardwijk zal ontvangen. Spoordonkse Boys heeft dus een doelsaldo van +22, FC Tilburg van +19 en Jong Brabant van +11. Eén van die vier ploegen zal dus kampioen worden en de andere drie zijn al zeker van nacompetitie.

Onderin is de spanning ook nog groot. Blauw Wit’81 is al gedegradeerd. De vraag is nu alleen nog; welke twee ploegen moeten de nacompetitie in? Hiervoor komen nog drie ploegen in aanmerking namelijk EDN’56, Viola en Tuldania. EDN’56 krijgt komende zondag Viola op bezoek, terwijl Tuldania op bezoek moet bij Baardwijk. Mocht EDN’56 de punten in eigen huis houden dan moeten Viola, dat Jong Brabant nog bezoek krijgt, en Tuldania de nacompetitie in. Maar mocht Viola winnen dan valt de beslissing op de laatste speeldag, waarin Viola het dus zal gaan opnemen tegen Jong Brabant en EDN’56 op bezoek moet bij Tuldania. Laatstgenoemde ploeg kan de nacompetitie alleen nog ontlopen wanneer het zelf haar beide wedstrijden wint, Viola minimaal één punt pakt bij EDN’56 en vervolgens verliest van Jong Brabant.

De nummers 11 degradeert rechtstreeks, de nummer 9 en 10 spelen nacompetitiePakt Bergeijk de titel of valt de beslissing in de laatste speelronde
Komende zondag zou de beslissing in de 4e Klasse E kunnen vallen. Wanneer Bergeijk haar duel uit tegen de nummer laatst Hapert durft te winnen en concurrent Unitas’59 verliest op eigen veld van de nummer acht Nieuw Woensel en RKGSV speelt gelijk dan keert Bergeijk na een jaar terug in de 3e Klasse. Pakt Unitas’59 minimaal één punt dan valt de beslissing in de allerlaatste speelronde. Mochten zondag zowel Bergeijk als Unitas’59 winnen dan zijn RKGSV en Dommelen uitgeschakeld voor het kampioenschap.

In die laatste speelronde nemen Bergeijk en Unitas’59 het tegen elkaar op. Kijkende naar het doelsaldo dan staat Bergeijk er momenteel nog beter voor (+25 om +19). RKGSV en Dommelen zijn ook nog kanshebbers maar zijn dus afhankelijk en staan komend weekend ook voor lastige uitwedstrijden. Zo moet RKGSV op bezoek bij de nummer vijf De Raven terwijl Dommelen op bezoek moet bij de koploper in de 3e Periode DOSL. In de laatste wedstrijd neemt Dommelen het in eigen huis op tegen ZSC en RKGSV krijgt DOSL op bezoek.

In de onderste regionen zou het doek komende zondag kunnen vallen voor Hapert. Hapert neemt het dus op tegen koploper Bergeijk. Mocht Hapert dit duel verliezen en  Terlo of Netersel wint haar wedstrijd dan is degradatie een feit voor Hapert. Terlo moet op bezoek bij de nummer zes ZSC terwijl Netersel op bezoek gaat bij de nummer negen Pusphaira. Net als in de 1e Klasse E komen er overigens nog veel ploegen in aanmerking voor degradatie of nacompetitie. Vanaf de huidige nummer vijf positie, De Raven, is namelijk nog niemand veilig.

De nummers 11 en 12 degraderen rechtstreeks, de nummer 9 en 10 spelen nacompetitie

In de 3e Periode zou overigens ook de beslissing kunnen vallen maar dan moet het wel heel raar lopen. DOSL is daar de koploper en heeft twee punten meer dan een vijftal ploegen. Alleen als DOSL haar wedstrijd tegen Dommelen wint en Bergeijk, Unitas’59, RKGSV en ZSC komen niet verder dan gelijkspel dan gaat DOSL de nacompetitie in voor promotie.

3e Periode
Maarheeze de nacompetitie in?
In de 4e Klasse Zuid II kan de nummer twee Maarheeze zich komende zondag verzekeren van een plek in de nacompetitie. Maarheeze moet hiervoor winnen van Liessel. Maarheeze blijft dan minimaal gedeeld koploper in de 3e Periode maar nog belangrijker; blijft dan op de reguliere standenlijst uit zicht van de huidige nummer vier Neerkandia. Zodoende zou Maarheeze dan de periodetitel overnemen van kampioen RKSVO en gaat het met SVSH de nacompetitie in. Wie de derde ploeg dan gaat worden is nog even afwachten maar vermoedelijk zal dat Neerkandia gaan worden.

3e Periode

Onderin zou komende zondag het doek kunnen vallen voor Rood Wit’67.  Rood Wit’67 moet zondag op bezoek bij SSE, dat overigens ook nog niet veilig is. Verliest Rood Wit’67 dan is ook voor hen, na RKMSV, degradatie een feit. Bij een gelijkspel is het afwachten wat concurrent DESM thuis tegen de nummer drie SVSH zal gaan doen. Verliest DESM dan zal de beslissing, om rechtstreekse degradatie, volgende week zondag gaan vallen. Rood Wit’67 ontvangt dan DESM.

In de 4e Klasse E moeten twee ploegen de nacompetitie voor handhaving. Hiervoor komen nog zes ploegen in aanmerking namelijk FC ODA, Brevendia, SSE, DFO’20, DESM en Rood Wit’67

De nummers 11 en 12 degraderen rechtstreeks, de nummer 9 en 10 spelen nacompetitieSV De Braak naar de 5e Klasse?
In de 4e Klasse G zijn al veel beslissingen gevallen. Lierop pakte onlangs de 3e Periode en het kampioenschap. Zodoende gaan ASV’33 (1e Periode), SV Brandevoort (2e Periode) en ELI (neemt 3e Periode over van Lierop) de nacompetitie in voor promotie.

Onderin is het doek al gevallen voor MVC uit De Mortel.  De Braak uit Helmond zou na dit weekend de tweede degradant kunnen zijn. De Braak staat momenteel met nog twee wedstrijden te gaan drie punten achter op de enige concurrent Boerdonk. Mocht De Braak komende zondag op eigen veld onderuit gaan tegen Rood Wit’62 (dat de punten ook nog nodig heeft) en Boerdonk pakt een punt tegen SV Brandevoort, dan zal De Braak volgend seizoen uitkomen in de 5e Klasse.

De nummers 11 en 12 degraderen rechtstreeks, de nummer 9 en 10 spelen nacompetitie

Mocht De Braak de derby winnen en Boerdonk verliest van SV Brandevoort, dan komen de Helmonders op een tiende plaats terecht (vanwege een veel beter doelsaldo). De Braak krijgt dan via de nacompetitie nog een kans om zich te handhaven in de 4e Klasse.

Die eerste nacompetitieplek zal dus worden ingevuld door Boerdonk of De Braak. De tweede zou dan zijn voor Mifano, Rood Wit’62, SPV of Bavos. Die beslissing zal gaan vallen in de laatste speelronde waarin o.a. Rood Wit’62 het opneemt tegen SPV en Boerdonk op bezoek gaat bij Mifano.
Periodewinst voor WEC en nacompetitie voor FC Uden?
De kampioen in de 4e Klasse I, Avesteyn, is inmiddels al een tijdje bekend. De vraag is nu; welke ploegen mogen nog de nacompetitie in voor promotie. De huidige nummer vier van de reguliere standenlijst, Mariahout, is daar ook zeker van als winnaar van de 2e Periode.

WEC is momenteel koploper in de 3e Periode en zou deze zondag ook in de wacht kunnen slepen. Mocht WEC namelijk haar thuisduel tegen kampioen Avesteyn winnen en concurrent Herpinia komt niet tot winst in Oss bij Cito, dan mag niet alleen WEC (als winnaar van de 3e periode)  de nacompetitie in maar ook FC Uden.

3e Periode

FC Uden neemt dan namelijk als hoogste op de ranglijst zonder periode de 1e Periodetitel over van kampioen Avesteyn. Alleen als Herpinia de 3e Periode wint dan zal FC Uden op het einde van het seizoen zeer waarschijnlijk met lege handen staan.

In de onderste regionen zal voor SCMH komende zondag officieel het doek vallen mocht het niet winnen bij concurrent Boskant. Ook voor Cito zou het dan einde oefening kunnen zijn wanneer het zelf zou verliezen van Herpinia.

De nummers 11 en 12 degraderen rechtstreeks, de nummer 9 en 10 spelen nacompetitie
Geen beslissingen in de 5e Klasse D
Er komen nog drie ploegen in aanmerking voor het kampioenschap in de 5e Klasse D namelijk Audacia, HMVV en Boxtel. Een beslissing omtrent dat kampioenschap zal komende zondag in ieder geval nog niet vallen, daarvoor zijn de verschillen te klein.

Wel zou er al bekend kunnen worden welke ploegen er zeker zijn van de nacompetitie. Zou SDO’39 zondag namelijk verliezen van SVSOS en De Bocht’80 thuis winnen van LSV Boxtel, dan hebben we daar al heel wat meer duidelijkheid over. Eén van de drie ploegen Audacia, HMVV en Boxtel zou dan de titel pakken en de andere twee tezamen met De Bocht’80 gaan dan de nacompetitie in. Met twee overwinningen in drie wedstrijden is De Bocht’80 sowieso zeker van de nacompetitie.


Steensel bij winst kampioen
In de 5e Klasse E kan Steensel zondag het kampioenschap pakken. Steensel staat met nog drie wedstrijden op het programma zeven punten voor op de nummer twee DOSKO’32. Een overwinning volstaat dus voor dat kampioenschap. Steensel zal dan wel moeten afrekenen met de huidige  nummer vier Riethoven. Ook een gelijkspel zou overigens voldoende kunnen zijn voor Steensel maar dan mag de enige overgebleven concurrent DOSKO’32 ook niet winnen bij FC Cranendonck.

Over de nacompetitieplaatsen valt eigenlijk nog weinig te zeggen. Duidelijk is wel dat Tivoli de nacompetitie in zal gaan maar dat voor de overige twee plaatsen nog vier ploegen in aanmerking komen namelijk DOSKO’32, DVS, Riethoven en Knegselse Boys.

3e PeriodeHieronder de uitgebreide statistieken

RBC en Avesteyn wel de beste in haar eigen klasse maar niet de beste van Zuid I en II

RBC en Avesteyn werden met groot machtsvertoon kampioen in respectievelijk de 1e Klasse E en de 4e Klasse I. RBC won tot op heden maar liefst 20 van de 22 wedstrijden, terwijl Avesteyn 18 van de 20 wedstrijden wist te winnen. De overige wedstrijden werden door beide ploegen gelijkgespeeld.

Toch is er in Brabant en Limburg nog een ploeg die het beter doet! Vierdeklasser Be Ready uit Hank (gemeente Altena), vorig seizoen nog derdeklasser, wist tot op heden al haar wedstrijden te winnen! Be Ready, dat 18 punten voorstaat op de nummer twee Waspik, won 7 van de 23  wedstrijden met één doelpunt verschil en  scoorde in totaal 85 keer.

Kijkt men naar de laatste twee seizoenen dan is RBC wel de beste van Brabant en Limburg. RBC speelde in de twee seizoenen 44 wedstrijden. RBC won maar liefst 37 van die 44 wedstrijden en speelde zesmaal gelijk. De laatste nederlaag leed het op 6 november 2022. RBC ging toen onderuit bij de uiteindelijke nummer twee Antibarbari.

De allerbeste ploeg van de laatste jaren is echter het Limburgse Laar. Wat deze ploeg presteerde en nu nog presteert is absurd. Laar verbeterde het record aantal ongeslagen wedstrijden in Nederland. De Limburgers bleven tussen 8 maart 2020 en 8 oktober 2023 maar liefst 58 competitiewedstrijden ongeslagen. In 56 van die 58 wedstrijden wist het te winnen en tweemaal speelde het gelijk. Op 30 oktober 2022 speelde het gelijk tegen Helden en dit seizoen speelde het op 8 oktober gelijk tegen koploper De Valk. Twee dagen na het gelijke spel tegen De Valk ging SV Laar dus voor het eerst onderuit (sinds 1 maart 2020) tegen Reusel Sport.

SV Laar verloor daarna ook van NWC en kwam tegen Hilvaria niet verder dan een gelijkspel. Het team leek in een dipje te zitten maar kwam ijzersterk terug. De Limburgers staan nu, na twee ongeslagen kampioenschappen, zelfs op een prachtige derde plaats in de 2e Klasse D en gaan zeer waarschijnlijk de nacompetitie in voor promotie naar de 1e Klasse. Daarnaast wist het ook voor het eerst in de historie zich te plaatsen voor het grote KNVB-bekertoernooi. SV Laar bereikte namelijk de halve finales van de beker waarin het nipt onderuit ging tegen vierdedivisionist UDI’19.

Sinds 2 december 2019 speelde SV Laar 83 competitiewedstrijden. Het team uit Weert wist maar liefst 71 van die 83 wedstrijden te winnen. Verder speelde het slechts vijf keer gelijk en verloor het zeven keer.

Aardenburg de ploeg met de minste punten in Brabant/Limburg, FC Eindhoven/av de slechtste ploeg van de regio
De slechtste ploeg in Zuid I en II is overigens zaterdag vierdeklasser Aardenburg. Aardenburg verloor tot op heden al haar 20 wedstrijden waarbij 1-4 de kleinste nederlaag was. De vierdeklasser kreeg ook nog eens drie punten in mindering waardoor het met nog twee wedstrijden te gaan op -3 staat.

In totaal wisten zeven ploegen meer geen enkele wedstrijd te winnen dit seizoen. Zaterdagvereniging Lepelstraatse Boys en het Limburgse SVC 2000 verloren eveneens al haar wedstrijden. Eveneens zaterdagvereniging FC Dordrecht won wel één duel maar kreeg drie punten in mindering waardoor het dus ook op nul punten staat.

Vanuit onze regio is FC Eindhoven/av de slechtst presterende ploeg. FC Eindhoven heeft slechts achttien ploegen uit Brabant/Limburg onder zich staan, die het dus nog slechter doen. FC Eindhoven, dat vorig seizoen ook al degradeerde, won slechts twee van de 21 wedstrijden en speelde eenmaal gelijk. De overige wedstrijden gingen verloren. In de laatste twee seizoenen, ofwel van de laatste 47 wedstrijden, heeft FC Eindhoven slechts zesmaal gewonnen en verloor het 34 wedstrijden!

Zaterdag vierdeklasser RWB als enige boven de 100 doelpunten, DVS de meest productieve ploeg van de regio
Het Waalwijkse RWB, de huidige nummer twee van de 4e Klasse F, is de enige ploeg uit het district Zuid I en Zuid II dat meer dan honderd goals wist te maken dit seizoen. RWB, dat driemaal een wedstrijd wist te winnen met dubbele cijfers staat momenteel op 103 doelpunten.

De kans is heel groot dat RWB ook de meest productieve ploeg van Brabant en Limburg zal blijven daar het verschil met de nummer twee, het Limburgse RKASV, twaalf doelpunten is. Daarnaast zal RWB, dat nog een goede kans op het kampioenschap heeft, twee wedstrijden spelen tegen ploegen uit de onderste regionen. Zo speelt het nog tegen de nummer acht Irene’58 waarvan het eerder dit seizoen 9-0 wist te winnen en ontvangt het de nummer laatst DVVC (eerste duel 0-7).

De meest productieve ploeg van onze regio is DVS uit Waalre. DVS scoorde, met nog drie wedstrijden te gaan, reeds 90 keer en staat op een vijfde plaats van de meest productieve ploegen. De enige ploeg, die al haar wedstrijden wist te winnen dit seizoen namelijk Be Ready, is terug te vinden op een negende plek. RBC is , procentueel gezien, de nummer 25 van de lijst en Avesteyn de nummer 20. 

SV Lierop
Kampioen Lierop is aan een historisch jaar bezig. De Lieropenaren, momenteel de nummer 19 als het gaat om de meeste punten en de nummer 24 op de lijst van de meest productieve ploegen, werden voor het eerst in de historie kampioen van de 4e Klasse en promoveert nu voor de tweede keer in de historie naar de 3e Klasse. De eerste keer deed het dat nadat HVV Helmond uit de competitie werd genomen en Lierop daardoor succesvol de nacompetitie in mocht.

Lierop kan records gaan verbreken dit seizoen. Zo zal het dit seizoen zeer waarschijnlijk uitkomen op een record aantal punten in één seizoen. Het record staat namelijk op 50 punten (in 2013-2014 behaald toen het kampioen werd in de 5e Klasse). Dat aantal punten heeft Lierop dit seizoen al bij elkaar gevoetbald en dat met nog twee wedstrijden te gaan. Mocht Lierop komende zondag het duel tegen ELI winnen dan heeft het dus niet alleen de meeste punten ooit in een seizoen behaald maar heeft het ook de beste thuisresultaten ooit geboekt. In het seizoen 2013-2014 won Lierop tien van de elf thuiswedstrijden en verloor het slechts eenmaal. Dit seizoen wist het tot dusverre negen van de tien wedstrijden te winnen en werd er alleen gelijkgespeeld tegen SV Brandevoort.

Maar het kan nog allemaal mooier worden. Lierop heeft momenteel vier senioren elftallen en één damesteam. Het vierde elftal werd enige tijd geleden al kampioen. Het vaandelteam pakte drie weken terug tegen Boerdonk de titel.

Komende zondag kan het wederom feest zijn in Lierop want dan kunnen ook het tweede elftal en de vrouwen kampioen worden. Lierop 2 heeft momenteel, met nog drie wedstrijden te spelen, één punt voorsprong op de nummer twee Rood Wit’62 4 en twee punten meer dan de nummer drie Bavos 3. Rood Wit’62 4 en Bavos 3 hebben hierbij een wedstrijd meer gespeeld. Mocht Lierop zondag winnen, Rood Wit’62 verliezen en Bavos gelijkspelen dan kan dus ook de vlag uit voor het tweede team. De vrouwen hebben nog één punt nodig voor het kampioenschap. Het zou een topjaar betekenen voor het kleine Lierop. Nog een bijzonderheid: Lierop 1 won tot dusverre negen van de tien thuiswedstrijden en speelde eenmaal gelijk. Lierop 2, 4 en de vrouwen wisten tot nu toe al haar thuiswedstrijden te winnen.

De Schutters scoorde slechts in zes wedstrijden, Someren de minst productieve ploeg van de regio
De minst productieve ploeg in het district Zuid I en Zuid II is vijfdeklasser De Schutters uit Stampersgat. De Schutters speelde tot op heden 18 wedstrijden waarin het slechts twee punten wist te pakken. De Schutters scoorde in totaal slechts zes doelpunten, verdeeld over zes wedstrijden. Opvallend genoeg scoorde het ook eenmaal tegen kampioen Achtmaal dat de minste doelpunten tegen kreeg in die klasse.

Zoals eerder aangegeven is Someren de minst productieve ploeg van onze regio. Someren kwam tot dusverre tot 16 doelpunten in 19 wedstrijden. In zeven wedstrijden wist het niet te scoren en in negen wedstrijden scoorde het slechts eenmaal. Alleen tegen laagvliegers Chevremont, RKSV Minor en Sportclub’25 scoorde het meer dan eenmaal in de wedstrijd. In die drie wedstrijden werden er twee wedstrijden gelijkgespeeld en eenmaal gewonnen.

Wilhelmina’08, Moerse Boys en Tongelre kwamen tot niet heel veel meer doelpunten. Tongelre scoorde 20 doelpunten in de 23 wedstrijden die het heeft gespeeld. Opvallend in die 5e Klasse E is dat de nummer voorlaatst! Woenselse Boys in één wedstrijd bijna net zoveel scoorde als Tongelre in al haar wedstrijden. Woenselse Boys won één wedstrijd met 16-0 tegen de nummer laatst Sterksel.

Opvallend in deze ranglijst is dat de huidige nummer vijf van de 4e Klasse E, De Raven, bij de vijftig minst productieve ploegen uit Brabant/Limburg behoort. De Raven won 7 van de 20 wedstrijden, speelde driemaal gelijk en verloor tienmaal. In die 20 wedstrijden kwam het slechts tot 22 doelpunten.

Misschien wel nog opvallender is de positie van SES uit Langenboom. SES is namelijk de kampioenskandidaat in de 4e Klasse H. Het team uit Langenboom heeft een voorsprong van twee punten op SV Milsbeek met nog twee wedstrijden te gaan. SES, 56ste op de ranglijst van de minst productieve ploegen, kwam tot slechts 29 doelpunten in 20 wedstrijden.

Voor doelpunten moet je in Aardenburg zijn
De vereniging FCB-HWD uit Rotterdam komt uit in de 4e Klasse B Zuid I. FCB-HWD is reeds gedegradeerd met slechts één overwinning en dus 3 punten uit 23 wedstrijden. Het team uit Rotterdam wist alleen met 3-1 te winnen van de nummer voorlaatst RKVV GESTA.

FCB-HWD scoorde in totaal 21 doelpunten in die 23 wedstrijden en kreeg er maar liefst 147 tegen!!! Zo verloor het driemaal met dubbele cijfers en ging het tegen kampioen Be Ready met 8-0 en 2-6 onderuit. De eerste echte Brabantse ploeg met het meeste aantal tegendoelpunten, procentueel gezien dan, is zaterdag vierdeklasser Aardenburg. Het team, dat dus op -3 staat, wist slechts 14 keer te scoren in 20 wedstrijden en kreeg er maar liefst 134 om de oren. Drie wedstrijden gingen in de dubbele cijfers.

De ploeg met de meeste tegendoelpunten in onze regio is vijfdeklasser Sterksel. Sterksel dat in de eerste zes wedstrijden reeds 47 doelpunten moest incasseren staat momenteel op 107 tegendoelpunten. Sterksel verloor in die eerste zes wedstrijden met 16-0 van de nummer voorlaatst Woenselse Boys, ging met 10-1 onderuit bij Riethoven en verloor met 10-0 bij de aanstaande kampioen Steensel. Opvallend genoeg verloor Sterksel overigens in die eerste zes wedstrijden slechts met 1-3 van de meest productieve ploeg DVS.

Meeste doelpunten vallen in de 5e Klasse, Woenselse Boys-Sterksel niet de grootste uitslag
Kijkend naar onze regio dan vallen er in de 5e Klasse D, procentueel, net iets meer doelpunten dan in de 5e Klasse E. In de 5e Klasse D, de klasse waarin Audacia momenteel koploper is, wordt er gemiddeld 4,38 keer per wedstrijd gescoord. In de 5e Klasse E ligt dat aantal op 4,37.

Ook in de 4e Klasse I, de klasse waarin Avesteyn kampioen is geworden, vallen er gemiddeld ruim vier doelpunten per wedstrijd. In de 4e Klasse C, de klasse van Spoordonkse Boys, en de 3e Klasse C, de klasse van Stiphout Vooruit, vallen de minste doelpunten. In 4C vallen er gemiddeld 3,33 doelpunten per wedstrijd en in de 3e Klasse C 3,35.

In onze regio is de 16-0 van Woenselse Boys tegen Sterksel de grootste uitslag. Verder vielen er ook veel doelpunten bij FC Eindhoven/av-ZSV 2-11 en o.a bij Sparta’25-VOAB 7-3.

De grootste uitslag in het district Zuid I en Zuid II werd echter neergezet door vierdeklasser Neerlandia’31 uit Dorst. Neerlandia, dat in totaal 47 keer het net wist te vinden, won met maar liefst 18-0 van het eerder genoemde FCB-HWD. Laatstgenoemde ploeg ging dit seizoen ook al een keer met 0-14 onderuit tegen Dubbeldam. Diezelfde uitslag stond na negentig minuten ook op het scorebord bij het duel in de 4e Klasse E Zuid I tussen FC Dordrecht en Everstein.

In Limburg, in de 4e Klasse B (District Zuid II), vielen er bij de wedstrijd Abdisenbosch-Eikenderveld ook al eens veertien doelpunten maar waren deze meer verdeeld over beide ploegen. Het duel eindigde namelijk in een 6-8 overwinning voor Eikenderveld.

Stiphout Vooruit procentueel gezien de minst gepasseerde ploeg
Stiphout Vooruit is net als Lierop ook aan een historisch seizoen bezig. De Stiphoutenaren kunnen namelijk voor het eerst in haar historie promoveren naar de 2e Klasse. Stiphout Vooruit staat vier punten voor met nog drie wedstrijden te gaan. Een absolute topprestatie natuurlijk. Maar buiten het historisch feitje kan de ploeg uit Stiphout ook nog enkele records breken.

Zo kan het het record aantal punten in één seizoen gaan verbreken. In het seizoen 2010-2011, waarin het kampioen werd in de 4e Klasse, verloren de tricolores slechts twee keer en speelde het zes keer gelijk. In totaal dus achttien verliespunten. Momenteel, met nog drie wedstrijden te gaan, heeft Stiphout Vooruit slechts één keer verloren en speelde het viermaal gelijk, dus elf verliespunten. Mocht Stiphout Vooruit dus nog één duel winnen dan is het record verbroken.

Verder kan het team van Bertran Kreekels ook nog het aantal overwinningen in één seizoen verbeteren en de beste thuisresultaten. Het hoogste aantal overwinningen in één seizoen staat op 19. Momenteel staat Stiphout Vooruit met nog drie wedstrijden te gaan al op 18 overwinningen.

Op eigen veld wist Stiphout Vooruit, in ieder geval in de eenentwintigste eeuw, nooit ongeslagen te blijven. Zo verloor het in haar beste seizoen ooit, 2010-2011, op eigen veld eenmaal (Vorstenbossche Boys 0-2) en speelde het eenmaal gelijk (Venhorst 0-0).  Stiphout Vooruit, dat nog twee thuiswedstrijden zal spelen, heeft op dit moment negen van haar elf wedstrijden gewonnen en speelde tweemaal gelijk. Wint Stiphout Vooruit komende zondag tegen Excellent en in de laatste wedstrijd tegen SV United, dan is ook dat record verbroken.

Het record minste aantal tegendoelpunten in één seizoen staat voor Stiphout Vooruit op 16  tegendoelpunten. Momenteel heeft Stiphout Vooruit nog maar tien doelpunten hoeven te incasseren. Het lijkt er dus sterk op dat er een nieuw record bij gaat komen.

Sterker nog; Stiphout Vooruit is procentueel gezien de ploeg met de minste tegendoelpunten in het district Zuid I en Zuid II. De aanstaande kampioen van de 4e Klasse D Tholense Boys kreeg wel een doelpunt minder tegen maar speelde ook drie wedstrijden minder. Ook RBC doet het geweldig met slechts 11 tegendoelpunten in 22 wedstrijden.
 
Hapert op dit moment als de nummer laatst met de minste tegendoelpunten
Kijkt men in elke klasse naar de laatste twee op de ranglijst dan valt direct het aantal tegendoelpunten en doelsaldo van Hapert op.

Vier wedstrijden voor het einde stond Hapert ook al op de laatste plaats in de 4e Klasse E. Opvallend genoeg was Hapert toen, samen met Dommelen, ook de ploeg met het minste aantal tegentreffers in de 4e Klasse E.  Nu twee wedstrijden verder staat Dommelen op 23 tegendoelpunten, Bergeijk op 24 en RKGSV en Hapert op 25. Drie van die vier ploegen behoren tot de titelkandidaten terwijl Hapert alle zeilen bij zal moeten zetten om volgend seizoen ook in de 4e Klasse uit te mogen komen. Bijzonder!

Hapert heeft ook een doelsaldo dat niet hoort bij een ploeg die tegen rechtstreekse degradatie vecht. Hapert, dat vier wedstrijden wist te winnen, vijfmaal gelijkspeelde en elf wedstrijden verloor heeft een doelsaldo van -1!

Alle bovenstaande ploegen behoren tot de laatste twee op de ranglijst in de desbetreffende klassen.

Ploegen met de meeste winstpartijen
De ranglijst van de best presterende ploegen in Zuid I en Zuid II wijkt niet veel af van de ranglijst met de meeste winstpartijen. Ook daar is Be Ready logischerwijs de koploper.


Alle bovenstaande ploegen behoren tot de laatste twee op de ranglijst in de desbetreffende klassen.

Slechts zeven ploegen in het district Zuid I en Zuid II zonder nederlaag
In heel Brabant en Limburg zijn er maar zeven ploegen die dit seizoen nog niet hebben verloren. Vanuit de competities welke Amateurvoetbal Eindhoven belicht zijn er vier ploegen zonder nederlaag namelijk RBC, Avesteyn, Jan van Arckel en RKSVO. In de top tien van die ranglijst komen ook Steensel en Stiphout Vooruit nog voor met slechts één nederlaag. Stiphout Vooruit liep die eerder in dit jaar op, namelijk 14 januari, tegen laagvlieger SV United. Steensel daarentegen verloor in speelronde veertien bij Tivoli. Zowel Stiphout Vooruit als Steensel verloren het duel met 1-0. 

Juliana Mill ondanks slechts negen verliespartijen op een degradatieplaats
Kijkt men weer naar de ploegen die momenteel op een degradatieplaats staan dan valt vierdeklasser Juliana Mill enorm op.

Juliana Mill is de nummer voorlaatst in de 4e Klasse H Zuid II. Mill heeft 15 punten meer dan het reeds gedegradeerde Sambeek maar heeft één punt minder dan de nummer tien Constantia. Juliana Mill speelt haar laatste twee wedstrijden tegen concurrent Achates en kampioenskandidaat Milsbeek. Juliana, dat de punten dus heel hard nodig heeft, wist dit seizoen zes wedstrijden te winnen, speelde er vijf gelijk en verloor slechts negen wedstrijden. Mocht Juliana Mill nu bv tweemaal gelijkspelen dan is de kans aanwezig dat Juliana Mill degradeert terwijl het maar 9 van de 22 wedstrijden verliest.
 
Alle bovenstaande ploegen behoren tot de laatste twee op de ranglijst in de desbetreffende klassen

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Richard
10 mei 23:36
Top Peter!
Jesse Deckers
10 mei 19:31
Ge-wel-dig gedaan Peter! Klasse
joop
10 mei 18:57
Een naslagwerk pur sang Peter ! Wat een werk.
Statistiekennerd
10 mei 14:45
Heerlijk al die statistieken