Roel Nabuurs: ‘Brabantia heeft sportieve doelstellingen die passen bij mijn persoonlijke ambitie’

Deel dit bericht via:

De meeste trainers zijn al eens de revue gepasseerd op Amateurvoetbaleindhoven met interviews die voetbal gerelateerd zijn aan de club waar ze werkzaam zijn. Middels rubriek 'tien vragen aan' willen we de voetbaltrainer uit de regio nader aan u voorstellen. Deze keer is het de beurt aan Roel Nabuurs de huidige hoofdtrainer van tweedeklasser NWC die komend seizoen aan het roer staat bij eersteklasser Brabantia.
Brabantia moest op zoek naar een nieuwe trainer gezien de huidige hoofdtrainer Ernie Brandts komend seizoen niet meer beschikbaar is. Brandts is ook hoofdtrainer van FC Eindhoven en kan deze functie in het nieuwe seizoen niet meer combineren.  In de zoektocht naar een nieuwe hoofdtrainer kwam Brabantia uit op 41-jarige Roel Nabuurs die bezig is aan zijn derde seizoen bij NWC en waarmee hij in het afgelopen seizoen promoveerde naar de tweede klasse. Brabantia is verheugd dat de ambitieuze en jonge trainer Nabuurs heeft gekozen voor de Eindhovense eersteklasser.

We stellen de voetbaltrainer uit Limburg  tien vragen.

1. Stel je even nader voor:
Mijn naam is Roel Nabuurs, ben 41 jaar en woon samen met mijn vriendin in Ospel.
Een beetje vreemd zo in de tijd dat voetbal duidelijk op het 2e plan staat en alle aandacht terecht gericht is op gezondheid en samen proberen deze crisis goed door te komen.

2. Wat doe je in het dagelijks leven?
In het dagelijks leven werk ik als docent bij Fontys Sporthogeschool in Eindhoven. Binnen deze opleiding worden studenten voorbereid voor het werkveld van Sport en bewegen. Ik ben actief binnen het team dat zich richt op ontwikkelen van studenten binnen het gebied van het organiseren van Sportevenementen. Daarnaast ben ik werkzaam voor de KNVB als hoofddocent-onderwijs. In deze functie ben ik aan de slag binnen onderwijsinstellingen, voornamelijk MBO-sportopleidingen, die een KNVB-opleiding aanbieden binnen hun onderwijsprogramma. Deze KNVB-opleidingen zijn trainersopleidingen zoals pupillen/juniorentrainer, UEFA-C en UEFA-B opleidingen, daarnaast ook opleidingen tot Hoofdopleiding (HO) en arbitrage-opleidingen. Ik begeleid en ondersteun de KNVB-opgeleide-docenten die werkzaam zijn bij deze scholen. Daarnaast verzorg ik op dit moment zelf een UEFA-C (youth) opleiding in de avonduren.

Maar gelukkig is er buiten werk ook voldoende tijd voor andere hobby’s; de grootste hiervan is voetbal. Op dit moment ben ik trainer bij tweedeklasser NWC-Asten. Ik trap als het een beetje past in de planning op zondagochtend zelf nog een balletje bij de 35+-ers. Maar ook hardlopen of een rondje op de racefiets mogen niet ontbreken in het weekprogramma.

3. Je loopbaan als voetballer en trainer:
Als voetballer ben ik altijd de club uit mijn eigen dorp, RKSVO, trouw gebleven. Na het doorlopen van de jeugdelftallen ben ik 16 seizoenen actief geweest als 1e elftalspeler. Op mijn 32e, na het behalen van mijn trainersdiploma’s, heb ik besloten om te gaan voor mijn 1e klus als trainer, in dit geval bij RKESV (Ell). Na drie mooie seizoenen en als afscheid een kampioenschap ben ik aan de slag gegaan als trainer binnen de jeugdopleidingen van VVV/Helmond Sport. Na een seizoen Onder16, vervolgens een seizoen de Onder17 getraind. In 2015 kreeg ik de mogelijkheid om de UEFA-A opleiding te combineren met het trainen van de Onder19 dit als assistent-trainer van hoofdtrainer Mario Verlijsdonk. De samenwerking met Mario heeft mij veel gebracht als trainer; ik leerde iedere dag van zijn manier van trainen en het omgaan met een groep. Hij had aandacht voor de grote lijnen maar bovenal ook voor de details van het spel, waarbij hij omgaan met de groep en staf maar ook zeker de spelers als individu tot de puntjes beheerst. Dit was voor mij een unieke omgeving om mezelf te mogen ontwikkelen. In 2016 besloot Helmond Sport de stekker uit de jeugdopleiding te trekken en keerde ik terug in het amateurvoetbal. Dit bij 3e klasser DESM in Weert. Na een succesvol en prettig jaar kwam een mooie kans om mijn ambitie na te streven op mijn pad. Ik ging bij NWC-Asten aan de slag. Een goed georganiseerde grote vereniging met een grote jeugdafdeling die op een goed niveau speelt. Bij NWC kreeg ik de kans om te bouwen aan een verjongd team, dit ging in het eerste jaar gepaard met een degradatie waarvan we ons gelukkig in het tweede seizoen meteen konden herstellen met een mooi en overtuigend kampioenschap. Inmiddels zijn we halverwege het derde (en voor mij laatste) seizoen bij NWC. Door de huidige situatie komt er zo een vreemd einde aan een mooie tijd bij NWC. Vanaf volgend seizoen start ik dus aan een nieuwe uitdaging als trainer bij Brabantia.

4. Hoe ben je in het trainersvak beland?
Op 16-jarige leeftijd ben ik gestart met het trainen van de jongste jeugdelftallen bij RKSVO, dit heb ik vele jaren gedaan in oplopende leeftijdscategorieën waaronder in totaal 5 jaar de O19. Dit heb ik altijd met zo veel plezier gedaan, dat ik al vrij snel de keuze maakte om na mijn tijd als actief speler aan de slag te gaan als trainer. In 2009 besloot ik de opleiding UEFA-C te volgen om het daarop volgende jaar ook meteen UEFA-B te kunnen doen. Tijdens het volgen van deze opleiding werd ik benaderd door RKESV of ik interesse had om daar hoofdtrainer te worden, deze kans heb ik aangegrepen. Het trainer zijn gaf en geeft me nog steeds ontzettend veel energie en plezier. Het heeft me uiteindelijk geleid langs de route zoals hierboven al beschreven.

5. Vanwaar de keuze voor Brabantia?
Nadat we het besluit genomen hadden om na dit seizoen afscheid te nemen van NWC, kwam een tijd van oriënteren op de volgende uitdaging als trainer. Waarbij ik een aantal wensen en een ideaalplaatje in mijn gedachte had hoe die volgende stap als trainer eruit moest zien. In dit plaatje past Brabantia naar mijn idee perfect. Brabantia heeft sportieve doelstellingen die ook passen bij mijn persoonlijke ambitie. Zaken die hierin voor mij belangrijk zijn, zijn de organisatie van de vereniging, de ambitie die ze als vereniging uitstralen, het niveau waarop ze spelen, de sfeer en omgang met elkaar binnen de vereniging, de prachtige accommodatie (met o.a. 2 kunstgrasvelden), de grote jeugdafdeling en het niveau waarop de jeugd speelt. Tot slot ook de mogelijkheden om meer te kunnen doen binnen de vereniging dan alleen bezig zijn met het eerste elftal. Zo gaan we binnen Brabantia samen met Frank Bakermans als “ Coach voor de Coaches Selectie Bovenbouw Jeugdopleiding” wekelijks de trainers verder ontwikkelen om samen te komen tot een kwalitatief nog betere jeugdopleiding van vv Brabantia.
 
6. Waarom heeft Brabantia voor Roel Nabuurs gekozen?
Dat is een vraag die je in dit geval bij de voetbaltechnische personen van Brabantia moet stellen. We hebben een aantal goede gesprekken gevoerd om te komen tot een samenwerking vanaf seizoen 20-21, waarin ik overtuigd ben geraakt dat dit voor mij een gewenste en mooie stap is en dat is gelukkig ook vanuit de vereniging zo ervaren.

7. Brabantia kende onder Brandts een goed seizoen tot de coronacrisis. Als de huidige selectie nagenoeg intact blijft dan ligt er een mooie uitdaging voor je klaar:
Ze waren inderdaad bezig aan een goed seizoen met een mooie positie op de ranglijst, tot de tijd kwam dat dat voetballen van ondergeschikt belang werd. Hierdoor kan de competitie niet worden afgemaakt en starten we komend seizoen hopelijk weer opnieuw aan een mooi seizoen in de zelfde klasse. Die uitdaging ligt er dus voor de groep en de staf om te kijken hoe ver we in deze nieuwe situatie weer kunnen komen.

8. Brabantia past bij mij als trainer omdat?
Omdat het in het plaatje past van een vereniging waar ik graag trainer wil zijn, met de daarbij behorende faciliteiten en mogelijkheden. Gecombineerd met de ambitie die er leeft, het niveau waarop ze spelen, de organisatie die er staat binnen de vereniging en het niveau en omvang van de jeugdafdeling maken het voor mij op voorhand een mooie uitdaging die ik graag aan wil gaan en waar ik met plezier en veel energie aan wil starten vanaf de zomer.

In de oriënterende de fase en ook nog de afgelopen weken zijn er een aantal gesprekken geweest met leden Hoofdbestuur van vv Brabantia en is er sprake van een wederzijdse “ klik “. Daarnaast heb ik inmiddels al veel contact met Hoofd Voetbalzaken Hennie van der Gouw, o.a. om te komen tot een goede, kwalitatieve en brede selectie Heren 1 en de beloftes.  Ook heb ik inmiddels kennis kunnen maken met Kenneth Cicilia (assistent veldtrainer), Harrie Jonkers ( keeperstrainer) en Piet van Kraaij als Team Manager. Uit deze gesprekken spreekt wederzijds vertrouwen en respect en voelt het allemaal goed. Met de overige stafleden en spelersgroep gaan we de komende tijd kennis maken.

9. Met wat voor een gevoel ga je -na het vroegtijdig einde van dit seizoen- NWC verlaten?
Ten eerste natuurlijk met een vreemd gevoel aangezien je midden in seizoen ineens tot een abrupt einde bent gekomen. Maar daarnaast ook zeker met een gevoel dat ik bijna drie jaar bij een prachtige vereniging trainer heb mogen zijn, met fijne mensen om me heen en met een spelersgroep waar veel talent in zit en nog op komst is. We hebben momenten van teleurstelling meegemaakt en gelukkig ook veel mooie momenten samen mogen vieren. Voor mij blijven vooral mooie herinneringen aan de samenwerking met de mensen van NWC hangen. Hierbij denk ik aan de samenwerking met de staf rond de selectie (1, 2 en 3), de samenwerking met de jeugdafdeling en jeugdtrainers, de mensen van de voetbaltechnische zaken en alle andere mensen die iedere dag weer in de weer zijn om het perfect te regelen bij NWC of er altijd zijn om als trouwe supporter het team te steunen. Maar zeker ook aan een prettige en talentvolle spelersgroep waarmee ik de afgelopen 2,5 jaar fijn heb mogen samenwerken.

We gaan uiteraard nog op zoek naar een geschikt moment (wanneer de situatie dat weer toelaat) om op een passende wijze afscheid te nemen en ieder te bedanken voor deze fijne samenwerking.

10.  Wat wil je het amateurvoetbal nog meegeven voor de toekomst?
Dat we het vooral met elkaar moeten doen, daarbij zijn respect voor elkaar en plezier van groot belang. Veel spelers en trainers beleven wekelijks veel plezier aan deze hobby waarbij het streven naar het hoogst haalbare een gezonde ambitie is die we op een goede manier moeten invullen zodat we nog heel lang kunnen genieten van het voetbal op de amateurvelden.

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?