Robert-Jan Zoetmulder nieuwe keeperstrainer De Graafschap

Deel dit bericht via:

Het eerste contact dateert van april. Op dat moment leek het er nog op dat De Graafschap komend seizoen weer in de eredivisie zou spelen. Na zes seizoenen Roda JC was het voor keeperstrainer Robert-Jan Zoetmulder dan ook een stapje omhoog. Toen kwam corona en werd alles anders. Geen promotie voor De Graafschap en Zoetmulder wéér in de Keuken Kampioen-divisie.

De 47-jarige Dommelnaar is echter heel stellig: "Maar nu wel bij een topper! Deze club is klaar om terug te keren naar de eredivisie! Mijn contract bij Roda liep af en ze wilden daar iets anders. Met nieuwe mensen. De Graafschap kwam dus precies op het juiste moment. Ik was ook op zoek naar nieuwe energie, een nieuwe omgeving, een nieuwe uitdaging. Natuurlijk is Doetinchem niet langs de deur, maar dat was Kerkrade ook niet. Bovendien kan ik twee dagen in de week overnachten en samen met Edwin Linssen (assistent-trainer, red.), die in Eindhoven woont, carpoolen."

Als Zoetmulder wordt gevraagd of PSV, waar keeperstrainer Ruud Hesp zijn congé kreeg, ook geen serieuze optie was geweest, glimlacht hij haast verlegen. "Ik ben niet iemand die zich dan nadrukkelijk meldt als mogelijke kandidaat. Natuurlijk had het wel gekund, ik heb bij PSV gespeeld, maar ze hebben nu voor Raimond van der Gouw gekozen. Ach, ik ben nog jong en Anton Scheutjens is ook via PSV, Kopenhagen en Almere City nu bij Ajax terechtgekomen. Je kunt zomaar ergens binnenrollen. Denk aan Frans Hoek. Die heeft via Louis van Gaal bij alle topteams getraind."

Fanatiek
Zoetmulder heeft bij De Graafschap een jaarcontract en hoopt met de 'Superboeren' weer naar de eredivisie te promoveren. "Ik heb het meegemaakt bij Roda en dat was fantastisch! Aan mij zal het niet liggen. Ik ga met mijn keepers fanatiek aan de gang en probeer het beste uit die gasten te halen. Uiteindelijk moeten ze het zelf doen. Wie eerste doelman wordt, bepaalt de hoofdtrainer (Mike Snoei, red.). In samenspraak met mij. Van belang is ook een beetje welke speelwijze hij voorstaat en wat dit van de doelverdediger vraagt. In Nederland zijn we best veeleisend. Een keeper moet niet alleen ballen tegenhouden, maar ook nog kunnen meevoetballen, coachen en uitstraling hebben."

Hij heeft geen vaste werkwijze, zegt Zoetmulder, die zijn voetbalcarrière ooit begon bij Woensel. “Het moet vooral leuk zijn om te trainen. Ook een  speler in het betaald voetbal is immers een liefhebber. En iedere keeper is weer anders. Heel belangrijk om daar rekening mee te houden. De een wil trainen totdat hij er bij neervalt en de ander is meer gebaat bij techniektraining, positiespel en tactische aanwijzingen. Het keepen, en daarmee de trainingen, zijn geëvalueerd. Er wordt nauwelijks nog een bal gevangen. Het gaat veel meer om het stoppen en goed verwerken van de bal.”

Sportieve revanche
De zes seizoenen die Zoetmulder bij Roda JC werkzaam was, behoren tot de meest turbulente tijd uit de clubhistorie. "Daar kun je gemakkelijk een boek over schrijven!" Absoluut hoogtepunt was het seizoen 2014-2015, toen hij, samen met het trainersduo Rick Plum en Regillio Vrede, naar de eredivisie promoveerde. Afgelopen jaar ging het sportief bergafwaarts en was Roda JC vooral negatief in het nieuws. "Dat is wel jammer. Hierdoor heb ik toch met een beetje vervelend gevoel afscheid genomen. Ik ga bij De Graafschap voor sportieve revanche: op naar de eredivisie!”

 

© 2020 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


Frans Verbeek
31 juli 17:58
Succes kerel, lang geleden maar het is je meer dan gegund.