RKSV HEEZE 90 JAAR! 15 MEI 1930 - 15 MEI 2020

Deelacties:

Vandaag bestaat onze vereniging 90 jaar en het was de bedoeling om dit in het weekend van 13 en 14 juni samen te vieren. Helaas heeft het coranavirus roet in het eten gegooid, maar we willen vandaag toch wel aandacht schenken aan dit jubileum en jullie even mee terugnemen in de tijd.

Vanaf 1915 werd er in Heeze al gevoetbald, maar het waren veelal nog kleine clubjes, die geen blijvertjes werden. Ze hadden namen als De Kruisvaarder, Sparta, De Roodborstjes, Juliana, Zwart-Wit, ‘Blauw-Wit (een bedrijfselftal van Engelen en Evers) en PVC. In 1930 gaf kapelaan Thomassen de aanzet voor een fusie van de kleine clubjes PVC en Zwart-Wit. Vanaf 15 mei 1930 zouden beide clubs verder gaan onder de naam ‘Patronaats Voetbal Club’. Kapelaan Thomassen stelde een bestuur samen en zo was de eerste officiële voetbalvereniging van Heeze geboren. Dat juist een geestelijke de aanzet had gegeven tot de oprichting van deze vereniging was zeker niet vreemd, omdat de invloed van de kerk in die tijd nog erg groot was. De nieuwbakken club had en vliegende start e in het eerste seizoen werd de competitie al afgesloten met een fraaie tweede plaats in de eindrangschikking. Dit succes zorgde meteen voor een grote aanwas van nieuwe leden en zo kon er al in het tweede seizoen een tweede elftal opgericht worden. Na het eerste kampioenschap in het seizoen 1931-1932 kwam er zelfs een derde team bij.

Vanaf 1933 ging PVC verder onder de naam ‘Vitesse’. In 1936 volgde een fusie met ‘Blauw-Wit’, het sterke bedrijfsteam van Engelen en Evers, wat een enorme versterking voor onze vereniging bleek. Het eerste elftal werd direct tweede en het tweede elftal overtrof dit door ongeslagen kampioen te worden met een doelgemiddeld van 76-0! Voetbal in Heeze was inmiddels een serieuze zaak geworden en nadat er in de eerste jaren nog gespeeld werd op weilanden, die dooreen dorpsgenoot beschikbaar waren gesteld, reef de club in 1936 de beschikking over een heus voetbalveld aan de Somerensweg. Omdat er al een vereniging actief was onder de naam ‘Vitesse’ werd de naam in1939 gewijzigd in ‘VV Heeze’.

De oorlogsjaren waren ook voor de voetbalclub zware jaren, maar toch werd in 1943 in Budel nog een kampioenschap behaald. De eerste jaren na de oorlog waren de omstandigheden nog zwaar, en het eerste elftal was zelfs genoodzaakt om uit eigen beweging een stapje terug te doen naar een lagere klasse, maar van 1950 werd onder de bezielende leiding van voorzitter Driek Verest de weg naar boven ingezet. Het oude terrein aan de Somerenseweg was inmiddels ingeruild voor de huidige locatie aan de Sterkselseweg. In 1952 werd de vrijwillig gekozen degradatie van 1949 door een kampioenschap alweer ongedaan gemaakt. Ook het tweede elftal werd weer eens kampioen. Sportief ging het de vereniging dus voor de wind, maar de gesteldheid van de velden leverde steeds meer problemen op met als absolutie dieptepunt het afkeuren van het speelterrein aan de Sterkselseweg in 1955. In het seizoen 1955-1956 speelde Heeze zijn “thuiswedstijden” noodgedwongen zelfs in Leende dankzij de bereidwillige medewerking van DOSL. De club had inmiddels een kleine naamswijziging ondergaan. Omdat er al enkele jaren ook handbal werd gespeeld binnen de vereniging werd de naam ‘VV Heeze’ omgedoopt in ‘RKSV Heeze’.

In de jaren 50 en 60 groeide de vereniging gestaag en nadat er in de jaren 50 al met jeugdvoetbal gestart was, kreeg dit in 1965 een meer officieel karakter. Het sportpark aan de Sterkselseweg groeide langzamerhand uit zijn jasje en er wordt een nieuw sportpark in wijk ‘De Weibossen’ aangelegd. Hier wordt ook een aantal jaren gevoetbald. Het jaar 1971 mag gerust een succesjaar genoemd worden in de historie van onze club. Niet alleen werd toen het geheel gerenoveerde sportpark ‘het Lambrek’ gebruik genomen, maar werd ook ons eerste elftal in een beslissingswedstrijd tegen Deurne in Someren kampioen. Maar liefst 5000 toeschouwers zagen Cor Brouwers met een daverend schot Heeze naar de derde klasse schieten. In het seizoen 1974-1975 bereikt Heeze zelfs de tweede klasse (destijds het op een na hoogste amateurniveau in Nederland!). Helaas was dit een treetje te hoog en er volgt meteen weer een degradatie. Eind jaren 70 gaat het met het vaandelteam wat minder en er volgen nog twee degradaties, maar met de vereniging in zijn geheel gaat het verder uitstekend.

In 1980 wordt op grootse wijze het 50-jarig jubileum gevierd en ook het 60-jarig jubileum in 1990 gaat ook niet ongemerkt voorbij. Dit laatste jubileum wordt opgeluisterd met de ingebruikname van een prachtige tribune bij het hoofdveld. Inde jaren daarna blijft de vereniging gestaag groeien en ook het vrouwenvoetbal doet zijn intrede in de club en heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een stabiele en onmisbare factor binnen RKSV Heeze.

In 2005 bestaat de club 75 jaar en ook dit jubileum wordt een feest, waar niet alleen de club maar de hele Heezer gemeenschap bij betrokken is. Er volgen veel successen binnen alle geledingen van de club. Sportieve hoogtepunten zijn o.a. het kampioenschap van de A1 en natuurlijk de promotie van ons vaandelteam naar de tweede klasse en enkele seizoenen later het kampioenschap en de promotie naar de eerste klasse. En natuurlijk mogen we het bereiken van de bekerfinale van ons vaandelteam in 2019 niet vergeten. Naast deze sportieve successen mag zeker het sociale aspect van onze vereniging niet onvermeld blijven. Voor velen is de voetbalclub een belangrijk deel van zijn of haar leven en dat maakt onze club tot een prachtige vereniging.

Kortom, onze 90-jarige vereniging staat er goed voor en kan met goed vertrouwen de toekomst tegemoet zien. Op naar de 100 met onze mooie club!

© 2024 Amateurvoetbal Eindhoven, op dit artikel rust copyright.

Jouw reactie?


David Robertson
22 augustus 23:38
Played for your great club for a short period in 1978 . Returned home but still have great memories of the people and how we were made welcome by everyone in the town.